2015 m. birželio 10 d., trečiadienis

Islandiški lietiniai blynai



Turbūt kiekvienas, bent truputį besidomintis populiariąja psichologija, žino Dale Carnegie studijas. Aš neturiu tikslo jų apžvelgti, bet noriu priminti vieną epizodą iš šio autoriaus raštų. Kalbėdamas apie tai, jog žmonės per mažai vertina tai, ką turi, jis cituoja Borghild Dhal knygą I Wanted to See (1944). Ši moteris visą gyvenimą buvo beveik akla. Tačiau jai perkopus penkiasdešimtmetį, įvyko stebuklas - operacija sugrąžino regą. Po to jai džiugią nuostabą kėlė kiekviena smulkmena, tarkime, indų plovimas. "Aš žaidžiu su balta muilo puta dubenėlyje indams plauti, - rašo ji. - Aš įkišu į šias putas rankas ir ištraukiu rieškučias mažyčių muilo burbuliukų. Apžiūrinėju juos skaidrioje šviesoje ir kiekviename įžiūriu susiliejančias mažytes vaivorykštės spalvas." Dale Carnagie priduria: "Jums ir man turi būti labai gėda. Visos mūsų gyvenimo dienos ir metai bėga pasakiškoje grožio karalystėje. Bet mes pernelyg akli, kad ją pamatytume, ir pernelyg pasisotinę, kad ja gėrėtumės". [Deilas Karnegis. Kaip įveikti stresą ir pradėti gyventi. Iš rusų kalbos vertė Skirmanta Radžiunykienė. Vilnius: Credo, 1991, p. 88.] 

Neketinu mokytu jūsų gyventi arba įtikinėti, jog indų plovimas - geriausia veikla pasaulyje :) Tik noriu pritaikyti šią įžvalgą kai kuriems mūsų gastronominiamas potyriams. Esu susidūrusi su žmonėmis, kurie tikrą džiaugsmą patiria (ar bent jau sakosi patiriantys) tik tuomet, kai ragauja kažką itin ekstravagantiško, o kasdieninį mūsų valgį laiko nuobodžia neišvengiamybe. Žinoma, tai jų teisė. Bet aš pati esu iš tų, kurie mažus ragavimo džiaugsmus patiria kone kasdien. Nematyta bandelės forma, naujas prieskonis, kiek kitokia sriubos tekstūra - bet kas gali tapti nedideliu asmeniniu atradimu. Štai kuo mane žavi tradicinės virtuvės: dažnai užtenka mažmožio, ir tas pats valgis suskamba kitaip. Ir man visai netrukdo, jog jis nepretenduoja į vietą greta virtuoziškų virtuvės šefų kūrinių. 

Nuotrauka Kristinos 

Štai tokiame kontekste pakalbėkime apie islandiškus lietinius blynus :) Atrodytų - blynai kaip blynai, kuo jie gali skirtis, pavyzdžiui, nuo lietuviškų? O vis dėlto skiriasi. Pirmiausia, į islandiškų lietinių tešlą paprastai pilama tirpinto sviesto, dedama kepimo miltelių ir sodos. Tai lemia, kad blynai kiek labiau apskrunda, yra traškesni (bent jau ką tik iškepti) už mūsiškius. Dėl šios priežasties jie gali būti valgomi ne tik šilti, bet ir šalti. Tradiciškai islandiški lietiniai blynai kepami specialiose keptuvėse, bet, kaip patyriau, paprastoje storadugnėje keptuvėje juos iškepti irgi pavyks. 

Tradicinės islandiškų blynų keptuvės. Foto iš čia

Antra, islandiški lietiniai blynai valgomi kiek kitaip negu Lietuvoje. Pats paprasčiausias būdas - ką tik iškeptą blyną pabarstyti cukrumi ir susukti į vamzdelį, o tuomet skanauti, pavyzdžiui, užgeriant kakava. Šventiškesnis, bet irgi labai tradicinis būdas - iškeptus lietinius blynus pagardinti rabarbarų uogiene ir plakta grietinėle (kad ji neišskystų, blynai prieš tai pravėsinami arba atšaldomi). Tokiu atveju blynai porą kartų perlenkiami, kad primintų įdarytus trikampėlius. Šitaip paruošti islandiški lietiniai atlieka ne tik saldaus užkandžio, bet ir deserto vaidmenį - juos galima patiekti šalia sausainių, pyragų ir pan. Tiesa, šiais laikais islandų šventinius stalus vis labiau užkariauja naujoviški saldumynai, o tradiciniai lietiniai blynai įgauna senamadiško deserto statusą - o juk teigiama, kad dar iki XX a. vidurio be jų būdavo sunkiai įsivaizdujamas, pavyzdžiui, gimtadienio vakarėlis. Vis dėlto kasdieniniame gyvenime savo lietinius blynus islandai kepa kaip kepdavę - tarkime, sekmadienio pietums. O kodėl turėtų nekepti? Plonytis blynas, puri grietinėlė, saldžiarūgštė rabarbarų uogienė - tai ne tik klasikinis, bet ir labai gardus derinys.

