2013 m. spalio 16 d., trečiadienis

Huevos divorciados - kiaušinienė su raudonuoju ir žaliuoju padažais



Sinoptikai pranašauja, kad savaitės pabaigoje galime sulaukti šlapdribos, o tai reiškia, kad ne už kalnų ir kalėdinis laikotarpis. Sako, iki švenčių reikia grąžinti visas skolas, o aš kaip tik turiu vieną tokią įsisenėjusią, siekiančią gegužės-birželio mėnesius, kai vyko kulinarinio žurnalo Debesys ir kelionių agentūros Travel Planet paskelbtas receptų konkursas.

Netrukus po to, kai pasibaigė konkursas, malonią žinią, kad tapau nugalėtoja, man pranešė nenuilstančioji Debesų redaktorė Asta. Iš Travel Planet ilgai nebuvo jokių žinių. Tačiau vieną dieną, kai jau jokių prizų ar siurprizų nebesitikėjau sulaukti, mane pasiekė dėžė su knygomis ir prieskoniais. Nežinau, gal viskas taip užtruko todėl, kad konkurso organizatorės keliavo ar šiaip buvo labai užsiėmusios (beje, iš jų taip ir negavau jokio laiškelio, nei el. paštu, nei su siuntiniu), o gal todėl, kad siuntinys klaidžiojo pašto labirintais, nes mano pavardė buvo užrašyta su klaida. Bet viskas gerai, kas gerai baigiasi. Abi su Laura, kuri daug prisideda prie mano tinklaraščio fotografijų, puolėme kraustyti lobių skrynios.

Indijos patiekalų knyga ir prie jos pridėti indiški prieskoniai nusipelno atskiro įrašo (jis tikrai bus). O štai žadėtos knygos apie Peru virtuvę negavome. Galbūt ji iškeliavo kitai prizininkei - gaila, bet Travel Planet puslapyje konkurso rezultatai taip ir liko nepaskelbti. Užtai vietoje knygos apie Peru virtuvę radome autografuotą Žydronės Lukšytės Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo Pasaulio keliais (2013) bei žurnalą ispanų kalba 100 delicias Mexicanas. Nr. 1 (2009), štai šį:


Žurnalas leistas Meksikoje ir, kaip nesunku pastebėti, jautęs tikrų kelionių skonį. Tiesą sakant, mėgstu tokias knygas - kadangi savo darbe paprastai turiu reikalų su maždaug šimtmečio senumo leidiniais, tai laiko žymės ant jų manęs visai netrikdo, juo labiau, kad receptų  knygas intensyviai naudoju, o ne laikau po stiklu "parodai". Ypač didelis privalumas - žurnalo leidimo vieta, nes patys meksikiečiai savo virtuvę pažįsta geriausia. Tokie leidiniai būna skirti vietinei auditorijai, o ne adaptuoti užsieniečiams. Venareikšmiškai - didelis pliusas. Daugelis receptų modernūs, orientuoti į greitą rezultatą, tik prie vieno pažymėta, kad jis tradicinis. Bet kodėl gi ne? Antra vertus, juk egzistuoja ir moderni klasika. Žodžiu, šioje vietoje viskas ok.

Na, o minusai susiję ne su leidiniu, o su skurdžiu Lietuvos parduotuvių asortimentu. Pusės receptų neįmanoma pagaminti be specialių kukurūzų miltų tortilijoms, kurių paprasčiausia Lietuvoje nėra (žinau, yra pirkti jau iškeptų tortilijų, tačiau jos negali net lygintis su šviežiomis. Be to, į pirktines pridėta konservantų, todėl neturiu jokio noro už tokias mokėti - ir ne todėl, kad būčiau baisi sveikuolė, o todėl, kad iš principo neketinu remti nekokybiškos produkcijos tiekėjų). Likusi pusė receptų irgi sunkiai pagaminama Lietuvoje, nes pagrindiniai jų prieskoniai - ancho/poblano, pasilla, guajillo pipirai, kurių Lietuvoje irgi nėra. Ir tai ne šiaip sau kokie beprotiškai aštrūs pipirai, kuriuos būtų galima pakeisti puse šaukštelio kajeno pipirų. Tai charakteringo skonio pipirai, suteikiantys patiekalui gilumą, vaisinį prieskonį, dūmo kvapą, rūgštumą, spalvą... Antraip sakant, jų neturint geriau su žurnale pateiktais meksikietiškais receptais nė neprasidėti. Gal kurį žiemos vakarą užsisakysiu šių gėrybių per e-bay, bet vasarą neturėjau tam nei laiko, nei įkvėpimo, tad šie receptai irgi atkrito.

