2015 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

Širšių medus



Nors aš jaučiu silpnybę kulinarinėms knygoms, bet ne mažiau svarbiu informacijos šaltiniu laikau internetą, ypač tinklaraščius ir įvairiausius forumus, kuriuose dalyvauja gaminti mėgstantys žmonės. Ten jie diskutuoja, ginčijasi, įrodinėja savo tiesas, dalinasi "slaptais" receptais ir atsiminimais. Čia galima pajusti vienos ar kitos virtuvės įvairiapusiškumą, aktualijas, tendencijas, sąlygiškumus - tai, ko beveiki neįmanoma išskaityti iš knygų, nes jų autoriai sklandžiai išdėsto tik vieną poziciją, palikdami mažai vietos interpretacijoms. Pavyzdžiui? Pavyzdžiui, knygų autoriai (o taip pat užsieniečiai - svečiai bei maisto apžvalgininkai), kalbėdami apie Airijos virtuvę, pirmiausia pamini sodos duoną, airišką avienos troškinį, bulvių valgius. O štai virtualiose diskusijose dalyvaujantys paprasti airiai skeptiškai vertina tokį stereotipą. Dažnas prisipažįsta, kad dėl šios kaimiškos klasikos nealpsta, užtai ima vardinti kitus tradicinius airiškus patiekalus, kuriuos tiesiog dievina, bet apie kuriuos prašalaičiai esą neturi nė menkiausio supratimo - jūros gėrybių troškinius, virtą lašišą su padažu, paštetus ar fazano kepsnį. Dažnai pasigirsta nuomonė, jog rašytiniai šaltiniai iškreipia supratimą apie tikrąją airių virtuvę bei apie tai, kas joje iš tikrųjų unikalu ir labiausia vertinama vietinių žmonių.

Ar jums tai neprimena Lietuvos? Manau, kad tokia mūsų virtuvė, kurią pristato dauguma leidinių, užsieniečiams turi atrodyti gana sunki, nuobodi ir monotoniška. Mat įpratimas pirmiausia paminėti cepelinus, vėdarus ir bulvinius blynus, regis, tiesiog nenugalimas. Žinoma, visi mes esame valgę šių patiekalų, bet tai nereiškia, jog jie yra visų mūsų mėgstamiausi ir dažniausia gaminami. Aš pati juos skanauju su malonumu, bet gaminu itin retai, dažniau būnu jais pavaišinta pas močiutę, mamą ar anytą. Vis dėlto didžiausią nostalgiją ir sentimentus man kelia patiekalai, kurie vargu ar pakliūtų į pirmąjį tradicinių Lietuvos patiekalų dešimtuką - vaikystės žemuogės su grietinėle, spalvingais popieriukais išpuošti atlaidiniai saldainiai, močiutės rauginti grybai, pečiuje keptos bulvinės bandos ant kopūstlapio, burnoje tirpstantis saldus suvalkietiškas sūris, tetos aguoninis pyragas, ką tik išrūkyta žuvis, kvepianti alksnio dūmais... Manau, jog kiekvienas iš mūsų turi savo asmeninę lietuvišką virtuvę, ir visų jų negali atspindėti jokia knyga. Gal tai ir gerai, nes tuomet atsiranda erdvės atradimų ir dalijimosi džiaugsmams. Aš manau, kad mes turime labai įdomią, puikią virtuvę, tik kol kas dar net patys jos deramai neįvertinome.

