Kad jau rašydama apie karamelizuotus įdarytus svogūnus pademonstravau, jog valgėme juos su kalafiorais, nusprendžiau pasidalinti ir kalafiorų troškinio receptu. Žinoma, afganistanietišku. Man asmeniškai tai vienas iš pačių gardžiausių ir mėgstamiausių būdų žiediniams kopūstams paruošti - troškinys būna kvapnus, bet neaštrus, turtingo skonio, gražios spalvos ir visiškai neriebus. Žodžiu, vieni pliusai:)
Šį kartą
siūlau vegetarišką troškinio versiją. Afganistame mėgstamas ir kalafiorų bei
avienos/jautienos troškinys, tačiau daugeliui šios šalies gyventojų mėsa yra per
brangi valgyti kasdien, todėl vegetariškos versijos ne mažiau populiarios. Toks
kalafiorų troškinys gali būti valgomas kaip garnyras, bet patiektas su duona ar
ryžiais ir česnakiniu jogurto padažu jis pats vienas kuo puikiausiai tiks
priešpiečiams ar lengvai vakarienei.
Kalafiorų pardavėjas Kabule. Fotografiją radau čia.
Kalafiorai
Afganistane laikomi svarbia žiemine daržove. Populiarūs jie visoje šalyje,
tačiau manoma, kad į Afganistaną ši daržovė atkeliavo per Indiją (kur, savo
ruožtu, ją iš Viduržemio jūros regiono atgabeno portugalai), todėl daugiausia
kalafiorų iki šiol auginama Džalalabado apylinkėse, t.y. arčiausia Indijos
esančioje Afganistano dalyje. Kalafiorų paruošimo receptūrose taip pat galima
justi Indijos įtaką: pavyzdžiui, kai kada (bet toli gražu ne visada) siūloma naudoti karį, šiaip jau
nebūdingą Afganistano virtuvei.
Tiesą
sakant, aš kario į šį troškinį dažniausia nededu, bet patiekalas nuo to
prastesnis nebūna. Ir dar: receptas, kuriuo aš daugiausia rėmiausi, siūlo
naudoti koncentruotą pomidorų tyrę bei mėsos sultinį (ar daržovių nuovirą) - tačiau namuose
ne kaskart to sultinio būna, o gamintas iš kubelių čia netiks (kartą bandžiau,
ačiū, daugiau nereikia:). Bet palyginus kitus receptus supratau, kad tas
sultinys - daugiau amerikoniška adaptacija negu autentiškas reikalas, nes
vienas dalykas nusipirkti norimo dydžio sultinio pakuotę parduotuvėje, o visai
kitas - virti stiklinę naminio sultinio kurstant ugnį po katilu - sunku
patikėti, kad afganistanietės šitaip švaisto savo laiką. Todėl dabar, jeigu po
ranka neturiu naminio sultinio, paprastai naudoju savo sultyse konservuotus
pomidorus, į kuriuos - jeigu turiu -
įdedu šaukštą pomidorų tyrės, daugiau dėl spalvos, negu dėl skonio. Ir, patikėkite, dar niekas dėl to nesiskundė:)
Qorma e gulpea - kalafiorų troškinys
Ingredientai: (4 porcijoms)
3 v. š.
aliejaus (alyvuogių ar kitokio)
2 svogūnai
4-6
skiltelės česnako
1 v. š.
šviežio tarkuoto imbiero
1 a. š.
grūstų kalendros sėklų
1 a. š.
ciberžolės
Nebūtinai: 1 a. š. kario
4 v.š.
koncentruotos pomidorų tyrės + 250 ml vištienos sultinio arba daržovių nuoviro*
Nebūtinai: 1 a.š. cukraus
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
1 vidutinio
dydžio žiedinis kopūstas
Jogurto
padažui:
250 ml
natūralaus jogurto
1 skiltelė
česnako
Žiupsnelis
druskos
Žiupsnelis
džiovintų trintų mėtų
Nan duonos arba virtų
basmati ryžių (patiekiant)
- Didelėje keptuvėje
įkaitinkite aliejų, dėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepkite maždaug
10 min. ant vidutinės ugnies, kol svogūnai švelniai paruduos; nepamiršti
pamaišyti. Tada sudėkite trintus česnakus ir imbierą ir kepkite dar porą minučių.
- Sumažinkite ugnį ir į svogūnus
supilkite sultinį bei sudėkite pomidorų tyrę (arba dėkite savo sultyse
konservuotus pomidorus ir šaukštą koncentruotos pomidorų tyrės).
Pagardinkite ciberžole, kalendra, pipirais ir, jeigu norite, kariu.
Lengvai pasūdykite ir, jeigu reikia, įdėkite žiupsnelį cukrus skoniui
subalansuoti. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite dar apie 5 min.,
kol padažas ims tirštėti.
- Į padažą sudėkite nuplautą,
žiedynėliais išskirstytą kopūstą ir gerai išmaišykite. Jeigu padažo labai
nedaug, papildomai įpilkite truputį sultinio ar vandens - kopūstai turėtų
būti maždaug iki pusės apsemti.
- Keptuvę uždenkite ir ant
nedidelės ugnies troškinkite apie 20-30 min., arba kol kopūstai bus minkšti,
bet dar neištežę.
- Jogurto padažui
sumaišykite jogurtą, trintą česnaką ir truputį druskos. Papuoškite džiovintomis
trintomis mėtomis ir palikite pastovėti kambario temperatūroje bent 15-20 min.
- Troškinys tradiciškai tiekiamas su jogurto padažu. Tiekite kaip garnyrą arba kaip savarankišką vegetarišką patiekalą - tokiu atveju prie troškinio reikėtų nan duonos arba biriai virtų basmati ryžių.
*Arba, jeigu
neturite naminio sultinio, 1 v.š. pomidorų tyrės + nedidelė skardinė be priedų konservuotų,
smulkintų pomidorų savo sultyse, o sezono metu - keli susmulkinti švieži
pomidorai be odelės. Jeigu pomidorai nelabai saldūs, įdėkite maždaug 1 a.š.
cukraus - jis labai padeda subalansuoti padažo skonį.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.