2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Indiškos samosos


Nors ši savaitė dar bus pažymėta rimtimi ir susikaupimu, tačiau maisto tinklaraštininkai jau po truputį ima mąstyti apie kalėdinį laikotarpį, žiemos pramogas ir, žinoma, šventines vaišes. Viena pirmųjų konkursą, skirtą Šv. Kalėdoms, ėmėsi organizuoti Valerija, rašanti tinklaraštį Cukerka. Konkursas žada būti netrumpas ir intensyvus: preliminariais duomenimis, atsirado per 100 žmonių, norinčių jame dalyvauti, o tinklaraščio autorė žada iš keleto etapų susidedančias kulinarines kovas. Tie, kas susidomėjo, dar gali suskubti ir joms užsiregistruoti.

***
Na, o aš pirmiausia noriu pabaigti reikalaus su vasaros pradžioje pasibaigusiu konkursu, kurį organizavo kulinarinis žurnalas Debesys ir kelionių agentūra Travel Planet. Pirmasis įrašas apie jį ir apie laimėtus prizus čia, o šiandien - žadėta ataskaita apie Indijos virtuvę.

Taigi, kaip ir buvo skelbiama, vienas iš Travel Planet įsteigtų ir mus su Laura pasiekusių prizų buvo knyga apie indišką maistą - Sereena, Alexa & Priya Kaul The Three Sisters Indian Cookbook (2010). Žvilgtelėję į elektroninius knygynus pamatysime, kad knyga turi pakankamai gerus skaitytojų reitingus, todėl galima tikėtis, kad jos paantraštė Delicious, authentic, easy recipes to make at home (liet. Skanūs, autentiški, lengvai namie pagaminami receptai) yra visiškai pagrįsta. Be to, kiekvieną receptą lydi kokybiškos patiekalų nuotraukos, o tai irgi pliusas.


Koks mano įspūdis apie šį leidinį? Galiu visiškai sutikti, kad čia pateikti patiekalų receptai yra gardūs ir nesudėtingi, be to, tikrai ne kartą išmėginti autorių namuose. Tokie receptai neabejotinai praverčia tuomet, kai po ranka ne per daugiausia produktų, laiko ištekliai riboti, tačiau vis tiek norisi sukurti patiekalą, dvelkiantį rytietiška dvasia. Tačiau vadinti šiuos receptus "autentiškais", mano galva, per drąsu, nes autentiškumas šioje knygoje suprantamas pakankamai paviršutiniškai ("aš esu indų kilmės, mano vaikai tai mėgsta, vadinasi, tai ir yra tikras indiškas maistas"). Dauguma receptų akivaizdžiai adaptuoti vakarietiškam skoniui, ir tuo nereikėtų stebėtis, nes knygos autorių šeima visą gyvenimą nugyveno Didžiojoje Britanijoje, o vaikystės prisiminimai apie Kašmyro provinciją kur kas fragmentiškesni negu jų vakarietiška patirtis. Tokie receptai kaip Šokolado ir kardamono tarta (p. 158), labiau primenanti prancūzišką kepinį, o ne indišką saldumyną, geriausiu atveju gali būti priskirti moderniems autoriniams receptams arba fusion virtuvei, bet tikrai ne autentiškiems, tradiciniams indiškiems patiekalams. Panaši situacija ir, pavyzdžiui, su sriubomis. Nesakau, kad tai iš principo blogai, tiesiog trūksta tikslumo pristatant leidinį, o tai gali nuvilti kai kurių skaitytojų lūkesčius.

Dar vienas dalykas, kuris šioje knygoje erzina daugelį skaitytojų (įskaitant mane) - atkaklus autorių noras parduoti indiškiems prieskoniams skirtas dėžutes. Apie savo prekę seserys primena prie kiekvieno mielo recepto, ir pamažu tai ima panašėti į įkyrių prekybos agentų zyzimą, kai jie stengiasi įsiūlyti niekam nereikalingas ir brangias savo prekes. Na, bet žmonės pripranta prie visko, ir po kurio laiko šios reklamos ėmiau tiesiog "nepastebėti". Nors gal ir be reikalo, nes Travel Planet merginos drauge su knyga atsiuntė dosnų glėbį indiškų prieskonių. Dalį prieskonių su Laura atpažinome nesunkiai, nes kaip tik šios firmos produkcija, tvarkingai supakuota į dėžutes, prekiauja Redharane vegetariniai restoranai. Kita dalis buvo įdomioji, nes ne visi prieskoniai ir jų mišiniai buvo kaip nors pažymėti - tiesiog supilti į skaidrius plastiko maišelius, ir tiek žinių. Žodžiu, šiek tiek rytietiško chaoso:) Kardamono ankšteles atpažinti nesunku, o štai identifikuojant, pavyzdžiui, panch phoron mišinį teko pasistengti. Na, bet dabar nusipirkau garstyčių aliejaus ir grasinuosi kepti žuvį bengališkai, tad prieskonių mišinys bus panaudotas pagal paskirtį:) Neidentifikuotos beliko tik kažkokios į anyžius panašios sėklytės, bet tai, manau, irgi tik laiko klausimas.

