2016 m. liepos 29 d., penktadienis

Papajų gaiva



Šiuolaikiniame pasaulyje yra tiek mitybos sistemų, kad gali apsisukti galva, mėginant visas suskaičiuoti. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės ne dėl ligos, o sąmoningai ir savanoriškai minta vien sultimis, glotnučiais ir kitokiu skysčio/ tyrės pavidalo maistu. Jeigu jie dėl to jaučiasi sveiki ir dvasiškai pakylėti, kodėl gi ne? Bet aš pati taip negalėčiau - bent jau šiame savo gyvenimo etape esu tuo įsitikinusi. Kai noriu gerti, dažniausia geriu paprasčiausią vandenį, o kai valgyti - senamadišku būdu kramtomą maistą :) Antra vertus, atėjus karštoms dienoms, pastebiu, jog įprastus užkandžius dažnai pakeičia stiklinė trintų vaisių, puodelis pasukų ar taurė pieniško kokteilio. Ir, žinoma, vasarą visi mes gaminame daugiau ir įvairesnių gaivų negu, tarkime, viduržiemį.

Nuotrauka Kristinos

Kiekviena šalis, kiekviena tauta, kurios virtuve domiuosi, mane išmoko ko nors naujo. Ir tai - ne tik konkretūs receptai. Mane labiausia džiugina pažintys su naujais produktais, gaminimo technikomis ir produktų derinimo principais. Tai štai, galiu pasakyti, kad įvairiausių ir originaliausių gėrimų receptų randu Karibų bei Ramiojo vandenyno salų ir Rytų virtuvėse. Kai kurias gaivas pagaminti sudėtinga, nes į Lietuvą importuojami toli gražu ne visi vaisiai, uogos, saldikliai ir kiti produktai, kurių reikalauja vienas ar kitas konkretus receptas. Tačiau yra labai nemažai gaivų, kurias sumaišyti visiškai nesudėtinga, o joms reikalingų produktų rasite bet kuriame didesniame prekybos centre. Tačiau ingredientų deriniai mums tokie neįprasti, kad nenusižiūrėję į kitų šalių virtuves, kažin ar patys kada nors gyvenime sugalvotume šiuos gėrimus pasigaminti. Na, kad ir papajų gaiva - man smalsu, ar kuris nors iš mano skaitytojų yra ją daręs savo namuose?

Rugpjūčio-rugsėjo mėnesį nepražiopsokite papajų sezono. Nuotrauka Kristinos

Papajų gaivos (angl. ripe pawpaw drink, pažodžiui - nunokusių papajų gėrimas) receptą radau, skaitinėdama apie Antigvos ir Barbudos virtuvę. Kaip jau turbūt supratote, pawpaw - vietinis žodis papajoms pavadinti. Tam, kad pagamintumėte papajų gaivą, prireiks viso labo vienos nedidelės, bet gerai nunokusios papajos, indelio nesaldaus kondensuoto pieno, vanilės, vandens ir šiek tiek cukraus. Gaiva būna puiki - netiršta, bet ir ne per daug skysta, turinti glotnučiams būdingo švelnumo, joje aiškiai juntamas papajos skonis ir saldumas. Taip taip, vienos papajos čia tikrai pakanka - nenustebčiau, jeigu pagaminę didelį ąsotį gaivos, nejučiomis prisimintumėte tą Šv. Rašto vietą, kurioje pasakojama apie Kristų, pamaitinusį tūkstantinę minią penkiais kepaliukais duonos ir dviem žuvimis.

