Nebe pirmus metus pati auginu prieskoninius
žolynus ir tariuosi, kad visai neprastai pažįstu kvapiąsias žoleles. Todėl
susidomėjau pamačiusi, kad viena didelė tarptautinė kompanija, prekiaujanti įvairių augalų
želmenims, siūlo įsigyti žolelių atsina
cress (liet. apytikriai: atsina genties
indėnų žolelės). Jos apibūdinamos kaip likeriniai, t.y. anyžinį kvapą ir
natūralų saldų skonį turintys augalai, kurių nuovirą atsina genties indėnai esą vartoję kaip vaistą skaudančiai gerklei
gydyti.
Minėtoji kompanija apdairiai niekur nepamini botaninio atsina cress pavadinimo, nors, sprendžiant
iš augalų išvaizdos, skoninių savybių ir nurodytos kilmės vietos, tai ne kas kita
kaip anyžinis lofantas, dar vadinamas pankoline mėta (lot. Agastache
foeniculum). Šį
iš Šiaurės Amerikos atkeliavusį daugiametį, šalčiams atsparų augalą nesudėtinga
auginti prieskonių lysvėje ar vazone ant palangės, o bitininkai užsėja didelius
anyžinio lofanto plotus, mat jis labai medingas. Vienok belieka stebėtis
minėtosios kompanijos išradingumu ir gebėjimu paprastus augalus už atitinkamą
kainą parduoti kaip egzotiką. Sugalvotas romantiškas produkto pavadinimas bei jį
aiškinanti istorija, matyt, pasiteisino, nes atsina cress puošia JAV bei Europos aukštos klasės restoranų meniu.
Anyžiniai lofantai. Nuotrauka iš Milnoros ir Lino
Pšibišauskų aromatinių žolynų ekologinio ūkio puslapio.
Lieka tik spėlioti, ar verslininkai kiek nors moka atsina genties indėnams už jų vardo
naudojimą. Atsina genties indėnai,
dar vadinami Gros Ventre indėnais bei
a‘ani arba a‘anin (pažodžiui tai reiškia baltojo
molio žmonės) tebegyvena - gana skurdžiai - JAV Montanos valstijoje įkurtame
Fort Belknap indėnų rezervate. Rezervatą
jie dalinasi su savo istoriniais priešais assiniboine
genties indėnais, ir tai, regis, ne atsitiktinumas – kadaise, įkurdindama abi
gentis toje pačioje vietoje, JAV valdžia tikėjosi, kad jos viena kitą išžudys. Laimei, tokia ciniška
politika nepasiteisino.
Indėnai (ne tik atsina gentis, bet ir jų kaimynai) anyžinį lofantą rinko laukinėje
gamtoje ir iš tiesų vartojo jį nuo peršalimo bei kitokių ligų. Šiuolaikiniame
pasaulyje salsvo skonio, kvepianti anyžiais, mėta ir citrina anyžinis lofantas yra naudojami kepiniams,
desertams, gėrimams paskaninti. Bene didžiausi jo gerbėjai, kaip ir galima
tikėtis, yra amerikiečiai, nors Prancūzijoje, Kinijoje ir kitose šalyse ši
žolelė irgi yra noriai vartojama.
Vienas gardžiausių JAV gaminamų desertų su anyžiniu
lofantu - švelniai žalsvos spalvos ledai (ang. anise hyssop ice cream). Panašu, kad juos labiausiai mėgsta
šiaurinių valstijų gyventojai. Anyžinio lofanto ledus čia gamina ir garsūs
restoranų šefai, ir komercinės kompanijos, ir
paprasti amerikiečiai savo virtuvėse. Ko gero tai dėsninga - būtent JAV
šiaurė yra anyžinio lofanto gimtinė. Esu dariusi kelių rūšių anyžinių lofantų
ledus, bet bene geriausiai pavyko pagaminti remiantis Bostono šefės Caroline Fidanza
receptu. Šie ledai tikrai pradžiugins tuos, kurie mėgsta anyžių kvapą ir skonį. Beje,
nematau jokių kliūčių pagal šį receptą gaminti ir kitokių rūšių prieskoninių
žolelių ledus - galima išmėginti mėtas, citrininę melisą, čiobrelius, liepžiedžius
ir pan.
Nuotrauka Kristinos
Anyžinių lofantų
ledai
Ingredientai: (~ 1 l ledų)
3 puodeliai* grietinėlės (rekomenduočiau neriebią)
1 puodelis pieno
1 puodelis cukraus
Nebūtinai: 1/2 vanilės ankšties arba žiupsnelis vanilės
Ryšulėlis anyžinių lofantų (su stiebais ir žiedynais)
4 kiaušinių tryniai
Žiupsnelis jūros druskos
Nebūtinai: romo arba vanilės ledams aromatizuoti
Nebūtinai: anyžinių lofantų žiedų ir/ar braškių
(žemuogių) ledams papuošti
- Anyžinius lofantus nuplauti, nusausinti ir su visais stiebeliais bei žiedynais susmulkinti (kaip salotoms). Pieną, grietinėlę, cukrų sumaišyti, jeigu norite, pagardinti vanile ir storadugniame prikaistuvyje pakaitinti maždaug iki 90°C; mišinio stengtis neužvirti, nes vėstant pieno paviršiuje ims dėtis plėvelė. Į užkaitintą mišinį įmaišyti paruoštą anyžinį lofantą, neužvirinant ant mažos ugnies kelias minutes pakaitinti, o paskui uždengti ir palikti maždaug 1 valandai, kol pienas pravės ir taps gražios žalsvos spalvos. Tuomet mišinį perkošti, kruopščiai nuspaudžiant žoleles.
- Kiaušinio trynius išmaišyti su nedideliu kiekiu paruošto skysčio, tuomet supilti visą anyžiais kvepiantį pieną ir vėl gerai išmaišyti. Nuolat maišant kaitinti ant nedidelės ugnies, kol mišinys ims tirštėti, bet dar neužvirs. Tuomet mišinį nukaisti, dar kartą perkošti, pagal skonį pagardinti jūros druska ir, jeigu norite, vanile ir/ar romu. Palikti keletui valandų, kol mišinys visiškai atvės.
- Atšaldytą mišinį supilti į ledų mašinėlę ir pagaminti ledus pagal instrukcijas; paprastai tai trunka ne ilgiau negu pusvalandį. Jeigu ledų mašinėlės neturite, ledus galima šaldyti paprastame šaldiklyje, tiktai svarbu maždaug kas 30 min. juos išmaišyti, kad būtų purūs ir netaptų panašūs į vientisą kietą luitą. Priklausomai nuo šaldiklio, ledų šaldymas gali užtrukti 3-5 val.
- Patiekiant ledus galima papuošti anyžinio lofanto šakele. Dažnai puošiama ir braškėmis ar žemuogėmis - jų rūgštumas labai dera su anyžio lofanto saldumu.
* Naudojami amerikietiški 240 ml puodeliai.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.