2015 m. vasario 17 d., antradienis

Petulla - albaniški mieliniai blynai-spurgos



Jau kuris laikas ruošiausi parašyti apie petulla - albaniškus kepinius, kuriuos būtų galima apibūdinti kaip pusiau mielinius blynus, pusiau spurgas. Paprastai petulla būna vos salstelėjusios, todėl tradiciškai gali būti valgomos ne tiktai kaip desertas, o ir pusiau saldžiai, pusiau sūriai, t.y. su uogiene (arba medumi) ir fetos sūriu, o kai kada - netgi tik sūriai, su tzatziki padažu, alyvuogėmis, kumpiu ir pan.

Nežinau, ar kas nors suspės pasinaudoti "paskutinės minutės pasiūlymu" ir išsikepti šių savotiškų kepinių Užgavėnių šventei, bet nesuskubusiems labai rekomenduoju išmėginti petulla kokia kita proga. Užmaišyti mielinę tešlą reikėtų likus mažiausia 2 valandoms iki kepimo, tačiau jeigu ją kildinsite šaldytuve, tešlą galima maišyti vakare, o iš ryto tuojau pat prikepti akytų, purių blynų-spurgų. Galima užmaišyti tešlą ir iš ryto, palikti ją šaldytuve, o grįžus iš darbo kepti petulla vakare. Žodžiu, šio patiekalo atveju ypatingo laiko planavimo nereikia, viskas priklauso tik nuo jūsų noro ir pasiryžimo.

Nuotrauka Kristinos

Petulla apytikriai reiškia kepta tešla. Kitaip negu, tarkime, mano taip mėgstami ballokumja sausainiai, petulla nėra unikalūs, tik Albanijai būdingi kepiniai. Pietų Europoje yra daug jų giminaičių, iš kurių bene žinomiausi - graikų loukoumades ir italų zeppole. Tačiau skirtingai nuo, tarkime, italų, kur zeppole yra tik vienas iš daugelio desertų, petulla - bene populiariausias blynų kategorijai priskiriamas patiekalas Albanijoje. Tiesa, čia irgi kepami ir įvairiais priedais gardinami lietiniai bei purūs (vadinamieji "amerikietiški") blynai, tačiau būtent petulla daugumai albanų asocijuojasi su vaikyste ir nostalgiškais mamos ar močiutės kepiniais. Anot jų, nors kepta tešla ir neskamba itin patraukliai, bet paragavę šių gardumynų, nuomonę pakeisite kaipmat. Nuo savęs galiu pasakyti, kad mano šeima su tokia nuostata visiškai sutiko :) 

Prieš gamindama petulla pirmą kartą, peržiūrėjau apie dvi dešimtis receptų internete ir savo knygose. Iš esmės jie visi skyrėsi tik tuo, kad buvo siūloma dėti skirtingą kiekį miltų, pieno ir kiaušinių. Receptas, kurį išsirinkau, mano manymu, tikrai vykęs, bent jau kol kas nenoriu jo keisti į kokį kitą. Tiesa, prieskoniai, tokie kaip vanilė, petulla receptuose figūruoja retai ir yra daugiau pasirinkimo reikalas, o ne būtinybė. 

Nuotrauka Kristinos 



Petulla - albaniški mieliniai blynai-spurgos 

Ingredientai: (maždaug 4-6 porcijoms) 

2 a.š. sausų mielių (aš naudoju apie 20 g šviežių) 
¼ puodelio drungno vandens 
1 a.š. + 1 v.š. cukraus
2½ puodelio kvietinių miltų
2 kiaušiniai 
Žiupsnelis druskos 
Nebūtinai: žiupsnelis vanilės arba keli lašai vanilės ekstrakto
1 puodelis šilto pieno
Aliejaus (kepimui, aš sunaudoju apie 0,5 l) 
Cukraus pudros (apsijoti) 
Medaus arba uoginės (patiekiant) 
Nebūtinai: fetos sūrio arba kitų priedų (patiekiant)
  1. Mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus ir praskieskite drungnu vandeniu. Palikite pastovėti apie 15 min. šiltoje vietoje, kol į paviršių ims kilti puta (jeigu taip nenutinka, vadinasi, mielės neveiksmingos ir naudojimui netinka). 
  2. Į didelį dubenį, kuriame maišysite ir kildinsite blynus, persijokite miltus. Mažesniame dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, sudėkite likusį cukrų, žiupsnelį druskos ir, jeigu naudosite, vanilę. Įplakite mieles ir pieną. Po truputį, nuolat maišydami, gautą mišinį pilkite į miltus ir užmaišykite apyskystės grietinės tirštumo tešlą. Dubenį pridenkite virtuviniu rankšluosčiu, kad tešlos paviršius neapdžiūtų, bet tešla galėtų kvėpuoti. Šiltoje vietoje palikite 2 val. (arba ilgesniam laikui šaldytuve). Per tą laiką tešla turėtų išakyti ir pakilti bent jau dvigubai. Pakilusios tešlos nemaišykite. 
  3. Keptuvėje arba puode gerai įkaitinkite aliejų - petulla turėtų ne tiek kepti keptuvėje, kaip mieliniai blynai, kiek jame virti, kaip spurgos (aš naudoju mažą puodelį, į kurį pilu maždaug 0,5 l aliejaus). Desertiniu šaukštu kabinkite pakilusią tešlą ir dėkite į įkaitusį aliejų. Petulla nebus tokios apvalios kaip tikros spurgos, bet jos turėtų daugmaž išlaikyti kamuoliuko formą, nors ir su vienu kitu "rageliu". Jeigu kaskart, prieš kabindami tešlą, šaukštą pamirkysite šaltame aliejuje, kamuoliukai bus taisyklingesni. Kepkite juo porcijomis pavartydami, kol taps gražios rusvos spalvos. 
  4. Išgriebę petulla sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius, tuomet perdėkite į serviravimo indą ir apsijokite cukraus pudra. Patiekti petulla galima tiesiog taip, apibarstytą cukraus pudra. Kiti variantai - medus ir cinamonas; medus ir fetos sūris, grūstos šviežios uogos (pavyzdžiui avietės) arba uogienė ir fetos sūris ir pan. Rečiau petulla valgomos tik su sūriais priedais - tzatziki padažu, fetos sūriu, vytintu kumpiu, alyvuogėmis ir t.t. 
  5. Mums pasirodė, kad bene patogiausia iškeptas petulla praplėšti, dėti norimų priedų, vėl suspausti ir valgyti rankomis kaip spurgas - bet ko gero, galima ir civilizuočiau :)

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia:
Albanian Cookbook, Women's Guild, St. Mary's Albanian Orthodox Church, Worcester, Massachusetts, 2000 (pirmasis leidimas 1977), p. 182.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.