2017 m. kovo 13 d., pirmadienis

Kepta jautienos nugarinė su svogūnais



Vaidas, mano suolo draugas (net keista taip rašyti, praėjus daugybei metų po paskutinio skambučio :), yra vienas iš nedaugelio vyrų, visiškai abejingų saldumynams. Antra vertus, be mėsos ir bulvių savo valgiaraščio jis neįsivaizduoja. Be to, šis žmogus nuoširdžiai įsitikinęs, kad lietuvių virtuvė - bene geriausia pasaulyje, ir jai neprilygsta jokie sušiai, kariai, tortilijos ar kokia nors saldžiarūgštė vištiena. Nenuostabu, kad Vaidas puikiai gamina troškinius, kotletus, cepelinus, balandėlius, Kėdainių blynus ir kitą lietuvišką klasiką, įskaitant šaltieną, kurios virimui negaili paskirti pusės šeštadienio. O štai nutaręs imtis kokio nors"neįprasto" patiekalo (kad ir prikepti saldžių blynų savo dukrytei), ar tiesiog šiaip prireikus pasitarti kulinariniais klausimais, Vaidas skambina savo mamai arba man - mat Inga, jo gyvenimo draugė, su virtuve draugauja ne per daugiausia.

Paprastai Vaidas pasikliauna mano patarimais ir receptais, bet, išgirdęs apie keptuvėje paruoštą jautieną su svogūnais, buvo nusiteikęs skeptiškai. Iki tol, kol vieną kartą, užsukęs į svečius ir prisijungęs prie vakarieniaujančios mūsų šeimos, jos neparagavo. Pripažinęs, kad patiekalas vertas dėmesio, jis netgi padarė prielaidą, jog kitų šalių virtuvėse, pasirodo, irgi gali būti valgių, savo gerumu prilygstančių lietuviškiems. O tai, žinokite, jau šį bei tą reiškia :) Kepta jautienos nugarinė su svogūnais iš tiesų nusipelno pagyrų: šis patiekalas greitai (maždaug per pusvalandį) pagaminamas, neįmantrus ir palaimingai gardus. Esu ruošusi daug tradicinių suomiškų patiekalų, bet šiandieninis - vienas iš pačių pačiausių. Apie tokius sakoma, jog jie atspindi geriausias nacionalinės virtuvės ypatybes. Patys suomiai teigia, jog tai senamadiškas gardumynas, primenantis pietus pas mamą ar močiutę - tačiau nuo to nė kiek ne prastesnis. 

Paruoštas patiekalas. Nuotrauka Kristinos

Gavėnia - nelabai tinkamas laikas mėsėdžių puotoms, bet, mūsų atveju, vaikų gydytoja prisakė sūnui nors kartą per savaitę valgyti raudoną mėsą, taigi, stengiuosi laikytis šių rekomendacijų. Jeigu jūs esate panašioje situacijoje, receptą galite išmėginti tuojau pat, jeigu sąžiningai laikotės pasninkų, išsisaugokite jį ateičiai. Jautiena su svogūnais tiks ir kasdieniniams pietums, ir šventiniam stalui - sakau tai nė kiek neperdėdama, mat esu gaminusi šį patiekalą daugybę kartų įvairiomis progomis. Tačiau norint, kad pietūs ar vakarienė pasisektų, būtina laikytis poros taisyklių.

Šiam patiekalui naudojami apkepinti ir lengvai karamelizuoti svogūnai. Nuotrauka Kristinos

Pirmiausia - nepagailėkite svogūnų. Pripjaustykite jų visą kalną, nes iškepus liks vos trečdalis, o gal ir mažiau. Kai kurie receptai siūlo į svogūnus įpilti kelis šaukštus sojų padažo, arba juos gerokai pasaldinti - taip lyg ir paspartinamas svogūnų karamelizavimosi procesas. Bloga strategija. Jokie priedai taip nepagerina svogūnų skonio, kaip kantrus jų kepinimas ant vidutinės ugnies. Svogūnų visiškai karamelizuoti (ar juo labiau sudeginti) nereikia, bet nieko tokio, jeigu dalis jų atrodys apskrudę kiek per stipriai. Vėliau, kai pašildysite svogūnus su mėsa, jie visi suminkštės, pašviesės, įgaus daugmaž vienodą atspalvį, o vienas kitas apskrudėlis nudažys susidariusį sviesto ir mėsos sulčių padažą gražia rusva spalva.

