2015 m. sausio 14 d., trečiadienis

Trinxat - keptos bulvės su kopūstais ir šonine



Kaip tiksliai ir taikliai išversti anglišką terminą comfort food kol kas nesugalvoju, bet lietuviškai apie šios rūšies patiekalus mes sakome kaip pas mamą. Toks maistas būna paprastas, sotus, gerai pažįstamas, kelia nostalgijos, jaukumo ir sentimentalumo jausmus. Man, pavyzdžiui, tokie patiekalai yra mamos gaminami kotletai su džiovintų grybų įdaru, arba nuo vaikystės taip mėgstamas varškės ir razinų pyragas. Bet šiandien parašysiu ne apie lietuvių, o apie katalonų valgį, kurį teisėtai būtų galima priskirti comfort food kategorijai. Įrašas bus skirtas trinxat. Kartais trinxat vadinamas nacionaliniu Andoros patiekalu, nors jis gerai žinomas ir Ispanijos sudėtyje atsidūrusiems katalonams, pirmiausia tiems, kurie gyvena kalnuose, netoli Andoros.

Trinxat - tai ne kas kita kaip bulvių ir kopūstų košė, pagardinta lašinukais/šonine, česnakais ir pipirais. Panašių patiekalų, į kurių sudėtį įeina grūstos bulvės ir kopūstai, yra ir kitose šalyse, pavyzdžiui, bubble and squeak Didžiojoje Britanijoje arba colcannon Airijoje. Ir vis dėlto trinxat skiriasi nuo jų visų. Šis ekonomiškas, žiemiškas patiekalas nuo seno buvo skirtas pasotinti ir sušildyti kalnuose gyvenančius žmones, kurie šaltuoju metų laiku turėjo ištverti ne vieną atšiaurią dieną. Dabar trinxat tapo šių kraštų gastronominiu simboliu ir iš dalies prarado savo sezoniškumą. Be to, Andoros ir Katalonijos restoranuose galima rasti ne tik klasikinį, bet ir kitų rūšių, naujoviškų trinxat: su dešra, anties kepenėlėmis ir netgi silke. Įmanoma iškepti ir vegetarišką trinxat - tada vietoj šoninės reikėtų naudoto alyvuogių aliejų ir dėti šiek tiek daugiau prieskonių (česnako, pipirų). Tačiau turistai ir juos maitinantys restoranai - sau, o paprasti katalonai ir jų namuose puoselėjamos tradicijos - sau. Visa savo esybe šis patiekalas naminis ir žieminis, ir toks jis, matyt, liks visada.


Nuotrauka Lauros

Nepasakyčiau, kad aš dažnai gaminu trinxat, bet kokius 2-3 kartus per žiemą gaminu, dažniausia tada, kai šaldytuve švilpauja vėjai, bet labai tingisi eiti į parduotuvę :) Tad tiems, kurie jo nėra gaminę nė karto, turiu keletą patarimų iš savo patirties. Pirmiausia - tinkamai išvirkite bulves ir kopūstus. Kai pirmą kartą gaminau trinxat, pasirinkau ne patį geriausią receptą. Laikydamasi jo instrukcijų nuskustas bulves ir kopūstus sudėjau į pasūdytą vandenį, išviriau, nusunkiau ir sugrūdau. Patiekalas išėjo labai šiaip sau, nes daržovių skonis buvo kažkoks pavandenijęs. Su laiku (ir paskaičiusi kitus receptus) supratau, kad bulves išvirus su lupenomis arba visas daržoves verdant garuose, patiekalas būna daug gardesnis. Kitaip sakant, kuo mažiau vandens, tuo daugiau skonio. 

Kitas svarbus dalykas - susitaikykite, jog tai ne dietinis patiekalas ir negailėkite lašinukų, kurie čia atstos ir sviestą, ir pieną, ir prieskonius. Viena ar dvi pakepintos šoninės juostelės papuošia valgį, bet tikrąjį skonį suteikia tai, kas įmaišyta į patį patiekalą. Ir, patikėkite, spirgučių turėtų būti tikrai daugiau negu 1 gramas. Beje, česnako ir pipirų aš irgi netaupau.

Trečiasis dalykas - trinxat patiekimas. Į šį valgį nededamas kiaušinis ar kitoks rišantis produktas, tad virtų bulvių ir kopūstų mišinys yra gana birus. Dėl to trinxat dažniausia patiekiamas kaip pakepinta košė, papuošta šoninės gabaliukais. Kitas, šiuolaikiškesnis patiekimo būdas kiek estetiškesnis - trinxat iš abietų pusių apskrudinamas kaip storas blynas. Tam reikia praktikos, nes jį apversti nėra paprasta. Tačiau galite pasiguosti, kad ir subyrėjęs patiekalas nepraras savo autentiškumo :) Beje, net restoranų šefams tenka gerai pasukti galvą, kai trinxat apipavidalinti, ką jau kalbėti apie tokius savamokslius kaip aš. Nusprendžiau, jog patiekalui gyvumo gali suteikti kopūsto lapeliai - aš juos prieš tai nuplikinu, kad kiek suminkštėtų ir įgautų ryškiai žalią spalvą. Iš kur gauti tokių lapelių? O čia jau nuosavo daržo privalumas - nupjovus kopūstą, vietoje jo išauga kelios lapų skrotelės, rudenį aš jas nurenku, sudedu į popierinį maišelį ir laikau šaldytuve. Išoriniai lapeliai kiek apgelsta ir apvysta, bet viduriniai būna tinkami papuošimui labai ilgai; paskutinius sunaudojau vos prieš porą dienų. Bet iš tikrųjų šis puošybos būdas nėra nei tradicinis, nei būtinas - paprastai apsiribojama trinxat vainikavus paskrudinta šoninės juostele, ir tik kai kada papildomai - petražolės ar čiobrelio šakele, smulkintais svogūnų laiškais, lauro lapeliu ar pan. Žodžiu, čia jau tik jūsų išmonės reikalas. 

