2013 m. lapkričio 16 d., šeštadienis

Rojaus obuoliukai sirupe



Rojaus obuoliukai sirupe - turbūt visose šalyse labiausia paplitęs jų konservavimo būdas. Palyginus lietuviškus, airiškus, žydiškus, amerikietiškus ir kt. receptus, pamatysime, kad jie beveik visiškai nesiskiria, todėl priskirti šio gardumyno kuriai nors vienai virtuvei nėra prasmės.

Mano rojaus obuoliukai vėlyvą rudenį. Nuotrauka Kristinos

Kad rojaus obuoliukai neištežtų, jie verdami kiek kitaip negu dauguma uogienių: iš pradžių subadomi šakute, adata arba mediniu pagaliuku, o paskui keletą kartų trumpai apverdami cukraus sirupe, kol prisigeria jo tiek, kad tampa tarytum permatomi. Tiesa, galima gaminti ir kaip pagardus prie mėsiškų patiekalų (žvėrienos, paukštienos) - tokiu atveju cukraus kiekis mažinamas, bet pilama kur kas daugiau acto, dažniausia dedama ir papildomų prieskonių, tokių kaip, pavyzdžiui, kvapieji pipirai, gvazdikėliai ir pan. Tačiau šįkart aš gaminau paprastus saldžius rojaus obuoliukus ir daugiausia rėmiausi ne konkrečiais rašytiniais šaltiniais, o savo kelerių metų patirtimi.

Nuotrauka Kristinos


Rojaus obuoliukai sirupe

Ingredientai:

~ 500 g rojaus obuoliukų
~ 200 ml vandens
400 g cukraus
2 v.š. obuolių acto

  1. Rojaus obuoliukus nuplaukite, kotelius truputį patrumpinkite. Kiekvieną obuoliuką kruopščiai subadykite storesne adata arba mediniu dantų krapštuku.
  2. Kuo platesniame, rūgščiai atspariame prikaistuvyje iš vandens, cukraus ir acto išvirkite sirupą - jo turėtų būti tiek, kad visi obuoliukai būtų apsemti. Sumažinkite ugnį. Į verdantį sirupą suberkite paruoštus obuoliukus ir iš lėto kaitinkite, kol sirupas vėl užvirs. Retkarčiais obuoliukus atsargiai pamaišykite, geriausia silikonine mentele: mat tie, kurie liečiasi prie prikaistuvio kraštų, gauna daugiau karščio ir gali greičiau sutrūkinėti. Kai obuoliukai užvirs, palikite juos virti ant mažos ugnies maždaug 2-3 min., tuomet nukaiskite. Palikite sirupe keletui valandų (arba per naktį), kad visiškai atvėstų.
  3. Obuoliukus sirupe dar kartą užvirinkite ant mažos ugnies, pavirkite 1-2 min. ir vėl palikite keletui valandų visiškai atvėsti. Pakartokite užvirinimo - ataušinimo procesą dar 2-3 kartus. Dauguma receptų rekomenduoja obuoliukus virti po 10 ir daugiau minučių, bet mano patirtis rodo, kad ilgesnis virimo laikas nieko nekeičia, išskyrus tai, kad daugiau obuoliukų sutrūkinėja ir susproginėja.
  4. Kai paskutinį kartą užvirinti obuolukai atvės, išgriebkite juos ir sudėkite į stiklainius. Sirupą užvirinkite, nukaiskite, supilkite ant obuoliukų ir užsukite stiklainius.

11 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. Sveiki, aš stengiuosi subadyti gana tankiai, apie 10-12 kartų vieną obuoliuką, nes tada tolygiau įsigeria sirupas, o ir mažesnė tikimybė, kad obuoliukas kaitinamas sprogs.

      Panaikinti
  2. Kam reikalingas obuolių actas konservavuojant

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, dažniausia nedidelis kiekis acto į tokius konservus dedamas tam, kad būtų užfiksuota graži sirupo, vaisių ar uogų spalva. Manau, panašiai veikia citrinos sultys, nes jų į kai kurias uogienes irgi siūloma dėti tik simboliškai, 1-2 v.š., aiškiai ne dėl skonio. Greičiausia senesniuose tradiciniuose receptuose actas figūruoja todėl, kad citrinos būdavo brangios ir ne kiekvienam prieinamos netgi Vakaruose. Laimei, dabar mes dėl to galime nesukti sau galvos :) Tad jeigu actas jums nepriimtinas, keiskite jį šviežiai išspaustomis ir per tankų sietelį perkoštomis citrinos sultimis.

      Panaikinti
  3. Turėtų buti labai skanu ir gražu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, išties, šitaip paruošti rojaus obuoliukai gero skonio, nors švieži jie pakankamai rūgštūs, kai kada netgi aitroki. Tačiau, mano nuomone, jie labiausia traukia akį dėl dailios išvaizdos, todėl ypač tinka įvairiausiems patiekalams - pradedant tortais, baigiant keptu paukščiu - papuošti. Pastebėjau, jog pastaruoju laiku žmonės Lietuvoje ėmė auginti daugiau rojaus obelaičių, o juk jos dar visai mažos būdamos pradeda duoti derlių. Tad tikiuosi, ūkininkų turguose vis dažniau bus galima aptikti rojaus obuoliukų ir su jais paeksperimentuoti netgi tiems, kurie gyvena mieste ir savo sodo neturi. Linkiu, kad vieną dieną rojaus obuoliukai atsidurtų ir Jūsų virtuvėje - bei stiklainiuose, mat bent kartą gyvenime paruošti šią uogienę ir jos paragauti tikrai verta!

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Sveiki, ne, lupti tikrai nereikia, tik nuplauti nešvarumus ir subadyti odelę, kad prisigertų sirupo. Regis, apie lupimą niekur neužsiminiau?..

      Panaikinti
  5. As badziau su sakute.Is karti 4 skylutes.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, o ar reikia nuimti/nupjauti obuoliuko uodegele?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tiek virti nereikia,nes jie ištyžta

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.