2013 m. gruodžio 24 d., antradienis

Aguoniečiai - pyragėliai su aguonų, riešutų ir razinų įdaru




Gražiausios metų šventės jau visai ant slenksčio - taigi visoms ir visiems, kurie užsuka į šį tinklaraštį, siunčiu gražiausius linkėjimus: tegul ir šventės, ir visi ateinantys metai būna laimingi ir kupini džiaugsmo, tegul Jus ir Jūsų šeimas lydi gerovė ir Dangaus palaima, tegul Jus visuomet supa mylintys ir mylimi žmonės, tegul sekasi visi darbai ir išsipildo kūrybiniai sumanymai.

Ramių Kūčių ir džiaugsmingų Šv. Kalėdų!


Nuotrauka Kristinos

Nebuvau tikra, ar linkėjimus privalo lydėti koks nors patiekalas, bet kad jau turėjau vieną puikų, metų metais naudojamą receptą - nusprendžiau, jog pasidalinti vis dėlto verta, juo labiau, kad interneto platybėse neaptikau, kad kas nors jį būtų paskelbęs. Tad šįkart, pagerbdama mūsų lietuviškas tradicijas, siūlau išsikepti kalėdinių lietuviškų aguoniečių (tiesą sakant, įtariu, kad šie kepinėliai gali turėti ryšį su žydiškais homentashn, bet apie tai kada nors vėliau). Mūsų šeimoje aguoniečiai visuomet kepami Kalėdoms, tačiau iš tikrųjų jais galima mėgautis visą tarpušventį, arba, pavyzdžiui, pagaminti Trijų Karalių šventei. Šiaip ar taip, tikiuosi, kad aguoniečių paragausite jeigu ne šiais, tai ateinančiais metais.

Aguoniečių receptą galima rasti Nijolės Marcinkevičienės knygoje Metai už stalo (Vilnius: Baltos lankos, 2009, p. 288). Nežinau, iš kokio šaltinio autorė jį perspausdino, tačiau mes jį atradome dar sovietmečiu - jeigu neklystu, aguoniečių receptas anuomet buvo išspausdintas ar tik ne Lietuvos pionieriuje (o gal Aitvare, kaip vėliau šis laikraštis buvo pervadintas; atsimenate, laikus, kai mokyklose buvo privaloma užsiprenumeruoti visą tarybiniam jaunimui skirtą spaudą?:) Receptą mama anuomet liepė perrašyti į receptams skirtą užrašų knygelę, ir jau daug metų kepdama aguoniečius vartau tuos rašalu rašytus, nuo laiko pageltusius puslapius - nepaisant to, kad lentynoje turiu ir Nijolės Marcinkevičienės leidinį.

Nuotrauka Kristinos



Aguoniečiai - pyragėliai su aguonų, riešutų ir razinų įdaru

Ingredientai: (priklausomai nuo to, kokio dydžio pyragėlius darysite ir kaip plonai iškočiosite tešlą, jų skaičius gali įvairuoti; man išeina maždaug 50 pyragėlių)

Įdarui:
250 g aguonų
250 g cukraus
½ stiklinės* vandens
1 stiklinė išgliaudytų lazdyno riešutų
½ stiklinės razinų
Žiupsnelis vanilės
Tešlai:
20 g šviežių mielių
½ a.š. cukraus
4 stiklinės miltų
250 g sviesto arba margarino
1 stiklinė grietinės
Žiupsnelis druskos
Papuošti:
Išplakto kiaušinio pyragėlių viršui patepti
Cukraus, kapotų lazdyno riešutų ir/ar aguonų viršui pabarstyti
  1. Aguonas perplaukite, užmerkite ir kelias valandas (arba per naktį) pamirkykite; tuomet sugrūskite arba kelis kartus permalkite mėsmale. Riešutus šiek tiek pasmulkinkite (aš supilu į smulkintuvo indelį ir kelias sekundes pamalu - riešutai tampa lyg rupiai pjaustyti). Razinas nuplaukite ir palikite sietelyje, kad nuvarvėtų vanduo.
  2. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, kuris tįstų kaip siūlas. Suberkite paruoštas aguonas, riešutus ir razinas, pagardinkite vanile. Viską gerai išmaišykite, maždaug minutę pakaitinkite, tuomet nukaiskite ir palikite, kad paruoštas įdaras visiškai atauštų.
  3. Kol vėsta įdaras, užminkykite tešlą. Mieles ištrinkite su trupučiu cukraus ir šaukštu vandens ir palikite, kad pakiltų puta. Miltus persijokite, įmaišykite druską. Sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą sviestą arba margariną ir trinkite tarp pirštų, kol miltai ims panašėti į drėgnus trupinius. Tada supilkite mieles, sudėkite grietinę ir užminkykite minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą (jeigu ji labai lipni, papildomai įdėkite porą šaukštų miltų; jeigu sausa ir kieta - įpilkite porą šaukštų drungno vandens). Gerai išminkę tešlą, suformuokite iš jos rutulį, dėkite į didelį dubenį, pridenkite drėgnu virtuviniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-1,5 val., kad tešla pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą iškočiokite į gana ploną (3-4 mm) lakštą; jeigu reikia, tešlą kočiokite porcijomis, o stalą šiek tiek pabarstykite miltais. Iškočiotą tešlą supjaustykite norimo dydžio trikampiais. Ant kiekvieno trikampio dėkite šaukštelį įdaro, tuomet per pusę sulenkite taip, kad susijungtų du priešingi trikampio kraštai - turėtų išeiti trikampis pyragaitis. Kraštus gerai užspauskite (jeigu norite, prieš užspaudžiant juos galite patepti plaktu kiaušiniu arba vandeniu) ir dėkite į kepimo skardą. Kitas būdas: mes dažniau tešlą pjaustome nedideliais kvadratais, į jų centrą dedame dosnų šaukštą įdaro ir sulenkiame, kad išeitų trikampis pyragėlis: patirtis rodo, kad taip suformuoti aguoniečiai kepdami rečiau "išsižioja", o ir įdaro į juos galima įdėti daugiau.
  5. Į skardą sudėtus aguoniečius patepkite plaktu kiaušinu ir pabarstykite cukrumi, kapotais riešutais ir/ar aguonomis. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200°C, kol pyragėliai gražiai pagels. Kepimo laikas gali įvairuoti priklausomai nuo orkaitės ir pyragėlių dydžio, aš darau nedidelius pyragėlius ir kepu juos apie 15-20 min.
  6. Aguoniečius labai gardu valgyti su kalėdiniu spanguolių kisieliumi, tačiau jie tiks ir prie kavos, arbatos ar stiklinės pieno. Skanaus!
* Recepte visi produktai matuojami senovine 250 ml stikline.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.