2016 m. vasario 17 d., trečiadienis

Mieliniai blynai su obuoliais



Šiais metais net nepastebėjau, kaip atėjo Gavėnia. Regis, dar ką tik skambėjo šv. Kalėdų giesmės, o nespėjus apsidairyti jau ir žiema iš kiemo išvaryta. Na, žiemos aš nemėgstu, tad dėl jos pabaigos per daug neapgailestauju. Bet štai keli blynų receptai, kurie net kelis mėnesius (o kiti ir kelerius metus) laukė savo eilės, taip ir liko vėl nepaskelbti. Na, bet dar ne viskas prarasta - Gavėnia, kai mėsiškų patiekalų valgoma mažiau, irgi tinkamas metas blynams kepti.

Jacek Yerka (tikr. Jacek Kowalski, g. 1952 m. Torunėje) - vienas žinomiausių šiuolaikinių lenkų siurrealistų, pelnęs tarptautinį pripažinimą. Jo paveiksluose dažnai pasirodo fantastiškos obelys - ir romantiškos, ir baugios. Paveikslas Obelų kalendorius (angl. Apple calendar, 2012) priklauso kvadratinių paveikslų ciklui - juos galima pasukti ir pakabinti bet kuria puse, bet vaizdas nuo to neišsikreips ir vis tiek paklus siurrealistinei logikai. Foto iš čia.

Šiandien noriu priminti vieną puikų ir ko gero daug kam pažįstamą receptą - mielinius blynus su obuoliais. Šiaip jau, užsimaniusi obuolinių blynų, aš dažniausia kepu močiutės Ievos blynus su obuoliais, nes jų nereikia kildinti. Tačiau jeigu namuose būna gerų rūgščių obuolių, dažnai atsimenu ir šiuos. Mieliniai blynai ypač mėgstami Lenkijoje, kur vadinami racuchy ir priskiriami tradicinei virtuvei. Internete galima rasti šimtus racuchy receptų, tačiau aš pirmą kartą su jais susidūriau seniai, kai užmačiau Sonatinos receptuose. Ji, savo ruožtu, naudojosi receptu, rastu tinklaraštyje A cat ir the kitchen - gaila, dabar nei vienas, nei kitas tinklaraščiai jau nebeatnaujinami. Tačiau aš vis dar kepu blynus, kurių receptas buvo ten paskelbtas - nes jis tiesiog nepriekaištingas, tad nematau reikalo ieškoti ko nors geriau. 

Nuotrauka Kristinos

Kepant mielinius blynus, svarbu atkreipti dėmesį į du dalykus: tešlos kildinimą ir obuolius. Jeigu gerai neiškildinsite tešlos, blynai bus kieti, neišsipūtę ir nepurūs, tačiau jeigu tešlą perrauginsite, ji neteks savo saldumo, o iškeptuose blynuose jausis karstelėjęs mielių skonis. Jeigu dėl kokių nors priežasčių blynų tešlą norite užmaišyti iš anksto, tačiau pačius blynus planuojate kepti ne po 1 val., o po 3-4 val. ar dar vėliau, kildinkite juos šaldytuve - mielės šaltyje vis tiek veiks, tik žymiai lėčiau.

Teisingi rūgštūs obuoliai - būtinas recepto ingredientas. Mat kaip tik kontrastas tarp saldžios tešlos ir rūgščių obuolių ir lemia šių blynų ypatingumą. Taigi, šiems blynams labai tiks antaniniai obuoliai arba kokie nors į juos panašūs (aš šį kartą naudojau Bogatyr veislės obuolius). Kartais į blynus dedama kitokių rūgščių sezoninių vaisių (pavasarį - rabarbarų, rudenį - vengrinių slyvų), tačiau variantas su obuoliais - labiausia paplitęs ir tradiciškiausias. Šiais laikais į blynus kai kurios šeimininkės deda ir nevietinių džiovintų arba šviežių vaisių (pavyzdžiui, bananų), bet nė vienas patobulinimas ir paįvairinimas neužgožė senos geros klasikos.

Mieliniai blynai su obuoliais paprastai puošiami ir gardinami cukraus pudra, ir tik retkarčiais prie jų patiekiama grietinės ar uogienės. O štai puodelis arbatos arba stiklinė pieno (aš asmeniškai - už pieną :) prie jų tikrai nepamaišytų. 

Nuotrauka Kristinos 



Racuchy z jabłkami - mieliniai blynai su obuoliais

Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms)

30 g šviežių mielių
1 a.š. + 2 v.š.cukraus
250 ml šilto pieno
2 kiaušiniai
Žiupsnelis druskos
1 a.š. vanilinio cukraus (galite keisti žiupsneliu Burbono vanilės arba keliais lašais vanilės ekstrakto)
1 v.š. aliejaus (ir dar šiek tiek blynams kepti)
Nebūtinai: 1 v.š. likerio (Grand Marnier ar kitokio)
250 g kvietinių miltų
2 rūgštūs obuoliai (saldūs netiks)
Cukraus pudros (blynams apsijoti) 
  1. Mieles ištrinkite su 1 a.š. cukraus ir šlakeliu pieno; pienas turi būti drungnas, bet ne karštas, kad nežūtų mielės. Palikite šiltai apie 15-20 min., kol ims kilti puta - taip įsitikinsite, kad mielės veiksmingos. 
  2. Į mieles suberkite likusį cukrų, supilkite likusį pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite druską, vanilinį cukrų, aliejų ir, jeigu naudosite, likerį. Lengvai paplakite, kad ingredientai susimaišytų. Į plakinį sudėkite persijotus miltus ir išmaišykite tešlą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, tuomet įmaišykite į tešlą. 
  3. Tešlą kildinkite šiltoje vietoje apie 45 min. ar kiek ilgiau, kol ji pakils ir ims akyti. Atsiminkite, kad jeigu blynus kepsite iš prastai iškilusios tešlos, jie nebus reikiamo purumo, bet jeigu tešlą perlaikysite ir perrauginsite, blynai praras saldumą ir juose ims jaustis karstelėjęs mielių skonis.
  4. Kai tešla pakils, keptuvėje įkaitinkite šie tiek aliejaus, sumažinkite ugnį iki kiek mažesnės negu vidutinė ir kepkite blynus. Dėdami tešlą stenkitės, kad ji pasklistų gana plonai, nes kepant blynai išsipūs dvigubai. Taigi, jeigu tešlos sluoksnis bus storas, blynai primins spurgas, ir dėl storumo gali prastai perkepti jų vidus. Kai viena blynų pusė gražiai parus, juos apverskite ir baikite kepti. Stenkitės blynų nevartyti kelis kartus - taip jie sugertų daugiau riebalų. 
  5. Iškeptus blynus apsijokite cukraus pudra ir tiekite šiltus. Prie jų tinka arbata arba stiklinė pieno.
Nuotrauka Kristinos 

Recepto šaltiniai čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.