2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Krekenų blynai, kepti svieste



Yra tokių receptų, kuriuos skelbdama aš ilgokai dvejoju, nes tai kone archajiški, glaudžiai su kaimu susiję valgiai. Toks buvo ir suomiško desertinio krekenų sūrio receptas, kurį paskelbiau maždaug prieš metus. Bet dabar džiaugiuosi, kad tą padariau - šis įrašas nuolat sulaukia lankytojų, todėl spėju, jog tam tikrai skaitytojų daliai krekenos - prieinamas ir mėgstamas produktas, o idėjos, ką su jomis nuveikti, vis dar aktualios. Nusprendžiau, jog ta proga būtų ne pro šalį pasidalinti ir kitais patiekalų su krekenomis receptais. 


Nuotrauka Kristinos 

Šiandien - labai paprastai pagaminami, bet puikaus skonio krekenų blynai, nuo seno kepami Airijoje, tiksliau, kai kuriuose Airijos regionuose. Darina Allen, kurios knygos man vis dar pilnos atradimų, teigia, kad į krekenas šioje šalyje buvo žiūrima nevienareikšmiškai: vienur jas labai vertino ir mėgo, kitur žmonių maistui nevartojo. Ten, kur krekenos buvo valgomos, jos turėjo delikateso statusą - istorikai netgi užsimena, kad seniausiais laikais krekenų valgiai buvo atnašaujami pagoniškiems keltų dievams. Šiais laikais krekenos dievams nebeaukojamos, bet kai kurie ūkininkai vis dar laikosi papročio šviežiomis krekenomis dalintis su kaimynais, taip parodydami jiems savo draugiškumą ir prielankumą.

Kaip ir daugumoje kitų šalių, kuriose žmonės vertėsi gyvulininkyste, krekenos Airijoje buvo sutraukiamos į savotišką pudingą ir patiekiamos kaip kiaušinienė arba desertas, tačiau ne ką mažiau airiai mėgo - o gyvenantys kaimo vietovėse tebemėgsta - ir krekenų blynus. Nuo kitų miltinių blynų krekenų blynai skiriasi tuo, jog į juos paprastai nededama kiaušinių. Jų funkciją atlieka krekenos, tad netgi be kiaušinių blynai būna auksinės spalvos, purūs, bet tvirtos tekstūros. Kad blynai nebūtų kieti, į tešlą dedamas ir žiupsnelis valgomosios sodos: nors krekenos nėra rūgščios, bet kažkokiu būdu sodos prieskonio tešloje nelieka, netgi saldžios krekenos ją nugesina. Blynai kepami svieste, kuris jiems suteikia itin malonų, sviestinų sausainių prieskonį. Tačiau turi jus perspėti - kepimui naudokite tik lydytą (ghi) sviestą, antraip blynai labai greitai ims degti. Jeigu neturite ir nenorite gaminti lydyto sviesto (neapsigaukite - tai užtruktų tik 15-20 min.), blynus kepkite aliejuje, bet žinokite, kad tuomet prarasite pusę jų valgymo malonumo. Antra vertus, tinkamai iškepti, šie blynai būna labai skanūs ir verti šventinių vaišių stalo.

Nuotrauka Kristinos


Beestings pancakes - krekenų blynai

Ingredientai: (išeis maždaug 4 porcijos blynų)

225 g kvietinių miltų
1 a.š. (be kaupo) valgomosios sodos 
Žiupsnelis druskos
1 v.š. cukraus
~ 300 ml krekenų (jeigu pirmos dienos, geriau šiek tiek atskiesti vandeniu)
Lydyto sviesto (kepimui)
Patiekiant:
Cukraus
Tirpinto sviesto
  1. Miltus sumaišykite su soda ir druska ir persijokite į dubenį. Po truputį pilkite krekenas ir maišykite (geriausia šluotele), kol gausite vientisą, gana tirštos grietinės konsistencijos tešlą. Jei tešla bus tirštesnė, blynai išeis storesni, jeigu skystesnė - plonesni. (Aš užmaišytą blynų tešlą dar apie 15 min. pabrinkinu, bet tai nebūtina.) 
  2. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite truputį lydyto sviesto ir ant vidutinės ugnies porcijomis kepkite nedidelius blynus, kol jie iš abiejų pusių bus gražios auksinės spalvos. 
  3. Valgykite tuojau pat, nes vėstant blynų skonis prastėja. Šiuos blynus siūloma patiekti su tirpintu sviestu, apibarsčius juos paprastu cukrumi, tačiau kiti jūsų mėgstami priedai (pavyzdžiui, sirupas ar trintos uogos) čia irgi kuo puikiausia tiks.
Recepto šaltinis:
Darina Allen, Forgotten Skills of Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2009, p. 197.

Jeigu nesugalvojate, ką dar pagaminti iš krekenų, šiame puslapyje galite rasti suomiško desertinio krekenų sūrio ir angliško krekenų pyrago receptus. Beje, mano patirtis rodo, kad krekenų perteklių labai patogu užšaldyti - vėliau jas bet kada galima atšildyti ir naudoti kaip šviežias.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.