2016 m. birželio 8 d., trečiadienis

Švediška lapinių kopūstų sriuba



Praūžus vadinamajam "kalafioro skandalui", pasidarė dar akivaizdžiau, kad, esant galimybei, verta auginti savas daržoves. Taip sveikiau, pigiau, ir netgi - jeigu kam nors aktualu - madingiau (juk nemanote, kad amerikiečiai, įsirenginėjantys daržus ant dangoraižių stogų, negalėtų nusipirkti jų vietinėje parduotuvėje? :). Antra vertus, auginant savas daržoves, atsiranda įvairiausių iššūkių, su kuriais nesusiduria prekybos centrų lankytojai. Vienas tokių - kaip kūrybiškai sunaudoti derliaus perteklių, kurio dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesinori siūlyti kitiems žmonėms, tačiau išmesti gaila.

Ką aš turiu galvoje? Na, tarkime, anksti pavasarį su mama šiltnamyje prisėjome kopūstų, jiems paūgėjus, gražiausius ir stipriausius daigus persodinome į daržą, o visi kiti tapo nereikalingi. Juos, žinoma, galima tiesiog išrauti ir sukrauti į komposto krūvą. Bet galima sunaudoti ir kitaip - pavyzdžiui, išsivirti sriubą. Štai kodėl mano tinklaraštyje šiandien - vėlyvu rudeniu dvelkiantis receptas. Aš nesumaišiau metų laikų, tiesiog, turėdama nuosavą daržą, galėjau sriubai panaudoti pačius šviežiausius, gležniausius, sultingiausius lapinius kopūstus. Pagal tą patį receptą rudenį galima virti sriubą iš didelių, mėsingų lapinių kopūstų lapų, todėl jeigu daržininkystė nėra jūsų hobis, keliems mėnesiams atidėkite receptą į šalį. Na, o jeigu daržoves auginate patys ir su gailesčiu žiūrite į nebereikalingus lapinių kopūstų daigelius, šis receptas pravers kaip tik dabar. 

Patiekalai iš lapinių kopūstų daigų būna ne prastesnio skonio negu pagaminti iš didelių, rudeninių jų lapų. Nuotrauka Kristinos

Lapiniai kopūstai, kaip ir nuosavų ekologiškų daržovių auginimas, šiuo metu - madingas reikalas. Nors Europoje jie buvo auginami nuo Antikos laikų, XX amžiuje buvo primiršti, tačiau dabar vėl atrastas jų geras skonis ir visokeriopa nauda sveikatai. Tiesa, yra šalių (Airija, Portugalija, Italija), kuriose lapiniai kopūstai laikomi nacionalinių virtuvių dalimi, todėl šios daržovės čia auginamos nuolat. O štai Švedija mano vaizduotėje su lapiniais kopūstais niekuomet nesisiejo, todėl nustebau sužinojusi, jog lapiniai kopūstai (šved. grönkål) čia nuo seno labai populiarūs. Lapinių kopūstų garnyrai ir sriuba Švedijoje - svarbūs kalėdinio laikotarpio vaišių atributai. Tačiau dėl vėsaus klimato, kurį pakenčia šios daržovės, švedai jas mielai augina ir kasdieniniam stalui. Įkvėpta atradimo džiaugsmo, nusprendžiau išvirti lapinių kopūstų sriubą pagal švedišką receptą, juo labiau, kad vos prieš porą dienų, birželio 6-ąją, buvo švenčiama Švedijos nacionalinė diena. 

Nuotrauka Kristinos

Švediškos lapinių kopūstų sriubos (šved. grönkålssoppa) receptas visai paprastas: lapiniai kopūstai išverdami sultinyje, pertrinami, tuomet sriuba pagardinama prieskoniais, grietinėle ir kietai virtais kiaušiniais. Sriubai sutirštinti naudojamos bulvės, krakmolas arba miltai, o kad būtų sočiau, ji dažniausia užkandama duonos rieke. Tiesa, tai nėra vienintelis švediškos lapinių kopūstų sriubos variantas. Tarkime, kai kas sriubos nepertrina ir nebalina grietinėle, o vietoje kiaušinių į ją deda maltos mėsos kukulių. Skamba gardžiai, tad kodėl gi ne? Rudenį reikės išmėginti.

