2016 m. balandžio 22 d., penktadienis

Lydekos kotletai (pagal mano mamą)



Tėtis į lydekų gaudymą žiūri itin atsakingai. Išsitraukia daug gyvenimo mačiusius spiningus, juos kuo nuodugniausiai apžiūri, patikrina valą, rites ir kabliukus, o tuomet, pasidairęs į dangų, pagal jam vienam suprantamus ženklus parenka tai dienai tinkamas blizges. Anksčiau jis pats lauko garaže tas blizges ir gamindavo, be to, esant reikalui, susimeistraudavo ir kitus spiningavimui būtinus dalykus - pavyzdžiui, išliedavo švininius svarelius. Dabar, kai žvejybos reikmenų parduotuvės pilnos visokiausių prekių, pasiruošimo spiningauti ritualas kiek supaprastėjo, bet, tiesą sakant, tėtis vis tiek labiausia pasitiki savo rankomis pagamintais daiktais. Sena, iš kokio nors mamos nurašyto šaukšto pagaminta blizgė šalia naujutėlaičių pirktinių atrodo tarsi pelenė, bet... tai netrukdo tėčiui daug dažniau džiaugtis laimikiu, negu juo džiaugiasi mažiau patyrę žvejai, išleidę pusę savo algos labai spalvotai ir labai žvilgančiai žvejybos įrangai įsigyti. 

Nuotrauka Kristinos 

Kaip ten bebūtų, pavasarį ir rudenį lydekos mūsų namuose - tikrai ne retenybė. Jų paruošimu dažniausia rūpinasi mama. Nelabai dideles lydekaites ji kai kada kepa panašiai kaip starkį su svogūnais, tačiau didesnėms žuvims toks paruošimo būdas netinka. Pirmiausia, keptas lydekas ne itin patogu valgyti, nes jose daugybė ašakų. Antra - ir svarbiausia - lydekų mėsa ypač liesa ir sausa, todėl į ją pageidaujama įmaišyti įvairių priedų. Na, o tą padaryti geriausia, lydekas išfiletavus ir sumalus. Iš maltos lydekos mama bene dažniausia kepa kotletus. Mat ji nemėgsta virtos žuvies, todėl yra visiškai abejinga, tarkime, mano gaminamai įdarytai lydekai. Aš, atvirkščiai, mėgstu virtą ir troškintą žuvį, ir tokius patiekalus kaip įdaryta lydeka arba lydeka su krienais gaminu bent kartą per šaltąjį sezoną. Vis dėlto šįkart, parsivežusi porą tėčio pagautų lydekų, nusprendžiau pasekti mamos pavyzdžiu ir savo šeimai iškepti lydekos kotletų. Jie gaminami kiek kitaip negu kotletai iš riebesnių žuvų, todėl, manau, yra verti atskiro įrašo.

Nuotrauka Kristinos

Kame gi tas lydekos kotletų kitoniškumas? Trumpas atsakymas būtų - lašinukuose. Taip taip, lašinukuose. Beveik visi žuvies kotletų receptai siūlo naudoti porą šaukštų aliejaus, sviesto ar grietinėlės, tačiau tuomet, kai turime reikalų su lydekomis, lašinukai tiks žymiai labiau. Kodėl? Todėl, kad norint iškepti gerus lydekos kotletus, riebalų į faršą reikia dėti nemažai, tikrai daugiau negu du šaukštus. Jeigu tie riebalai bus skysto pavidalo (tarkime, aliejus), drauge su jais teks dėti duonos, džiūvėsėlių arba miltų, o jie vėl kietins faršą ir t.t. Štai jums aukso vertės mano mamos patarimas: kartu su išfiletuota lydeka sumalkite gabaliuką šviežių (nerūkytų ir nesūdytų) lašinukų. Pirmiausia, lašinukai neatskies faršo, todėl į jį nebus reikalo dėti jokių duonos gaminių - užteks didelio svogūno, kiaušinių ir prieskonių. Antra, kepant kotletus, lašinukai lėtai ištirps, todėl valgydami pagamintą patiekalą jų visiškai nejusite - išskyrus tai, kad kotletai (netgi atšalę) bus daug minkštesni ir sultingesni negu paprastai. Beje, dėti lašinukų į liesos žuvies kotletus, kukulius ir pan. - sena, bet nūnai pamiršta šeimininkių gudrybė. Panašų patarimą radau Nijolės Marcinkevičienės knygoje Metai už stalo (2009, p. 68), ir jį davė moteris, gimusi 1925 m.

