2013 m. gruodžio 9 d., pirmadienis

Kolche shor - sūrūs sviestiniai sausainiai



Ko gero nesuklysiu sakydama, kad pasaulyje sūrių sausainių kepama kur kas mažiau negu saldžių. Ypač Rytuose. Tačiau mažiau nereiškia, jog jie iš viso nekepami. Šįkart nusprendžiau pasidalinti Afganistane taip mėgstamų sviestinių sūrių sausainių  receptu. Apie juos buvau skaičiusi jau seniai, bet gero recepto ilgai nepavyko rasti, nes, žinote, Afganistanas - ne pati geriausia vieta kulinarinių knygų, forumų ar blogų kūrimui. Tačiau pastaruoju metu internetinėje erdvėje pasirodė net keletas kolche shor (dar rašoma kulche shor ir pan.) receptūrų. Kai pirmą kartą išsikepiau šių sausainių, supratau, kodėl jie taip giriami. Nors atrodo kaip paprasti tešlainiai, jų malonaus  sviestinio skonio negali perteikti jokios nuotraukos. Be to, šie sausainiai ypač  trapūs - net sunku patikėti, kad jie iš viso sugeba išlaikyti savo formą. Žodžiu, rekomenduoju, ypač jeigu stengiatės vartoti mažiau cukraus, bet vis tiek norite palepinti save ir savo šeimą gardžiais kepiniais.

Neįtikėtina, bet karų ir talibų režimo nusiaubtame Afganistane ne tiktai tebepuoselėjami tradiciniai menai, bet ir randasi naujos meno rūšys. Gatvės menininkė Ommulbanin Shamsia Hassani - viena iš vos kelių modernaus meno atstovių Kabule. Ant sugriautų pastatų sienų mergina piešia graffiti, visuomet vaizduodama po burkomis pasislėpusias moteris -  taip ji stengiasi atkreipti dėmesį į nelengvą jų dalią šioje šalyje. Deja, daugybei Afganistano moterų geriausiu atveju leidžiama užsiimti tradiciniais amatais ir rankdarbiais, o jų kūrybos nemato niekas, išskyrus namiškius. Tą patį galima pasakyti ir apie kulinarijos meną: nors Afganistano patiekalai išties puikūs, pasaulis apie juos mažai ką žino - kaip ir apie šios šalies virtuvėse besisukiojančias šeimininkes. Foto iš čia.

Bene neįprasčiausias dalykas kepant šiuos sausainius yra tai, kad didžioji dauguma receptų į juos rekomenduoja dėti dvi kildinimo medžiagas - mieles ir kepimo miltelius. Kaip paaiškėjo, vienas kitam jie tikrai nemaišo, ir ko gero būtent šis duetas sukuria išskirtinę sausainių tekstūrą. Antrasis, mano galva, svarbus dalykas - naudoti kuo šviežesnį ir kuo kokybiškesnį sviestą, nes būtent jis nulems kepinio skonį. Aš visuomet naudoju kaimišką sviestą, todėl nelabai įsivaizduoju, kas būtų, jeigu jį pakeičiau, pavyzdžiui, tepiu riebalų mišiniu, bet bijau, kad pokyčiai būtų ne į gera. Juodgrūdės sėklų lengva rasti specializuotose prieskonių parduotuvėse - jos sausainiams suteikia malonią, rytietišką, egzotišką natą.
Nuotrauka Kristinos



Kolche shor - sūrūs sviestiniai sausainiai

Ingredientai: (išeina 24 sausainiai)

500 g kvietinių miltų
250 g sviesto
2 kiaušiniai
50 ml šilto pieno
15-20 g šviežių mielių
1a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
Sausainiams patepti:
1 kiaušinis
1-2 v.š. pieno
Juodgrūdžių ir sezamų sėklų sausainiams papuošti

  1. Dideliame dubenyje mieles ištrinkite su šiltu pienu ir palaukite, kol ims kilti puta. Tuomet į tą patį dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite druską ir minkštą sviestą (galo būti tirpintas, bet tuomet atvėsinkite, kad nebūtų karštas). Viską gerai išsukite.
  2. Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite ir persijokite. Sudėkite į sviesto ir kiaušinių mišinį ir suminkykite minkštą, bet nelipnų tešlos rutulį. Tešlą pridenkite, kol prireiks (jos kildinti nereikia, sausainius galima formuoti tuojau pat).
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą padalinkite per pusę. Iš pusės tešlos suformuokite 12 daugmaž vienodo dydžio rutuliukų (kiekvienas turėtų sverti maždaug 40 g). Imkite vieną rutuliuką, nykščiu įspauskite jame duobutę. Tuomet peiliu kelis kartus negiliai įpjaukite vieną sausainio šoną; sausainį pasukite, vėl šoną išilgai įpjaukite kelis kartus ir t.t. - iš viso sausainį prireiks pasukti 4-5 kartus, o dėl įpjovų jis ims panašėti į roželę. Dar kartą nykščiu pagilinkite duobutę sausainio viduryje ir dėkite suformuotą sausainį į kepimo skardą. Taip suformuokite visus sausainius. Sausainius į skardą dėkite, palikdami ne visai mažus tarpelius.
  4. Kai visi 12 sausainių bus skardoje, jų paviršių patepkite plakto kiaušinio ir pieno plakiniu. Apteptus sausainius pabarstykite juodgrūdžių ir sezamų sėklomis. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15-20 min., arba kol sausainiai taps gražios rusvai auksinės spalvos. Kai iškeps pirmoji sausainių skarda, į orkaitę pašaukite likusius 12 sausainių.
  5. Ištraukę iš orkaitės, sausainius atvėsinkite. Tradiciškai šie kepinėliai patiekiami prie arbatos ar kavos drauge su saldžiais sausainiais, tačiau ne musulmonai gali juos sėkmingai valgyti ir kaip užkandį gurkšnojant alų ar vyną.
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis čia.

1 komentaras:

  1. Geras receptas. Skaniai ir nesunkiai pasigaminau. Alternatyva cukrui.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.