Žiema man pabosta
tą pačią dieną, kai tik pasninga pirmąjį kartą, o vasara nepabosta niekuomet,
todėl kuo ankstyvesnis pavasaris ateina, tuo šviesiau tampa ant dūšios. Šis pavasaris, ačiū Dievui, itin
ankstyvas, o be visų kitų gerų dalykų jis atneša ir pirmuosius gardumynus iš
laukinės gamtos. Kitaip negu pajūriečiai, kurie, anot Aušros iš Vėjo gūsių, dar tik pradėjo rinkti dilgėles,
Nemuno kilpų krašte pavasaris pamažu įsismarkauja - dilgėlių valgius aš gaminu jau
ketvirta savaitė, na, o pirmuosius bobausius rinkome prieš tris savaites. Taigi, grybų
sezoną skelbiu atidarytą :)
Valgomasis bobausis (lot.
Gyromitra esculenta). Nuotrauka Kristinos
Taigi,
bobausiai. Gardūs, bet ne be reikalo dažnai vadinami grybų pasaulio fugu, jie turi būti teisingai paruošti,
antraip galima greitai atsidurti ant mirties slenksčio. Ir atvirkščiai - paruošus
šiuos grybus su išmanymu, jie nėra pavojingi. Tiesa, yra labai mažas procentas
žmonių, kurie gali būti alergiški bobausiuose esančiam giromitrinui (netgi jo
pėdsakams teisingai paruošus grybus), nors tokių žmonių ko gero ne ką daugiau
negu tų, kurie alergiški žuviai ar riešutams. Vis dėlto jeigu valgote bobausius
pirmą kartą, paragaukite tik labai nedidelį jų kiekį, kad būtumėte visiškai
tikri, jog alergija jums negresia. Jeigu praėjus 2 paroms savijauta
nepablogėjo, vadinasi, alergijos bobausiams neturite, ir kitą kartą galite drąsiai
valgyti didesnę šių grybų porciją. Atsargesnėms reikėtų būti tik
besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms - saugumo sumetimais, joms šių grybų
valgyti nerekomenduojama.
Kaip paruošti bobausius maistui
- Bobausius nuvalykite, nupjaukite žemėtus
kotelius, perpjaukite perpus, o labai didelius grybus - į 4 dalis. Maždaug
pusvalandžiui pamerkite į pasūdytą vandenį - išlįs visokie gyviai, kurie
gali būti pasislėpę bobausių ertmėse. Tuomet vandenį išpilkite, o grybus perplaukite.
- Dideliame puode užvirinkite nemažą kiekį vandens -
jo turėtų būti maždaug 3 kartus daugiau negu grybų. Sudėkite grybus ir
atidengtame puode virkite apie 15 min. Grybuose esantis nuodingas giromitrinas
tirpus vandenyje, todėl atsiminkite, kad bobausių nuoviras ir virimo metu išsiskyrę garai yra nuodingi.
Dėl to virdami bobausius atidarykite langus, įjunkite gartraukį ir stenkitės
neprisikvėpuoti išsiskyrusių garų. Bobausių
nuoviro (sultinio) jokiu būdu nenaudokite sriubai ar kitiems patiekalams,
nes stipriai apsinuodysite.
- Pavirę bobausius apie 15 min. juos nukoškite.
Nuoviras maistui netinkamas, jį pilkite lauk, puodą kruopščiai išplaukite,
bobausius perplaukite šaltu vandeniu. Juos vėl dėkite į puodą, užpilkite
vandeniu ir virkite dar apie 15
min., tuomet vėl nukoškite, perplaukite grybus ir puodą, nuovirą išpilkite
lauk.
- Teigiama, kad bobausius apvirus 2 kartus, jie jau
nepavojingi sveikatai, tačiau kai kas šiuos grybus rekomenduoja virti
daugiau kartų. Aš bobausius paprastai verdu 3 kartus po 15 min., o jeigu
jų kiekis didelis - 4 kartus po 15 min.
- Paskutinį kartą nuvirtus bobausius perplaukite švariu vandeniu ir palikite siete, kad nuvarvėtų vanduo, o visus indus, kuriuos naudojote, gerai išplaukite. Viskas, dabar iš bobausių galima gaminti bet kokius patiekalus - virti sriubą, troškinti, kepti ir pan. Primenu, kad pirmą kartą ragaujantys paruoštus bobausius, turėtų jų valgyti labai nedidelį kiekį ir įsitikinti, kad nėra alergiški šiems grybams.
Vienose
šalyse bobausiai labai mėgstami, o kitose laikomi nuodingais, pavojingais
grybais ir maistui visiškai nevartojami. Bene vienintelė Europos šalis, kuri
bobausius įtraukia į savo nacionalinės virtuvės repertuarą yra Suomija - šioje
šalyje kitataučių (o ypač amerikiečių:) siaubui parduotuvėse pavasarį
galima įsigyti tikrų tikriausių, šviežių, neapdorotų bobausių. Tačiau suomiai
per daug nesuka galvos dėl turistų - jie gerai žino, kaip šiuos grybus paruošti
ir pasigardžiuodami kerta bobausius namuose. Tuo tarpu drąsesni keliautojai,
kuriems paruošti bobausius atrodo misija neįmanoma, šio Suomijos delikateso
eina paragauti į restoranus, ir už dubenėlį bobausių sriubos sumoka 10-15 eurų.
