2017 m. rugsėjo 12 d., antradienis

Abemad - daniškos vaisių salotos



Atsimenate, kokios populiarios buvo vaisių salotos pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos metais? Iki tol neįsivaizdavę, ką reiškia iki soties prisivalgyti mandarinų ar bananų, žmonės jautė kone euforiją, galėdami jų nusipirkti kiek nori ir kada nori. Ką jau ten kalbėti apie tolimų kraštų egzotikas - netgi vietiniai ar iš pietinių "draugiškų respublikų" atkeliavę vaisiai (vynuogės, arbūzai) prekyboje pasirodydavo trumpam. Pasibaigus sezonui, prisieidavo tenkintis obuoliais iš savo sodo bei močiutės sudžiovintomis slyvomis. Tad nenuostabu, jog atsivėrus naujoms galimybėms, vaisių salotos - arba, kaip anuomet sakydavo, vaisių asorti - ėmė karaliauti ne tiktai kavinėse, o ir paprastų žmonių paprastuose namuose. Iš pradžių tai buvo naujovė, be to, gana brangi, todėl tokiu desertu vaišindavo svečius arba puošdavo jomis šventinį stalą. Tačiau... mados banga kaip atsirito, taip ir nusirito. Vaisiams tapus mūsų kasdienybe, jų salotas žmonės ėmė gaminti pirmiausia sau. Jos įgijo sveiko, gardaus, bet paprasto ir nieko nestebinančio deserto statusą.

Nuotrauka Kristinos

Vakarų Europoje istorija su vaisių salotomis labai panaši. Tik nutiko ji ne XX a. pabaigoje, o XX a. viduryje, kai vėl pakilo po karo smukusi ekonomika ir suklestėjo prekybos centrai, kiaurus metus siūlantys platų vaisių ir uogų asortimentą. Štai kodėl šiandieninės mano herojės, daniškos vaisių salotos, dažnai vadinamos vintažinėmis, arba "močiutės laikų" salotomis. Ir vis dėlto, tai klasika - net XXI amžiuje tebemėgstama klasika. Tad vaisių salotų receptų galima rasti tiek naujose kulinarinėse knygose, tiek šiuolaikinėse interneto svetainėse. Kodėl aš sumaniau apie jas parašyti? Na, pirmiausia todėl, kad priminčiau apie šį primirštą patiekalą. Antra, danai šias salotas gamina kiek kitaip negu mes. O kadangi tas būdas man pačiai labai patinka, nusprendžiau juo pasidalinti ir su jumis.

Nuotrauka Kristinos

Vaisių ir uogų pasirinkimas gaminant šias salotas priklauso tik nuo metų laiko ir jūsų skonio. Sezoniniai vaisiai, kaip žinia, visuomet skaniausi ir naudingiausi mūsų sveikatai, tad išmintinga savo virtuvėje braškes naudoti birželio pabaigoje, apelsinus - sausio pradžioje, o persimonus vėlyvą rudenį. Bet fanatizmo čia nereikia. Mėgstate bananus, mangus, ananasus ar kivius? Tai juos ir valgykite, nesvarbu, vasarą ar žiemą, jei tik jų kokybė jus tenkina. Drąsiai maišykite vietinius ir atvežtinius produktus (taip daro ir danai; beje, išvertus pažodžiui, abemad reiškia beždžionių maistas, t.y. patiekalas, pagamintas iš egzotinių vaisių). Kurkite naujus derinius, kol rasite priimtiniausią. Žodžiu, pirmiausia paisykite asmeninių prioritetų. Kažkam patinka, kad vaisiai būtų traškūs ir rūgštoki, kažkam - kuo minkštesnis ir kuo saldesni, kažką labiausia džiugina įvairiaspalvis derinys, o kažkas jaučiasi geriau, kai apsiribojama 2-3 salotų ingredientais. Aš, pavyzdžiui, šįkart naudojau rudenines avietes ir šilauoges iš savo sodo, o bananus, vynuoges ir nektarinus parsinešiau iš prekybos centro.

