2013 m. gruodžio 6 d., penktadienis

Šilkinė kakava



Žiemos pradžia į Lietuvą atnešė ne tik uraganą, pūgas ir šaltį, bet ir šiluma alsuojantį, jaukų ir šventišką Debesų numerį. Būtinai pavartykite ir pasisemkite idėjų tiek šventiniam, tiek kasdieniniam stalui. Ypač kviečiu prie skaitytojų būrio prisijungti tuos, kurie iki šiol apie Debesis dar nėra girdėję. Rengdamos kiekvieną numerį, merginos sudeda visą širdį ir išmonę, todėl patikėkite - šis leidinys visai kitoks negu dauguma kulinarinių žurnalų.


Na, o kad beskaitydami nesušaltumėte, štai jums karšto gėrimo receptas. Praeitą įrašą skyriau tradiciniam Naujosios Meksikos saldumynui pastelitos ir paminėjau, kad jį geriausia patiekti su kakava. Tad nusprendžiau, jog ne pro šalį būtų pasidalinti šio puikaus gėrimo receptu. Šilkinės kakavos pavadinimą sugalvojau aš pati, nes Naujosios Meksikos receptuose šis gėrimas vadinamas tiesiog kakava (ang. hot cacoa arba hot chocolate). Tačiau ji gerokai skiriasi nuo kakavos, kurią mes įpratę gerti nuo vaikystės. Miltai suteikia kakavai lengvo tirštumo ir šilkinio švelnumo, prieskoniai - kvapnumo, druska - skonio gilumo.

Šis gėrimas - kažkas tarpinio tarp mums įprastos kakavos ir karšto šokolado; tai, kad į jį dedama miltų, manyčiau, byloja apie pueblo indėnų virtuvės įtaką (pavyzdžiui, tradicinis jų gėrimas atole visuomet tirštinamas miltais, paprastai kukurūzų). Beje, ruošdami kakavą, indėnai neretai patys mala šviežias kakavos pupeles, tačiau paprasti amerikiečiai, žinoma, naudoja kakavą iš parduotuvės. Kai dėl prieskonių, tai galima rasti receptų, kuriuose į kakavą jų siūloma dėti labai daug, įskaitant čili pipirus. Tačiau tradiciškai taip intensyviai gardinamas veikiau jau meksikietiškas tirštas karštas šokoladas, o JAV pietuose svarbiausi geriamos kakavos prieskoniai - cinamonas ir vanilė. Na ir galiausia cukrus: šiuose kraštuose bene seniausias ir autentiškiausias kakavos saldiklis - kuo mažiau apdorotas cukranendrių cukrus, suteikiantis gėrimui papildomą skonį ir kvapą. Tačiau jeigu po ranka turite tiktai paprasto balto cukraus, kakava vis tiek bus labai gardi.

Nuotrauka Kristinos


Šilkinė kakava iš Naujosios Meksikos

Ingredientai: (išeina 3 ne itin dideli puodeliai)

7 g (maždaug 1 v.š. su kaupu) kakavos
2 v.š. cukraus, geriau rudojo
½ v.š. kvietinių miltų
¼ a.š. cinamono
⅛ a.š. grūstų gvazdikėlių
Keli lašai vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės
¼ a.š. druskos
100 ml vandens
400 ml pieno

  1. Kakavą, cukrų, miltus, druską ir prieskonius sudėkite į nedidelį prikaistuvį ir išmaišykite. Po truputį pilkite šaltą vandenį ir nuolat maišykite, kad neliktų gumuliukų. Gautą masę kaitinkite, ko užvirs ir, nuolat maišydami, ant mažos ugnies pavirkite maždaug 2 minutes. Masė turėtų sutirštėti.
  2. Nuolat maišydami, į kakavos masę po truputį supilkite pieną (panašiai, kaip gamindami padažą:). Pakaitinkite, kol pienas bus labai karštas, bet neužvirkite, nes kakavos paviršius ims trauktis plėvele.
  3. Nukaiskite, uždenkite ir palikite kelias minutes pastovėti. Išmaišykite ir išpilstykite į puodelius (jeigu kakavoje liko gumuliukų, galite prieš tai perkošti per tankų sietelį).
Svarbiausias recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.