Suomiška bobausių
sriuba labai gardi, bet... Nežinau kaip jūs, bet aš visai nenusiteikusi tiek
pinigų mokėti už patiekalą, kurio savikaina - keli litai:) Juo labiau, kad
paruošti suomišką bobausių sriubą visiškai nesudėtinga. Tačiau, jeigu savo
svečiams to nesakysite, o sriubą supilstysite į puošnesnius indus - bus ne prasčiau negu restorane:)
Korvasienikeitto - bobausių sriuba
Ingredientai: (2 didelėms lėkštėms arba 4 mažoms porcijoms)
~ 200 g virtų
bobausių (kaip juos išvirti žr. pastabas aukščiau)
2 v.š.
sviesto
1 vidutinio
dydžio svogūnas
1 v.š. miltų
~ 500 ml
naminio vištienos sultinio
1 v.š.
sauso balto vyno arba citrinos sulčių
100-150 ml
grietinėlės
Druskos ir grūstų
juodųjų arba baltųjų pipirų (pagal skonį)
Builių,
petražolių, čiobrelių, peletrūnų ar kitų žalumynų (papuošti)*
- Šviežius bobausius
nuvalykite ir išvirkite pagal instrukcijas (žr. pastabas aukščiau), kad
būtų tinkami maistui.
- Puode išlydykite sviestą,
sudėkite smulkintą svogūną ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų,
bet nepradėtų ruduoti. Tuomet apibarstykite miltais, išmaišykite ir
kepkite dar apie 1 min.
- Į pakepintus svogūnus su
miltais po truputį, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, supilkite
sultinį. Kai jis užvirs, lengvai pasūdykite, sudėkite paruoštus grybus,
sumažinkite ugnį ir, uždengę puodą, virkite apie 20 min., kol svogūnai bus
visiškai minkšti, o sriuba šiek tiek sutirštės.
- Išvirus svogūnams, sriubą
pagardinkite: įpilkite vyno ar citrinos sulčių, užbalinkite grietinėle,
pagardinkite pipirais ir, jeigu reikia, papildomai pasūdykite. Supylę
grietinėlę, sriubą užkaitinkite, bet nebeužvirinkite. Uždenkite ir
leiskite kelias minutes pastovėti.
- Prieš nešdami į stalą,
sriubą papuoškite žolelėmis (aš naudojau anyžiais kvepiantį builį, kuris šiais
metais lysvėje žaliavo visą žiemą:). Prie sriubos galite pasiūlyti
skrebučių ar kitokios baltos duonos.**
* Kai kada
suomiai šią sriubą papuošia ne žolelėmis, o minkštais, šviesiai žaliais eglių pumpurėliais,
kuriuos susmulkina kaip paprastas žoleles.
**Beje,
valgant bobausių patiekalus, medikai rekomenduojama nepiktnaudžiauti alkoholiu, nes didesnis kiekis bobausių ir alkoholio - gana rizikingas derinys. Taurei vyno
ar bokalui alaus tas, žinoma, negalioja:)
Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia.
Gyvenime nesu nei maciusi nei ragavusi tokiu grybu. O siruba atrodo ispudingai:) Suomijoje, bent jau Helsinkio turguje galima paragauti visokiu tu restoranuose pateikiamu gerybiu nebrangiai. Cia per pietus reikia psistengti gauti vieta, tarp kostiumuotu, kad gautum nuostabios zuvienes ar kitos nuostabiai sviezios uzkandos:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, dėkui už komplimentus. Man atrodo, kad bobausiai auga ne visur, gal todėl ir ne visuose Lietuvos regionuose jie valgomi. Mano mama kilusi iš Aukštaitijos, tai ten jie irgi bobausių nerinkdavo. O atkarpoje nuo Kauno link Dzūkijos bobausiai tikrai auga; kiek tėtis atsimena, juos valgė ir seneliai, ir ko gero senelių seneliai. Labai savotiški bet gardūs grybai. Daug kartų nuvirus, jų skonis tampa labai švelnus, bet tekstūra nepanaši į jokių kitų grybų.
PanaikintiHelsinkyje ir jo apylinkėse ilgesnį laiką buvau tik žiemą, kalėdiniu laikotarpiu, gardžiavomės tuomet elniena, jūros gėrybėmis ir riestainiais, pirktais kalėdinėse mugėse, bet grybų tuo laikotarpiu nemačiau, ir nenuostabu:) Bet dabar, rašydama šį receptą, nepatingėjau internete atsiversti kelių restoranų valgiaraščius, kaip ir straipsnius su užsieniečių įspūdžiais, ir likau šiek tiek nustebinta.
