2016 m. kovo 30 d., trečiadienis

Baltos dešrelės su krienų padažu



Nesu tikra, ar taip yra visoje Lietuvoje, bet mūsų kraštuose ant velykinių pusryčių stalo būtinai rasite krienų. Žmonės juos valgo su kiaušiniais, šaltiena, virtu liežuviu, kumpiu ir kitais šventiniais skanumynais. Bet dažnai nutinka taip, jog Velykos ir velykinės vaišės pasibaigia, o krienų dar lieka. Išmesti juos lyg ir gaila, bet šaltų užkandžių visi jau būna atsivalgę iki soties, todėl tenka sugalvoti, ką gi čia su jais nuveikus, kol dar nespėjo išsikvėpti. Taigi, žemiau išdėstytas receptas skirtas taupiems žmonėms, kurie suka galvas, kur dėti likusius krienus, bet nori pagaminti šiltą patiekalą. Nors, tiesą sakant, dėl šio valgio visai verta pasiruošti / nusipirkti ir naują stiklainį krienų pagardo :)

Nuotrauka Kristinos 

Šiandieninis receptas atkeliavo iš kaimyninės Lenkijos, kurioje baltos dešrelės su krienų padažu yra laikomos tradiciniu velykiniu patiekalu. Žinoma, jį galima gaminti iki pat Atvelykio, arba bet kada, kai norite įdomiau paruošti dešreles. Ar jums kyla klausimas, kas yra baltos dešrelės? Taip lenkai vadina bet kokias šviežios mėsos (dažniausia kiaulienos), nerūkytas ir nevytintas dešreles natūraliuose apvalkaluose - išvirtos jos išoriškai pabąla, o mėsa tampa pilkšvos spalvos. Anksčiau šviežios mėsos dešrelės būdavo ypatingas patiekalas, nes žmonės gyvulius skersdavo retai, tik prieš didžiąsias šventes, o ir išlaikyti šviežią mėsą be šaldiklių būdavo galima tik labai trumpą laiką. Dabar tokių dešrelių kiaurus metus rasite bet kuriame prekybos centre. Žinoma, jeigu jas gaminsite patys arba pirksite iš patikimo mėsininko, bus dar geriau - juk išties gardžios būna tik šviežios, be kremzlių ir aibės cheminių priedų pagamintos dešrelės.

Išvirti dešreles galima paprastai, tiesiog sumetus į lengvai pasūdytą vandenį - tą mes dažniausia ir darome. Bet lenkai siūlo vos apsemtas šviežias dešreles virti ant kuo mažesnės ugnies, o į vandenį, kuriame jos verda, papildomai įmesti prieskonių (lauro lapų, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, džiovinto mairūno). Vėliau dešrelių nuoviras perkošiamas ir panaudojamas kaip krienų padažo pagrindas. O jau tas krienų padažas!.. Pirmą kartą jį pagaminusi net negalėjau patikėti, jog jis gali būti tokio puikaus skonio. Krienų padažas ne tik tobulai derėjo su dešrelėmis, bet ir prašyte prašėsi būti kabinamas šaukšteliu pats vienas :) Kaip tik jis iš pirmo žvilgsnio kasdieniniam patiekalui suteikia šventiško prašmatnumo, nes kiti priedai prie dešrelių įprasti - virtos bulvės arba bulvių košė ir marinuotos daržovės, dažniausia agurkai.

Baltų dešrelių su krienų padažu receptą dar praėjusį rudenį užmačiau Hannos Szymanderskos knygoje Kuchnia polska: potrawy regionalne (2010) (ir iškart sėkmingai jį išbandžiau :). Autorė jį priskiria Kujavijos Pamario vaivadijos virtuvei, bet, regis, šiais laikais dešrelės su krienų padažu mėgstamos visoje Lenkijos teritorijoje. Jeigu prisiruošite pagaminti šį patiekalą, greitai suprasite, kodėl. Na, o mūsų namuose dešrelės su krienų padažu numatytos artimiausiai vakarienei. Siūlau prisijungti :)

Gamindami turėkite galvoje, kad vėsdamas padažas šiek tiek sutirštėja. Nuotraka Kristinos



Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - baltos dešrelės su krienų padažu

Ingredientai: (maždaug 4-6 porcijoms)

