2015 m. birželio 5 d., penktadienis

Čirviniai blynai su kardamonu



Tomis savaitėmis, kai suserga vaikas ir ištisas dienas tenka leisti namuose, iš esmės pasikeičia ne tiktai mano darbų grafikas, bet ir šeimos pietūs bei vakarienės. Persijungiame į makaronų-varškėčių-virtinių-blynų režimą. O neseniai pastebėjau, kad savo pasiligojusiam palikuoniui galiu įsiūlyti daugmaž visko, kas valgoma su braškėmis. Todėl šiais metais anksčiau negu įprastai pradėjome, tarkime, varškės kukulių su braškėmis sezoną. Lenkiškos uogos, nors ir geresnės už "stiklines" olandiškas, pardavinėjamas žiemą, vis dėlto negali lygintis su tomis, kurios nunoksta nuosavoje lysvėje, bet ką jau padarysi - tenka ieškoti kompromisų. 

Ištikus ligoms, vieni geriausių vaikų draugų - čirviniai blynai, kurie pagal poreikį gali būti patiekiami su įvairiausiais priedais. Šįkart nusprendžiau, kad reikia juos iškepti pagal norvegišką receptą, nes vis dar turiu brunost - karamelinio sūrio, kuris Norvegijoje tradiciškai valgomas su čirviniais blynais. Aišku, šis derinys aktualesnis suaugėliams. Darželinio amžiaus ligoniams, kaip paaiškėjo, čirviniai blynai kur kas gardesni su uogomis, sirupu arba išvis be jokių priedų. Vienok svarbiausia, kad visi lieka patenkinti, ar ne? 

Suzanne Toftey, JAV gyvenanti norvegų kilmės menininkė, sukūrė darbų ciklą Ačiū už maistą (norv. Takk for Maten), kuriame ant keraminių plytelių pavaizdavo svarbiausius gimtinės valgius. Jos darbuose taip pat užfiksuoti tautiniai norvegų drabužiai, interjerai, o rėmelius atstoja tradiciniai norvegiški stilizuotų gėlių ornamentai - rosemaling. Kitoje plytelės pusėje pateikiama trumpas paveikslo komentaras ir jame vaizduojamo patiekalo receptas. Šiame paveikslėlyje matome mergaitę, ragaujančią čirvinius blynus - norveriškus vaflius. Paveikslėlis ir info iš čia.

Taigi, kuo ypatingi tie norvegiški čirviniai blynai ir kuo jie skiriasi nuo mūsiškių? Pradėkime nuo pavadinimo - norvegai (o ir kiti skandinavai) čirvinius blynus vadina vafliais (norv. vaffler), o kepiniai, kuriuos mes vadintume vafliais, čia įvardijami kaip krumkake ir kt. Taigi, kai norvegai kalba apie vaflius, tai kalba apie čirvinius blynus. Atrodo, kad jie šioje šalyje - itin privilegijuotas kepinys, kuriuo mėgaujamasi dažniau negu kitose šalyse. Čirviniai blynai paprastai valgomi su kava, arbata ar kakava pirmojoje dienos pusėje - pusryčiams ar priešpiečiams. Jie kepami tuomet, kai norima užkąsti, tačiau nėra tradicijos patiekti čirvinius blynus vakarienei ar kaip desertą po pagrindinio patiekalo. Ir ko gero nereikėtų tuo stebėtis - norvegiški čirviniai blynai labai sotūs, į jų sudėtį beveik visada įeina sviestas, o kai kada ir grietinė. Žinoma, čia kalbama apie tradicinius "senovinius" čirvinius blynus - anot Almutės, šiais pusgaminių laikais norvegai mielai naudoja specialų sausą blynų mišinį iš pakelio, kurį sumaišo su nurodytu kiekiu vandens. Na, bet mums aktualūs visai ne pusgaminiai, tad apie juos pamirškime :)

