2016 m. birželio 13 d., pirmadienis

Keptas kiaušinis duonos riekėje



Mano tėvai niekuomet nebuvo iš tų, kurie skundžiasi, esą Nepriklausomybė sugriovė kolūkius, sunaikino pramonę ir sužlugdė gyvenimą. Atvirkščiai, visuomet buvome auginami ir auklėjami patriotine dvasia, nors kelerius metus, subyrėjus senajai santvarkai, mūsų šeimai buvo nelengva. Kaip labai nelengva, ima aiškėti tik dabar, o anuomet tėvai darė viską, kad mes, vaikai, kuo mažiau justume suirutės atneštą nepriteklių. Kalbant apie virtuvę, mama rodė neįtikėtino išradingumo stebuklus, ir aš iki šiol stebiuosi, kaip ji sugebėdavo sukurti tiek įvairiausių patiekalų iš vos kelių pačių paprasčiausių produktų.

Laimei, sunkūs laikai liko praeity. Mūsų šeimoje tebetikima, jog Lietuvos atgimimas - geriausias kada nors mums visiems nutikęs dalykas, nepaisant beviltiškai susikompromitavusių politikų ir daugelio abejotinų jų sprendimų. O štai andainykščiai patiekalai dažnai tampa nostalgijos, nukeliančios į šviesias vaikystės dienas, objektu. Ir kai praeitą savaitę mūsų kaimynai, Ligita ir Aidas, pasidalino putpelių kiaušiniais (dėkui jiems!), mano atmintyje kažkodėl iš karto iškilo karštų senamadiškų sumuštinių vaizdas.

Nuotrauka Kristinos

Šie sumuštiniai nėra unikalus lietuviškas patiekalas. Regis, jie nuo seno kepami beveik visose Vakarų šalyse, tik vadinami skirtingai (populiariausi angliški pavadinimai - egg in the basket ir egg-in-a-hole). Lietuviai juos irgi vadina skirtingai - pirato akimi, jaučio akimi ir net ciklopo akimi. Mūsų namuose šis patiekalas specialaus pavadinimo neturėjo, tai buvo kepti sumuštiniai su kiaušiniu ir tiek. Ko gero specifinį lietuvišką akcentą užkandžiui suteikia juoda ruginė duona, nors daug kas šiuos sumuštinius kepa su balta duona, batonu ir net perpjauta bandele. Na, bet mūsų namuose tai visuomet būdavo saldžiarūgštė juoda duona, todėl tokie sumuštiniai man iki šiol skaniausi. Mama imdavo dideles duonos riekes, iš jų vidurio peiliu išpjaudavo šiek tiek minkštimo ir į likusią ertmę įmušdavo vištos kiaušinį. Aš ėmiau mažas duonos riekeles, ertmę jose išspaudžiau apverstu stikliuku ir naudojau putpelės kiaušinius. Tokia sumažinta vaikystės patiekalo versija - juk nebeesame amžinai alkani paaugliai :) Kaip matote, šis patiekalas pakankamai universalus, tik būtų gerai, kad duonos riekės dydis daugmaž atitiktų kiaušinio dydį. Jeigu duonos riekė stora ir skalsi, į ją bus geriau įkepti ne putpelės, o didelį vištos ar net anties kiaušinį.

Kiek žinau, kai kas šitaip iškeptus kiaušinius valgydavo su pomidorų padažu, majonezo ir kečupo mišiniu ir panašiais pagardais. Mūsų namuose tokios tradicijos nebuvo - mama kiaušinius pabarstydavo tik žiupsneliu druskos ir maltais pipirais, o kai kada (dažniausia vasarą) ir smulkintais žalumynais - krapais, svogūnų laiškais ar petražolėmis. Savo ruožtu galiu pasakyti, kad prie tokio užkandžio labai tinka patiekti papildomų daržovių - šviežių salotų, troškintų špinatų, keptų paprikų, marinuotų agurkų ir t.t. Tiks viskas, ką mėgstate ir ko turite po ranka.