800-900 g šviežios mėsos (nerūkytų ir nevytintų) dešrelių, geriausia kiaulienos
1 lauro lapas
5-6 žirneliai juodųjų pipirų
5-6 žirneliai kvepiančiųjų pipirų
½ a.š. džiovinto mairūno
Druskos (pagal skonį)
Padažui:
~ 3 v.š. sviesto
1 nedidelis svogūnas
1 v.š. kvietinių miltų
~ 250 ml perkošto dešrelių nuoviro
3 v.š. krienų
3-5 v.š. grietinės
~ 1 v.š. citrinos sulčių
Druskos, cukraus, grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: 1 kiaušinio trynys
Virtų bulvių arba bulvių košės (patiekiant)
Marinuotų agurkų arba kitokių daržovių (patiekiant)
  1. Užvirinkite vandenį - jo neturėtų būti labai daug, tik tiek, kad sudėjus dešreles, jos būtų apsemtos. Į jį sudėkite lauro lapą, juoduosius ir kvapiuosius pipirus, džiovintą mairūną, lengvai pasūdykite. Pavirkite 2-3 min., tuomet sudėkite dešreles. Palaukite, kol vanduo vėl užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite pusiau pridengtame puode apie 10-15 min. Teigiama, kad kuo lėčiau verda dešrelės, tuo jos būna sultingesnės išvirusios, taigi, geriausia, jog vanduo vos vos virtų. Nukaitę dešreles jas uždenkite ir apie 10 min. palikite puode su vandeniu, kuriame jos virė. Maždaug 1 stiklinę dešrelių nuoviro nupilkite ir perkoškite - jo reikės padažui. 
  2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pamaišydami ant nedidelės ugnies kepkite 2-3 min., kol suminkštės, bet nepradės ruduoti. Sudėkite miltus, išmaišykite ir po truputį, nuolat maišydami, imkite pilti dešrelių nuovirą. Jį supylus, padažas turėtų būti nelabai tirštas ir be miltų gumuliukų. Sudėkite krienus ir grietinę, pagal skonį pagardinkite citrinos sultimis, druska, cukrumi ir pipirais. Kai padažas bus norimo skonio ir tirštumo, nukaiskite. Jeigu norite, įplakite kiaušinio trynį (aš dedu - nuo trynio padažas pasidaro gražios gelsvos spalvos). 
  3. Dešreles patiekite su krienų padažu, virtomis bulvėmis arba bulvių koše ir marinuotais agurkais.
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia:
Hanna Szymanderska, Kuchnia polska: potrawy regionalne, Warszawa: Świat Książki, 2010, p. 174.

6 komentarai:

  1. Laba diena ponia Kristina,

    Kaip ir visada, šis Jūsų receptas pasiteisino šimtu procentų.
    Krienų padažą naudojau prie pašildytos virtos vištienas.
    Padažas nerealus !!!
    Jis man šiandien visą dieną neleidžia labai atitolti nuo virtuvės
    Beje, mano šeimos moterys į 'jažynką' deda konservuotų žirnelių

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena, Nomeda, kaip smagu, kad parašėte ir pasidalinote sėkme! Kartais mano namiškiai sako, jog paskiriu įrašus tokiems visai paprastiems dalykams, kurie "net ne receptai". Bet aš manau, jog žmonės dažnai ieško idėjų ne tiktai šventiniam stalui, o ir kasdieninei vakarienei ar pietums. Todėl visuomet labai nudžiungu išgirdusi, jog mano skaitytojai įvertina tokius neįmantrius patiekalus - vadinasi, ne be reikalo buvo rašyta :) O šitas padažas - ko gero vienas didesnių mano pusmečio atradimų, praėjusią savaitę gaminau prie dešrelių, betgi tikai - o kodėl nepasigaminus prie kitokios mėsos? Gerą idėją davėte :) Ir dėkui už mintį, kaip paįvairinti jažynką - reikėtų išmėginti, ne tik skaniai skamba, bet ir turėtų spalvingiau atrodyti. Galbūt mano mama į bulvių ir morkų košę žirnelių niekuomet nedėdavo tik todėl, kad sovietmečiu buvo labai nelengva jų įsigyti?.. Reikės paklausinėti :)

      Panaikinti
  2. Katik pagaminau, padažas iš tiesų labai gardus. Tik dar nesumasciau ,kur reiks padėti jo perteklių.gal kokiu pasiūlymų turite?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Brigita, ačiū, kad išmėginote šį padažą ir parašėte atsiliepimą, džiaugiuosi, kad nenusivylėte! Išties, padažo kiekis būna ne visai mažas. Mano šeimos vyrai šią problemą dažniausia sprendžia paprastai: kitą dieną drožia į parduotuvę ir nusiperka antrą dešrelių porciją :) Na, o man pačiai šis padažas skanus ir su paprasčiausiomis virtomis (karštomis) bulvėmis ir kefyro/ pasukų stikline - pavyzdžiui, nelabai vėlyvai vakarienei.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū už tokį operatyvumą! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą, tikiuosi, visą padažą suvalgėte sėkmingai :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.