Dar keli žodžiai apie lydekos kotletų patiekimą. Prie iškeptų kotletų galite paruošti bet kokį savo mėgstamą padažą ir patiekti juos kaip antrąjį patiekalą su bulvių koše ar kitokiu garnyru. Tačiau man labiau patinka mamos būdas patiekti šiuos kotletus kaip šiltą arba šaltą užkandį, pasiūlant prie jo troškintų daržovių, t.y. tradicinio svogūnų, morkų ir pomidorų padažo mišinio. Šįkart lydekos kotletus aš gaminau būtent taip, bet... jeigu jie bus tikrai gardūs, gali nutikti ir taip, jog iš lėkštės kotletai prapuls nespėjus prie jų pagaminti jokio priedo :)

Nuotrauka Kristinos



Lydekos kotletai (pagal mano mamą)

Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms; išeis daugiau kotletų negu matote nuotraukose)

~600-700 g lydekos filė (aš išfiletavau 2 lydekas, kiekviena svėrė maždaug po 1 kg)
~ 200 g šviežių (nerūkytų ir nesūdytų) lašinukų (geriau daugiau, negu mažiau :)
1 didelis arba 2 vidutinio dydžio svogūnai
Nebūtinai: 1 morka
2-3 kiaušiniai
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Aliejaus (kepimui)
Daržovių garnyrui:
4 didelės morkos
4 dideli svogūnai
4-6 v.š. pomidorų padažo arba pastos
Druskos, cukraus ir pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: petražolių ar kitokių žalumynų (papuošimui)
  1. Išfiletuotą lydeką, lašinukus ir svogūną stambiai supjaustykite ir sumalkite mėsmale. 
  2. Jeigu norite, labai smulkiai sutarkuokite morką ir ją įmaišykite į faršą - morka suteiks kotletams gražią gelsvą spalvą. Įmuškite 2 didelius arba 3 mažus kiaušinius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, o jeigu norite - ir kitokių prieskonių (atsiminkite, kad žuvis švelnesnio skonio negu mėsa, todėl šykštint prieskonių, kotletai gali išeiti prėski). Faršą gerai išminkykite. Iš pradžių atrodys, kad jis apyskystis, bet paminkius 5-10 min. masė sutirštės ir iš jos galėsite be vargo formuoti norimo dydžio kotletus. 
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų - jo turėtų būti nemažai, maždaug 0,5 cm. Formuodami kotletus, rankas patepkite aliejumi. Kotletai papildomai troškinami nebus, todėl geriau juos daryti ne per daug didelius, kad lengviau perkeptų. Pagamintus kotletus iškart dėkite į keptuvę su įkaitusiais riebalais (apvolioti miltuose, džiūvėsėliuose ar pan. nereikia). Retkarčiais pavartydami, kepkite ant vidutinės ugnies, kol iš abiejų pusių taps rusvai auksinės spalvos. Iškepusius kotletus laikykite šiltai (aš dedu į molinį indą su dangčius ir kišu į šiltą orkaitę). 
  4. Į keptuvėje likusius riebalus suverskite per burokinę tarką sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus. Išmaišykite, uždenkite ir ant mažos ugnies troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet įmaišykite pomidorų padažą arba pastą. Jeigu naudosite koncentruotą pomidorų pastą, greičiausia reikės įpilti šlakelį virinto vandens, kad ji šiek tiek atsiskiestų ir gerai išsimaišytų. Pagal skonį pasūdykite, įberkite cukraus ir pipirų. Atidengtoje keptuvėje patroškinkite dar apie 5 min., kad visi skoniai persimaišytų. Kai daržovės bus norimo skonio ir minkštumo, nukaiskite. 
  5. Lydekos kotletus patiekite su troškintomis daržovėmis kaip šiltą užkandį. Beje, patiekalui atvėsus, jis virsta visai neprastu šaltu užkandžiu :)
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis: mano mama.

