Šv.Velykos, žinoma, artėja nesulaikomai, betgi prieš tai dar laukia trijų dienų pasninkas, ar ne? Todėl, jeigu
gyvenimas jums davė žuvų, ypač smulkių - virkite žuvienę! Manyčiau taip :) Jeigu žuvienė pasninkinė, o jūsų šeima - itin uolūs katalikai, sviesto, žinoma, galite atsisakyti.
Tačiau ši žuvienė tiks ir ne pasninkui. Pažįstu daug
žmonių, kurie mėgsta žuvienę, bet patys jos neverda, argumentuodami, kad neturi
tam laiko, žinių, kantrybės ir produktų. Iš tikrųjų tai išsisukinėjimai, nes
žuvienė - nesunkiai išverdama sriuba. Tiesa, jeigu nusižiūrėjote kokios
prabangios prancūziškos žuvienės receptą, gali prireikti detektyvinių įgūdžių bei
nemažos sumos pinigų, kad surastumėte visus reikiamus ingredientus, ir dar
nebūtinai jie bus kokybiški. Bet išsivirti šiaurietišką žuvienę iš mums
įprastų, Lietuvos upėse ir ežeruose gyvenančių žuvų - visai kas kita. Ypač
jeigu namuose yra žvejų - tarkime, paūgėjusių vaikų, tempiančių namo mažas
žuveles. O jeigu žvejų nėra, tiks ir parduotuvės asortimentas; man asmeniškai
žuvienė iš karpio - pati gardžiausia.
Detlef
Buettner - vokiečių kilmės biologas, dirbantis Aliaskoje, yra ne tik
mokslininkas bei aistringas žvejas, bet ir žuvų dailininkas. Šį ešerį jis
nupiešė 1977 m., išvykęs žvejoti į Alandų salas, pačioje savo meninės karjeros
pradžioje. Šį ir kitus Detlef Buettner sukurtus žuvų piešinius galite apžiūrėti
jo svetainėje čia.
Šiandieninė žuvienė,
labai panaši į lietuvišką, verdama Alandų salose. Jos receptą aptikau šio archipelago gastronomijos
propaguotojų elektroniniame žurnale Smakbyn Aland, šiek tiek primenančiame lietuviškus Debesis. Paskui išsiaiškinau, kad
tokią žuvienę Alandų salų gyventojai laiko savo nacionaline sriuba, panašiai
kaip ir garsųjį Alandų blyną bei juodą ruginę duoną - egzotiką vakarietiškame
kontekste, bet visiškai įprastą mums. Nuo suomiškos žuvienės ši, verdama švediškai kalbančiose Alandų salose, regis,
pirmiausia skiriasi tuo, kad yra skaidri, t.y. nesutirštinta miltais ir
neužbalinta, dažniau verdama ne iš lašišos, o iš baltų žuvų. Prieskonių į sriubą dedama mažai, todėl galima mėgautis ryškiu žuvies skoniu bei aromatu.
Daržovių irgi dedama nedaug, ir jos pačios paprasčiausios - svogūnas, morkos,
bulvės. Kai kada, tiesa, sriuba paįvairinama pastarnoku, salieru ar petražolės
šaknimi, bet tai jau laikoma kone restoraniniu patobulinimu:) Na, bet svarbiausia verdant žuvienę - šviežia žuvis, gebėjimas
ją tinkamai iškaulinti bei geras naminis žuvies sultinys.
Na, o čia - pagrindai tiems, kurie tikina nežiną, nuo ko pradėti tą žuvienę virti.
Na, o čia - pagrindai tiems, kurie tikina nežiną, nuo ko pradėti tą žuvienę virti.
Kaip paruošti žuvų filė ir išvirti žuvų sultinį
Virdama žuvienę
aš naudoju 3 būdus žuvų filė ir žuvų sultiniui paruošti. Taigi, yra tokios
išeitys:
1) Jeigu
žuvis perkate, galima atskirai pirkti smulkias žuveles sultiniui (jas vėliau
išmesite), ir atskirai - žuvų filė, kurią teliks tik supjaustyti norimo dydžio
gabaliukais.
2) Jeigu
turite tik sveikas, neseniai sugautas žuvis/žuveles, teks kaulais sultiniui ir
filė žuvienei pasirūpinti patiems. Taigi, išvalytas žuvis galima išfiletuoti,
kaulus atidėti sultiniui, o filė - žuvienei. Iškaulinti žuvį - labai naudingas
įgūdis; su laiku tą padarysite labai greitai ir nesunkiai. Šįkart, virdama
ešerienę, aš naudojausi būtent šiuo būdu, tad sriuboje matyti išfiletuotų
ešeriukų puselės. Kaip filetuoti ešerius galite pamatyti, pavyzdžiui, čia arba
čia; kaip tą siūlo padaryti Alandų kulinarai žr. čia (p. 46-51).