Kai dėl konkretaus čirvinių blynų recepto, tai jų tiek, kiek ir šių blynų kepėjų: kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią. Kai kada teigiama, kad norvegiški čirviniai blynai minkštesni ir kiek saldesni negu tie, kuriuos kepa jų kaimynai (pavyzdžiui, švedai), bet manau, jog tai geriausiu atveju tik tendencija, o ne griežta taisyklė. O štai blynų gardinimas kardamonu - dėmesio verta detalė. Tai tradicinis norvegiškų blynų pagardas, tad naudoti kardamoną siūlo kone visi receptai, ir tik kai kurie rekomenduoja keisti šį prieskonį vanile ar kitokiais prieskoniais. Galiu pasakyti, kad kardamonas blynams išties suteikia labai malonaus savitumo. Taigi mano patarimas būtų toks: naudokite savo mėgstamiausią čirvinių blynų tešlą, tik į ją įberkite dosnų žiupsnį grūstų kardamono sėklyčių - ir štai jums desertas su norvegišku akcentu :) Aš išsirinkau receptą, kuriuo, anot pateikėjos, naudojasi bent trys jos šeimos kartos, tad dėl jo norvegiškumo buvau visiškai tikra. Tiesa, kai šiuos blynus iškepiau pirmą kartą, jie man buvo kiek per saldūs ir per minkšti. Kitą kartą, kai cukraus kiekį sumažinau, o miltų - truputį padidinau, blynai išėjo labai geri. Jie patiks tiems, kurie mėgsta kardamono aromatą, minkštus čirvinius blynus ir labai lengvą jų traškumą. Ir atvirkščiai - jeigu mėgstate itin traškius čirvinius blynus, kurie vėsdami kietėja, šis receptas - ne jums, tad turėkite pagrįstus lūkesčius juos kepdami. 

Nuotrauka Kristinos

Atskira tema - blynų patiekimas. Skandinavai čirvinius blynus valgo kone su viskuo. Jeigu blynai nelabai saldūs, ant blyno "širdelės" gali būti dedamas kumpis, salotų lapas, lašiša, kietai virtas kiaušinis ir kiti dalykai, kurie mums niekaip nesisietų su čirvinių blynų valgymu. Vis dėlto čia, kaip ir Lietuvoje, čirviniai blynai kur kas dažniau priskiriami prie saldžiųjų patiekalų ir skanaujami su uogiene, šviežiomis uogomis, grietine, plakta grietinėle, sirupu, sviestu ir t.t. Ypatingas saldžiai sūrus priedas - karamelinis sūris brunost, apie kurį jau truputį rašiau štai čia. Prie šio sūrio, valgomo su čirviniais blynais, kartais papildomai patiekiama sviesto ir/ar uogienės (bruknių, tekšlių ir pan.), bet nebūtinai. Kitas valgymo būdas - ant blynų uždėtą sūrį pašildyti (pavyzdžiui, mikrobangų krosnelėje), kad sūris imtų lydytis. Man to daryti neprireikė - plonos sūrio riekelės, uždėtos ant karšto blyno, ir pačios ėmė tirpti.

Vienas skaitytojas ar skaitytoja ankstesnio įrašo komentaruose pasidalino info, kad karamelinio sūrio lyg ir būna pirkti Prismoje. Labai tikiuosi kad taip ir yra, nes kitu atveju jūs (arba jūsų dosnūs draugai, atvežantys lauktuvių :) turite gyventi Norvegijoje arba ten nuvažiuoti, kad paragautumėte šio ypatingo produkto. Tiesa, yra ir dar viena išeitis: brunost sūrį galima patiems išsivirti namuose. Procesas ilgas, bet paprastas: į išrūgas (skystį, likusį nuo sutrauktos naminės varškės) pilamas nedidelis kiekis saldaus ožkos ar karvės pieno ir viskas verdama tol, kol skystis nugaruos, o masė sutirštės. Toliau vedant sūrio masę, ji ima karamelizuotis. Pabaigoje įpilamas šlakas grietinėlės arba įdedama šiek tiek grietinės ir viskas verdama, kol sūris tampa norimos spalvos ir konsistencijos - naminis sūris dažniausia būna tepamas, kiek minkštesnis už tą, kuris gaminamas pramoniniu būdu ir verdamas net 9-10 valandų. Taigi, jeigu turite užsispyrimo, internete nebus sunku rasti naminio brunost sūrio receptų (vienas jų, pavyzdžiui, čia). 

Brunost reiškia rudas sūris, bet jis turi ir kitą pavadinimą - gjetost, t.y. ožkos sūris. Mat seniausias karamelinis sūris, pradėtas gaminti prieš keletą šimtmečių, buvo verdamas tik iš ožkos pieno produktų. Šiais laikais švelnesnio skonio karamelinis sūris gaminamas ir iš karvės pieno arba karvės ir ožkos pieno mišinio. Dabartinę konsistenciją karamelinis sūris įgijo XIX a. viduryje, kai Anne Hov, moteris iš Gudbrandsdalen apylinkių, sugalvojo sūrį praturtinti grietinėle ar grietine; iki tol karamelinis sūris buvo liesesnis ir saldesnis. Šioje vietoje reikia pridurti, kad norvegai už šį sūrį apskritai turi būti dėkingi moterims: tradiciškai gyvulininkystė Norvegijoje buvo laikoma jų sritimi, o vyrai užsiimdavo žvejyba bei miško kirtimu. Būtent moterys ir kūrė norvegiškų sūrių asortimentą. Karamelinis sūris, pagamintas išrūgų pagrindu, t.y. iš antrinių produktų, byloja, kad kadaise Norvegija buvo neturtinga šalis, o šeimininkės turėjo būti itin ūkiškos. Dabar, kai Norvegijos ekonomika klesti, karamelinis sūris gaminamas ne iš taupumo, o todėl, kad tai norvegų itin mėgstamas produktas. Dažnai netgi teigiama, kad brunost - nacionalinis Norvegijos simbolis ir pasididžiavimas. Taigi, radę progą bent iš smalsumo paragaukite šio norvegiško stebuklo :) 