Na, o šiandien siūlau indiškų samosų receptą, atkeliavusį tiesiai iš The Three Sisters Indian Cookbook. Šis užkandis mūsų šeimai labai patiko - netgi vyrams, ne visuomet įvertinantiems vegetariško maisto privalumus. Be to, mano manymu, receptas yra pakankamai autentiškas. Gal tik prityrusi akis pastebėtų vieną kitą "palengvinimą" vakariečiams (ne tos rūšies kvietiniai miltai, aliejus, o ne lydytas sviestas kepimui ir pan.) Valgėme su pomidorų dažiniu, kurio receptą pasiūlė tos pačios knygos autorės, ir rekomendavo jį patiekti būtent prie samosų. Skanaus!:)

 Nuotrauka Kristinos


Indiškos samosos

Ingredientai: (išeina 18 samosų)

Tešlai:
150 g kvietinių miltų
½ a.š. druskos
½ a.š. kumino sėklų
40 g sviesto, geriausia lydyto
~ 60 ml drungno vandens
Įdarui:
2 v.š. sviesto, geriausia lydyto
1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
3 česnako skiltelės
2 cm ilgio imbiero šaknies gabaliukas
250 g smulkiais kubeliais pjaustytų bulvių
Grūstų indiškų prieskonių (pagal skonį; knygoje rekomenduojama 1 a.š. čili pipirų, ½ a.š. kalendros sėklų, ½ a.š. kumino, ¾ a.š. garam masalos, ½ a.š. ciberžolės)
50 g žaliųjų žirnelių (tinka šaldyti)
1 a.š. citrinos sulčių
4 v.š. smulkintų kalendros lapelių
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų pagal skonį
Aliejaus (gruzdinimui)
Patiekiant: aštraus pomidorų (ar kitokio mėgstamo) dažinio

  1. Į persijotus miltus įmaišykite druską ir kumino sėklas. Sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol miltai ims panašėti į drėgnus trupinius. Po truputį pilkite vandenį ir suminkykite minkštą, bet prie rankų nelimpantį tešlos rutulį. Minkykite tešlą maždaug 5 min., tuomet pridenkite maistine plėvele ar drėgnu rankšluostėliu ir palikite kambario temperatūroje maždaug 1 valandai pabrinkti.
  2. Kol brinksta tešla, paruoškite įdarą. Įkaitintame svieste pakepinkite svogūną, kai jis suminkštės, suberkite bulves, smulkintą česnaką ir sutarkuotą imbiero šaknį. Pabarstykite grūstais prieskoniais ir juodaisiais pipirais, pasūdykite ir, nuolat maišydami, kepkite 5 min. Sudėkite žirnelius, supilkite citrinos sultis, viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir kepkite dar 5 min., arba kol bulvės bus beveik minkštos. Daržoves nukaiskite, įmaišykite kalendros lepelius ir palikite mišinį pravėsti. Tuomet įdarą padalinkite į 18 apylygių porcijų (aš ant didelės lėkštės išdėlioju 18 daugmaž vienodų kauburėlių).
  3. Išbrinkusią tešla minkykite dar apie 5 min., tuomet padalinkite į 9 lygius tešlos rutuliukus. Vieną rutuliuką iškočiokite į ploną, maždaug 15 cm skersmens apskritimą; likusius pridenkite, kad neapdžiūtų. Tešlos apskritimą perpjaukite per pusę. Maždaug ties lygiosios kraštinės centru vieną "pusmėnulio" kraštą užlenkite, suvilgykite jo kraštelį vandeniu, tuomet sujunkite su antru "pusmėnulio" kraštu - taip, kad susidarytų piltuvėlio formos tešlos krepšelis. "Siūlės" plotis turėtų būti maždaug 5 mm. (į schemą, kaip lankstomos samosos, galite pažiūrėti čia).
  4. Į suformuotą tešlos krepšelį dėkite 1 porciją įdaro, vandeniu suvilgykite viršutinius tešlos kraštelius ir užlankstykite samosą. Taip pat pagaminkite visas 18 samosų.
  5. Storadugniame prikaistuvyje labai gerai įkaitinkite aliejų - jo turėtų būti tiek, kad samosos galėtų virti kaip spurgos. Porcijomis dėkite samosas (po 3-5 vienu metu). Kepkite vieną pusę apie 3 min., arba kol samosos švelniai parus, apverskite ir taip pat apskrudinkite antrąją pusę. Iškepusias samosas išgriebkite ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus likučiai. Taip iškepkite visas samosas.
  6. Samosas sudėkite į serviravimo lėkštę ir patiekite su padažu kaip šiltą užkandį.

