2013 m. vasario 10 d., sekmadienis

Kiniškas keptų bulvių užkandis


Vasario 10-osios rytą patekės jaunatis ir pagal kinų kalendorių pasidės Juodosios vandens gyvatės metai. Ta proga dailininkas Mindaugas Gribauskas netgi sukūrė naują pašto ženklą "Kinų Naujieji metai", kuris pasirodė švenčių išvakarėse. 


Gražu. Na, o aš siūlau pasigaminti paprastą užkandį iš Junano (Yunnan) provincijos.

Taigi, bulvės. Pirmiausiai reikėtų atsikratyti stereotipinio požiūrio, kad kinai valgo vien ryžius. Anaiptol. Iš Amerikos bulvės atkeliavo ne tik į Europą, bet ir į Aziją, tad nenuostabu, jog kinai turi nemažai tradicinių bulvinių patiekalų. Toks yra ir šis bulvių užkandis, vadinamas ganbei yangyusi (o rašomas 干焙洋芋) kas, anot mano pagrindinio šaltinio, apytikriai reiškia "sausai kepti bulvių šiaudeliai". Gaminau jį ne kartą ir ne du - apskrudęs iš išorės ir minkštas viduje, šis užkandis labai patinka ne tik kinams, bet ir lietuvaičiams.

Nuotrauka Lauros

Ingredientai (1 porcijai):

2 vidutinio dydžio bulvės
Druskos (pagal skonį)
Aitriųjų paprikų arba raudonų aštriųjų pipirų (pagal skonį)
Aliejaus kepimui
Papuošti: svogūnų laiškų ir/arba aitriųjų paprikų

  1. Nuskustas, nuplautas ir nusausintas bulves supjaustykite labai plonais (ne storesniais už degtuką) šiaudeliais. Tai galima padaryti specialia pjaustykle arba paprastu peiliu, iš pradžių bulves suraikius plonais griežinėliais, o paskui juos supjausčius plonais šiaudeliais. Kinai kai kada supjaustytas bulves dar perplauna šaltu vandeniu, kad liktų kuo mažiau krakmolo, bet šis žingsnis nebūtinas. Bulvių šiaudelius pagal skonį pasūdykite, pagardinkite aitriąja paprika ir kruopščiai išmaišykite.
  2. Keptuvėje (jeigu turite, galite wok'e) gerai įkaitinkite maždaug 4 v.š. aliejaus. Tuomet suberkite bulvių šiaudelius, šaukštu arba mentele jas jas tolygiai paskleiskite per visą keptuvę, palyginkite kraštus, kad bulvės panašėtų į didelį bulvinį blyną ir paspauskite. Kepkite ant vidutinės ugnies maždaug kas pusę minutės pasukiodami keptuvę, kad visas blynas gautų tolygiai kaitros. Reikia šiek tiek praktikos, norint suprasti, kada blyną jau galima apversti: jeigu versite per anksti, kepinys subyrės, jeigu per vėlai - sudegs. Aš verčiu tuomet, kai blyno krašteliai gražiai apskrunda, o visos bulvės pakeičia spalvą (tampa tarytum permatomos). Beje, man patogiau bulves apversti plačia mentele, tuo tarpu kinai dažniausia tiesiog kresteli keptuvę ir blyną apverčia ore. Na, čia, kaip sakoma, skonio ir įgudimo reikalas:) Apverstą blyną reikėtų kepti dar keletą minučių, bet jau trumpiau negu kepėte pirmąją pusę.
  3. Iškepusias bulves, panašiai kaip omletą, išverskite į lėkštę. Prieš patiekiant dažniausiai ant viršaus barstoma smulkintų svogūno laiškų, kartais - aitriųjų paprikų.
  4. Taip iškeptas bulves kinai valgo bet kuriuo dienos metu kaip užlkandį arba kaip priedą prie pagrindinio patiekalo. Jeigu bulvės kepamos vaikams, į jas paprastai aitriųjų paprikų nededama, tačiau patiekiama kokio nors švelnaus padažo.
Nuotrauka Lauros

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.