2017 m. rugpjūčio 29 d., antradienis

Daniškas sumuštinis su rūkyta strimėle



Sumuštiniai Danijoje - tai ne šiaip sau sumuštiniai. Vadinamieji smørrebrød - tai ištisa kultūra. Jie patiekiami lėkštėse su gausiais priedais, įmantriai papuošiami, dažnai pagardinami padažu ir valgomi kaip antrasis patiekalas - peiliu ir šakute. Kai aš prisipažinau danams, jog jaučiuosi keistai, pjaustydama sumuštinį peiliu, jie negalėjo patikėti. Paaiškinau, kad mes, lietuviai, suraikytą duoną atsilaužiame arba atsikandame, o pjaustyti ją peiliu ir smeigti šakute mūsuose nepriimtina. Užtai danai tą daro kiekvieną dieną! - užtikrino jie. - Juk nečiupsi smørrebrød tiesiog į ranką!

Nuotrauka Kristinos

Mėgstantiems šiaurietišką virtuvę, nėra kitos išeities, tik susitaikyti su tokiu sumuštinių valgymo būdu. Mat sumuštinius lėkštėse patiekia ne tik danai, o ir švedai, suomiai, norvegai (žr., pavyzdžiui, įrašą Pelle Janzon sumuštinis). Na, iš savo patirties pasakysiu, kad ne taip ir suku įprasti sumuštinį valgyti kaip kokį kepsnį :) Svarbiausia, kad, pasirinkus kokybiškus produktus, smørrebrød iš tikrųjų labai gardūs.

Gaminant smørrebrød, jus gali apriboti tik fantazija - tiek šefai, tiek kulinarijos mokslų nebaigę paprasti žmonės kasdien komponuoja tokius sumuštinius, kokius tik sugalvoja. Ir vis dėlto skandinavai turi ne vieną klasikinį produktų derinį, kurį sukrauna ant duonos riekės. Tradiciniai sumuštiniai visiems lengvai atpažįstami, be to, kiekvienas turi savo pavadinimą. Šiandien siūlau jums paragauti tikros Danijos virtuvės klasikos - smørrebrød su rūkyta strimėle, kuris vadinamas labai romantiškai - Sol over Gudhjem, t.y. Saulė virš Gudhjemo.

Nuotrauka Kristinos

Gudhjemas - tai miestelis, įsikūręs Bornholmo saloje, vienoje iš daugelio Baltijos jūros salų, kurios priklauso Danijai. Be kitų dalykų, sala garsėja žuvų rūkyklomis - tradiciniame sumuštinyje kaip tik šis momentas ir atsispindi. Nors kai kurie internetiniai receptai leidžia rūkytą strimėlę keisti sūdyta arba marinuota silke, anot Bornholmo gyventojų, autentiškas Sol over Gudhjem sumuštinis visuomet gaminamas su rūkyta - ir tiktai su rūkyta - žuvimi. Na, manyčiau, mums tai gera žinia: rūkytų strimėlių būna pirkti kone visose parduotuvėse, jų kaina demokratiška, skonis geras, o receptų, reikalaujančių šio specifinio ingrediento, nėra itin daug. Savo tinklaraštyje esu paskelbusi receptą Rūkytų strimėlių apkepas - juo retkarčiais pasinaudoju ir pati, bet šiandieninis patiekalas nė kiek ne prastesnis. Rūkytos strimėlės čia griežia pirmuoju smuiku, o visi kiti priedai joms pritaria. Be to, užkandį paruošti užtruks vos kelias minutes - čia nieko nereikia nei virti, nei kepti, nei troškinti.

Nuotrauka Kristinos

Komponuojant sumuštinį Sol over Gudhjem, jums prireiks juodos ruginės duonos, rūkytos strimėlės, svogūnų (geriau raudonų - jie švelnesni už geltonus, be to, patiekalui suteikia gražų spalvinį akcentą), laiškinių česnakų, ridikėlių ir kiaušinio trynio, t.y. "saulės", kuri atliks padažo vaidmenį ir vainikuos visą kūrinį. Tai klasikinis ir absoliučiai būtinas produktų rinkinys. Tačiau dažnai šį patiekalą danai papildo dar ir žaliu salotos lapu (dėl gražumo) ir/ar sviestu, kurį tepa ant duonos, prieš dėdami ant jos rūkytą strimėlę (dėl skanumo). Aš Sol over Gudhjem gaminau dabar, nes darže užaugo puikūs rudeniniai ridikėliai, sėti liepos pabaigoje, tačiau tokius sumuštinius ypač paranku gaminti pavasarį, kai pasirodo pirmosios daržovės, ir po žiemos norisi spalvų bei šviežių skonių ant savo stalo.

Yra du šio užkandžio patiekimo patiekimo būdai. Pirmu atveju visi išvardinti produktai tiesiog sudedami į lėkštę, o valgytojas pats pasigamina sumuštinį: užsitepa sviesto ant duonos, išrenka kaulus iš rūkytos strimėlės ir ją nusilupa, susipjausto ridikėlius ir t.t. Antru atveju, į stalą nešami jau paruošti valgyti sumuštiniai, kur viskas susmulkinta ir sudėliota į savo vietas. Rinkitės tą būdą, kuris jums atrodys priimtiniausias - aš, pavyzdžiui, rinkausi antrąjį. Ir nepamirškite, kad prie šio sumuštinio, danų manymu, ypač tinka alus. Na, bet kadangi ašį alaus nemėgstu, mes su vyru išlenkėme po taurelę akvavito, kuriuo mus apdovanojo Almutė. Ačiū Almute, šis gėrimas čia irgi puikiai tiko!