Nuotrauka Kristinos 

Tokie pamąstymai mane užplūdo po to, kai nusprendžiau įkelti čia deserto, žinomo kaip širšių medus, receptą. Jis atkeliavo iš nedidelio Žemaitijos miestelio, mano draugės Kristinos ir jos vyro Algimanto gimtinės. Mano draugė nuostabiai gamina šiuolaikinius valgius, o Algimanto mama, ponia Birutė, - tradicinės virtuvės ekspertė. Kas nors kartą pusryčiams (!) ragavo jos žemaitiško kugelio su mėsa, pernakt kepto krosnyje didžiuliame puode, tas su manimi sutiks nė nemirktelėjęs :) Ponios Birutės gaminto širšių medaus pirmąkart paragavau bene prieš dešimtmetį, kai atšokome draugų vestuves, bet iki šiol atsimenu, koks gardus jis buvo. Štai kodėl labai nudžiugau, gavusi receptą būtent iš jos (širdingai ačiū, kad pasidalinote!). Tikra tiesa, instrukcijas, kaip pasigaminti širšių medų, galima nesunkiai rasti internete, bet aš visuomet labiausia pasitikiu išbandytais, išragautais ir per daugelį metų ištobulintais receptais.

Nuotrauka Kristinos 

Žinoma, širšių medus - ne senovinis, o sąlygiškai naujas saldumynas, atsiradęs Jurijaus Andropovo laikais (1982-1984 m. laikotarpiu), kai buvo itin uoliai gaudomi ir baudžiami girtaujantys tarybiniai piliečiai. Išradingos šeimininkės anuomet sugalvojo šį nekaltai atrodantį kremą, kuris įgavo "moteriško deserto" reputaciją, nes bendradarbės ir draugės ypač dažnai laižydavo jį prie kavutės. Neatsargias smaližes toks desertas ir iš kojų išversdavo :) O padauginti širšių medaus nesunku, mat jis išties nepaprastai gardus. Dabar, kai nebereikia slapstytis, norint pakelti vyno taurę šventės proga, širšių medus tapo populiariu, linksmu krikštynų atributu: spiritu pagardinta krikštavaikio "košė" pokštaujant dovanojama krikštatėviams. Be didesnių progų širšių medus gaminamas retokai, jis jau spėjo tapti nostalgišku, senamadišku, kiek primirštu desertu. Antra vertus, savo buvusį populiarumą jis prarado ne tik todėl, kad naujieji desertai pasirodė esą geresni, o ir todėl, kad medicininis spiritas (96%) šiais laikais tapo deficitine preke. Paprasta degtinė širšių medui gaminti netinka, nes kaip tik mažas spirito kiekis sukuria "kandantį" saldumyno efektą: gaminant su degtine, masė per daug praskys, o reikiamo stiprumo vis tiek neišgausite. Yra du būdai įsigyti medicininio spirito: kaip kokiu sovietmečiu "gauti" per pažįstamų pažįstamus, arba civilizuotai - nuvažiuoti į Lenkiją ir užsukti į alkoholio skyrių, kur spiritas pardavinėjamas legaliai. Na, o visi kiti deserto ingredientai nesunkiai randami bet kurioje parduotuvėje.

Bandžiau ieškoti širšių medaus atitikmenų Rusijos ir kitų buvusių tarybinių respublikų virtuvėse, bet nesėkmingai. Kol kas man atrodo, kad tai - grynai lietuviškas išradimas. Bet gal kitur širšių medus buvo žinomas kitokiais pavadinimais? Jeigu kas nors turi žinių šiuo klausimu, būtų smagu, kad pasidalintumėte :) 

Namiškiai širšių medų gali tiesiog iš stiklainio kabinti šaukštu, bet vaišinant svečius, praverstų mažyčiai indeliai (maniškiai 50 ml talpos). Ir būtinai perspėkite ragautojus, kad susigundę širšių medumi, tą dieną jie nebegalės vairuoti :) Nuotrauka Kristinos


Širšių medus

Ingredientai: (išeis maždaug 500 ml deserto)

