2018 m. balandžio 10 d., antradienis

Liepojos kokteilis "Amber City"



Dėl vieno dalyko dabartinė valdžia man tikrai neturėtų priekaištų - aš galiu ištisomis savaitėmis ir mėnesiais nevartoti (ir nė neprisiminti) alkoholio. Ir vis dėlto abstinente savęs nelaikau. Jeigu užsimanau vyno taurės prie kepsnio, ar gurkšnio konjako šaltą žiemos dieną, ar šaukšto širšių medaus desertui, tai gardžiuojuosi jais, nejausdama sąžinės graužimo. Atvirai pasakius žmonės, kurie išlašina tris lašus brendžio iš prakąsto miniatiūrinio saldainio, visiems aplinkiniams pamokslaujančiu tonu aiškindami, jog reikia gyventi sveikai, man atrodo stipriai perlenkiantys lazdą ir dėl to šiek tiek juokingi. Nors, kaip sakoma, kiekvienam savo.

Bet šiandien nusprendžiau parašyti ne apie saldainius, o apie kokteilį, ne pienišką, o patį tikriausią alkoholinį :) Nesu aš didelė tokių kokteilių gėrėja ir plakėja, bet retkarčiais būna, kad kokį šiltą vasaros vakarą užsimanau gardaus gėrimo gražioje taurėje, ypač jeigu laiką leidžiu su drauge ar draugėmis - apie šią silpnybę jau esu užsiminusi, pasakodama apie levandomis ir citrinomis kvepiantį džino ir medaus kokteilį Bee's Knees. Kadangi vasara jau lipa ant kulnų, pratęsiu praeitame įraše pradėtą Liepojos temą ir papasakosiu apie kokteilį, kuris buvo sukurtas šiame Latvijos kampelyje, ir kuris, mano nuomone, labai tinka moteriškai kompanijai.

Nuotrauka Kristinos

Taigi, Liepoja turi ne tik Liepājas menciņi, oficialų miesto patiekalą, bet ir savo kokteilį, pavadintą Amber City. Pastarasis yra palyginti naujas kūrinys, pristatytas visuomenei tik 2012 metais, tačiau dabar įtrauktas į daugelio Liepojos restoranų, kavinių ir barų meniu. Atrodo, paskelbti kokteilių konkursą ir išrinkti oficialų Liepojos kokteilį paskatino metais anksčiau prasidėjusi menkės užkepėlės sėkmė. Ir valdžios atstovai, ir verslininkai labai greitai pajuto, kad ypatingi miesto patiekalai ir gėrimai kaip niekas kitas gundo turistus plačiau atverti pinigines :)

Nors Liepoja pirmiausia yra vadinama miestu, kuriame gimė vėjas, vis dėlto Baltijos jūros gintaras - irgi labai svarbus jos simbolis. Taigi, kokteilio pavadinimas Amber City (liet. Gintarinis miestas) yra neatsitiktinis. Geltonai oranžinė gėrimo spalva, manyčiau, irgi yra pastanga sukurti skaidraus gintaro iliuziją. Kitas klausimas - kokiu būdu pasiekiamas toks efektas?

Dzintara pulkstenis (liet. Gintarinio smėlio laikrodis) - Liepojos meno objektas, vienas iš gintarinių jos simbolių, kurį 2004 m. sukūrė skulptorė Olga Šilova. Įgyvendinti projektą padėjo ir miesto gyventojai - jie surinko ir atidavė darbo autorei 50 litrų smulkių gintaro gabaliukų. Foto iš čia.

Didelės paslapties čia nėra - Liepojos gyventojai, pirmiausia barmenai, mielai dalijasi savo miesto kokteilio receptu. Gėrimo sudėtis ir gamybos būdas ne itin komplikuoti: tereikia sumaišyti keturis atšaldytus ingredientus - romą, rabarbarų likerį, šeivamedžių žiedų sirupą ir obuolių sultis. Akivaizdu, jog kuriant gėrimą, mėginta rinktis komponentus, artimus Latvijos gastronominei kultūrai. Obuoliai, rabarbarai, šeivamedžiai (atsimenate, ką rudenį rašiau apie Eglons Brūns šeivamedžių ūkį?) skamba visai latviškai. Tačiau pažvelgę atidžiau, pamatysime, kad Amber City kokteilio sudėtis vis dėlto kosmopolitiška: tradiciškai jam naudojamas romas iš Karibų salų, olandiškas rabarbarų likeris, prancūziškas šeivamedžių sirupas; dumplūnės, kuriomis puošiamas gėrimas, irgi nėra pats charakteringiausias Pabaltijo augalas. Ką gi, kokteilių kūrimas ir plakimas šiais laikais - neabejotinai tarptautinis menas :) Laimei, visų išvardintų ingredientų lengvai galima įsigyti ir Lietuvoje. Vienintelis komponentas, kurio gali tekti paieškoti - tai rabarbarų likeris; jeigu kiltų tokių sunkumų, apsidairykite Sanitex parduotuvėse, kur jo tikrai būna.