Vis dėlto vieną receptą nusižiūrėjau, bet tam, kad jį pagaminčiau, teko laukti rudens, kol nuosavame darže užderės dumplūnės, ir bus galima pasigaminti salsa verde. Kalbu apie huevos divorciados, t.y. išsiskyrusius/išsituokusius  kiaušinius - toje pačioje lėkštėje vienas jų patiekiamas su raudonu, o kitas su žaliu padažu. Žurnale siūloma pasigaminti specialių paplotėlių, ant kurių kiaušiniai sudedami patiekiant, todėl šis valgis čia įvardijamas kaip huaraches divorciados (liet. apytikriai paplotėliai su išsiskyrusiais/išsituokusiais kiaušiniais). Kadangi, kaip jau sakiau, Lietuvoje neįmanoma rasti reikalingų miltų meksikietiškiems paplotėliams, teko rinktis paprastesnį variantą be jų. Beje, taip iškepta kiaušinienė - populiarus patiekalas Meksikoje, paprastai patiekiamas pusryčiams. 

Žurnale rekomenduojama naudoti pirktinius raudonąjį ir žaliąjį padažus (salsa roja bei salsa verde). Lietuvos sąlygomis, aišku, tokios rekomendacijos neguodžia. Viską teko gaminti namuose - ir padažus, ir pupelių tyrę (frijoles refritos), su kuria šį patiekalą įprasta patiekti, ir netgi tas pačias (deja, kvietinių miltų) tortilijas. Rezultatas? Buvo tikrai įdomu, sotu ir gardu. Taigi, dalinuosi - tam atvejui, jeigu gyvenate ten, kur yra dumplūnių arba jeigu jas auginate (ar ketinate auginti:). Na, o žurnalą galėčiau įvardinti labiau kaip įkvėpimo, o ne recepto šaltinį. Vis dėlto tikiuosi, kad ateityje Lietuvoje reikalai su produktų asortimentu pasitaisys, o žurnalą dar ne kartą atsiversiu ir juo pasinaudosiu.

Nuotrauka Kristinos
  
Huevos divorciados - kiaušinienė su raudonuoju ir žaliuoju padažais

Priedus prie kiaušinienės (pavyzdžiui, padažus) galima paruošti iš anksto.

Ingredientai:

Raudonajam padažui:
4 vidutinio dydžio pomidorai be odelės
1 aitrioji paprika (arba daugiau - pagal skonį)
1 mažas svogūnas, geriausia baltasis
1 skiltelė česnako
2 v.š. smulkintų kalendros lapelių
1 a.š. aliejaus
Druskos (pagal skonį)


Žaliajam padažui:
~ 500 g dumplūnių be lukštų 
1-2 jelapeno pipirai (naudojau konservuotus) 
1-2 česnako skiltelės
1 mažas svogūnas, geriausia baltasis
2-3 v.š. smulkintų kalendros lapelių
Druskos ir laimo sulčių (pagal skonį)


Keptoms pupelėms:
~ 1 puodelis pupelių, geriausia pinto, tačiau tinka ir juodosios arba raudonosios (arba didelė skardinė konservuotų be priedų)
2-3 v.š. kiaulienos taukų
1 mažas svogūnas, geriausia baltasis
Druskos (pagal skonį)

Tortilijoms: (išeina 12 tortilijų)
300 g kvietinių miltų
2 a.š. kepimo miltelių
1/2 -1 a.š. druskos
2 v.š. aliejaus
~180 ml pieno

Kiaušinienei:
Kiaušinių (po 2 kiekvienam valgytojui)
Riebalų (geriausia kiaulės taukų) kiaušiniams iškepti
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: tarkuoto sūrio patiekalui pabarstyti

