2016 m. gegužės 7 d., šeštadienis

Desertinės ananasų salotos



Kadangi savo meilę ananasams plačiai aprašiau kalbėdama apie Havajų picą, dabar užteks pasakyti, jog daug gerų idėjų, kaip išradingai patiekti šiuos vaisius, radau Karibų virtuvei skirtuose puslapiuose. Antigvos sala ananasų reikaluose užima ypatingą vietą, mat joje augantys juodieji ananasai (angl. black pineapples arba tiesiog Antiguan black, t.y. Antigvos juodieji) yra laikomi saldžiausiais ir skaniausiais pasaulyje. Na, bent jau taip teigia šios šalies gyventojai :) Ananasus jie visuomet pristato kaip didžiausių Antigvos įžymybę, o kad niekam nekiltų abejonių dėl jų garbingo statuso, ananaso vaisius netgi buvo įkomponuotas į Antigvos ir Barbudos valstybės herbą.

Antigvos ananasų pardavėja. Foto iš čia.

Antigvos ananasai iš tikrųjų neatrodo egzotiškai - jų spalva mažai kuo skiriasi nuo mums įprastų ananasų. Kodėl jie vadinami juodaisiais, vieningos nuomonės nėra. Vieni teigia, kad juodaisiais jie vadinami dėl to, kad auga juodame vulkaniniame dirvožemyje, kuris suteikia vaisiams ypatingą skonį. Kiti spėja, jog juodaisiais šie ananasai buvo pavadinti todėl, jog netgi prinokę nepagelsta, atrodo tamsiai žali. Visiškai aišku tik tai, kad ši veislė skiriasi nuo didžiųjų ananasų, kurie atkeliauja ant europiečių stalų. Juodųjų Antigvos ananasų, kaip teigiama, labai saldžių, tik su menkute užuomina į rūgštumą, paragausite nebent nuskridę į šią Karibų salą. Vietiniai ananasai dažnai pardavinėjami tiesiog pakelėse ar turgeliuose. O štai daugelis restoranų ananasus importuoja iš Kosta Rikos ar kitų šalių, nes ūkininkai savo produkcija nepajėgia aprūpinti visų šalyje įsikūrusių maitinimo įstaigų. Ribotas derlius lemia, jog mažieji saldūs Karibų ananasai neimportuojami svetur, be to, transportuojami jie daug greičiau genda negu specialių veislių ananasai, auginami komerciniai tikslais. 

Nuotrauka Kristinos 

Jeigu prekybos centruose atkreipėte dėmesį, į Lietuvą ananasai irgi dažniausia atkeliauja iš Kosta Rikos. Stebėtis tuo neverta - ši šalis yra didžiausia ananasų augintoja pasaulyje. Ananasų žinovai teigia, kad savo skoninėmis savybėmis jie gerokai nusileidžia saldiems mažiems Antigvos ananasams. Dar blogiau, kad Kosta Rikos ananasai dažnai nurenkami dar žali ar pusžaliai. Jeigu ananasai nurenkami pusžaliai, bet jau pradėję gelsti, porą dienų palaikius vaisius kambario temperatūroje jie baigia nokti ir įgauna daugiau saldumo. Tačiau jeigu ananasai buvo nuskinti visai žali, nokinimas kambaryje nebepadės - ananasai kaip buvo, taip ir liks rūgštūs ir kieti. Taigi, parduotuvėje visuomet rinkitės kuo geltonesnius vaisius (aš skaniausių ananasų Lietuvoje esu nusipirkusi prieš porą metų ekologiškų prekių skyrelyje - vaisiai buvo beveik visiškai geltoni). Beje, vakariečių įsitikinimą, jog ananaso sunokimo laipsnį parodo lengvai ištraukiamas lapelis iš skrotelės vidurio, Karibų regiono gyventojai vadina mitu. 