Atskirai reikėtų pakalbėti apie rabarbarų uogienę. Atrodo, kad ją islandai valgo su viskuo - pradedant kepta aviena, baigiant tortais - panašiai švedai prie visko derina bruknes. Akivaizdu, jog Islandija nėra labai palanki šalis šilumamėgiams vaisiams ir uogoms, todėl šalčiams atsparūs rabarbarai čia tiesiog karaliauja. Sakoma, kad jų galima rasti kiekviename darže - panašiai kaip ir bulvių. Štai kodėl rabarbarų uogienė islandų virtuvėje tiesiog nepakeičiama. Priklausomai nuo to, kokią rabarbarų rūšį naudosite ir kiek ilgai juos virsite, uogienė bus vis kitokios spalvos: skaisčiai rožinė, žalsvai gelsva, tamsiai ruda ir t.t. Bet svarbiausia, kad visais pavidalais ji labai tinka prie šių lietinių blynų - ir, galiu jus patikinti, kad ne tik prie šių. O kadangi  rabarbarų sezono eina į pabaigą, paskubėkite tuo įsitikinti patys :)

Nuotrauka Kristinos



Pönnukökur - islandiški lietiniai blynai 

Ingredientai: (išeis 10-14 lietinių blynų) 

2 puodeliai (iš viso 500 ml) kvietinių miltų 
Žiupsnelis druskos 
1 a.š. kepimo miltelių 
1 a.š. sodos 
2 kiaušiniai 
700 ml pieno 
1 a.š. vanilės ekstrakto (arba žiupsnelis Burbono vanilės) 
50 g sviesto
Patiekiant:
Cukraus
Rabarbarų uogienės
Plaktos grietinėlės (pagal skonį - saldintos arba ne) 
  1. Sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir sodą. Įmuškite kiaušinius. Po truputį pildami plieną, plakite šluotele, kol supilsite visą pieną, o masė bus vientisa. Tešlą pagardinkite vanile. Supilkite tirpintą sviestą ir dar kartą gerai išplakite.* 
  2. Gerai įkaitinkite storadugnę keptuvę, jeigu turite - žemais krašteliais, skirtą lietiniams kepti. Prieš kepdami pirmąjį blyną, galite ją plonai patepti sviestu arba aliejumi (paskui to daryti nebereikės). Į įkaitintą keptuvę pilkite samtelį tešlos ir pavartykite keptuvę, kad blynas būtų taisyklingos formos. Nepilkite per daug tešlos - šie lietiniai turi būti plonyčiai, idealiu atveju - 1 mm storio. Kai viena blyno pusė švelniai parus, o blyno krašteliai truputį atšoks nuo keptuvės kraštų, jį perverskite ir kepkite dar kelias sekundes, kol blynas iki galo iškeps. Taip iškepkite visus blynus. 
  3. Jeigu norite, blynus dar karštus pabarstykite cukrumi, susukite į volelį ir tuojau pat tiekite į stalą. 
  4. Kitas tradicinis būdas - leisti blynams šiek tiek atvėsti, tuomet ant vienos blyno pusės dėti rabarbarų džemo ir plaktos grietinėlės, blyną perlenkti perpus, gautą pusmėnulį - darkart perpus. Tokie blynai gali būti valgomi ir šilti, ir atvėsę. Jie patiekiami kaip saldus užkandis arba desertas. Dauguma islandų tvirina, kad šių lietinių jie nevalgo pusryčiams - greičiau jau vakarienei, pavakariams ar pietums. 
  5. Prie islandiškų lietinių blynų labai tiks kakava, arbata ar kava. Jeigu norite kažko išskirtinai islandiško, prie jų galite išsivirti ir kmynais aromatizuotos kavos.
*Aš mėgstu tešlą lietiniams suplakti iš anksto ir palikti ją 1-2 val., kad išbrinktų - tuomet blynai būna elastingesni, juos lengviau apversti. Jeigu nusprendžiu brinkinti islandiškų blynų tešlą, ją maišau be kepimo miltelių ir sodos. Šiuos ingredientus įplaku į jau išbrinkusią tešlą, prieš pat kepimą. 

Rabarbarų uogienė ir plakta grietinėlė - tradiciniai islandiškų lietinių blynų pagardai. Nuotrauka Kristinos 


Rabarbarasulta - rabarbarų uogienė 

Ingredientai:

Rabarbarų stiebai (gražiausia uogienės spalva bus, jei rasite rabarbarų rožiniais stiebais) 
Cukrus (maždaug tiek, kiek sveria paruošti uogienei rabarbarai) 
  1. Rabarbarų stiebus nuplaukite, jeigu reikia, nulupkite (rožiniai rabarbarai paprastai nelupami) ir supjaustykite gabaliukais. Pasverkite ir užpilkite maždaug tokiu pačiu kiekiu cukraus. Išmaišykite ir palikite per naktį (maždaug 8 val.). Rinkitės stiklinį, molinį ar nerūdijančio plieno indą, atsiminkite, jog aliuminiai indai čia netiks. 
  2. Rabarbarus su susidariusiu cukraus sirupu užkaiskite ir virkite, kol jie suvirs. Jeigu norite lengvesnės uogienės, greičiausia užteks 5-10 min., jeigu norite tirštesnės ir tamsesnės - apie 20 min. Atsiminkite, kad kuo ilgiau uogienė virs, tuo tamsesnė ir tirštesnė ji darysis. 
  3. Nukaistą uogienę galite supilti į dubenį greitam vartojimui arba supilstyti į švarius stiklainius ir paruošti žiemai kaip bet kurią kitą uogienę. 
  4. Aš išvirtą rabarbarų uogienę papildomai pertryniau per sietelį, kad būtų vientisa, bet šis žingsnis nebūtinas.
Svarbiausi recepto šaltiniai: čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Kaip tik turiu rabarbarų :) reiktų išvirti iš jų. Manau smulkinčiau blenderiu, o ne sieteliu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, jeigu mėgsti saldžiarūgštes uogienes, tai bus puikus rabarbarų panaudojimo būdas. Išties, jauniems ir sultingiems stiebams blenderio visiškai užtenka. Aš turėjau kelis labai storus stiebus, atrodo, ir nulupau kruopščiai, o išvirus vis tiek liko truputis kietų plaušelių. Net blenderis jų neįveikė, užtai senas geras sietelis - kuo puikiausia :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.