Štai
ir atėjo laikas išvyti žiemą iš savo kiemo. O kad šis prasmingas darbas būtų
sėkmingai nudirbtas, reikia gerai pasistiprinti, kaipgi kitaip? Jeigu kam nors
pritrūktų idėjų Užgavėnių vaišėms, būtinai pavartykite paskutinįjį Debesų numerį - nepasigailėsite.
Ta
pačia proga pasigirsiu, jog kartu su Laura debiutavome Debesyse ir mes. Vienas
iš mūsų pasiūlytųjų receptų - albaniški pavasariniai ballokumja (arba ballokume)
sausainiai. Žurnale recepto tekstą gražiai sutaisė redaktorės, bet čia telieka
toks, kos buvo iš pradžių - na kas gi iš
mūsų namuose sako "miltelinis cukrus"? Nors reikėtų. Norintiems užrašyti receptus taisyklinga lietuvių kalba, labai pravers šie patarimai. Na, o man šįkart norisi trupučio netobulumo - argi nedera jo apmąstyti
ir su juo susitaikyti Pelenų dienos išvakarėse?
Ballokumja
- albaniški kukurūzų miltų sausainiai
Nuotrauka Lauros
Iš
Elbasano miesto kilę ballokumja -
ypatingi sausainiai, Albanijos kulinarinis paveldas ir pasididžiavimas. Nors
tai musulmoniška valstybė, tačiau senosios pagoniškos šaknys čia tokios gilios,
kad žlugus komunistinei santvarkai, kovo 14 d. švenčiama Pavasario diena (alb.
Dita e Verës) buvo paskelbta nedarbo diena. Ši šventė daugmaž atitinka mūsų
Užgavėnes (hmmm... arba Šv. Velykas?..), tačiau ypatingasis tos dienos valgis yra ne blynai, o didžiuliai
geltoni sausainiai ballokumja,
primenantys saulės diską. Iš pirmo žvilgsnio tai labai paprasti kepiniai,
tačiau tam, kad jie pavyktų, albanai ypač didelį dėmesį skiria produktų kokybei
ir pagaminimo technologijai. Egzotiškiausias ingredientas - naminis pelenų
šarmas, ne tik kildinantis tešlą, bet ir suteikiantis kepiniams ypatingą
traškumą, kurio neįmanoma išgauti naudojant sodą ar kepimo miltelius.
Sunkiausia gaminimo dalimi laikomas sviesto sukimas, kuris gali trukti iki
valandos laiko. Tvirtinama, kad to jokiu būdu negalima daryti mikseriais.
Cukrus šiukštu nekeičiamas cukraus pudra, o kadangi idealiu atveju sukant jis
turi visiškai ištirpti, albanai griebiasi įvairių gudrybių - produktus šildo ir
tešlą minko variniame dubenyje, arba vietoj medinio šaukšto tešlą suka tiesiog
ranka. Įgudimo reikia ir nustatant tikslų miltų kiekį, nes
priklausomai nuo kiaušinių dydžio, miltų rūšies bei sviesto kokybės, jų gali
prireikti daugiau arba mažiau. Jeigu miltų per daug,
iškepę sausainiai būna per kieti. Jeigu kepinių paviršius nesuskilo, o kepdami
sausainiai labai ištežo, vadinasi, miltų buvo per mažai. Nepaisant to, kad
tobuliems ballokumja iškepti prireiks šiek tiek praktikos, mėginti verta -
pavykę sausainiai tiesiog ištirpsta burnoje.
Ingredientai:
(6 sausainiams)
300-330 g
kukurūzų miltų
30 g kvietinių
miltų
250 g tikro
sviesto (idealu - kaimiškas)
250 g smulkaus
cukraus
2 kiaušiniai
1 v. š. pelenų
šarmo
Šarmui:
1 v.š. medžio
pelenų
3/4 puodelio
(180 ml) vandens
1. Iš anksto išvirti šarmą: persijotus medžio pelenus suberti į puodą (aliuminis
netinka!) užpilti nurodytu kiekiu vandens ir užvirinti. Pavirti 2-3 min.,
nukaisti, o po 10-15 min. perkošti per tankų audeklą. Skystį laikyti vėsioje
vietoje sandariai uždarytame stikliniame inde.
2. Sviestą pašildyti ant mažos ugnies, kol visiškai ištirps. Sudėti cukrų ir
mediniu šaukštu sukti sviestą, kol masė pabals ir taps puri. Tuomet įmušti
kiaušinį, sukti apie 5 min., įmušti antrą kiaušinį ir sukti dar apie 5 min. Supilti
pelenų šarmą ir masę dar kartą gerai išsukti.
3. Į išsuktą masę supilti visus kvietinius ir 300 g kukurūzų miltų. Gerai
išmaišyti. Tešla gali atrodyti šiek tiek skystoka, todėl ją reikėtų palikti
pastovėti apie 15 min., kad miltai išbrinktų. Jeigu ir tuomet tešla bus sunkiai
minkoma, įmaišyti likusius kukurūzų miltus. Suminkyta tešla turėtų būti minkšta
ir šiek tiek lipni, tačiau netežti ir laikyti formą.
4. Tešla padalinti į 6 lygias dalis ir keliais paspaudimais suformuoti 6 didokus
rutuliukus; jų paviršius turėtų būti gana grubus, todėl papildomai minkyti
nebereikia.
5. Sausainius sudėti į didelę kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie
30-40 min. iki 160 C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusių sausainių paviršius
turėtų suskilinėti, tačiau jie patys tik vos vos parusti. Iš orkaitės išimti
sausainiai paliekami apie 10 min. pastovėti, tuomet išimami iš skardos.
6. Sausainiai gali būti valgomi ir šilti, ir atvėsę. Skanūs būna keletą dienų.
Paprastai patiekiami su kava arba arbata.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.