2015 m. kovo 2 d., pirmadienis

Skandinaviškos salotos "Saulės akis"



Pirmiausia visus savo skaitytojus sveikinu su pirmąja kalendorinio pavasario diena! Mane kovo pradžia visuomet nuteikia pakiliai: tai reiškia, kad bus daugiau saulės, šviesos, šilumos, o tuo pačiu - daugiau energijos, optimizmo ir geros nuotaikos. Linkiu, kad ir jūs pavasarį pasitiktumėte su pačiomis geriausiomis viltimis:)

Nuotrauka Kristinos 

Na, o tiems, kuriems šiandien, kaip kad man, pakvipo tikru pavasariu, siūlau įrašą apie klasikines skandinaviškas salotas, turinčias labai simbolišką pavadinimą - "saulės akis" (šved. solöga, suom. auringonsilmä; kai kada dar vadinamos "lizdu", šved. fågelbo, suom. linnupesä). Dažniau jos įvardijamos kaip švediškas patiekalas, bet suomiai jas irgi priskiria savo nacionalinei virtuvei. Sakoma, kad salotas itin populiaru gaminti pavasarį, kai saulė pakyla kiek aukštėliau ir gamtoje padvelkia atgimimo dvasia. Tradicinės sudedamosios salotų dalys rodytų, kad, greičiausia, seniau jos išties būdavo gaminamos pavasariop, kol dar neužderėjo šviežios, naujo derliaus daržovės. Mat į šias salotas įprasta dėti švediškus ančiuvius, marinuotas daržoves (agurkus ir/ar kaparėlius, burokėlius), svogūną, prieskonines žoleles, o vietoje padažo - žalio kiaušinio trynį. 

Švediški ančiuviai, pirkti Šiaurės jūros parduotuvėje. Nuotrauka Kristinos

Bene svarbiausias šio patiekalo ingredientas - vadinamieji švediški ančiuviai, kurie iš tikrųjų yra visai ne ančiuviai, o marinuoti šprotai. Švediški marinuoti šprotai labai stipraus ir specifinio skonio, mat į marinatą dedama ne tiktai druskos, cukraus, pipirų, bet ir santalo - teigiama, kad kaip tik jis lemia produkto išskirtinumą. Švediški ančiuviai visiškai nepanašūs į itališkus, todėl vienų keisti kitais neišeis. Aš švediškų ančiuvių stiklainį prieš porą mėnesių įsigijau Šiaurės jūroje; kur dar jų būna pirkti, tiesą sakant, nežinau. Ką daryti, jei labai norite šių salotų, bet neturite švediškų ančiuvių? Imkite pavyzdį iš švedų, kurie improvizuoja, nukrypdami nuo klasikinio recepto - pavyzdžiui, naudokite silkę arba sūdytą strimėlę. Skonis bus kitoks, bet salotos vis tiek atrodys gražiai ir bus gardžios. Beje, čia mačiau, kad skandinavai švediškus ančiuvius keičia netgi... kumpiu, pasiteisinę, jog esą reikėję sunaudoti nuo šventinio kepsnio likusius mėsos likučius :) Vis dėlto turėkite galvoje, kad tikrąjį šių salotų skonį pajusite tik tuomet, kai naudosite tinkamas žuveles. Ir dar vienas dalykas: neatsitiktinai švediški ančiuviai dedami salotų centre, t.y. naudojamas mažas jų kiekis. Jie pirmiausia atlieka prieskonių funkciją, tad jeigu persistengsite, žuvelės lengvai permuš visų kitų ingredientų skonį. Saikas čia - didelė dorybė, ypač jei švediškus ančiuvius ragaujate pirmąjį kartą ir nesate tikri, ar jie jums patiks.