Žinoma, Karibuose gaminami įvairiausi gėrimai su papajomis - tarkime, mums įprasti glotnučiai, į kuriuos dedama bananų, jogurto, įvairių prieskonių ir t.t. Tačiau aš visuomet žaviuosi elegantišku paprastumu ir išgrynintais skoniais, todėl labai rekomenduoju išmėginti šį papajų gaivos gaminimo būdą - žinoma, tik tuo atveju, jeigu mėgstate papajas. Karštą vasaros dieną ji ne tik jus atgaivins, bet ir pasotins, jei esate kiek praalkę. Kaip jau rašiau, pasakodama apie papajas su portveinu, vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje papajos būna pačios geriausios. Taigi, nėra palankesnio meto už dabartinį, jeigu norite jomis pasimėgauti. Bet jeigu papajų gaiva nuspręsite pavaišinti svečius, pirmiausia įsitikinkite, kad jie nėra alergiški papapjose esančiai medžiagai papainui - alergiški žmonės, paragavę šių vaisių, gali atrodyti taip, lyg juo sugėlė visas spiečius bičių. Laimei, tokios alergijos ne ką dažnesnės negu alergija žuviai ar riešutams. Bet, kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro. 

Nuotrauka Kristinos



Papajų gaiva

Ingredientai: (išeis maždaug 1,5- 2 l gaivos)

1 nedidelė, gerai sunokusi papaja (geltonos arba gelsvai oranžinės spalvos)
1 indelis nesaldinto kondensuoto pieno*
1 l vandens**
1 a.š. vanilės ekstrakto arba aromatinio romo Angostura bitters
Cukraus (pagal skonį)***
Ledukų (patiekiant)
  1. Papają nuplaukite, perpjaukite perpus ir šaukštu išimkite sėklas. Nulupkite žievelę, o minkštimą šiek tiek pasmulkinkite. Papajų tyrę galima gaminti senoviniu būdu - pertrinti vaisius per sietelį, o galima ir paprasčiau - sutrinti elektriniu smukintuvu. 
  2. Į papajų tyrę įmaišykite kondensuotą pieną ir dar šiek tiek patrinkite, kad neliktų papajų gabaliukų. Įmaišykite vandenį ir vanilės ekstraktą arba šlakelį romo. Dabar po truputį pilkite cukrų ir maišykite - saldinkite tol, kol gėrimas bus jūsų skonio. Neįmanoma nurodyti tikslaus cukraus kiekio, nes gali skirtis papajos dydis, saldumas ir kiekvieno žmogaus poreikiai. Man paprastai prireikia maždaug 1 puodelio (250 ml) cukraus, bet jums galbūt užteks tik pusės arba dviejų trečdalių šio kiekio. Jeigu gaivą ketinate gerti su ledukais, ją galima pasaldinti daugiau (tirpdami ledukai sumažins saldumą), jeigu be ledukų - šiek tiek mažiau. 
  3. Pagamintą gaivą palikite 10-15 min. ar ilgiau pastovėti šaltoje vietoje - per tą laiką ji šiek tiek sutirštės, išryškės papajos skonis. 
  4. Papajų gaivą rekomenduojama tiekti su ledukais, bet gėrimas gardus ir be jų. Vaikams ledukų geriau nedėti - pakaks spalvotų šiaudelių :)
* Karibų salose nėra ganyklų, todėl atvežtinis pienas skardinėse naudojamas kur kas dažniau negu pas mus. Nekeiskite kondensuoto pieno paprastu, kuris yra daug vandeningesnis - gaivos skonis dėl to bus žymiai prastesnis, be to, ji greičiau surūgs.
** Aš naudoju negazuotą, neutralaus skonio mineralinį vandenį, bet čia tinka ir paprastas, užvirintas ir atvėsintas vanduo. Nevirinto vandens iš čiaupo verčiau nenaudokite - sumaišius jį su vaisiais ir pienu, jūsų pilvas gali subloguoti.
*** Originaliame recepte nenurodoma cukraus rūšis. Galima naudoti paprastą baltą cukrų, bet reikia turėti galvoje, jog Karibuose tradiciškai naudojamas cukranendrių cukrus. Taigi, manyčiau, šviesiai rudas Demerara cukrus čia labai tiktų.

Nuotrauka Kristinos

Apie recepto šaltinį: kadaise receptą aptikau Antigvos ir Barbudos virtuvei skirtoje knygelėje Recipe book for local foods (1979). Anuomet jį nusikopijavau, deja, dabar internete šis šaltinis nebeatsidaro :(

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.