3) Jeigu
išfiletuoti žuvis jums atrodo misija neįmanoma, galite sultinį išvirti su išskrostomis, bet nefiletuotomis žuvimis. Tuomet, perkošus išvirtą sultinį, nuo žuvų kaulų
teks nuimti išvirusią mėsą. Tokiu atveju itin saugokitės, kad žuvų nepervirtumėte -
jeigu jos subyrės, bus sunku mėsą nuimti nuo kaulų.
Žuvų sultiniui:
~ 300-500 g
žuvų kaulų, uodegų, galvų (be žiaunų), pelekų arba nuvalytų smulkių žuvelių
5 grūdelių
juodųjų ir 5 grūdelių kvapiųjų pipirų
1 lauro lapo
Kelių
šakelių krapų (švelnius lapelius nuskainiokite sriubai pagardinti, o
sultiniui naudokite kietus stiebus)
Žuvų kaulus arba žuveles sudėkite į puodą, užpilkite maždaug 1 l vandens ir
užvirinkite. Nugriebkite putas, sumažinkite ugnį, sudėkite pipirus, lauro lapą ir krapų
šakeles. Virkite atidengtame puode apie 7-10 min. Nukaiskite ir palikite apie 5
min. pastovėti, tuomet perkoškite per tankų sietą. Sultinį palikite, kad 10-15
min. pastovėtų, tuomet jis nuskaidrės. Virdami sriubą, sultinį iš dubens pilkite atsargiai, kad
nesusiplaktų ant dugno nusėdusios drumzlės, kurių į sriubą, žinoma, pilti nereikėtų.
Nuotrauka
Kristinos
Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)
Ingredientų
kiekis orientacinis
~ 300 g žuvų
file (syko*, ešerio, lydekos, sterko ar kt. baltų žuvų - aš naudojau nedidelius ešerius)
~ 800 ml
naminio žuvų sultinio
2 v.š.
sviesto
1 svogūnas
1 vidutinio
dydžio morka
2 nemažos
bulvės
Druskos ir
grūstų juodųjų bei kvapiųjų pipirų (pagal skonį)
Krapų
(papuošti)
Juodos
duonos su sviestu (patiekiant)
- Pirmiausia paruoškite žuvų
filė ir išvirkite žuvų sultinį (kaip tai padaryti žr. instrukcijas
aukščiau).
- Puode, kuriame virsite
žuvienę, išlydykite sviestą. Sudėkite plonais pusžiedžiais supjaustytus
svogūnus ir susmulkintas morkas. Ant mažos ugnies kelias minutes troškinkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės, neleisdami, kad svogūnai paruduotų.
- Į puodą supilkite žuvų
sultinį. Užvirinkite ir lengvai pasūdykite. Sudėkite gabaliukais
supjaustytas bulves, vėl užvirinkite ir virkite apie 5-7 min., kol
daržovės bus beveik minkštos.
- Sudėkite gabaliukais
supjaustytą žuvų filė ir sriubą vėl užvirinkite. Pavirkite dar apie 7-10
min., arba kol žuvys ir daržovės bus išvirusios, bet dar nepervirusios. Baigiant
virti, pagardinkite grūstais kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, jeigu
reikia, papildomai pasūdykite - prieskonių nešykštėkite, žuvienė neturėtų
būti prėska. Nukaitę sriubą, pagardinkite ją krapais, uždenkite ir
palikite 5-10 min., kad pastovėtų (kai kas siūlo valgyti tik kitą dieną).
- Prie šios žuvienės pasiūlykite juodos duonos** bei sviesto. Sriubos baltinti nebūtina, bet jeigu jums skaniau, galima įpilti šlakelį pieno ar grietinėlės.
* Syką įsigyti galite nebent parduotuvėje, atvežtą iš kitų šalių, nes pas mus gyvenantys sykai įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.
**Alandų salose prie žuvienės dažnai pasiūloma ne tik juodos duonos, bet ir ir tradicinių traškių ruginių paplotėlių, todėl manau, kad prie šios sriubos tiktų ruginiai duoniukai.
**Alandų salose prie žuvienės dažnai pasiūloma ne tik juodos duonos, bet ir ir tradicinių traškių ruginių paplotėlių, todėl manau, kad prie šios sriubos tiktų ruginiai duoniukai.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.