2016 m. birželio 26 d., sekmadienis

Braškiniai ledai (gelato)



Braškių sezonas mūsų namuose - kasmetinė šventė. Porą savaičių jos valgomos pačios vienos, o tuomet prasideda visokiausi pageidavimai. Kaip ir kasmet, didelį pasisekimą turi varškės kukuliai su braškėmis ir panašūs saldūs "antrieji patiekalai", leidžiantys išvengti rimtesnės vakarienės. Be to, šią vasarą mano vyras pareiškė, kad reikia gaminti braškinius ledus. Tik jau ne tuos riebius, su kiaušinių tryniais! - perspėjo. Tai kokius tuomet? Na, gaivius, ryškiai rožinius ir skanius! Hmmm... tai sorbetą? Šerbetą? Granitą? Ne, ne, ne... na tuos, kur Akropolyje pardavinėja, ir prašo po eurą už kiekvieną šaukštą. Viskas aišku, gelato! Būtent kad gelato, šiaip ne taip išsiaiškinom...

Nuotrauka Kristinos

Gelato tai gelato, puiki mintis, pamaniau, ir susiradau receptą, pagal kurį, mano manymu, turėjo išeiti ledai, atitinkantys namiškių lūkesčius. Receptas pasiteisino, dar ir kaip. Labai ryškaus braškių skonio, saldžiarūgščiai, neriebūs, bet ir ne per daug liesi, jie pavergė mano vyrų širdis. Dabar, per kelias dienas pabaigę dėžutę braškinių ledų, tuojau pat skubame išsukti kitų, kad spėtume jų atsivalgyti, kol dar nepasibaigė šių uogų sezonas. Na, o kadangi sūnaus pageidavimu braškiniai ledai (anot jo, daug skanesni negu pirkti iš parduotuvės - ir visi jam pritarėme), būtų tiesiog tobuli, reikėjo tam reikalui skirtų vaflių. Laimei, jų aptikome Prismoje. Galbūt būna ir kitur, tik aš niekada nemačiau? Šiaip ar taip, netgi be vaflių, patiekti dubenėliuose, braškiniai ledai jus atgaivins ir nukels į saldžiausias vaikystės akimirkas. O aš šįkart nusprendžiau tinklaraštį panaudoti pagal pirminę jo paskirtį - kaip internetinį dienoraštį, kuriame užsirašau pamėgtus receptus, idant jų nepamesčiau. Nes tikrai žinau, kad, atėjus kitam sezonui, mūsų namuose visi vėl pasiges braškinių gelato. Ir tuomet lengviau atsidusiu, turėdama po ranka patikrintą receptą, užuot valandą šmirinėjusi interneto platybėse ir ieškodama ko nors panašaus.

Neperkaiskite, džiaugdamiesi vasara! O radę laisvą minutę, išsisukite gardžių ir gaivinančių ledų :) 

Nuotrauka Kristinos



Gelato alla fragola - braškiniai ledai

Ingredientai: (maždaug 1 l ledų) 

400 g braškių
100 g cukraus
½ citrinos sulčių
250 g riebaus pieno
250 g riebios grietinėlės 
  1. Nuplautas ir nusausintas braškes sutrinkite smulkintuvu iki daugmaž vientisos tyrės. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, pieną ir grietinėlę. Plakite, kol visi ingredientai susimaišys ir gausite vienalytę masę. 
  2. Gautą masę išsukite ledų mašinėlėje pagal instrukciją; aš suku iki purios, tirštos grietinės konsistencijos masės. Supilkite į šalčiui atsparų indą ir laikykite šaldytuve apie 3 val.* 
  3. Gelato rekomenduojama šaldyti nelabai žemoje, iki - 10ºC temperatūroje. Jeigu šaldiklyje temperatūra žemesnė, išimti ledai greičiausia bus kieti. Tokiu atveju juos ~ 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, o kai šiek tiek suminkštės, sudėkite į serviravimo indelius arba ledams skirtus vaflius.
* Jeigu neturite ledų darymo mašinėlės, ledų masę pilkite į šalčiui atsparų indą, dėkite į šaldiklį ir maždaug kas 45 min. kruopščiai išmaišykite. Ledų masę periodiškai maišyti reikėtų tol, kol ji sutvirtės - visas procesas gali užimti gerą pusdienį, bet naminiai ledai to verti :)

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

4 komentarai:

  1. O kurioje vietoje Prismoje vafliai? Jau ieškojau prieš kelias savaites, tačiau neradau.. Aišku, gal buvo išpirkti :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, aš pirkau vaflius Kauno Prismoje netoli Draugystės Maximos, radau jų sausainių skyriuje (ten, kur forminiai fasuoti sausainiai, įvairūs tešlos krepšeliai vieno kąsnio sumuštiniams ir pan.). Supakuoti vafliai į tokias pailgas pakuotes, išoriškai labiau į batoną panašūs negu į vaflius, ir nukišti į pačias žemiausias lentynas.
      Nežinau, ar dar aktuali Jums ši info, bet savaitę buvau vietovėje, kur net telefono ryšio nėra, ką jau apie internetą kalbėti, tai atleiskite, kad taip vėlai atsakiau į klausimą :(

      Panaikinti
  2. Oh kokie puikūs. Aš braškinius labai mėgstu, tačiau namie dar neviriau. Reikia ir man spėti į traukinį. Tik mano ledų mašinėlė nelabai teisinga - maišo ten kažką, bet tas šaldymo indas greitai ima kliuksėti atitirpęs...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, šie ledai išties verti nuodėmės, labai rekomenduoju! Gelato masė neturi būti ypač puri, kaip gaminant riebesnius prancūziško stiliaus ledus, tad jei mašinėlė sutirština plakinį maždaug iki vidutinio tirštumo grietinės konsistencijos, galima juo iškart pilti į šalčiui atsparų indą ir šaldyti. Jeigu masė nė kiek nesutirštėja, tik atvėsta, gerai būtų juos 2-3 kartus pamaišyti, kol šaldymo kameroje visiškai sustings. Bet šiaip tai nekaprizingi ledai, italai rašo, kad juos sėkmingai pasigaminti galima ir visai be mašinėlės.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.