Nuotrauka Kristinos


Trinxat - keptos bulvės su kopūstais ir šonine 

Ingredientai: (2 nemažoms porcijoms) 

Visi ingredientų kiekiai orientaciniai, juos galima keisti pagal poreikius. 

2 didelės arba 4 vidutinio dydžio bulvės 
¼ mažo baltagūžio kopūsto (tiek, kad išvirus ir susmulkinus būtų ~ 1 puodelis) 
~ 60-100 g sūdytų ar rūkytų lašinukų arba šoninės 
1-2 skiltelės česnako 
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį) 
2-4 plonos šoninės juostelės (patiekalui papuošti) 
Nebūtinai: mažų nuplikintų kopūsto lapelių ar kitų žalumynų (patiekalui papuošti) 
  1. Bulves ir kopūstą (nesmulkintą) išvirkite nedideliame sūdyto vandens kiekyje ir kuo geriau nusunkite. Tai svarbus žingsnis, nes kitaip patiekalas turės pavandenijusį skonį ir bus ištežęs. Kad patiekalo skonis būtų ryškesnis, viename puode galite virti bulves su lupenomis, o kitame - kopūstus. Labai geras būdas bulves ir kopūstą virti garuose, nors tai ir nėra tradicinis trinxat gaminimo metodas. 
  2. Išvirusį, truputį pravėsusį kopūstą smulkiai sukapokite. Jeigu reikia, nulupkite bulvių lupenas. Bulves šiek tiek pagrūskite - masė turėtų būti rupi. Sumaišykite su susmulkintais kopūstais ir dar šiek tiek pagrūskite. Košė neturi būti vientisa, joje turėtų likti bulvių ir kopūstų gabaliukų. Atidėkite, kol prireiks. 
  3. Šoninės juosteles pakepinkite, kad gražiai apskrustų ir atidėkite į šalį - jos bus naudojamos papuošimui (beje, šoninė gražiau apskrus, jei keptuvėje bus šiek tiek riebalų - šaukštas aliejaus, sviesto ar taukų). 
  4. Lašinukus ar šoninę smulkiai supjaustykite, dėkite į keptuvę ir paspirginkite.* Nukaitę keptuvę, sudėkite smulkintą česnaką ir išmaišykite - tiek kaitros pakaks, kad jis pakviptų, bet nesudegtų ir neapkarstų. 
  5. Dabar į keptuvę su riebalais ir spirgučiais dėkite bulvių ir kopūstų mišinį, išmaišykite ir vėl statykite ant ugnies. Pagardinti grūstais juodaisiais pipirais ir kepkite, kol košė bus labai karšta, o visi skoniai persimaišys. Pabaigoje patikrinkite, ar netrūksta druskos ir nukaiskite.**
  6. Trinxat visuomet puošiamas kepintos šoninės juostelėmis. Jeigu norite, papildomai galite papuošti petražolės šakele, lauro lapeliu ir pan., nors tai nėra privaloma.
  7. Trinxat paprastai tiekiamas kaip karštas užkandis, bet didesnė porcija gali tapti ir pagrindiniu patiekalu. Mes tokiu atveju neatsisakome ir stiklinės kefyro, nors vargu, ar šioje vietoje katalonai mus suprastų :) Užtai jie prie trinxat dažnai pasiūlo paskrudintos baltos duonos riekelių.
*Naudodama kaimiškus lašinukus, turinčius daug raumens, baltąją jų dalį supjaustau atskirai, pakepinu, kol išspirgės, ir tik pačioje pabaigoje sudedu susmulkintus raumenukus - taip jie nesudega ir mažiau sukietėja.
** Jeigu norite patiekti apkeptą trinxat, bulvių ir kopūstų masę keptuvėje paskirstykite daugmaž tolygiai ir paspauskite šaukštu taip, kad atrodytų lyg omletas. Kepkite ant nedidelės ugnies, kartas nuo karto pasukiodami keptuvę, kad apačia gražiai apskrustų. Pasiruoškite didelę, negilią, riebalais pateptą lėkštę. Ja uždenkite keptuvę su trinxat. Keptuvę apvožkite, kad kepinys iškristų į lėkštę apkepusia puse į viršų. Jeigu keptuvė sausa, patepkite ją riebalais, statykite ant ugnies, o trinxat atsargiai išstumkite į keptuvę. Apkepę antrąją trinxat pusę, išstumkite jį į serviravimo lėkštę. Šitaip gaminti trixat bus lengviau, jeigu apkepinsite jį porcijomis ir rinksitės nelabai didelę, negilią keptuvę.

Apie recepto šaltinius: jau nebegaliu atsiminti visų puslapių, kuriais kadaise naudojausi, dalis ir nebeveikia. Gaminantiems pirmą kartą naudingi puslapiai su daug vaizdinės medžiagos galėtų būti čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.