2013 m. liepos 29 d., pirmadienis

Vasaros uogų pudingas



Retai kada pasaulio žiniasklaidos centre atsiduria džiugūs įvykiai - paprastai juos užgožia kariniai konfliktai, perversmai, katastrofos ir kitų rūšių nelaimės. Todėl Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos palikuonio gimimą, kurio užgniaužę kvapą laukė britai - ir ne tiktai britai - reikėtų laikyti malonia išimtimi. Tiesa, man asmeniškai kelių savaičių budėjimai prie ligoninės durų atrodo perdėtai ir net komiškai, tačiau pats faktas, jog kartais susitelkiama į naują gyvybę, o ne į mirusiųjų minėjimus, vis dėlto nuteikia pakiliai.

Argi po tokios įžangos įmanoma kalbėti apie ką nors kitą, išskyrus britų virtuvę?:) Ypač dėl to, kad savo eilės jau kuris laikas laukia klasikinis ir labai gardus vasaros uogų pudingas (angl. Summer Berry Pudding arba tiesiog Summer Pudding). Bet iš pradžių keli žodžiai apie britų terminą pudingas (angl. pudding). Ne, tai nebūtinai košės pavidalo saldi masė: Jungtinėje Karalystėje pudingu vadinama dauguma desertų. Teigiama, jog tikri britai nevartoja žodžių saldumynai (angl. sweets) arba dessertas (angl. dessert) saldžiam patiekalui įvardinti, o tas, kas baigiantis pietums prabyla apie desertus ir saldumynus, išsiduoda esąs amerikietis ar tiesiog svetimšalis. Tikri britai, ypač priklausantys aukštesniajam socialiniam sluoksniui, valgo ne desertą, o pudingą, ir ne taip svarbu, kokiu pavidalu jis būna patiekiamas.

 
Nuotrauka Kristinos

Britiškas uogų pudingas - lengvas, neriebus (netgi dietinis) ir labai vasariškas desertas. Jam tereikia kelių riekių baltos duonos, poros šaukštų cukraus ir uogų, pirmiausia - aviečių ir raudonųjų serbentų. Teigiama, jog klasikinis uogų pudingas gaminamas tik iš jų, proporcija 3:1. Tačiau šiais laikais aviečių ir raudonųjų serbentų pudingas gaminamas vis rečiau ir rečiau, nes britai atrado, jog į šį skanėstą įmaišius baltųjų ir juodųjų serbentų, vyšnių, braškių, mėlynių ar šilauogių, jo skonis tampa dar turtingesnis. Pudingas visuomet valgomas su plakta grietinėle arba tipišku britišku produktu clotted cream (iš bėdos galima keisti šviežia grietine). Sveikesnė, bet ne mažiau gardi alternatyva - natūralus, ne per daug rūgštus jogurtas (pavyzdžiui, graikiškas).

Gaminant šį pudingą britai naudoja specialų 1,25 l talpos pudingo indą. Iš savo patirties galiu pasakyti, jog tam tinka paprasčiausia maždaug tokios pat talpos priešpiečių dėžutė, stiklinis kepimo indas ir netgi paprasčiausias didesnis dubuo. Tiesa, priklausomai nuo indo formos gali reikėti keliomis riekėmis daugiau ar mažiau duonos jam iškloti.

 
Nuotrauka Kristinos

Vasaros uogų pudingas

Ingredientai: (6 porcijoms)

~ 10 riekių baltos forminės (sumuštinių) duonos nupjaustyta plutele
220 g raudonųjų serbentų
660 g aviečių arba aviečių ir kitų uogų (baltųjų ir juodųjų serbentų, vyšnių, braškių, mėlynių, šilauogių) mišinio
150 g smukaus cukraus
80 ml vandens
2 v.š. likerio (geriau aviečių ar juodųjų serbentų) arba šlakelis rožių vandens
Nebūtinai: uogų pudingui papuošti
Tiekiant: plaktos grietinėlės, clotted cream, šviežios grietinės arba natūralaus jogurto

  1. 1,25 l talpos indo, kuriame gaminsite pudingą, dugną ir šonus kruopščiai išklokite baltos duonos riekelėmis (nepamirškite nupjaustyti plutelės) - taip, kad neliktų tarpelių.
  2. Serbentus ir, jeigu naudosite, vyšnias be kauliukų užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir cukraus ir pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol uogos truputį suminkštės ir susidarys nemažai uogų sirupo. Į pakaitintas uogas sudėkite šviežias avietes ir, jeigu naudojate, braškes ar mėlynes/šilauoges; jeigu braškės didelės, jas galima perpjauti per pusę arba padalinti į 4 dalis. Pagardinkite likeriu arba rožių vandeniu ir viską atsargiai pamaišykite - stenkitės nesumaigyti uogų.
  3. Į atskirą indelį nupilkite maždaug 150-200 ml sirupo - jo prireiks tiekiant pudingą. Tuomet dar neatvėsusias uogas ir likusį sirupą sukrėskite į duona išklotą pudingo indą, palyginkite paviršių ir kruopščiai užklokite likusiomis duonos riekelėmis; stenkitės, jog neliktų tarpelių.
  4. Indą įstatykite į didesnę negilią lėkštę (iš pudingo gali išbėgti sirupo). Ant pagaminto pudingo viršaus uždėkite atitinkamo dydžio lėkštę ar dangtelį ir paslėkite sunkiu svarsčiu. Dėkite pudingą į šaldytuvą ir palikite maždaug 8 valandoms, kad susislėgtų ir susistovėtų.
  5. Tiekiant pudingą, nuimkite svarstį ir viršutinę lėkštelę, ant viršaus dėkite didelę serviravimo lėkštę ir pudingą apverskite: jis turėtų iškristi (panašiai kaip žele). Atidėtu sirupu palaistykite pudingą, ypač tas vietas, kurios liko blyškesnės: pudingas turėtų būti gražios vienodos spalvos. Jeigu norite, galite papuošti uogomis.
  6. Patiekite su plakta grietinėle, clotted cream, grietine ar natūraliu jogurtu.
 
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltiniai:
Mary Berry, Klasikinė virtuvė, Vilnius: Alma littera, 2005, p. 469.
Beigi šis ir šis internetiniai puslapiai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.