4 kiaušinių tryniai*
1 stiklinė cukraus pudros**
1 indelis saldaus kondensuoto pieno***
100 ml medicininio spirito (96%)
Nebūtinai: norimų priedų - aguonų, smulkintų riešutų, razinų, tirpios kavos, prieskonių
  1. Į kiaušinių trynius suberkite maždaug pusę cukraus pudros ir plakite, kol masė taps tiršta ir puri - geriausia tą daryti su elektriniu plaktuvu. 
  2. Suberkite likusį cukrų, ir, po truputį pildami kondensuotą pieną, plakite toliau. Kai visi ingredientai gerai susimaišys, masė primins tirštoką grietinę. 
  3. Į gautą masę, nuolat plakdami, po truputį pilkite spiritą (aš jį supilu į padažinę su snapeliu, kad galėčiau lašinti arba pilti labai plona srovele). Nesupilkite viso spirito iš karto - masę gali sutraukti, arba ji pernelyg praskys. Kai visas spiritas bus supiltas, masę dar šiek tiek paplakite, kad būtų glotni ir vientisa. Jeigu ji atrodys apyskystė, nesijaudinkite - pastovėjusi šaldytuve, sutirštės (tiesą sakant, man ji iš karto išeina gana tiršta). 
  4. Jeigu norite, į širšių medų įmaišykite priedų. Į širšių medų subertos razinos vadinamos širšių geluonimis, nes į save sutraukia spiritą, todėl tampa ypač stipraus skonio.
  5.  Pagamintą širšių medų supilstykite į stiklinius indelius ir sandariai uždarykite. Prieš ragaudami, laikykite šaltai mažiausia parą laiko, bet pageidautina ilgiau. 
  6. Tradiciškai prie širšių medaus pasiūloma kavos; geras priedas būtų ir trapūs sausainiai. Beje, šaldytuve širšių medus gali stovėti kelis mėnesius, tad viso iš karto jo suvalgyti nebūtina :)
* Čia labiausia tiktų švieži kaimiški kiaušiniai - jie desertui suteiks ryškesnę spalvą. Kadangi tryniai naudojami žali, kiaušinius labai kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Praverstų pasinaudoti ir Aušros ir Vaikų ir Vanilės rekomendacija - ištrinti kiaušinius actu arba citrinų sultimis, mat salmonelės rūgščioje terpėje žūva. Po minutės kitos kiaušinius vėl nuplaukite, nusausinkite ir naudokite.
** Standartinė sovietmečio stiklinė buvo 250 ml talpos; į ją telpa apie 125 g cukraus pudros, matuojant iki atžymos, pilant sklidiną - apie 150 g. Aš šįkart širšių medui naudoju didelius kaimiškus kiaušinius, ir kad masė per daug nepraskystų, cukraus kiekį didinau maždaug iki 200 g.
** Pirkdami kodensuotą pieną, skaitykite etiketes: jame turi būti tik 2 ingredientai - sutirštintas pienas ir cukrus. Marijampolės pieno konservai įsigudrino "patobulinti" kondensuoto pieno receptūrą kažkokiais tirštikliais ir stabilizatoriais - iš savo patirties sakau, kad su tokiu produktu senųjų tradicinių saldumynų gerai pagaminti nepavyksta (kremai praskysta, šokoladinis tinginys prasčiau stingsta ir pan.).

Patiekdama širšių medų, pasinaudojau konditeriniu švirkštu. Prieš tai masę reikėtų gerai atšaldyti, o sudėjus į indelius, tiekti nelaukiant, kol desertas sušils - mat šilumoje širšių medus linkęs skystėti. Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis: ponia Birutė.

26 komentarai:

  1. Aš lygiai tokį patį širšių medaus receptą turiu. Tik senokai gaminau, nes jau keletą metų alkoholio nevartoju. Tik visokias ištraukas, užpiltines, tinktūras gaminu :)
    Pamenu, kad labai patiko. Net susimąsčiau, gal dovanų krepšelius šiemet šiuo skanėstu papildyti... :)
    Man šįkart labai patiko nuotraukos ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, pastebėjau, kad mūsų šeima su metais irgi tampa vis abejingesnė alkoholiui - anksčiau su vyru, valgydami vakarienę, kartais kokio vyno išgerdavome, o dabar dažniausia po pusę taurės paragaujame, o likęs taip ir išsikvepia. Bet šitam (ir dar porai :) desertų su alkoholiu jaučiame silpnybę, nors gaminame retai. Kabindamas širšių medų, mano vyras sako: "Kaip nesveika!", o po dar vieno šaukštelio: "Ir kaip skanu!" :) Manau, kad žmonės, kurie nėra prisiekę abstinentai, tokia dovana tikrai apsidžiaugs.
      Už komplimentą ačiū; kad ir puikaus skonio, širšių medus - ne pats fotogeniškiausias modelis, o dar kai dienos tokios pilkos, tai ir išvis abejojau, ar pavyks man jį bent kiek padoriau nufotografuoti. Guodžiausi, kad tokio deserto pateikimas ko gero būtų nelengva užduotis net profesionaliems šefams ir fotografams, ir mėginau pagal išgales šią užduotį įveikti. Smagu girdėti, kad skaitytojams patinka rezultatas :)

