2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Melopita - sūrio pyragas su medumi


Jeigu ne Renata, nežinau, kada būčiau kepusi šitą puikų graikišką pyragą, o gal ir iš viso nebūčiau kepusi. O pyragas išties vertas dėmesio, nes yra gardus, greitai pagaminamas, elegantiškai paprastas ir netgi sveikuoliškas, žinoma, tiek, kiek apskritai gali būti sveiki saldumynai. Na taip, buvau žadėjusi šį mėnesį nekepti nieko saldaus, bet jeigu pyragas toks kaip šis... gal ir nieko čia blogo?:)

Renata kepė pyragą remdamasi šia lietuviška recepto versija; identiškų receptūrų galima aptikti ir angliškuose puslapiuose. Turiu pasakyti, kad pagal šį receptą keptam pyragui jokių priekaištų neturėjau. Vis dėlto labiau pasidomėjus pyrago kilme ir istorija paaiškėjo, kad tai mūsų skoniui adaptuotas graikiško kepinio variantas. Taigi, rėmiausi kitais šaltiniais tik todėl, kad norėjau iškepti pyragą, artimesnį graikiškai tradicijai.

Šis medaus pyragas, graikiškai vadinamas melopita (gr. μελόπιτα) - tradicinis saldumynas, kilęs iš Sifnos salos Egėjo jūroje. Nūnai jis kepamas visoje Graikijos teritorijoje, tačiau vis dar yra laikomas Sifnos salos ypatinguoju patiekalu. Seniau melopita būdavo kepama tiktai Šv. Velykų proga; dabar medaus pyragas ant graikų stalo puikuojasi kur kas dažniau, tad jo velykinis statusas kiek nublanko.

 
Graikijos salos - ištisas lobynas, kulinarinis ir ne tiktai. XVII-XVIII a. menantys auskarai iš Sifnos salos, dabar saugomi Benakio muziejuje Atėnuose. Foto iš čia.

Tradiciškai šio medaus pyrago pagrindas - vietiniai anthotyro arba myzithra sūriai. Tai yra švieži, nesūdyti avių arba ožkų pieno sūriai, kurią adaptuoti receptai siūlo keisti ricotta sūriu. Iš tikrųjų visiškai geras atitikmuo yra paprasčiausia šviežia, nerūgšti, riebi ir sausa lietuviška varškė (ypač tinka pirkta iš patikimo ūkininko). Be abejo, ji nėra identiška iš ožkų ar avių pieno pagamintiems produktams, tačiau, mano manymu, yra ne ką prastesnis pakaitalas negu ricotta, kuri Lietuvoje ne tiktai brangi, bet ir toli gražu ne visuomet kokybiška.

Medaus pyragas yra gana saldus - paprastai Graikijoje į jį dedama ne tiktai medaus, bet ir šiek tiek cukraus. Be to, patys graikai į pyragą nededa citrinos sulčių (kaip rekomenduojama daugelyje adaptuotų receptų) -  bent jau man nepavyko aptikti nė vieno graikiško recepto, kuriame pyragas būtų rūgštinamas. Greičiau priešingai: tradiciškai patiekiant pyragą, jis ne tik apibarstomas cinamonu, bet ir papildomai apšlakstomas skystu medumi.

Ir dar: kepant šį medaus pyragą nereikia jokių trapios tešlos krepšelių ar pagrindo, pagaminto iš sausainių trupinių (mačiau internete ir tokių versijų). Telieka jie amerikietiškiems sūrpyragiams ir prancūziškiems kepiniams, o melopitai, kaip pabrėžia graikai, tešlos pagrindas nebūdingas.

Nuotrauka Kristinos

Melopita - sūrio pyragas su medumi

Ingredientai:

1 kg anthotyro arba myzithra sūrio (galima keisti ricotta sūriu arba nerūgščia, kuo riebesne varške, idealiu atveju - pagaminta iš ožkos ar avies pieno)
350 ml skysto kokybiško medaus
100 g cukraus
7 kiaušiniai
2-3 v.š. miltų ir dar šiek tiek skardai pabarstyti
~ 1 v.š. sviesto (kepimo indui patepti)
Cinamono (pyrago viršui pabarstyti)
Nebūtinai: skysto medaus patiekiant

  1. Sūrį gerai ištrinti mediniu šaukštu, jeigu naudojate varškę - pertrinti per sietelį, kad neliktų jokių gumuliukų, antraip kepdami jie sukietės ir sugadins pyrago tekstūrą. Įmaišyti skystą medų (jeigu jis sukietėjęs, prieš tai pašildyti, kol suskystės). Išmaišyti, tuomet sudėti cukrų, kiaušinius ir miltus. Masę gerai išmaišyti, kol taps vienalytė.
  2. Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Kepimo skardą arba keramikinį kepimo indą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Supilti pyrago masę ir dėti į įkaitintą orkaitę, Kepti apie 45-50 min., kol pyrago kraštai atšoks nuo kepimo indo sienelių, o pats pyragas sutvirtės ir ims rusti. Prieš pat baigiant kepti, pyragą pabarstyti cinamonu ir palaikyti orkaitėje dar porą minučių. Tuomet pyragą išimti ir palikti atvėsti.
  3. Vėsdamas pyragas turėtų sukristi (tai normalu) ir sutvirtėti tiek, kad būtų galima jį supjaustyti gražiais kvadratėliais. Jeigu norite, patiekiamą pyragą galima apšlakstyti skystu medumi.
 
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausieji recepto šaltiniai: čia (video čia) ir čia.

2 komentarai:

  1. Kadangi ragavau šį kepinį, galiu patvirtinti, kad jis nuostabaus gardumo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už gražų komentarą:)
      Tiesa, tą patį kepinį kiekvienas žmogus iškepa vis kitaip, net jeigu kepa pagal tą patį receptą. Vis dėlto manau, kad sūrio/varškės bei medaus mėgėjai neturėtų nusivilti bet kokiu atveju. Na, nebent saldumą reikėtų pasireguliuoti kiekvienam pagal save.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.