Labai norėčiau paragaut bobausių, niekada jų neragavau, nemačius ir pirkt jų Vilniuj niekur. Kiekvieną pavasarį vis žiūrių į nuotraukas su jų receptais ir seilę varvinų, kokie jie man skanūs atrodo.
AtsakytiPanaikintiŽivile, jeigu bobausiai auga Vilniaus apylinkėse, jų ieškoti reikėtų turguje. Nelabai išmanau Viliaus turgų asortimentą, bet galbūt kokiam Halės turguje ar Tymo turgelyje turėtų būti. Kaune, prasidėjus bobausių sezonui, Stoties turguje jau daug metų matau močiutes su didžiausiais krepšiais bobausių - jeigu balandį-gegužės pradžioje būnate Kaune, užsukite:) Tik bobausių sezonas labai trumpas, tęsiasi kokias 3-4 savaites, o negrybingais metais dar trumpiau - tuo laiku į turgų neužsukus, paskui šių grybų tenka laukti visus metus.
PanaikintiSiandien is dzukijos atsiveziau daug bobausiu apie 15 kilogramu. Gyvenu Vilniuj.Galiu pasidalint.tel.869439093
PanaikintiŠirdingai ačiū, kad dalinatės, tikiuosi, vilnietės šią žinutę spės perskaityti laiku. Aš pati šiandien irgi prisirinkau krepšį bobausių, rytoj numatytas kepti bobausių pyragas!
PanaikintiSuper sriubytė :) mes labiausiai mėgstame keptus babausius. Auga jie tikrai ne visur, o nusipirkti galima pvz. Kalvarijų turguje Vilniuje :)
AtsakytiPanaikintiDėkui, Alina! Mes irgi mėgstame keptus, bet kartais įvairovės dėlei išmėginame ką nors naujo; šįkart sriubą viriau, nes grybų dar ne per daugiausia. Žiūriu, kad apsiperkant, kaip ir grybaujant, reikia žinoti geras slaptas vietas:)
PanaikintiLabai skaniai atrodanti sriuba :) Aš šiemet bobausių dar nepėjau paragauti, bet savaitgalį važiuosiu į Dzūkiją ir ten tikrai atidarysiu bobausių sezoną ;) Jų visad būna pirkti pas pakelės prekiautojus kelyje netoli Valkininkų, o Vilniuje dažnai būna Kalvarijų turguje.
AtsakytiPanaikintiRennie, ačiū! Dzūkijoje bobausių tikrai turėtų būti, juo labiau, kad šią savaitę pranašauja lietingą ir gana šiltą orą. Linkiu sėkmingai pradėti grybų sezoną su senais gerais receptais ir naujais atradimais:)
Panaikintikaip noreciau pagrybauti; gaila tik, kad nezinau vietu; turgelyje pazistu toki dieda, kuris pavasari vis turi bobausiu, bet neisduoda vietu; tavoji sriuba atrodo tobulai;
AtsakytiPanaikintiO taip, grybautojai ir žvejai - tokia padermė, kad išklausti iš jų geras vieteles labai nelengva:) Mes su broliais žinias apie grybavimo vietas paveldėjom kartu su prosenelių sodyba, tai dabar problemų šiuo klausimu neturim. Bobausius renkam sename pušyne, bet, matyt, ne vien pušynuose jie auga... Už komplimentus ačiū!
PanaikintiLabai ačiū už receptą!!! Pabandžiau su iš praėjusio rudens šaldytais grybais. Puiki sriubytė ;)
AtsakytiPanaikintiĮ sveikatą:) Aš pati turbūt būčiau net nesugalvojusi iš kitokios rūšies grybų šitą sriubą virti, bet iš tikrųjų - kodėl gi ne? Reikės ir man pamėginti:)
Panaikintias jau zinau kodel restorane tokia brangi bobausiu sriuba, todel kad smeli isplauti misija neimanoma. kaip as ploviau apkeptus svieste šmorškus nepasakosiu :))))
AtsakytiPanaikintiOi, užuojauta :( Bet prisipažinsiu, kad kažkada, kai dar bobausius tik pradėjau gaminti, man irgi panašiai buvo:) Užtai dabar aš jų kotelius, į kuriuos paprastai smėlio smiltys būna tiesiog įaugusios, nupjaunu ir be gailesčio išmetu. Grybų kepurės, ypač pasmulkintos, palaikytos pasūdytame vandenyje paprastai nuo smėlio ir visokių gyvių išsivalo, o jei kas dar lieka, tai kelis kartus nuvirus užtikrintai būna kuo švariausios. Tik verdant bobausius, juos reikia kaskart būtinai į kiaurasamtį supilti ir perplauti, o ne puode palikti nusunkus, nes tuomet ir visos žemės drauge lieka.
PanaikintiKaip sakoma, gyveni, žmogau, ir mokaisi:) Belieka tikėtis, kad ir šįkart patiekalas nebuvo visiškai sugadintas, nors ir paruoštas su nuotykiais.