      Panaikinti
  2. Sveiki,pirma karta darysiu sita skanumeli ir norejau paklausti ar tinka spiritas 70% ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, manau, su 70 proc. spiritu šį saldumyną gaminti galima - ko gero širšių medus bus kiek švelnesnio skonio, bet tikrai neprastas. Tik tokiu atveju aš nedėčiau jokių priedų (razinų ir pan.), nes jie desertą dar labiau sušvelnintų. Ir nepilkite spirito daugiau negu 100 ml, nes kremas labai praskys, geriau jau vos mažiau "kandantis", negu prastos konsistencijos ir susisluoksniavęs.

      Tikiuosi, kad Jums viskas puikiai pavyks, ir desertu nenusivilsite. Džiaugiuosi, kad esate mano puslapio skaitytoja, ir tikiuosi, kad sugrįšite papasakoti, kokie buvo rezultatai. Aš pati prieš 3 savaites vėl gaminau šį desertą dukterėčios krikštynų proga - ir ką gi, širšių medus tarp suaugusiųjų turėjo didesnį pasisekimą negu visi tortai kartu sudėjus :)

      Panaikinti
    2. Iskilo dar vienas klausimelis,kiek laiko galima laikyti pagaminta sirsiu medu?vieni sako savaite kiti menesi

      Panaikinti
    3. Mano draugės šeima, iš kurios gavau šį receptą, tvirtina, kad šaldytuve širšių medus gali stovėti nors ir kelis mėnesius. Mūsų namuose ilgiausia yra išstovėjęs maždaug 3 savaites - tikrai nieko blogo jam nenutiko, tik neištvėrėme ir išragavome :) Manau, per savaitę širšių medų suvalgyti reikėtų nebent tuomet, jei laikote jį ne šaldytuve.
      Ir atleiskite, kad taip susivėlinau atsakyti - savaitę laiko buvau išvykusi ir, deja, neturėjau priėjimo prie interneto :(

      Panaikinti
  3. Sveiki, o koks kiekis gaunasi iš nurodytų produktų? Planuoju pagaminti dovanų į stiklainiukus ir kaip žinot kiek čia gausis jų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena,
      iš nurodyto produktų kiekio išeis maždaug 500-600 ml širšių medaus. Dovanoms, mano manymu, geriausia šį desertą pilstyti į mažus indelius: išeis 2 stiklainiukai po 250 ml, arba 3 po 200 ml.

