2016 m. birželio 6 d., pirmadienis

Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais



Man smalsu, ar jūs, karštą dieną nusprendę nusipirkti ledų porciją, dažnai renkatės mėtinius su šokolado gabaliukais? Aš labai mėgstu mėtų bei šokolado derinį ir stebiuosi, kodėl palyginti retai sutinku bendraminčių šiuo klausimu. Tiesa, ledams iš prekybos centrų turiu priekaištų: juose kiek per mažai mėtų skonio ir kiek per daug cukraus. Bet svarbiausia, kad gaminant naminius ledus, šie trūkumai lengvai ištaisomi. Taigi, šiandieninis receptas skirtas tiems, kurie vasaros neįsivaizduoja be gaivių, saikingai saldžių ir labai mėtinių ledų su šokoladu. 

Nuotrauka Kristinos

Kitaip negu daugelis tradicinių ledų rūšių, mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais atsirado neseniai, vos prieš kelis dešimtmečius. 1973 m., ruošiantis Didžiosios Britanijos princesės Anos (karalienės Elžbietos II dukters, jaunesniosios princo Čarlzo sesers) ir kapitono Mark Phillips vestuvėms, buvo paskelbtas kulinarinis konkursas geriausiam saldumynui sukurti. Nugalėtojais tapo mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais, kurių receptūrą sugalvojo Marilyn Ricketts, studijuojanti Torquay Catering College - teigiama, jog sidabrinė konkurso nugalėtojos taurė šioje mokykloje saugoma iki dabar. Netrukus ledų receptūra buvo pritaikyta pramoninei gamybai, ir mėtiniai ledai greitai išpopuliarėjo ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir kitose Europos šalyse bei JAV.

Kadangi ledai buvo kurti karališkų sutuoktuvių proga, originalus jų pavadinimas irgi buvo ne bet koks - Mint Royale (liet. apytikriai - karališkieji mėtiniai), bet vėliau jo atsisakyta. Ir nors dabar mėtiniai ledai tiesiogiai nebesiejami su britų karališkąja šeima, vis dėlto iki šiol turi tam tikrą reputaciją, susijusią su "aukštesniąja kasta". Psichologai tvirtina, kad mėtinius ledus su šokolado gabaliukais mėgsta stiprios, nestandartiškai mąstančios, ekscentriškos asmenybės, ir kaip pavyzdį nurodo, tarkime, Baracką Obamą, kuris yra šių ledų gerbėjas. Vadinasi, jeigu mėgstate mėtinius ledus su šokolado gabaliukais, didelė tikimybė, jog turite lyderio savybių, ir jums nesvetimos pasaulio galingųjų ambicijos :) 

Nuotrauka Kristinos

Gaila, tačiau man virtualioje erdvėje nepavyko aptikti nei Marilyn Ricketts fotografijos, nei jos sukurto autentiško mėtinių-šokoladinių ledų recepto. Sprendžiant iš kai kurių anuos laikus menančių straipsnių, jie buvo gaminami kaip ir dauguma prancūziško stiliaus ledų - iš pradžių pakaitinant kiaušinių trynių, pieno, grietinėlės, cukraus ir druskos plakinį, o vėliau suteikiant jam mėtų skonį (įlašinant pipirmėčių ekstrakto), žalią spalvą (panaudojant maistinius dažus) ir rupią tekstūrą (įmaišant šokolado gabaliukus). Šiais laikais egzistuoja daugybė šių ledų variantų, ir dažnai mėtų skonis jiems suteikiamas, pieną užvirinant su šviežiais arba džiovintais mėtų lapeliais, o vėliau jį perkošiant. Tokie ledai, nors ir natūraliausi, paprastai būna blyškios žalsvai gelsvos spalvos ir švelnaus skonio, nes net didelė puokštė šviežių mėtų jiems nesuteikia to žalumo ir skonio stiprumo, kurį suteikia mėtų ekstraktas ir maistiniai dažai. Todėl, žiūrėdami į nuotraukas, kuriose mėtiniai ledai skaisčiai žali, neturėkite vilčių, jog jiems pagaminti užteko kelių mėtos šakelių iš nuosavo daržo. Šiaip jau aš nesu linkusi naudoti nebūtinų maisto priedų, bet prisipažinsiu, jog šiuos ledus gaminau senuoju būdu, ir su dažais, ir su mėtų ekstraktu. Tuomet man ir jų išvaizda, ir skonis būtent tokie, kokie turi būti - ryškūs ir įsimenantys. Žinoma, per dažnai jų gaminti nereikėtų, nors ledai išnyksta labai greitai. Vyras ir sūnus, šiaip jau aiškinantys, jog "mėtinių ledų nemėgsta", šįkart kaip reikiant kovojo dėl paskutinio jų šaukšto. 

Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais buvo sukurti Didžiojoje Britanijoje 1973 m., princesės Anos ir kapitono Mark Phillips vestuvių proga. Foto iš čia.

Šokoladas - dar vienas esminis šių ledų ingredientas, todėl reikėtų kruopščiai jį pasirinkti. Jeigu dar neįdėtas į ledus šokoladas veliasi burnoje užuot joje ištirpęs, neturėkite vilčių, kad atsidūręs leduose jis pagerės. Į mėtinius ledus dažnai dedami mažyčiai šokolado lašeliai, tad rinkitės juos, jeigu randate kokybiškų (man patinka itališki, o lenkiški, deja, - ne per labiausia), bet jeigu sutrupinsite atšaldytą mėgstamiausio šokolado plytelę, bus tikrai ne prasčiau (rekomenduočiau juodą šokoladą su maždaug 70 % kakavos - jis trapus ir ne toks saldus. Neišvynioję iš blizgios pakuotės, tokį šokoladą lengvai padaužykite sunkiu daiktu, kad sutrupėtų). Šokolado gabaliukai, kuriuos šįkart naudojau aš - tai sveriamos šokolado nuolaužos, kurias pirkau Kauno stoties turguje. Taigi, variantų čia yra daug ir įvairių, tad jums belieka išsirinkti priimtiniausią. 

Ir neklausykite tų, kurie kritikuoja jūsų pasirinkimą - juk mėtų ir šokolado derinį įvertinti sugeba tik ypatingi žmonės :) 

Nuotrauka Kristinos



Mint chocolate chip ice cream - mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais

Ingredientai: (išeis ~ 1 l ledų)

Puokštė šviežių mėtų
1½ puodelio riebaus pieno (1 puodelis - 250 ml)
1½ puodelio riebios grietinėlės
4 kiaušinių tryniai
½-⅔ puodelio cukraus
Žiupsnis druskos 
Nebūtinai: keli lašai mėtų ekstrakto
Nebūtinai: keli lašai žalių ir/ar mėlynų maistinių dažų
80-100 g šokolado lašelių arba sutrupinto šokolado gabaliukų 
  1. Mėtas nuplaukite ir susmulkinkite. Jeigu mėtų stiebai sumedėję, nuskabykite tik lapelius - jų turėtų būti maždaug 1 puodelis (gerai suspaustų). Mėtas sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite pienu ir užvirinkite. Nukaiskite, uždenkite puodą ir palikite 1 valandai, kol pienas taps žalsvai gelsvos spalvos ir atvės, tuomet perkoškite.
  2. Giliame dubenyje (geriausia metaliniame, stiklinis prastai kaista) suplakite mėtinį pieną, grietinėlę, kiaušinių trynius, cukrų ir druską. Dubenį su plakiniu statykite virš puodo su verdančiu vandeniu ir, nuolat maišydami, kaitinkite ant garų maždaug iki 80ºC, kol šiek tiek sutirštės (tik jokiu būdu neužvirinkite). Nukaitę perkoškite į kitą indą. Jeigu norite, įlašinkite kelis lašus mėtų ekstrakto ir/ar maistinių dažų (jeigu ledų masė atrodo daugiau geltona negu žalia, galima naudoti mėlynus dažus - kaip žinia, iš geltonos ir mėlynos spalvų randasi žalia). Gerai atšaldykite, iš pradžių kambario temperatūroje, tuomet šaldytuve. 
  3. Atvėsusią ledų masę supilkite į ledų mašinėlę ir sukite pagal instrukciją. Kai ledai bus tirštokos grietinės konsistencijos, įmaišykite šokolado gabaliukus, tuomet baikite sukti. Supilkite į šaldymui skirtą indą ir dėkite į šaldiklį, kad iki galo sukietėtų.*
  4. Prieš ragaudami, ledus apie 10 min. palaikykite kambario temperatūroje, tuomet sudėkite į serviravimo indus ir mėgaukitės.
* Jeigu neturite ledų gaminimo mašinėlės, atvėsusią ledų masę galima iš karto supilti į sandariai uždaromą indą, dėti į šaldymo kamerą ir maždaug kas 40 min. - 1 val. gerai išmaišyti. Šokolado gabaliukus įmaišykite tuomet, kai ledų masė bus gana tiršta. Kai ledų masė sutirštės tiek, kad bus nebemaišoma, palikite ją šaldiklyje, kad galutinai sutvirtėtų.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia.

2 komentarai:

  1. O, mano mėgstamiausi :) Ačiū už receptą, bus išbandytas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą, tikiuosi, viskas puikiai pavyks, ir sugrįšite čia pasidžiaugti, nes šiuos ledus pagaminti tikrai nesudėtinga. Smagu žinoti, kad turiu bendraminčių ir "bendraskonių" :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.