Vasario
14-ąją krikščioniškas, o ir ne tiktai krikščioniškasis pasaulis švenčia
Valentino dieną. Tačiau kas gi buvo tas Valentinas, pasakyti ne taip jau
lengva. Pirmiausia, istorijoje minimi mažiausiai du Šv. Valentinai - abu mirę
kankinių mirtimi III amžiuje, abu apgaubti paslapties, nes nė apie vieno iš jų
gyvenimą nėra patikimesnių istorinių žinių. Tačiau ten, kur maža faktų, lieka
daug vietos fantazijai, todėl Šv. Valentino vardas apaugęs daugybe legendų.
Įsimylėjėlių
globėju laikomas Interamnos (dabartino Terni miesto) vyskupas Valentinas.
Sakoma, kad jis slapta tuokdavo ir globodavo įsimylėjėlius, kurių ryšius
pasmerkdavo jų šeimos, anuometinės visuomenės normos ir netgi įstatymai. Legendos
byloja ir apie tai, kad Šv. Valentinas padarė stebuklą, grąžinęs regėjimą nuo
gimimo aklai kalėjimo prižiūrėtojo dukrai, ją pamilęs, o pieš mirtį nusiuntęs jai
laiškelį, pasirašytą Tavo Valentinas.
Esą todėl vasario 14-ąją įsimylėjėliai dovanoja vieni kitiem atvirutes su
meilės prisipažinimais. Tiesa, kitos legendos pasakoja kitas šios tradicijos
atsiradimo versijas...
Šv. Valentino bazilikos vitraže vaizduojamas vyskupas Valentinas,
tuokiantis krikščionę merginą Serapiją ir romėnų centurioną Sabino (Terni miestas, Italija).
Nenuostabu,
kad žiaurios romantikos apgaubtas šventasis buvo paskelbtas Terni miesto
globėju. Vasario 14-ąją, šventojo nukirsdinimo dieną, mieste rengiama šventė,
Šv. Valentino bazilikoje laikomos iškilmingos pamaldos, laiminamos šeimos ir
pan. Pastarąjį dešimtmetį organizuojama ir specialus gastronominis renginys - Cioccolentino. Jos metu dėmesio centre
atsiduria šokoladas, nes raudonos rožės ir šokoladas laikomi bene svarbiausiais
Šv. Valentino dienos atributais.
Vis
dėlto šventės metu galima paragauti ir kitų tradicinių saldumynų. Vienas iš
tokių - pan pepato (pampepato, panpepato). Tai kalėdinis saldumynas, kepamas su kelių rūšių
riešutais, džiovintais vaisiais, šokoladu, medumi ir prieskoniais. Pan pepato, t.y. pipirinė duona, gali
būti brandinama keletą mėnesių, todėl Terni ji valgoma iki pat Šv. Valentino, miesto
globėjo dienos, o paskutinis kepalėlis paliekamas Šv. Velykoms. Nenuostabu, kad
šio gardėsio užtenka taip ilgai - kai kurių receptų ingredientų sarašas
prasideda žodžiais "5 kg riešutų...".
Pan pepato
nėra išskirtinai Terni miesto ar Umbrijos regiono saldumynas - ji kepama visoje
vidurio Italijoje. Kiekvienas regionas ir kiekviena šeima pan pepato kepa savaip, todėl receptai įvairuoja: į kepinį gali
būti dedama pinijų riešutų ar cinamono, pilama vienos ar kelių rūšių likerio ir
t.t. Teigiama, jog Terni miesto pipirinė duona ypatinga dėl to, kad tradiciškai
ji saldinama vynuogių misa. Deja, dabar tai netgi Italijoje vis sunkiau
randamas produktas, todėl šiuolaikiniuose receptuose vynuogių misa vis dažniau
keičiama medumi.
Pan pepato - šokoladinė pipirinė duona
50
g lazdyno riešutų
50
g graikiškų riešutų
50
g migdolų
50
g tamsių besėklių razinų
50
g džiovintų cukruotų vaisių (pvz. vyšnių)
50
g šokolado
100
g skysto medaus (arba 50 g medaus ir 50 g vynuogių misos) ir dar 1 v.š. šaukšto
viršui aptepti
~50
g miltų
Muškato
riešuto, juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
Aliejaus
rankoms patepti
Nebūtinai:
cukraus pudros arba kakavos kepiniams apsijoti
1. Lazdyno
riešutus paskrudinti ir patrinti tarp delnų, kad atšoktų odelė. Migdolus ir graikiškus
riešutus užpilti verdančiu vandeniu, leisti pamirkti ir nulupti odelę. Razinas
užpilti karštu vandeniu, pamirkyti, o tuomet nusausinti. Visus riešutus ir
cukruotus vaisius susmulkinti.
2. Dubenyje
pašildyti medų ir, jeigu naudosite, vynuogių misą. Sudėti smulkintą šokoladą,
muškato riešutą, juoduosius pipirus ir žiupsnelį druskos. Viską gerai
išmaišyti. Tuomet suberti smulkintus riešutus, cukruotus vaisius ir razinas.
Dar kartą viską gerai išmaišyti. Į gautą mišinį įberti apie 50 g miltų - tiek,
kad išeitų minkoma tešla. Leisti jai 10-15 min. pastovėti.
3. Kepimo
skardą iškloti kepimo popieriumi, orkaitę įkaitinti iki 200 C°. Rankas patepti
aliejumi, kad prie jų neliptų tešla. Tešlą padalinti į 8-9 dalis ir suformuoti
apvalias duoneles. Jas sudėti į skardą, o jų viršų patepti skystu medumi. Kepti
apie 20 min. Stengtis neperkepti, nes duonelių apačia greitai svyla. Duoneles
atvėsinti skardoje. Kartais prieš tiekiant jos apsijojamos cukraus pudra arba
kakava. Duoneles galima valgyti šviežias, tačiau skaniausios būna tuomet, kai
2-3 savaites paliekamos subręsti.
Nuotrauka Lauros
Aš kepdama naudojau vynuogių misą - Lietuvoje ja prekiauja kai kurios sveiko maisto parduotuvės (pavadinę "šviežių raudonųjų vynuogių nealkoholiniu vynu"). Naudojau 80 % juodąjį šokoladą, todėl kepiniai išėjo ne per saldūs. Mums buvo kaip tik, tačiau mėgstantiems saldesnius desertus, geriau rinktis šokoladą su mažesniu kakavos procentu.
Svarbiausias
mano recepto šaltinis - trofėjus iš pernykštės kelionės po Italiją:
Anna
Gosetti della Salda, Le ricette regionali
italiane, Milano: Casa editrice "Solares", 2011.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.