  1. Pagaminkite raudonąjį padažą (salsa roja): pomidorus, aitriąsias paprikas, svogūną, česnaką ir kalendrų lapelius susmulkinkite smulkintuvu iki daugmaž vientisos tyrės. Nedideliame prikaistuvyje kaitinkite truputį aliejaus, supilkite tyrę, užvirinkite ir virkite 5-8 min. arba kol skoniai persimaišys, o tyrė šiek tiek sutirštės. Pagal skonį pasūdykite (taip pat jeigu norite, galite įdėti truputį cukraus ir/ar įspausti kelis lašus laimo sulčių skoniui subalansuoti). Padažas naudojamas šiltas arba atvėsintas.
  2. Pagaminkite žaliąjį padažą (salsa verde): dumplūnes susmulkinkite, dėkite į prikaistuvį, įpilkite kelis šaukštus vandens, užvirinkite ir pavirkite 5-10 min, kol suminkštės. Nukaiskite, sudėkite jelapeno pipirus, svogūną, česnaką ir kalendras, tuomet smulkintuvu sutrinkite iki tyrės. Pagal skonį pagardinkite druska ir laimo sultimis. Padažas naudojamas šiltas arba atvėsintas.
  3. Pagaminkite frijoles refritos: jeigu naudojate džiovintas pupeles, pamerkite jas iš vakaro. Išbrinkusias perplaukite, užpilkite švariu vandeniu ir virkite, kol bus visai minkštos. Baigiant virti lengvai pasūdykite, likusio skysčio nenupilkite. Keptuvėje išlydykite taukus, sudėkite susmulkintą svogūną ir ant nedidelės ugnies pakepinkite, kol jis šiek tiek suminkštės. Dėkite pupeles (skystį pasilikite), jas šiek tiek pakepinkite ir čia pat keptuvėje jas sutrinkite, geriausia bulvių grūstuvu. Kepkite toliau, po truputį pildami nuo pupelių likusį skystį. Pilkite tiek, kad pupelių masė virstų jūsų norimo tirštumo tyre. Patikrinkite, ar užtenka druskos ir nukaiskite. 
  4. Paruoškite tortilijas. Sumaišykite ir persijokite sausus ingredientus. Apšlakstykite aliejumi. Užvirinkite pieną ir užplikykite paruoštus miltus. Maišykite mikseriu, kol tešla taps vienalytė, arba pamaišykite šaukštu, o kai truputį pravės, išminkykite rankomis. Tešla turi būti minkšta, lengvai formuojama, bet nelipni; jeigu ji kieta, vadinasi, reikia truputį daugiau pieno, jeigu per minkšta - įdėkite papildomus 1-2 v.š. miltų. Tešlą padalinkite į 12 dalių, kiekvieną iškočiokite į  ploną, maždaug 15 cm skersmens apskritimą. Kepkite prieš pat tiekiant į stalą gerai įkaitintoje keptuvėje be riebalų, kiekvieną pusę maždaug po pusę minutės. Iškeptus paplotėlius dėkite vienas ant kito ir būtinai pridenkite rankšluostėliu, nes vėsdamos tortilijos kietėja.
  5. Iškepkite kiaušinienę: keptuvėje įkaitinkite riebalus, įmuškite norimą kiekį kiaušinių (galima kepti ir porcijomis) ir iškepkite, nepradurdami trynio. Pagal skonį pasūdykite ir, jeigu norite, pabarstykite pipirais (tačiau atsiminkite, kad padažai, su kuriais bus valgoma, irgi pakankamai aštrūs).
  6. Sukomponuokite patiekalą:  vienoje lėkštės pusėje dėkite vieną keptą kiaušinį, kitoje - kitą. Ant vieno uždėkite norimą kiekį raudonojo, ant kito - žaliojo padažo; bus skaniau, jeigu padažus šiek tiek pašildysite. Kiaušinius atskirkite pupelių tyre. Jeigu norite, ant patiekalo galite užtarkuoti mėgstamo sūrio (meksikiečiai naudoja vietinį queso). Patiekite su šiltomis tortilijomis. Prie patiekalo tinka pasiūlyti ir daržovių: salotų, pomidorų, avokadų ir pan.
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltiniai: 100 delicias Mexicanas. Nr. 1 (2009), p. 13. Salsa roja receptas čia, salsa verde receptas čia, frijoles refritos receptas čia, tortilijų receptas pagal Sonatiną čia.

6 komentarai:

  1. per daug sudetinga

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, čia kaip kam:)

      Iš tikrųjų tai turėtų būti labai greitas patiekalas, nes originaliame recepte rekomenduojama naudoti pirktinius paplotėlius, pupelių tyrę ir padažus. Tokiu atveju belieka iškepti kiaušinius ir patiekalą sukomponuoti.

      Jau iškeptų tortilijų ir konservuotų pupelių yra ir pas mus. Tokiu atveju reikėtų tik pasigaminti padažus, kelias minutes pakepinti pupeles ir iškepti kiaušinius. Visa tai užtrunka apie 20-30 min.

      Panaikinti
  2. Na svarbiausia, kad siuntinys Jus pasiekė ir dabar galite mėgautis tokiais įspūdingais patiekalais. Pati irgi planuoju išbandyt, nes atrodo labai jau skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išties, svarbiausia, kad istorija su gera pabaiga. Ačiū už gražius žodžius, ir sėkmės, jeigu nuspręsite išbandyti :)

      Panaikinti
  3. O, kaip gardžiai atrodo! Viena pažįstama iš Suomijos yra rekomendavusi kažką panašaus, bet taip ir pasimiršo receptas. Dabar galėsiu drąsiai pasigardinti pusryčius šiuo neįprastai viliojančiu receptu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ir į sveikatą! Jeigu gaminsite, parašykite, kaip sekėsi :) Man atrodo, per kelerius pastaruosius metus meksikietiško stiliaus produktų Lietuvos parduotuvėse labai pagausėjo (jau nekalbant apie Šiaurės Europos šalis), todėl atsirado puiki galimybė išmėginti naujus skonius ir derinius :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.