2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Airiškas skaldytų avižų pudingas



Ar jaučiate, kaip artėja pavasaris, ne kalendorinis, o tas tikrasis, žydintis, kvepiantis ir spalvotas? Turbūt neįmanoma nejausti, ypač jeigu gyvenate užmiestyje, arba ištrūkstate ten bent jau savaitgalį. 

Baltosios snieguolės (lot. galanthus nivalis). Nuotrauka Kristinos

Bet ir mieste pastarosios dienos buvo pilnos pavasarinio bruzdesio: mūsų Nepriklausomybės atkūrimo šventė, rinkimai (aš labai rimtai žiūriu į savo pilietines pareigas, tikrai), Kaziuko mugė ir... žaliai nusidažiusi Vilnelė. Galiu tik paantrinti populiarios dainos autoriui - aš tikrai myliu Lietuvą, bet kadangi šis tinklaraštis pirmiausia skirtas kitų šalių virtuvėms, tai Šv. Patriko dienos išvakarėse nusprendžiau parašyti apie airius, kuriems simpatizuoju be jokios aiškesnės priežasties. O gal ta priežastis - tokia artima lietuviškai jų virtuvė? :)

Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje yra nemažai parkų (visas jų sąrašas čia), kurie pavasarį tiesiog paskęsta snieguolių jūroje. Tuo laiku šių šalių žmonės išsiruošia į vadinamuosius snowdrop walks, t.y. romantiškus pasivaikščiojimus po snieguolių laukus. Kaip jums patiktų tokia sezoninė pramoga? Naomi Slade nuotraukoje - snieguolių žydėjimas Anglijoje, Welford Park teritorijoje. Foto iš čia.

Na, o kai dėl vaišių, tai šįkart aš vėl grįžtu prie savo pamėgto flummery, t.y. tradicinio airiško pudingo, gaminamo kruopų pagrindu. Aš labai mėgstu ir reguliariai gaminu obuolių ir perlinių kruopų pudingą, esu skelbusi ir avižinių dribsnių bei rojaus obuoliukų pudingo receptą. Ten pat gana plačiai aprašiau ir flummery istoriją bei šio deserto gaminimo principus, tuo pačiu nusiskųsdama, kad Lietuvoje nerandu pirkti skaldytų avižų. Na, bet šiais metais skaldytos avižos pagaliau pasiekė ir Lietuvą (kur jas perku ir kaip atrodo pakuotė žr. šiame įraše apie skaldytų avižų košę), todėl atsirado galimybė pagaminti dar vieną airiško flummery variantą - su skaldytomis avižomis. 

Mano šaltinyje šis receptas vadinasi Donegal Oatmeal Cream, t.y. Donegolo grafystės skaldytų avižų kremas. Recepte griežtai nurodoma, kad skaldytų avižų negalima keisti dribsniais ir jokiais kitais avižų produktais. Ir išties, palyginusi su avižinių dribsnių pudingu, galiu patvirtinti, kad skaldytos avižos pudingui suteikia visai kitokią tekstūrą - švelnią, minkštą, kreminę, bet drauge ir rupią bei purią. Aš pudingą gaminau iš vakaro, o valgėme jį šeštadienio pusryčiams - buvo labai gardu. Jeigu jūs mėgstate avižas, manau, kad šis pudingas tiktų kaip užkandis ar desertas bet kuriuo dienos metu. Ir, patikėkite, juo tikrai galima vaišinti svečius, ypač jeigu pastarieji - sveikos mitybos šalininkai. 

Nuotrauka Kristinos 



Airiškas skaldytų avižų pudingas 

Ingredientai: (4 didelėms arba 6 vidutinio dydžio porcijoms) 

Pudingą gaminti pradėkite maždaug prieš parą.

450-500 ml pieno 
Žiupsnelis druskos
½ puodelio (1 puodelis - 250 ml) skaldytų avižų
2 v.š. cukraus
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys (labai tiktų Sevilijos apelsinas)
15 g (maždaug 1 didelis šaukštas) želatinos
2 v.š. vandens
1 didelis kiaušinis
~ 250 ml plaktos grietinėlės (ir dar pudingui papuošti; iš viso man prireikė apie 350 g neplaktos grietinėlės)
Patiekiant: trintų uogų arba uogienės, geriau rūgštesnės (aš naudojau trintas, nevirtas šaldytas braškes) 
  1. Pieną lengvai pasūdykite ir pakaitinkite maždaug iki 80-90ºC, bet neleiskite užvirti. Tuomet, nuolat maišydami (kaip verdant manų košę) supilkite avižas ir nukaiskite. Uždenkite ir vėsioje vietoje palikite 6-8 val. arba ilgesniam laikui, kad išbrinktų (aš laikiau per naktį). 
  2. Išbrinkusias avižas išmaišykite, vėl statykite ant ugnies, šįkart leiskite užvirti ir pavirkite 3-4 min. Nukaiskite ir palikite, kad pravėstų. 
  3. Į avižas sudėkite cukrų ir nutarkuotą apelsino žievelę, išmaišykite. 
  4. Želatiną suberkite į metalinį dubenėlį, užpilkite apelsino sultimis ir 2 v.š. vandens. Nuolat maišydami šildykite ant labai mažos ugnies, kol ištirps; neleiskite užvirti. Ištirpusią želatiną per labai tankų sietelį perkoškite į avižinę košę ir gerai išmaišykite. 
  5. Kiaušinį kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Kad būtų saugiau, visą jo paviršių suvilgykite actu, palaikykite apie minutę, vėl kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Įmuškite į atskirą dubenėlį, lengvai paplakite, tuomet supilkite į avižas ir išmaišykite. 
  6. Į atvėsusį pudingą įmaišykite plaktą grietinėlę. 
  7. Pudingą supilkite į vieną didelį serviravimo indą arba desertines taures. Dėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų. 
  8. Prieš tiekiant papuoškite trintomis uogomis arba uogiene ir šaukšteliu plaktos grietinėlės. 
Nuotrauka Kristinos 

Recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.