Verdant šią sriubą, svarbiausia atkreipti dėmesį į du dalykus. Pirmiausia, išsivirkite skanų naminį sultinį, nes sriubos pagrindas sudarys maždaug pusę viso skonio. Šiai sriubai labiausiai tiks vištienos arba kiaulienos (taip pat ir parūkytos, kaip švediškai žirnių sriubai) sultinys. Antra, pjaustydami lapinius kopūstus, pašalinkite visus sumedėjusius lapkočius (netgi jei jie visai ploni) ir kietas didelių lapų gyslas. Neturėkite iliuzijų, kad išvirus ir pertrynus sriubą, jie suminkštės. Anaiptol: net pertrintoje sriuboje plaukios kieti plaušai ir gadins valgymo malonumą. Įprotis nešvaistyti maisto pagirtinas, bet nekokybiškiems produktams ne vieta netgi labai taupių žmonių virtuvėje, manyčiau taip :) 

Nuotrauka Kristinos



Grönkålssoppa - lapinių kopūstų sriuba

Ingredientai: (6 porcijoms) 

~ 500-700 g šviežių lapinių kopūstų
~ 1½ naminio mėsos sultinio
1 svogūnas
1-2 bulvės (arba 2-4 v.š. bulvių krakmolo)
½ a.š. kmynų ir/ar pankolio sėklų
Druskos ir grūstų baltųjų pipirų (pagal skonį)
100-200 ml riebios grietinėlės
Kietai virtų kiaušinių (patiekiant)
Duonos riekelių (patiekiant)
  1. Lapinius kopūstus nuplaukite ir supjaustykite, pašalindami sumedėjusius lapkočius ir kietas didelių lapų gyslas. Sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį, pavirkite 1 min., tuomet išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite kiaurasamtyje, kad nulašėtų vanduo.
  2. Švariame puode užvirinkite sultinį. Lengvai pasūdykite, sudėkite susmulkintą svogūną, jeigu naudosite - supjaustytas bulves, grūstas kmynų ir/ar pankolio sėklas. Kai daržovės bus norimo minkštumo, suverskite paruoštus lapinius kopūstus ir pavirkite kelias minutes, kol jie bus minkšti, bet dar nepraras žalios spalvos. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jeigu nenaudojote bulvių, krakmolą išleiskite keliuose šaukštuose šalto vandens ir, nuolat maišydami, supilkite į sriubą. Leiskite sriubai vėl užvirti ir iškart nukaiskite.
  3. Sriubą pertrinkite, kad būtų daugmaž vientisos konsistencijos. Patikrinkite, ar netrūksta prieskonių ir užbalinkite grietinėle (jeigu neketinate visos sriubos suvalgyti iš karto, geriau kiekvienam balinti ją savo lėkštėje). 
  4. Supilstę į lėkštes, sriubą pagardinkite virtais kiaušiniais: galima juos dėti puselėmis arba supjaustyti kubeliais ir įberti smulkintų. Jeigu norite, galite sriubą papildomai papuošti ir pagardinti (prieskoninėmis žolelėmis, iki traškumo pakepintos šoninės juostelėmis ir pan.). Prie šios sriubos tinka pasiūlyti ir ruginės arba kvietinės duonos.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia:
Annica Triberg, Per Ranung, Tore Hagman, Very Swedish, Bokförlaget Max Ström, 2007, p. 96-97.

4 komentarai:

  1. Kokie grazus kopusteliai, tokie jaunuciai!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, dėkui! Pastaraisiais metais Lietuvoje vaisiai, uogos ir daržovės labai išbrango, o ir jų pasirinkimas parduotuvėse gana monotoniškas, tad daug ką tenka auginti pačiai. Sėjau dosnia ranka (kartais sėklų daigumas būna labai ne koks), o paskui pamačiau, kad lapinių kopūstų daigų užtektų ne tik mano daržui, bet ir ištisai plantacijai :) Teko jų sezoną pradėti anksčiau, bet nė kiek nesigailiu - jauni kopūstai ne tik gražūs, bet ir gardūs, turintiems nuosavus daržus labai rekomenduoju specialiai pasisėti daugiau, ne tik rudeniniam, bet ir ankstyvos vasaros derliui.

      Panaikinti
  2. Ar galima saldyti lapinius kopustus

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar galima rauginti kale kopustus. Aciul

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.