Nuotrauka Kristinos

Jeigu į ką nors ir reikėtų atkreipti dėmesį, tai į vaisių paruošimą ir salotų supjaustymo būdą. Pavyzdžiui, jeigu norite itin švelnių salotų, nulupkite vaisių žieveles - ne tik obuolių ar kriaušių, bet ir persikų, nektarinų, vynuogių. Naudojant kietokus, rūgščius obuolius, ko gero bus gardžiau juos pjaustyti plonytėmis skiltelėmis ar mažais kubeliais, o ne dideliais gabalais ir t.t. Kadangi salotų sudėtis nepastovi, neįmanoma duoti smulkių nurodymų, kaip jas ruošti - svarbiausia, vaisius smulkinkite atidžiai, kruopščiai ir tam darbui skirkite pakankamai laiko.

Ką daryti, kad besikrapštant prie salotų, kai kurie vaisiai neprarastų savo šviesios spalvos? Danai siūlo juos apšlakstyti citrinos arba apelsinų sultimis. Na, o jeigu salotas ruošiate gerokai iš anksto, tarkime, laukdami svečių, susmulkintus vaisius patariama užpilti specialiai paruoštu sirupu ir dėti į šaldytuvą - taip vaisiai pasimarinuos ir dailiai atrodys net po kelių valandų. Žemiau pateiksiu sirupo, pagaminto balto vyno pagrindu, receptą - jame iki reikiamo momento galima laikyti, pavyzdžiui, šviežias, plonomis skiltelėmis supjaustytas kriaušes.

Nuotrauka Kristinas

Užpilas - antras svarbus šio deserto komponentas. Kiek patyriau, Lietuvoje vaisių salotos dažniausia užpilamos saldžiu jogurtu, kartais - kokiu nors sirupu ar plakta grietinėle. Danai vaisių salotas beveik visada patiekia su specialiai paruoštu råcreme (liet. apytikriai žaliu, termiškai neapdorotu kremu; vaisių salotas su šiuo kremu vadinamos ne tiktai abemand bet ir frugtsalat med råcreme). Tai specialus padažas, kuris gaminamas iš žalių, su cukrumi iki standžių putų išplaktų kiaušinio trynių, plaktos grietinėlės ir vanilės. Toks pagardas būna lengvas, švelnus ir aromatingas, neužgožia vaisių skonio, bet suteikia salotoms kremiškumo. Kremas atrodys ypač prabangiai ir subtiliai, jeigu jam aromatizuoti naudosite ne vanilinį cukrų, o tikras vanilės sėklytes (aš išgremžiau pusę vanilės ankšties).

Danai didžiuojasi savo råcreme ir patiekia jį ne tiktai su vaisių salotomis, bet ir su kitokiais desertais, ypač vaisiniais. Toks padažas gali būti pasiūlytas, pavyzdžiui, prie vyne virtų kriaušių, įvairių žele (drebučių), ananasų griežinėlių, iškeptų ant grotelių ir pan. Be to, šis kremas gali būti naudojamas įvairiems kepiniams pertepti ar dekoruoti.

Nuotrauka Kristinos

Pagaliau paskutinis, bet ne mažiau svarbus akcentas - salotų papuošimas. Tiesą sakant, kartais salotų danai nepuošia iš viso - vaisius užpila kremu ir tiek. Dažniau desertas puošiamas tomis pačiomis uogomis ar vaisiais, iš kurio yra pagamintas, arba kitokiais gardžias ir kvapniais ingredientais (citrininių melisų ar mėtų šakelėmis, agurklės žiedais, migdolų plokštelėmis ar kitokiais riešutais ir pan). Bet visų dažniausia danai savo vaisių salotas karūnuoja šokoladu. Jis gali atrodyti įvairiai: rupiai supjaustytas, sutarkuotas stambiomis drožlėmis ar smulkiomis garbanėlėmis, šokolado lašelių, šokoladinių pabarstukų ar net susmulkintų šokoladnių saldainių pavidalo. Tai bene tradiciškiausias, populiariausias vaisinių salotų papuošimo būdas, todėl būtinai jį išbandykite, jeigu dar esate nebandę.

