Žiemos pradžia į Lietuvą
atnešė ne tik uraganą, pūgas ir šaltį, bet ir šiluma alsuojantį, jaukų ir
šventišką Debesų numerį. Būtinai
pavartykite ir pasisemkite idėjų tiek šventiniam, tiek kasdieniniam stalui. Ypač
kviečiu prie skaitytojų būrio prisijungti tuos, kurie iki šiol apie Debesis dar
nėra girdėję. Rengdamos kiekvieną numerį, merginos sudeda visą širdį ir išmonę,
todėl patikėkite - šis leidinys visai kitoks negu dauguma kulinarinių žurnalų.
Na, o kad beskaitydami nesušaltumėte, štai jums karšto gėrimo receptas. Praeitą įrašą skyriau tradiciniam
Naujosios Meksikos saldumynui pastelitos ir
paminėjau, kad jį geriausia patiekti su kakava. Tad nusprendžiau, jog ne pro
šalį būtų pasidalinti šio puikaus gėrimo receptu. Šilkinės kakavos pavadinimą sugalvojau aš pati, nes Naujosios
Meksikos receptuose šis gėrimas vadinamas tiesiog kakava
(ang. hot cacoa arba hot chocolate). Tačiau ji gerokai
skiriasi nuo kakavos, kurią mes įpratę gerti nuo vaikystės. Miltai suteikia
kakavai lengvo tirštumo ir šilkinio švelnumo, prieskoniai - kvapnumo, druska -
skonio gilumo.
Šis gėrimas - kažkas
tarpinio tarp mums įprastos kakavos ir karšto šokolado; tai, kad į jį dedama
miltų, manyčiau, byloja apie pueblo
indėnų virtuvės įtaką (pavyzdžiui, tradicinis jų gėrimas atole visuomet tirštinamas miltais, paprastai kukurūzų). Beje,
ruošdami kakavą, indėnai neretai patys mala šviežias kakavos pupeles, tačiau paprasti
amerikiečiai, žinoma, naudoja kakavą iš parduotuvės. Kai dėl prieskonių, tai
galima rasti receptų, kuriuose į kakavą jų siūloma dėti labai daug, įskaitant
čili pipirus. Tačiau tradiciškai taip intensyviai gardinamas veikiau jau meksikietiškas
tirštas karštas šokoladas, o JAV pietuose svarbiausi geriamos kakavos
prieskoniai - cinamonas ir vanilė. Na ir galiausia cukrus: šiuose kraštuose bene
seniausias ir autentiškiausias kakavos saldiklis - kuo mažiau apdorotas
cukranendrių cukrus, suteikiantis gėrimui papildomą skonį ir kvapą. Tačiau
jeigu po ranka turite tiktai paprasto balto cukraus, kakava vis tiek bus labai gardi.
Šilkinė kakava iš Naujosios Meksikos
Ingredientai: (išeina 3 ne itin dideli puodeliai)
7 g (maždaug 1 v.š. su
kaupu) kakavos
2 v.š. cukraus, geriau
rudojo
½ v.š. kvietinių miltų
¼ a.š. cinamono
⅛ a.š. grūstų gvazdikėlių
Keli lašai vanilės
ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės
¼ a.š. druskos
100 ml vandens
400 ml pieno
- Kakavą, cukrų, miltus, druską ir prieskonius sudėkite į nedidelį prikaistuvį ir išmaišykite. Po truputį pilkite šaltą vandenį ir nuolat maišykite, kad neliktų gumuliukų. Gautą masę kaitinkite, ko užvirs ir, nuolat maišydami, ant mažos ugnies pavirkite maždaug 2 minutes. Masė turėtų sutirštėti.
- Nuolat maišydami, į kakavos masę po truputį supilkite pieną (panašiai, kaip gamindami padažą:). Pakaitinkite, kol pienas bus labai karštas, bet neužvirkite, nes kakavos paviršius ims trauktis plėvele.
- Nukaiskite, uždenkite ir palikite kelias minutes pastovėti. Išmaišykite ir išpilstykite į puodelius (jeigu kakavoje liko gumuliukų, galite prieš tai perkošti per tankų sietelį).
Svarbiausias recepto šaltinis čia.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.