Visų kitų daržovių kiekiai ir pasirinkimas pirmiausia priklauso nuo valgytojų asmeninio skonio. Taisyklės čia, mano manymu, tėra dvi. Pirmiausia, žiūrėkite, kad produktai būtų švieži ir skanūs. Jeigu marinuoti agurkai jums per rūgštūs, o marinuoti burokėliai per sūrūs arba prėski - nereikėtų tikėtis, kad jų skonis pasitaisys, sudėjus daržoves į šias salotas. Antra, nedėkite nieko, ko nemėgstate. Pavyzdžiui, jeigu jums nepatinka salotose traškantys žali ir aštrūs svogūnai, naudokite švelnesnius (raudonus, baltus, šalotinius), dėkite porus ar svogūnų laiškus, arba išvis nedėkite jokių svogūnų, kompensuodami juos, tarkime, didesniu kiekiu kaparėlių ir dosnesniu žiupsniu juodųjų pipirų. Beje, skandinavai, kurie nėra įsikibę klasikinių receptų, čia irgi eksperimentuoja: pavyzdžiui, kai kas deda papildomą eilę kubeliais pjaustytų virtų bulvių. Tas pats pasakytina apie žoleles: jeigu nemėgstate krapų, dėkite petražoles, jeigu nemėgstate petražolių, dėkite krapus ar svogūno laiškus ir t.t. O štai žalias kiaušinio trynys - sunkiai pakeičiama šio patiekalo "vinis". Vis dėlto, jeigu esate kategoriškai prieš žalio kiaušinio valgymą, pamėginkite parduotuvėse paieškoti pasterizuotų trynių arba išsivirkite kiaušinį marškinėliuose, kaip gaminant Benedikto kiaušinius.

Nuotrauka Kristinos 



Skandinaviškos salotos "Saulės akis" 

Ingredientai

Švediškų ančiuvių 
Svogūnų (aš naudojau šalotinius ir svogūnų laiškus, bet galite rinktis bet kokius) 
Marinuotų agurkų ir/ar kaparėlių 
Marinuotų burokėlių 
Šviežių krapų ir/ar petražolių (aš naudojau tik krapus) 
Šviežių kiaušinių (reikės tik trynių) 
Juodųjų pipirų 
Juodos ruginės duonos arba traškių skandinaviškų ruginių paplotėlių (patiekiant) 
Sviesto (patiekiant)
  1. Pasiruoškite visus ingredientus. Jei reikia, nudorokite švediškus ančiuvius (būna pirkti ir ančiuvių file); supjaustykite juos smulkiais gabaliukais. Marinuotus burokėlius bei supjaustytus arba sutarkuotus šiaudeliais marinuotus agurkus palikite (pavyzdžiui, plastmasiniame sietelyje), kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio. Susmulkinkite svogūnus ir pasirinktas žoleles. Kiaušinius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir, jeigu norite dar patikimesnės apsaugos nuo salmonelių, papildomai tolygiai suvilgykite visą lukštą actu; palaikę apie minutę vėl kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. 
  2. Lėkštėse koncentriniais apskritimais sudėliokite visus ingredientus. Arčiausia centro reikėtų dėti švediškus ančiuvius, nes jie stipraus skonio, todėl jų į salotas dedama mažai. Prieskoninės žolelės dažniausia išdėliojamos paskutinės, sukuriant "purių" salotų pakraščių įspūdį. Salotų centre padarykite duobutę kiaušinio tryniui (kai kada dedami keli), kurį galima "įsodinti" su lukšto pusele arba be jos. Kitas būdas patiekti salotas - aplink centre esantį kiaušinį išdėlioti ingredientus juostelėmis, t.y. kaip rato stipinus (žr. schemas čia).
  3. Prie salotų pasiūlykite juodųjų pipirų - idealu būtų naudoti malūnėlį ir pipirus sumalti tiesiai virš salotų lėkštės. Druskos greičiausia neprireiks, nes nuo žuvies ir marinuotų daržovių patiekalas bus gana sūrus. Valgydami pradurkite kiaušinio trynį ir sumaišykite jį su kitais ingredientais - tai bus tarsi salotų padažas. Prie "saulės akies" salotų tiks paprasta juoda duona arba traški skandinaviška ruginė duonelė (ieškokite duonos skyriuose; mano patirtis rodo, kad geriausias pasirinkimas būna didelėse "Rimi" parduotuvėse), ant kurios įprasta užsitepti sviesto. Kur kas rečiau prie šių salotų patiekiama virtų bulvių. 
  4. Šias salotas galima valgyti priešpiečiams, pavakariams arba - kaip kad mes - lengvai vakarienei. Buvo gardu :)
Nuotrauka Kristinos

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia, čia, čiačia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.