Na, regis, tai ir viskas, ką šįkart norėjau pasakyti. Gardžių jums salotų ir gerų naujų potyrių - juk spalvoti vaisiai ir šokoladas turi galią praskaidrinti net lietingas ir pilkas rudens dienas.

Nuotrauka Kristinos


Abemad - daniškos vaisių salotos

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)

~ 1 kg įvairių vaisių ir/ar uogų, geriausia sezoninių
Kremui:
2 labai šviežių kiaušinių tryniai
2-3 v.š. cukraus
150-200 ml riebios grietinėlės
Vanilinio cukraus, vanilės ekstrakto ar Burbono vanilės (kremui aromatizuoti)
Nebūtinai: smulkinto šokolado (salotų papuošimui)
  1. Visus vaisius ir uogas kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Jeigu reikia, išimkite kauliukus, sėklas, nulupkite žievelę. Stambesnius vaisius susmulkinkite vienodomis skiltelėmis ir/ar gabaliukais. Paruoštus vaisius sudėkite į didelį dubenį ir kruopščiai, bet atsargiai išmaišykite. Jeigu naudosite ingredientus, kurie greitai praranda savo spalvą (obuolius, kriaušes, bananus, baltąsias vynuoges ir pan.), galite juos apšlakstyti citrinos ar apelsinų sultimis. Jeigu ruošiatės laikyti smulkintus vaisius ilgesnį laiką, galite užpilti juo specialiai pagamintu sirupu (išskyrus bananus, juos geriausia supjaustyti ir įmaišyti prieš pat tiekiant salotas).*
  2. Paruoškite padažą. Kiaušinius kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Kad apsisaugotumėte nuo salmonelių, įvyniokite jį į popierinio rankšluosčio lakštą, gausiai suvilgytą acte (rūgščioje terpėje salmonelės žūva). Palaikykite 2-3 min., tuomet kiaušinį vėl nuplaukite ir nusausinkite. Atskirkite trynius nuo baltymų. Į trynius įberkite 2-3 v.š. cukraus ir plakite, kol tryniai virs labai tirštomis, beveik baltomis putomis. Kitame inde iki standžių putų išplakite grietinėlę. Baigdami plakti, ją aromatizuokite vanile. Atsargiai išmaišykite išplaktus trynius ir plaktą grietinėlę - turite gauti tirštą, vientisą, aromatingą, švelniai saldų kremą.
  3. Vaisių salotas sudėkite į didelį serviravimo dubenį ar atskirus serviravimo indelius (jei salotos buvo užpiltos sirupu, prieš serviravimą jį nupilkite). Kremą patiekite atskirai arba iškart supilkite ant salotų.
  4. Jeigu kremą supylėte ant salotų, desertą papuoškite. Tradiciškai puošiama šokoladu, tais pačiais vaisiais, iš kurių pagamintos salotos ir pan. (žr. pastabas aukščiau). Jeigu kremą į stalą duosite dubenėlyje, atskirame inde galite pasiūlyti ir tarkuoto šokolado arba kitų pasirinktų priedų - kiekvienas valgytojas susikomponuos tokias salotas, kokias mėgsta.
* Mano knyga siūlo tokį būdą sirupui pagaminti. Užvirinkite maždaug 100 ml vandens, į jį suberkite 3 v. š cukraus, įdėkite pusės citrinos žievelę (tik geltonąją dalį), 1 cinamono lazdelę, 3 kardamono ankšteles. Pavirinkite 2-3 minutes, tuomet įpilkite apie 200 ml balto vyno, išmaišykite ir nukaiskite. Atvėsinkite, perkoškite ir naudokite gautą sirupą kaip marinatą - jeigu smulkinti vaisiai bus visiškai apsemti, šaldytuve juos galėsite laikyti 3 valandas ir ilgiau.

Recepto šaltiniai: Karolines mormormad, Denmark: Snabel Press, 2013, p. 84-85; ir daugybė internetinių puslapių - visų jau nebeprisiminsiu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.