 Nuotrauka Kristinos

Pomidorų dažinys

Ingredientai:

½ a.š. kumino sėklų
400 g prinokusių pomidorų, pjaustytų, be odelės (ne sezono metu geriau naudoti be jokių priedų konservuotus savo sultyse)
2 v.š. alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelės
1 vogūnas, smulkiai supjaustytas
2 žali čili pipirai be sėklų, susmulkinti (geriau dėkite pagal skonį:)
1 v.š. cukraus
1 v.š. citrinos sulčių
Druskos (pagal skonį)

  1. Kumino sėklas suberkite į sausą, gerai įkaitintą keptuvę ir, nuolat maišydami, pakepinkite maždaug pusę minutės, kol kol parus ir ims kvepėti. Tuomet suberkite į grūstuvę, palaukite, kol pravės ir gana rupiai sugrūskite.
  2. Į keptuvę sudėkite smulkintus pomidorus. Leiskite užvirti ir pamaišydami kaitinkite, kol jie suminkštės, o šiek tiek skysčio nugaruos. Tuomet išimkite į dubenį ir atidėkite, kol prireiks.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną ir smulkintą česnaką ir pakepinkite apie 3 min., arba kol svogūnas bus apyminkštis. Sudėkite čili pipirus, cukrų, citrinos sultis, lengvai pasūdykite. Išmaišykite ir po kelių sekundžių nukaiskite.
  4. Į smulkintuvo indą sudėkite pomidorus, grūstą kuminą ir svogūnus su prieskoniais. Sutrinkite iki vientisos tyrės. Patikrinkite, ar netrūksta prieskonių.
  5. Patiekite su samosomis ar kitais indiškais patiekalais (pavyzdžiui, avienos kebabais).
 
Nuotrauka Kristinos

Receptų šaltinis:
Sereena, Alexa & Priya Kaul, The Three Sisters Indian Cookbook, Simon & Shuster UK, 2010, p. 24 (samosos) ir p. 148 (pomidorų dažinys).

4 komentarai:

  1. Čia yra vienas nuostabiausių kulinarinių išradimų! Ir kaip gražiai Tau pavyko padaryti, lygiai taip, kaip daro abu mūsų mylimi indų restoranai Vilniuje :) Parodžiau Vytukui, tai užsinorėjo į svečius, o šiaip - siunčia linkėjimą! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rima, ačiū ir už komplimentus, ir už linkėjimus. O šiaip - ne šventieji puodus lipdo, tikiuosi, kad vieną dieną prisiruoši ir pati pasigaminsi samosų namuose. Žinau, kad žmonėms dažnai atrodo, jog patiekalai su tešla ir įdaru yra baisiai sudėtingi beigi reikalaujantys visos dienos darbo. Bet... pradedi ir padarai, nei sudėtinga, nei ką, ir to laiko ne per daugiausia reikia. Gal kompanijoj linksmiau tik; šitas vieną lietingą, niūrų sekmadienį aš su broliene gaminau:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš jų kol kas tik Radharanėje ragavau - geras užkandis. "Sueina" kaip ispaniškos empanados, sunku atsispirti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, sutinku, tai vienas iš tų užkandžių, kuris labai greita dingsta nuo stalo. Redharanėje neragavau, bet naminės išeina labai geros. Tik reikia valgyti dar šiltas, pastovėjusios ir atvėsusios praranda savo nuostabų traškumą... O empanadomis mane suviliojai dar pernai, tik rankos neprieina saviškių aprašyti:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.