Nuotrauka Kristinos


Sol over Gudhjem - daniškas sumuštinis su rūkyta strimėle

Ingredientai: (1 porcijai)

1 rūkyta strimėlė*
1 ruginės duonos riekė
1-2 v.š. smulkinto svogūno (geriau raudonojo) ir 1-2 svogūno žiedai (kiaušinio tryniui įleisti)
2-3 v.š. smulkintū laiškinių česnakų
Keli švieži ridikėliai
1 labai šviežio kiaušinio trynys**
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: salotos lapas (sumuštiniui papuošti)
Nebūtinai: sviesto (užtepti ant duonos)
  1. Jeigu nuspręsite patiekti nesukomponuotą sumuštinį, į lėkštę iš eilės sudėkite visus ingredientus: neluptą, su visais kaulais strimėlę (galite ją dėti ant salotos lapo), duoną, gabaliuką sviesto, kalnelį smulkintų svogūnų ir smulkintų laiškinių česnakų, ridikėlius, į mažą indelį arba kiaušinio lukšto puselę įleistą trynį. Atskirai galite patiekti druskos ir pipirų - jeigu žuvis sūri ir gerai prieskoniuota, jų gali ir neprireikti, o jeigu švelni, galbūt kaip kas jų pasiges. Gavęs produktų rikinį, valgytojas pats turi pasigaminti tokį sumuštinį, kokio nori.
  2. Jeigu nuspręsite tiekti jau pagamintą sumuštinį, į lėkštę dėkite salotos lapą (jeigu naudosite), ant jo - duonos riekę, kurią galite aptepti sviestu. Rūkytą žuvį perskirkite išilgai per pusę, išrinkite kaulus, nulupkite ir jos puseles sudėkite ant duonos. Aplink žuvį sudėkite smulkintus svogūnus, laiškinius česnakus ir supjaustytus ridikėlius. Ant sumuštinio centro uždėkite porą svogūno žiedų ir į juos įleiskite kiaušinio trynį - "saulę". Jeigu rūkyta žuvis švelnaus skonio, atskirai ant stalo galite padėti druskos ir grūstų juodųjų pipirų. Užkandį tiekite tuojau pat.
  3. Tokį sumuštinį danai dažniausia valgo priešpiečiams ar ankstyviems pietums, kai kada - pavakariams. Jeigu valgytojai nevairuoja ir neturi grįžti į darbą, prie jo tiks pasiūlyti alaus ar kitokio gėrimo, pavyzdžiui, akvavito :)
* Danijoje tradiciškai šiam patiekalui naudojamos strimėlės, rūkytos maždaug 55°C (žr. šį video). Sakoma, jog tai šalto rūkymo žuvys, bet iš tikrųjų, mūsų supratimu, jas galima laikyti apykarščio ar net karšto rūkymo žuvimis. Tad rinkitės tokias, kokias randate Lietuvoje ir labiausia mėgstate. Be to, rūkytą strimėlę galite pakeisti kitokia žuvimi, pavyzdžiui, rūkyta skumbre - toks sumuštinis bus labiau nutolęs nuo originalaus, bet ne mažiau gardus.
** Skandinavi šviežio kiaušinio trynį dažnai naudoja kaip padažą, žr. įrašus Skandinaviškos salotos "Saulės akis"Pelle Janzon sumuštinis ir kt. Kad tokius patiekalus būtų saugu valgyti, kiaušinį labai kruopščiai paruoškite. Pirmiausia jį nuplaukite ir nusausinkite. Kad apsisaugotumėte nuo salmonelių, įvyniokite jį į popierinio rankšluosčio lakštą, gausiai suvilgytą acte (rūgščioje terpėje salmonelės žūva). Palaikykite 2-3 min., tuomet kiaušinį vėl nuplaukite ir nusausinkite.

Nuotrauka Kristinos

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia ir čia, bet visų jau nebeatrinksiu.

2 komentarai:

  1. Kartą Kopenhagoje buvau sumuštinių restorane, buvau "apšalusi" ką galima padaryti su sumuštiniais...Labai skaniai atrodo, užsimaniau, kad uch.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, mano įspūdis Kopenhagoje buvo analogiškas - negalėjau patikėti, jog išvis tokių kavinių ir restoranų gali būti. O knygynuose - storiausių kulinarijos knygų, skirtų išimtinai sumuštinių menui. Tik Danijoje supratau, kad sumuštiniai gali būti ir sveikas, ir įmantrus patiekalas, dabar ir pati retkarčiais sukomponuoju vieną kitą skandinavišku stiliumi. Šis mane suintrigavo, nes žuvies ir ridikėlių derinį sunkiai įsivaizdavau. Bet, pasirodo, jis netgi labai pasiteisina. Tad ačiū už komplimentą, ir linkiu pačiai įsitikinti šio patiekalo privalumais :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.