      Panaikinti
  4. Sveiki..pagal ši receptą ką tik pagaminau širšių medų ir gavosi skystas, kadangi neturėjau spirito tai naudojau spiritini gėrimą PERE KERMANN*S ABSINTHE 60% ką daryti kai taip nutiko? gal per greitai supyliau ši spiritinį gėrimą, nes ką tik paskaičiau, kad reikia labai lėtai pilti.Gal yra kokia išeitis,kad sutirštėtu. Dabar įdėjau į šaldytuvą. Naudojau cukraus pudra tik mažesni kieki nei čia parašyta,bijojau, kad nebūtu per saldu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, širšių medus ir privalo būti labai saldus ir aštrus (bent jau naudojant medicininį spiritą), ne šiaip sau jis patiekiamas tokiais mažais kiekiais - po vieną kitą arbatinį šaukštelį. Todėl pirmiausia ką siūlyčiau padaryti - įmaišyti į jau pagamintą desertą visą kiekį cukraus pudros, nes būtent ji ir kiaušinių tryniai veikia kaip tirštikliai. Tuomet palikite šaldytuve bent 1 parai - širšių medus turėtų tapti kreminis. Šiaip jau aš pati niekada nesu gaminusi širšių medaus su silpnesniu negu 96 proc. alkoholiu, ir niekada nesu jo supylusi viso iš karto, tai negaliu tvirtai pasakyti, kad jūsiškis desertas atrodys lygiai taip pat kaip maniškis. Na, bet manau, kad vis tiek bus gardus, net jeigu ir liks vos skystesnis - tiesą sakant, ir naudodamos spiritą skirtingos šeimininkės pagamina skirtingą širšių medų.

      Panaikinti
  5. Sveiki, gal galetumete man pagaminti sirsiu medaus vestuvems? tai butu sveciams dovaneles, po 30ml ir 35vnt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, aš paprastai gaminu tik savo šeimai ir draugams, neturiu jokių gamybinių patalpų ar tam reikalingų pažymėjimų :( Be to, nesu sukaupusi ir reikiamų spirito atsargų - kartais man jo parūpina anyta iš jai vienai žinomų šaltinių, bet ne tada, kai aš prašau, o tada, kai ji su kažkuo susideri ir kaip senais laikais _ "gauna". Čia geriau ieškoti žmonių, kurie važinėja apsipirkinėti į Lenkiją, nes ten galima spirito įsigyti legaliai, alkoholinių gėrimų parduotuvėse. O šiaip, jeigu norėtumėte dar kažkokius dalykus išsiaiškinti dėl konkrečios šventės, galite parašyti man į paštą, adresas kontaktuose.

      Panaikinti
  6. Spiritas sutirština širšių medų iki medaus konsistencijos. Mažesnio stiprumo alkoholis nepagadina, bet tada pavyksta tik kiaušininis likeris. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Regina, ačiū Jums už komentarą, labai taiklus pastebėjimas. Manau, tai pats trumpiausias, aiškiausias ir tiksliausias paaiškinimas visiems, kurie svarsto, ar galima spiritą keisti silpnesniu alkoholiu :)

      Panaikinti
  7. Ačiū už pamirštą receptą. Širšių medaus neragavau nuo jaunystės laikų (tų jūsų aprašytųjų Andropovo valdymo metų). Būtų laikas vėl pasigamint. Reiks Lenkijoj pasidairyt spirito. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pirmiausia ačiū, kad užsukate į mano puslapį ir randate lako palikti žinutę. Labai malonu, kad čia aptinkate receptų, kurie įkvepia gaminti - geresnio komplimento tinklaraščio rašytojui nė nebūna :) Dėl spirito, tai išties apmaudu, kad mūsų parduotuvėse jo neįmanoma įsigyti - bet ko gero su šiuo ministrų kabinetu neverta tikėtis, kad bus kitaip. Gerai, kad Lenkija pašonėje, nes ten, be kita ko, puoselėjama įvairių naminių užpiltinių bei krupnikų tradicija, o jų gamybai irgi reikia spirito. Bet širšių medus - sakau susumavusi savo ne vienerių metų stebėjimus - geriau už bet kokias trauktines, tad pasistengti verta :)