Nuotrauka Kristinos 

Renkantis vaisius, svarbu žinoti jų kilmės šalį, nes skirtingose vietovėse auginami skirtingų veislių ananasai, kurie prinoksta ir yra nurenkami skirtingu laiku. Pavyzdžiui, Karibuose ananasų sezonas per metus būna du kartus: gruodį-vasarį ir rugpjūtį-rugsėjį, o, tarkime, Havajuose ananasai renkami balandį-gegužę. Taigi, jeigu pataikysite įsigyti vaisių tuomet, kai nuimamas pagrindinis jų derlius, tikėtina, kad ananasai bus saldesni ir švelnesnio skonio. Žinoma, šiais laikais ananasai į prekybos centrus tiekiami ištisus metus, tačiau ne sezono metu juos rinkitės ypač atidžiai.

Ananasai Karibuose patiekiami įvairiausiai - nekantriausieji pakelės pardavėjų paprašo juos nulupti ir vaisių gabalėlius skanauja čia pat. Restoranų šefai iš ananasų sukuria įmantriausių patiekalų. Na, o namų virtuvėje egzistuoja visas spektras paprastų arba vidutiniškai sudėtingų receptų, kaip patiekti šiuos vaisius - iš jų kepami įvairūs pyragai, gaminami ledai, pudingai, kokteiliai, salotos, padažai. Vienas iš pačių elementariausių (bet labai vykęs) būdas patiekti ananasus Karibų stiliumi - prinokusio ananaso griežinėlius apšlakstyti skystu medumi ir kvapniu tamsiu romu. Šie priedai tik pabrėžia ananaso saldumą ir kvapnumą, bet neužgožia jo skonio; salotų gamybos principas man primena tokias mėgstamas papajas su portveinu. Desertinių ananasų salotų receptą aptikau viename internetiniame puslapyje, kuriame šis patiekalas (angl. pineapple salad with sweet rum drizzle) priskiriamas Antigvos virtuvei. Deja, niekur neradau patvirtinimų, kad tokios salotos būtų gaminamos šioje - ir tik šioje - saloje. Greičiausia jos (tiksliau, įvairūs jų variantai) gaminamos visame regione. Tarp kitko, panašų ananasų deserto receptą yra paskelbusi Segebutė, tik ji ananasus siūlo skanauti su mascarpone sūriu. Kodėl gi ne? Svarbiausia, kad atrastumėte naujus ir jums patinkančius derinius :) 

Nuotrauka Kristinos 



Desertinės ananasų salotos

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)

1 šviežias, kuo geriau prinokęs ananasas 
4 v.š. medaus (arba pagal skonį)
2-4 v.š tamsaus romo*
  1. Rinkitės kuo geriau sunokusį ananasą. Jeigu jis atrodo žalokas, kelias dienas palaikykite šiltame kambaryje, kol pagels. Nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite lapus ir vaisiaus apačią. Pašalinkite žievę, jeigu reikia, peilio galu iškrapštykite likusias tamsias ir kietas žievės akutes. 
  2. Nuvalytą ananasą supjaustykite griežinėliais. Kiekvieną griežinėlį padalinkite į 4 dalis, Iš kiekvieno gabaliuko išpjaukite kietos šerdies dalį, jeigu norite, pasmulkinkite likusį minkštimą. Taip susmulkinkite visą ananasą. 
  3. Užpilui naudokite skystą medų; jeigu medus sukietėjęs, jį pašildykite, kol suskystės. Sumaišykite su romu. Gautu užpilu apšlakstykite ananasus, jeigu norite, išmaišykite. 
  4. Šios ananasų salotos gali būti patiekiamos kaip saldus užkandis arba desertas.
* Manau, jog čia labai tiktų Angostura Bitters romas-trauktinė. Deja, Lietuvoje jo įsigyti nėra paprasta. Anksčiau Angostura Bitters pirkdavau Vyno Mekoje, o paskui romas dingo iš parduotuvės lentynų - pasirodo, tiekėjai nusprendė šį itin kvapnų, desertams bei kokteiliams naudojamą romą parduoti tik restoranams, kavinėms, barams ir pan. Neįsivaizduoju tokio sprendimo priežasčių, bet jeigu per atostogas ruošiatės keliauti, Angostura Bitters parsivežkite iš svetur. Žinoma, salotoms tiks ir bet koks kitas kvapnus tamsus romas.

Recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.