12 komentarų:

  1. Receptukas super! Tapo mano firminiu patiekalu, kurį gaminu suneštiniam Kalėdų stalui. Visiems labai patinka ir atgal namo neštis nebetenka, nes būna suvalgyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, širdingai ačiū už komplimentus - ir į sveikatą! Man (ir mano mamai - aš jai perduodu savo skaitytojų atsiliepimus apie jos patiekalus) labai smagu sulaukti tokių žinučių. Atsiranda dar didesnis stimulas rašyti, kai žinai, jog ne veltui :) Tikiuosi, šiame tinklaraštyje rasite ir kitų receptų, kurie pravers :)

      Panaikinti
  2. Puikiai tiko ir kitos baltos žuvies (kuojų, plakių) faršas. Kotletukai superiniai - ačiū:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super, dėkui už gerą atsiliepimą! Visada džiaugiuosi girdėdama, jog žmonės pasinaudoja čia rastais patarimais ir juos kūrybiškai pritaiko. Beje, aš pati ne per seniausia gaminau kotletus iš raudžių pagal baltarusišką receptą - likau maloniai nustebinta. Artimiausiu laiku ketinu juo pasidalinti, taigi, lauksiu vėl užsukant paskaityti naujienų :)

      Panaikinti
  3. Užvakar pagavau 10 kg. lydeką, faršo gavosi virš 4 kg., pasinaudosiu šiuo receptu. Manau pavyks.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pirmiausia sveikinimai su įspūdingu laimikiu! Tikiuosi, kotletais nenusivylėte :) Įsivaizduoju, jog jų turėjo išeiti tikrai nemažai, nes, sudėjus priedus, masės dar gerokai padaugėja. Turbūt aš iš tiek nedrįsčiau gaminti, bent jau vienu kartu. Antra vertus, tiek faršą (geriau dar be priedų), tiek iškeptus kotletus juk galima užšaldyti, ar ne?.. Jeigu sugrįšite į šį įrašą, smalsu būtų sužinoti, kaip sekėsi ruošti tą didžiąją žuvį :)

      Panaikinti
  4. Aš į lydekos faršą įdedu ir varškės. Labai pagerina faršo skonį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, oi, kaip įdomu, ačiū už patarimą! Pasitaikius progai tikrai pasinaudosiu, man visada labai smalsu ir įdomiu išbandyti naujus gaminimo metodus, tada atrodo, jog senas geras patiekalas visai kitaip "suskamba". O ir ne vienam skaitytojui, manau, šis patarimas bus naudingas: juk ne visada po ranka turime lašinukų, arba mėsmalę, o gal kažkas negali valgyti kiaulienos produktų ir pan. Žodžiu, visada gerai žinoti vieną kitą alternatyvą, dėkui :)

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. Tikiuosi, kotletukų receptas pasiteisino ir šventinės vaišės pavyko :) Visada malonu sužinoti, kad žmonės naudojasi receptais ir randa įkvėpimo šiame tinklaraštyje, tad ačiū už komentarą - ir gerų, sėkmingų bei sveikų beprasidedančių metų Jums!

      Panaikinti
  6. Ačiū už nuostabų receptą❤️ Kotletukai puikūs iš 1 kg ką tik pagautos lydekaites 7 dideli kotletukai. Šalti dar skanesni😍

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nelabai mėgstu patiekalus iš žuvies , bet šitie kotletukai fantastiški , galėčiau valgyti kasdien , ypač tinka tas karštas garnyras. Kartą neturėjau pom.padažo tai dėjau savo pomidorus supjausčiusi irgi skanu buvo 👍

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.