Kad mėsa būtų sultinga ir minkšta, stenkitės apkepti ją kuo greičiau. Nuotrauka Kristinos

Antra, atsakingai rinkitės mėsą. Šiam patiekalui tinka būtent nugarinė (išpjova, filė), ir jokiu būdu ne kumpis, mentė ar krūtininė. Kietesnė netinkamo gabalo mėsa, nors ir plonai išmušta, po kelių minučių kepimo vis tiek bus sausa, "guminė" ir nevalgoma, tad geriau jau ją ilgai, lėtai troškinti. Jeigu nerandate pirkti nugarinės (būna ir taip, ne kartą pati tuo esu įsitikinusi), verčiau atidėkite patiekalo gaminimą ateičiai. Tiesa, galima pirkti maltą jautieną, iškepti iš jos paplotėlius ir tiekti su keptais svogūnais - toks šio recepto variantas suomių virtuvėje irgi egzistuoja. Pagaliau, šį patiekalą galite gaminti, jautienos nugarinę pakeisdami kiaulienos nugarine - taip daro, pavyzdžiui, danai. Ir vis dėlto, iš savo patirties galiu pasakyti, jog jautienos nugarinė šiame recepte neprilygstama.

Pamuštą mėsą kepkite trumpai ir porcijomis, nesuverskite į keptuvę visko iš karto. Mėsa kepdama gerokai susitrauks - taip ir turi būti, svarbiausia, kad riebalai būtų labai karšti, o mėsa nepradėtų leisti savo sulčių ir sausėti. Ir būtinai naudokite lydytą sviestą: kepama paprastame, mėsa greitai ims svilti, o kepama aliejuje, turės visai kitokį negu priklauso ir, deja, žymiai blogesnį skonį.

Nuotrauka Kristinos



Sipulipihvi - kepta jautienos nugarinė su svogūnais

Ingredientai

Jautienos nugarinė
Druska ir grūsti juodieji pipirai
Lydytas sviestas (kepimui)
Svogūnai
Bulvių košė arba keptos bulvės (patiekiant)
Marinuoti agurkai ir marinuoti burokėliai (receptas čia) arba kitokios daržovės (patiekiant)
  1. Jautienos nugarinę supjaustykite maždaug 2 cm storio riekelėmis, iš abiejų pusių lengvai pamuškite mėsos plaktuku ir pabarstykite druska ir pipirais. Atidėkite, kol prireiks.
  2. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Kepant svogūnų stipriai sumažėja, todėl, apskaičiuodami porcijas, kiekvienam valgytojui imkite mažiausia po vieną didelį svogūną. Keptuvėje išlydykite 2-3 v.š. sviesto ir, retkarčiais pamaišydami, apkepkite svogūnus, kol šie taps rusvai auksinės spalvos; paprastai tai užtrunka apie 20 min. Kepkite atidengtoje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Jeigu norite, baigiant kepti, svogūnus galite labai lengvai pasūdyti ir pabarstyti žiupsneliu cukraus (aš to nedarau). Išimkite ir atidėkite, kol prireiks. 
  3. Jeigu reikia, į tą pačią keptuvę, kurioje kepėte svogūnus, įdėkite dar šiek tiek sviesto. Kai jis išsilydys ir įkais, porcijomis apkepkite jautieną. Stenkitės neperkepti - jeigu mėsa išmušta ploniau, užteks kepti maždaug po pusę minutės iš abiejų pusių, jeigu storiau - maždaug po minutę iš abiejų pusių. 
  4. Kai visa mėsa bus apkepta, grąžinkite visą apkeptą mėsą ir svogūnus į tą pačią (neplautą, su visomis mėsos sultimis) keptuvę. Galite svogūnus ir mėsą sudėti sluoksniais. Jeigu lėkštėje, kurioje buvo sudėta anksčiau apkepta mėsa, liko jos sulčių, supilkite ir jas. Jeigu norite, kad būtų daugiau padažo, į keptuvę galite įpilti apie pusę puodelio (150-200 ml) sultinio arba verdančio vandens (aš to nedarau). Ant mažos ugnies pakaitinkite keptuvę dar apie 5-10 min.*, kad visa mėsa ir svogūnai vienodai sušiltų. 
  5. Tiekite, ant kiekvieno mėsos gabaliuko uždėdami po didelį šaukštą svogūnų. Kepta jautiena su svogūnais dažniausia valgoma su bulvių koše arba keptomis bulvėmis ir daržovėmis. Tradicinis garnyras - marinuoti burokėliai ir marinuoti agurkai, bet vasarą labai tiks ir šviežių daržovių salotos.
* Jeigu norite mėsą tiekti vėliau, galite ją uždengti, dėti į nelabai karštą (~ 180ºC) orkaitę ir laikyti joje apie pusvalandį ar kiek ilgiau.

Nuotrauka Kristinos

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.