2015 m. gegužės 26 d., antradienis

Rūkyta lašiša su špinatais ir kiaušiniais



Kai prieš kelerius metus sužinojau, kad Almutė gavo savo svajonių darbą Norvegijoje, apėmė dvejopi jausmai: didelis džiaugsmas ir lengvas liūdesys. Kelionės po pasaulį, naujos patirtys ir galimybės, finansinis saugumas - kas nesidžiaugtų tokia mylimų žmonių sėkme ir nesididžiuotų jų pasiekimais? Bet tuo pačiu tai reiškė dar vieną iš Lietuvos išvykusią draugę, trumpus laiškelius ir skambučius bei retus susitikimus. Ir vis dėlto aš jau turiu pakankamai gyvenimo patirties, kad žinočiau, jog atstumas skaičiuojamas ne tiktai kilometrais. Kad ir kiek savaičių ar mėnesių prabėgtų, kai apkabini tuos, su kuriais artimai bendravai ištisus dešimtmečius, atrodo, kad matei juos vos prieš dieną kitą. Branginu šį jausmą.

Dabar, kai Almutė grįžta į Lietuvą, ji aplanko mane ne tik su naujienomis ir pasakojimais, bet ir su lauktuvėmis, tokiomis kaip knygos ir gardžios dovanos, kurių Lietuvoje rasti arba sudėtinga, arba išvis nėra jokios galimybės. Viena iš tokių dovanų šį kartą buvo su konjaku marinuota ir šaltai parūkyta lašiša. Nesiimu spręsti, kokį statusą šios firmos produkcija turi pačioje Norvegijoje, bet mums, toli gražu nelepinamiems žuvies pasiūlos, buvo kiek neįprasta ir išties gardu. Dėkui, Almute! 

Nuotrauka Kristinos 

Kadangi lašišos degustacijai norėjau suteikti šventiškumo, vakarienę paruošiau pagal švedišką receptą, itin tinkantį pavasario laikotarpiui: šaltai rūkytą žuvį derinau su troškintais špinatais ir marškinėliuose virtais kiaušiniais. Švedai tvirtina, kad tai klasikinis jų virtuvės derinys, kuris mano knygoje pristatomas kaip savarankiškas žuvies patiekalas ir vadinasi Smoked salmon with creamed spinach and poached egg. Vis dėlto aš įtariu, kad šaltai rūkyta lašiša kai kada panašiai patiekiama ir Norvegijoje bei kitose Skandinavijos šalyse. Vis dar truputį stebiuosi, kad čia šalta žuvis valgoma su šiltais garnyrais ir priedais (kaip antai sūdyta lašiša ir šiltos bulvės šiame recepte), bet kaip tik dėl to vakarienė buvo nekasdieniška.

Patiekalas itin paprastas ir greitai paruošiamas, o svarbiausiu akcentu tokiu atveju, žinoma, tampa produktų kokybė ir šviežumas. Jeigu gyvenate Vilniuje ir turite galimybių apsipirkti Šiaurės jūros parduotuvėje, šaltai rūkytos lašišos pasižvalgykite ten, o jeigu ne - stenkitės rasti kaip įmanoma kokybiškesnės kitur. Špinatus pirkite šviežius, traškius, nesuvytusius; šaldyti ir smulkinti šiam patiekalui netiks (aš pirkau mažytėje vietinėje parduotuvėlėje, į kurią ūkininkas kasryt atveža šviežių špinatų). Kiaušiniai irgi turėtų būti kuo šviežesni, geriausia ekologiški, pirkti iš ūkininkų - tokių baltymas būna gerai sukibęs su tryniu, todėl juos lengviau išvirti be lukštų. Viskas paprasta, ar ne? :) 

Nuotrauka Kristinos 



Rūkyta lašiša su špinatais ir kiaušiniais 

Ingredientai: (4 porcijoms) 

~500 g šaltai rūkytos lašišos, plonai supjaustytos 
Špinatams
~500 g šviežių špinatų lapelių* 
200 ml vandens 
1 a.š. druskos 
100-150 ml riebios grietinėlės 
Druskos ir baltųjų pipirų (pagal skonį) 
Kiaušiniams marškinėliuose
4 švieži kiaušiniai 
2½ v.š. druskos 
4 a.š. paprasto 12% acto 
2 l vandens 
  1. Paruoškite špinatus. Užvirinkite ir pasūdykite vandenį. Į jį sudėkite švarius špinatų lapelius. Leiskite vandeniui vėl užvirti (puodas turėtų būti atidengtas), špinatus išmaišykite ir iš karto nukaiskite. Špinatus išverskite į kiaurasamtį ir palikite, kad gerai nulašėtų vanduo; jeigu norite, galite truputį paspausti šaukštu. Keptuvėje užvirinkite grietinėlę. Receptas rekomenduoja naudoti 100 ml double cream, t.y. labai riebios grietinėlės, kurios Lietuvoje nėra, todėl aš pyliau apie 150 ml 35% riebumo grietinėlės ir ant nedidelės ugnies, vis pamaišydama, paviriau ją tol, kol ji tapo tiršta. Kai grietinėlė bus norimo tirštumo, ją lengvai pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Įmaišykite kuo sausesnius špinatus ir atidengtoje keptuvėje patroškinkite apie 1 min. Jeigu grietinėlė buvo gerai nugarinta, o špinatai - nuspausti, garnyras neturėtų pavandenyti. Nukaiskite ir atidėkite, kol prireiks. 
  2. Kol troškinate špinatus, užkaiskite vandenį kiaušiniams, jį pasūdykite ir parūgštinkite. Vienu metu rekomenduojama virti po 2 kiaušinius; kaip tai padaryti, detaliai aprašiau čia, gamindama Benedikto kiaušinius (žr. recepto 5-ąjį punktą). 
  3. Šaltai rūkytą lašišą, špinatus su grietinėle ir kiaušinius marškinėliuose patiekite kaip sotų užkandį arba lengvą pagrindinį patiekalą. Prie jo galite pasiūlyti duonos (tarkime, tamsios ruginės). Be to, anot švedų, prie žuvies būtina išgerti taurelę degtinės, geriausia vadinamosios snaps - t.y. degtinės, aromatizuotos saldžiais prieskoniais ir žolelėmis. Vis dėlto aš galiu patikinti, kad ir be degtinės šis patiekalas turės pasisekimą - nuotraukoje į taurelę įpyliau paprasčiausio mineralinio vandens ir padėjau jį tik tam, kad priminčiau jums apie švediškas žuvies patiekimo tradicijas :) 
*Paruošus špinatus, jų lieka tik apie trečdalį pradinio svorio, todėl jeigu mėgstate daržovės, galite naudoti didesnį kiekį (800 g-1 kg) špinatų lapelių (ir atitinkamai daugiau vandens bei grietinėlės). 

Nuotrauka Kristinos 

Svarbiausias recepto šaltinis: 
Annica Triberg, Per Ranung, Tore Hagman, Very Swedish, Bokförlaget Max Ström, 2007, p. 42-43.

2 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Dėkui, Julija! Manau, paprastumas - vienas patraukliausių skandinavų virtuvės bruožų. Iš pradžių abejojau, ar šis receptas nusipelno atskiro įrašo, bet paskui nusprendžiau, kad receptai-idėjos irgi gali praversti, ir ko gero neklydau :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.