2014 m. rugsėjo 5 d., penktadienis

Graikiškas jogurtas su medumi ir figomis



Artėjant savaitgaliui, nusprendžiau pasidalinti su jumis gardžia ir rudeniška pusryčių (arba sveikuoliško deserto) idėja. Būtent idėja, nes recepto čia nėra - kartais net man nesinori rašyti ilgų tekstų :)

Nuotrauka Kristinos

Jogurtas su medumi - graikų klasika, ko gero tokio pat senumo, kaip ir pati graikų kultūra. Jogurtas su medumi, figomis ir riešutais - taip pat graikų klasika, tik turinti sezoniškumo atspalvį, mat ja paprastai mėgaujamasi ankstyvą rudenį, kai nunoksta naujo derliaus figos. Svarbiausi čia, žinoma, kokybiški produktai. Švelnus, tirštas jogurtas, saldžios, gerai sunokusios figos, kvapnus medus, švieži riešutai - tai ne tas pats, kas praskydęs ir rūgštus jogurtas, pusžalės, vatą primenančios figos, neaiškios kilmės medus ir pasenę bei karstelėję riešutai. Antraip sakant, neturėdami geros kokybės produktų, nesuprasite šio derinio žavesio. 

Tad mano patarimai būtų tokie. Pirkite - arba pasigaminkite - tirštą graikišką arba turkišką jogurtą (graikai teikia pirmenybę labai tirštam avių pieno jogurtui). Nepražiopsokite figų sezono - jis kaip tik dabar, ir ta proga netgi Lietuvoje galima rasti visai neprastų figų. Kai kas mėgsta perpjautas figas apšlakstyti medumi ir trumpai apkepti orkaitėje arba keptuvėje, t.y. jas karamelizuoti, ir tik tuomet dėti į jogurtą. Tačiau šis žingsnis neprivalomas ir nebūtinas, ypač jeigu figos šviežios ir gardžios (aš figų neapkepu). Beje, ne sezono metu Graikijoje jogurtas gardinamas džiovintomis figomis - prieš tai jas pamirkius vandenyje arba vyne. Pasinaudokite galimybe iš patikimų bitininkų įsigyti paskutinio sukimo šio sezono medaus (idealiai tiktų čiobrelių). Kai dėl riešutų, tai būtų gerai rasti nepasenusių ir salsvų - man jų atvežė anyta, kurią, savo ruožtu, apdovanojo sodo kaimynė, auginanti savo sklype didžiulį graikinį riešutmedį. Beje, vietoje graikinių riešutų galite naudoti kedrų (pinijų) riešutus arba pistacijas. 

O svarbiausia - mylėkite, būkite mylimi ir grožėkitės nuostabiu rudeniu. Nes gyvenimo džiaugsmas - svarbiausias visų patiekalų prieskonis. 

Nuotrauka Kristinos


Graikiškas jogurtas su medumi ir figomis 

Ingredientai

Graikiškas jogurtas
Šviežios figos
Medus (geriau skystas, labai tiktų čiobrelių)
Graikiniai riešutai 

Į dubenėlius dėkite lengvai išsuktą jogurtą (man gardžiausia - kambario temperatūros), ant viršaus išdėliokite skiltelėmis supjaustytas figas, viską pašlakstykite medumi ir pabarstykite pasmulkintais riešutais. Viskas, valgykite į sveikatą :)

Svarbesni šaltiniai čia, čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Savaitgalio pusryčiai su Kristina! ;) Žinoma, kur kas geriau būtų pas Kristiną, bet jau ryt rytą pusryčiams skanausiu šiuo viliojančiu "sveikėstu" ir minėsiu Tave ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, tikiuosi, savaitgalio pusryčiais nenusivylei :) O mano namai visuomet laukia svečių :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.