Nuotrauka Kristinos 



Čirviniai blynai su kardamonu 

Ingredientai: (išeis apie 12 vidutinio dydžio ir storio blynų) 

1/2 puodelio tirpinto sviesto*
1 puodelis cukraus**
Nebūtinai: žiupsnelis druskos***
4 kiaušiniai
1 puodelis pasukų arba kefyro
1/2 puodelio pieno
2 puodeliai kvietinių miltų****
3/4 a.š. grūstų kardamono sėklyčių*****
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. sodos 
  1. Į tirpintą sviestą sudėkite cukrų, druską (jeigu naudosite), įmuškite kiaušinius, supilkite pasukas ir pieną. Plakite, kol masė bus vientisa. 
  2. Į kitą dubenį persijokite miltus, įmaišykite į juos grūstą kardamoną, kepimo miltelus ir sodą. 
  3. Sausus ingredientus suberkite į skystų produktų plakinį ir maišykite, kol masė bus be gumuliukų. Jeigu turite laiko, palikite valandėlę pabrinkti. 
  4. Įkaitinkite čirvinių blynų keptuvę - ji gali būti tiek senovinė, vartoma, tiek elektrinė. Kepkite joje blynus, kol taps gražios rusvos spalvos. 
  5. Patiekite karštus su norimais priedais (mes valgėme su braškėmis, plakta grietinėle ir karameliniu sūriu). Atsiminkite, kad jeigu blynus dėsite vienas ant kito, jie vėsdami garuos ir nuo garų ims minkštėti. Gardžiausia, jeigu kepami blynai būtų po vieną iškart dedami į valgytojų lėkštę :) Valgant šiuos blynus, tradiciškai geriama kava, arbata ar kakava.
* Šiame recepte 1 puodelis - 250 ml.
** Jeigu nemėgstate itin saldžių blynų, cukraus kiekį mažinkite; mums užtenka ir pusės puodelio cukraus. 
*** Originaliame recepte druskos nėra, bet aš visuomet jos dedu į saldžius kepinius - tokiu atveju reikia mažiau cukraus. 
**** Dedant 2 puodelius miltų, blynai būna itin minkšti. Dedant 3 puodelius, blynai lieka minkšti, bet daug geriau išlaiko savo formą ir vėsdami nesubliūkšta, tad miltų kiekį reguliuokite pagal savo skonį. 
***** Nenaudokite pirkto malto kardamono - jis būna bekvapis ir beskonis. Iš ankštelių išlukštentas ir pačių sugrūstas kardamonas bus nepalyginamai kvapnesnis, negi atrodys, jog naudojate visai kitą prieskonį.

Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia (karamelinio sūrio istorija).

6 komentarai:

  1. Sio surio yra ir Iki parduotuvese - jau bent kelis metus ji is ten perku :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, kokia gera žinia! Ačiū, manau, ne man vienai bus naudinga žinoti :)

      Panaikinti
  2. Kepsiu blynus su šiuo sūriu. Gavau dovanų. Mūsuose jau yra Gudbrandsdalen firmos. Nekantrauju, kol iškeps blynai, kiek kitokie nei tavo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, jau mačiau Tavuosius gražuolius, džiaugiuosi, kad sėkmingai išbandei naują skonių derinį. Aš kuo labiau gilinuosi į šio sūrio panaudojimo galimybes, tuo daugiau jis mane stebina. Neseniai aptikau, jog skandinavai iš jo net ledus gamina!

      Panaikinti
    2. Man valgant labai patinka tas cukraus laukimo jausmas :D manau tai panašus produktas kaip sūri karamelė, kurį daug kur gali panaudoti :)

      Panaikinti
    3. Sutinku! Man šis sūraus-saldaus kontrastas irgi labai patinka. Bet štai neseniai pas mane svečiavosi pusseserė ir pasakojo apie kelionę į Norvergiją, nepamiršdama pasiskųsti siaubingu jų sūriu, kuris esą nei sūrus, nei saldus. Patylėjau taip ir neprisipažinusi, kad šiuo metu mano šaldytuve guli pusė jo gabaliuko - galvoju, kam gąsdinti žmones :) Štai kokie skirtingi tie žmonės ir jų skoniai :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.