      Panaikinti
  8. Ragavau vakar per krikstynas sio puikumelio, atvezto nuo Klaipedos krasto. Tik jis atrode siek tiek kitaip: cukrus buvo ne iki galo ismaisytas, su spec.efektu, kad girgzdetu tarp dantu ir imaisyta buvo aguonu. Sveciai "nualpo is malonumo" ir labai "prisirišo" prie to stiklainelio :). Labai smagus gardumynas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, dėkui Jums už smagius įspūdžius ir komplimentus šiam desertui! Iš savo patirties galiu pasakyti, kad jis, kad ir su kokiais priedais pagamintas, vis tiek pritraukia būrį gerbėjų. Širšių medus be priedų - universaliausias variantas, bet įsivaizduoju, jog su aguonomis turi būti labai skanu. Tačiau gaminant su paprastu cukrumi, galbūt reikėtų šiek tiek keisti receptą, nes nežinau, kaip tirštėtų kremo masė. O gal naudoti 2/3 stiklinės cukraus pudros ir 1/3 paprasto cukraus dėl traškumo? Bet kokiu atveju, ačiū, kad pasidalinote idėja, o jau ją ištobulins kiekvienas pagal save :)

      Panaikinti
  9. Labas. O kaip del kavos, nera parasyta kiek mazdaug galima jos det, kad nesugadint. Kazkada dejau biski, bet net nepasijaute

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, prisipažinsiu, jog aš pati niekada nesu gaminusi širšių medaus su kava, nors vis ruošiuosi. Mano galva, geriausias būdas pagaminti kavos skonio širšių medų - vietoje paprasto kondensuoto pieno naudoti indelį kavos su kondensuotu pienu (parduotuvėse būna šalia paprasto kondensuoto pieno ir visokių "Rududu"). Įprasta išvirta kava, netgi labai stipri, širšių medų gali per daug praskiesti, o tirpi nevirta irgi nepasiteisina, nes tie milteliai finale taip ir neištirpsta. Dar vienas, mano nuomone, vertas dėmesio priedas - cikorijų kavos ekstraktas, kuris atrodo kaip labai tirštas medus mažyčiuose stiklainiukuose. Žinau, kad Anglijoje būtent tokia kava naudojama kavos pyragams kepti, ir pati esu kepusi; skonis kepiniuose niekuo nesiskiria nuo įprastos kavos, o tešlos per daug neatskiedžia - neturėtų atsiskiesti ir širšių medus, jei naudosite 2-3 šaukštelius. Tikiuosi, jog nors kiek pagelbėjau patarimais, bus įdomu sužinoti, kaip sekėsi eksperimentuoti.

      Panaikinti
  10. Nuoširdus ačiū už receptuką
    Internete yra daug besidalinančių šiuoreceptu ar panašiu ,bet jūs taip nuoširdžiai konsultuojas šeimininkes , jūsų receptuose yra labai daug meilės ir patiekalams ir skatytojams , atrodo jeigu gaminsiu pagal jūsų receptą , rezultatas bus skanesnis 🤗
    Būkit sveika ir laiminga.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, Kristina
    Susiruošiau pagaminti šį skanėstą Kalėdoms. Kaip manote, jei prieš tai iškaitinčiau stiklainiukus ir "užkoncervuočiau" širšių medų, ar jam nieko nenutiktų? Ar galėtų jis išsilaikyti apie mėnesį ne šaldytuve? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai skanu!Pirmą kartą gyvenime ragavau,pamėginsiu pati pasigaminti

    AtsakytiPanaikinti
  13. IKI prekybos centruose ,galima nusipirkti Stakliškių gamybos 80% stiprumo,0,2 l talpos,pavadinimu "STIPRUS GĖRIMAS" alkoholį,kuris tiktų šiam skanėstui gaminti."Vynotekoje",o gal ir dideliuose prekybos centruose galite įsigyti 1 L talpos,78% stiprumo Vilniaus degtinės gamintą alkoholį.Juos naudojau ir naudoju rankų ir daiktų dezinfekcijai COVID-19 epidemijos metu.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū už receptą ir atsakymus į klausimus. Gaminu ir vaišinu draugus, vartoju po truputį prie arbatos, kavos, labai patinka. Ar tinka karamelizuotas kondensuotas sutirštintas pienas ir ar galima pilti mažiau pieno.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš šį desertą atsimenu iš vaikystės ir pas mus giminėj jis buvo vadinamas "karštais ledais". Taip skaniai susiskaitė jūsų straipsnis, reikės kada pasigaminti. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.