Kai kam gali kilti klausimas - kur dėti išpjautus/ išspaustus duonos riekių viduriukus? Na, vieni juos atskirai pakepina iš abiejų pusių ir patiekia su karštais sumuštiniais kaip kiaušinių "dangtelius". Kiti iš likusių skrituliukų - pakepintų arba ne - pagamina vieno kąsnio sumuštinius (tarkime, kaip pipis). Aš šį kartą ant jų užtepiau likusio tarco pagardo. Na, o jeigu sumuštinių nenorite, duonos likučius sudžiovinkite ir atidėkite tol, kol užsimanysite pagaminti lietuvišką girą :)

Nuotrauka Kristinos



Keptas kiaušinis duonos riekėje

Ingredientai: (1 porcijai)

1 juodos duonos riekė (galite naudoti kitokią mėgstamą duoną)
Aliejaus (duonai apkepti)
1 kiaušinis (vištos, putpelės, anties ar kitoks)
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: smulkintų prieskoninių žolelių (krapų, svogūno laiškų, petražolių)
Daržovių (šviežių, marinuotų, troškintų ar kitokių) (patiekiant)
  1. Duonos riekės centre padarykite ertmę kiaušiniui; ją galima išpjauti peiliu arba išspausti apversta stikline/ stikliuku. 
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Iš vienos pusės apkepkite duoną, tuomet riekę apverskite. 
  3. Į ertmę įmuškite kiaušinį (aš putpelės kiaušinį iš pradžių įmušu į mažą negilią lėkštutę, pateptą aliejumi, o atėjus laikui atsargiai išpilu į ertmę duonos riekėje). Kiaušinį pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite, kol kiaušinio baltymas pabals. Jeigu norite (ypač jeigu naudojate didelį kiaušinį), sumuštinį galima apversti ir labai trumai apkepti, kad neliktų nesutraukto baltymo, bet trynys dar būtų skystas. Arba galite paversti keptuvę ir ant kiaušinio centro užpilti šaukšteliu pasemtų karštų riebalų, kurie padės kiaušinio baltymui greičiau pabalti (tokiu atveju sumuštinio apversti nereikės). Dar vienas būdas - keptuvę uždengti dangčiu ir nudengti tuomet, kai kiaušinis bus norimo kietumo.
  4. Jeigu norite, iškepusį sumuštinį pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis. Patiekite su daržovėmis kaip karštą užkandį.
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis: mano mama.

4 komentarai:

  1. O, kaip priminėt šį gėrį, ačiū :-)o aš šitą patiekalą sužinojau kaip griškevičiaus pusryčius :-), nežinau iš kur toks pavadinimas, bet "iš dainos žodžių neišimsi":-, patepdavom kaip ir minėjot majonezo - ketčiupo mišiniu ir pabarstydavom smulkiai pjaustytais gausiai svogunais, toks pikantiškas patiekaliukas buvo, reiks atgaivint:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nėra už ką, ir Jums ačiū už tokį šiltą komentarą! Griškevičiaus pusryčiai? Niekada nesu girdėjusi, bet labai įdomu, matyt, anuomet žmonėms šis patiekalas asocijavosi su prabanga ir nekasdienišku maistu. Et, tie deficitų ir "blatų" laikai, nerealiai dabar atrodo, kad taip iš viso galėjo būti :) Bet šį užkandį atgaivinti verta - greita, paprasta, nebrangu ir pakankamai efektinga. Mano vaikui buvo naujiena - žiūrėjo išpūtęs akis, o aš vis galvojau, kaip čia dabar taip, reikia gaminti daugiau savo vaikystės patiekalų, o tai visai lietuviškos virtuvės nepažins :)

      Panaikinti
  2. Ačiū labai, pamėginsiu! Šiaip tikrai nuostabu ir smagu skaityti, ir dėl maisto, ir dėl papildomų įžvalgų, komentarų, pastebėjimų, ir net kad gerinti mano kažkiek skurstančią kalbą. Dėkuj! ^^'

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, labai malonu girdėti, kad mano rašymai teikia Jums skaitymo malonumą ir šiokios tokios naudos, ačiū už komplimentus! Kulinariniai tinklaraščiai dažniausia laikomi menkaverčiu namų šeimininkių žanru, o man norėjosi sukurti šie tiek kitokį jo formatą. Smagu išgirsti, jog bent iš dalies šį tikslą pasiekiau, nors tobulėti, žinoma, yra kur :)

      O sumuštinius būtinai išsikepkite - kiek susidūriau, stipriajai lyčiai jie ypač tinka ir patinka :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.