Vienas iš kokteilio komponentų - rabarbarų likeris. Nuotrauka Kristinos.

Na, tai koks gi Amber City skonis? Oficialūs Liepojos bukletai skelbia, kad jis kaip medaus ir liepžiedžių kvapas saulei leidžiantis. Kaip gaivinanti jūra, skalaujanti į krantą gintaro kruopeles. Aš pasakyčiau - kvapnus ir visais atžvilgiais švelnus, saldžiarūgštis, bet labiau linkstantis į saldumo pusę. Jeigu tiksliai laikysitės ingredientų proporcijų ir gaminimo instrukcijų, rezultatas nuvilti neturėtų. Tačiau kokteilį gaminti "iš akies" nerekomenduočiau, nes jį lengva persaldinti. Kodėl? Pirktinės obuolių sultys yra saldžios, o naminės lyg ir netinka, nes dažniausia nepasižymi skaidrumu, kurio reikia kokteiliui. Monin šeivamedžių žiedų sirupas irgi nepalyginamai saldesnis už naminį šeivamedžių žiedų sirupą, kuris gaminamas su citrusiniais vaisiais ir citrinos rūgštimi. Taigi, dozuojant šiuos ingredientus, geriau nepersistengti. Be to, nereikėtų ignoruoti ledukų, kurie gaminamą kokteilį vos vos praskiedžia ir atšaldo - šaltis gėrimui suteikia gyvybiškai svarbaus gaivumo.

Ir dar. Įsivaizduoju, jog kokteilių kultūroje labai svarbus vizualinis efektas - spalva, skaidrumas ir pan., todėl profesionalūs barmenai nelaužo tam tikrų taisyklių. Tačiau jeigu jums tobulas kokteilio vaizdas nėra pats didžiausias prioritetas, namuose galite pamėginti saldžias pirktines obuolių sultis pakeisti papildomai nesaldintomis naminėmis, o saldų Monin sirupą - savo gamybos saldžiarūgščiu. Vis dėlto prieš eksperimentuojant, patarčiau išmėginti klasiką - o tada jau galėsite spręsti, ar jums ko nors trūksta, ar ko nors per daug, ar norisi ką nors pakeisti, ar nesinori. Na, o jeigu laikotės principo, jog kokteiliais reikia mėgautis mieste, o ne plakti savo namuose, viešėdami Liepojoje nepamirškite paragauti Amber City, kuris buvo sukurtas būtent jums ir dėl jūsų.

Nuotrauka Kristinos


Liepājas kokteiļa Amber City - Liepojos kokteilis Amber City

Ingredientai: (1 porcijai)

40 ml skaidrių obuolių sulčių
10 ml šeivamedžių žiedų sirupo Monin
40 ml rabarbarų likerio De Kuyper
20 ml balto romo Bacardi Superior
Ledukų
1 dumplūnės (kokteiliui papuošti)
  1. Taurę atšaldykite.
  2. Į ąsotėlio tipo indą su snapeliu, kuriame plaksite kokteilį, pridėkite ledukų - maždaug ⅔ jo tūrio. Ant jų supilkite obuolių sultis, šeivamedžių žiedų sirupą, rabarbarų likerį ir romą. Pamaišykite ilgu šaukšteliu ir iš karto supilkite kokteilio mišinį į atšaldytą taurę. Kad į taurę nesukristų ledukai, pildami kokteilį indą pridenkite kokiu nors švariu dangteliu ir juos prilaikykite.
  3. Taurę papuoškite dumplūne ir iš karto patiekite. 

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.