2014 m. rugpjūčio 14 d., ketvirtadienis

Pourgouri - bulguro plovas su vermišeliais


Kipre mėgstamos ir bulvės, ir ryžiai, o vis dėlto šioje šalyje niekas negali nukonkuruoti tradicinio bulguro – skaldytų ir termiškai apdorotų kviečių kruopų. Sakoma, jog kipriečiai bulgurą valgo taip pat dažnai, kaip italai pastą. Bulguro plovas, Kipre vadinamas pourgouri, gali būti patiekiamas kaip savarankiškas vegetariškas patiekalas - jis valgomas su natūraliu jogurtu, fetos sūriu, šviežių daržovių salotomis, alyvuogėmis. Ir, žinoma, tai labai kiprietiškas garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. 

Pourgouri gaminamas iš bulguro kruopų, į kurias dažniausia įmaišoma vermišelių. Jeigu jums pasiseks, kokioje nors rytietiškais produktais prekiaujančioje parduotuvėlėje galite aptikti bulguro su jau pakepintais, riešutinės spalvos vermišeliais. Aš tokį bulgurą prieš porą metų esu pirkusi Vilniuje, Ibrahim pasaže įsikūrusioje maisto prekių parduotuvėje. Jeigu negyvenate Vilniuje ir neturite daug progų jame lankytis, galbūt padėtų jų internetinė parduotuvė; o pagaliau pakepinti vermišelius ir įmaišyti juos į bulguro kruopas kuo puikiausia galima ir namuose - iš savo patirties sakau, kad skonio tai nepakeičia. Tik rinkitės kokybiškus, iš kietagrūdžių kviečių miltų pagamintus vermišelius, nes tie patys pigiausieji išteš anksčiau negu spėsite pagaminti plovą. Bulguro kruopų paprastai visuomet būna sveiko maisto parduotuvėse arba didžiųjų prekybos centrų sveiko maisto skyriuose.

Plovo skonis bene labiausia priklausys nuo skysčio, kurį naudosite kruopoms išvirti. Yra receptų, kurie siūlo bulgurą virti vandenyje arba sultinyje iš buljono kubelių. Vis dėlto nėra gardesnio plovo už tą, kuris pagamintas naudojant tikrą, kvapnų, namie išvirtą sultinį. Bulguro ir vandens/ sultinio proporcijos gali įvairuoti priklausomai nuo to, kokio kietumo kruopų norėsite - tradiciškai jos, kaip ir pasta, turėtų būti al dente, t.y. ne per minkštos. Dažniausia bulguro ir skysčio proporcija: 1:3, prie skysčių priskiriant ir trintus pomidorus arba pomidorų sultis. Svogūnai ir pomidorai yra įprasti bulguro plovo pagardai, bet kartais jie irgi pakeičiami kitais ingredientais: pavyzdžiui, plovas gali būti rūgštinamas ne pomidorais, o citrinos arba apelsino sultimis, kurios užspaudžiamos prieš pat patiekiant valgį į stalą. Tokiu atveju gaminant plovą 1 puodeliui kruopų reikėtų imti 3 puodelius vandens arba sultinio (arba vandens ir sultinio mišinio). Bulguro plovas tradiciškai gaminamas ant viryklės, bet kartais brinkinimo stadijoje aš jį dedu į orkaitę, ypač jeigu prieš tai ją naudojau, ir jos nereikia specialiai įkaitinti.

Nuotrauka Kristinos 

Pourgouri - bulguro plovas su vermišeliais

Ingredientai : (maždaug 6 porcijoms) 

4-5 puodeliai* vandens, daržovių nuoviro arba mėsos sultinio 
4-5 v.š. kukurūzų arba alyvuogių aliejaus 
2 vidutinio dydžio svogūnai 
1 puodelis vermišelių 
2 puodeliai bulguro kruopų 
3-5 pomidorai** 
Druskos ir pipirų pagal skonį
  1. Vandenį arba sultinį užvirinkite, sumažinkite ugnį ir palikite lėtai virti, kol prireiks. 
  2. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite susmulkintus svogūnus, kol taps permatomi. Tuomet sudėkite vermišelius (jeigu jie ilgi, sutrupinkite), išmaišykite, kad apsiveltų aliejumi, ir pakepinkite maždaug minutę, kol vermišeliai ims ruduoti. Sudėkite kiaurasamtyje po tekančiu vandeniu nuplautą bulgurą ir pomidorus, išmaišykite ir užpilkite 4 puodeliais verdančio vandens arba sultinio. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų ir išmaišykite dar kartą. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 10 minučių, arba tol, kol kruopos sugers visą skystį. 
  3. Jeigu kruopos jūsų skoniu labai kietos, plovą papildomai apšlakstykite verdančiu vandeniu (maždaug puse puodelio). Tuomet puodą su plovu sandariai uždenkite ir apie 15-20 min. palikite pastovėti, kad išbrinktų. Pagamintas plovas turėtų būti minkštas, bet neištežęs ir nesulipęs.
  4. Jeigu norite, prieš patiekdami plovą galite pabarstyti jį džiovintais raudonėliais, bet tai nėra būtinas priedas - dažniausia pourgouri į stalą tiekiamas nepuoštas.
* Šiame recepte puodelis atitinka 250 ml. 
** Pomidorų kiekis priklausys nuo jų dydžio: pomidorų reikėtų imti tiek, kad juos nulupus ir smulkiai supjausčius arba susmulkinus smulkintuvu, išeitų 2 puodeliai skystokos tyrės. Ne sezono metu geriau naudoti pomidorų sultis arba konservuotus pomidorus savo sultyse + 1 a.š. cukraus. 

Nuotrauka Lauros. Bulguro plovą pagardinti trintais džiovintais raudonėliais siūlo receptas iš Simply Cyprus knygos. 

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia: 
Simply Cyprus: 125 pages of Seasonal Cyprus Recipes, editor Tina Bessell, SSAFA15, p. 43. 
Ivy Liacopoulou, Mint, Cinnamon & Blossom Water: Flavours of Cyprus, Kopiaste!, 2010, p. 36.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.