2020 m. kovo 10 d., antradienis

Aviečių kremas



Šiais metais pavasaris skubrus kaip niekada. Jau dabar prie gerų norų galima prisirinkti jaunučių dilgėlių bei kitokių laukinių žolelių. Panašu, kad ne už kalnų ta diena, kai daržuose rausime pirmuosius ridikėlius bei skabysime pirmuosius špinatų lapelius. Tačiau neįprastai ankstyvas šiltasis sezonas reiškia ir dar vieną dalyką - poreikį sunaudoti pernykštes gėrybes, vis dar lūkuriuojančias savo eilės sandėliukuose bei šaldikliuose. Juk dauguma mūsų vis dar turi strateginių atsargų, kurias dabar pats laikas paversti kulinariniais šedevrais, ar ne? :) Tai štai, šiandieninis įrašas, iš pirmo žvilgsnio labai vasariškas, bus skirtas tiems, kurie pernai prisiruošė aviečių sulčių (arba sirupo) ir dabar ieško idėjų, ką su šiuo turtu nuveikti. Na, o jeigu jūs reikalingos žaliavos šiuo metu neturite, prie recepto galėsite sugrįžti po keleto mėnesių, kai sulauksite naujo uogų derliaus.

Nuotrauka Kristinos

Aš šįkart didžiulį butelį puikiausių aviečių sulčių gavau dovanų (ačiū, Vilyte!). Kadangi sultys nebuvo nei saldintos, nei iškaitintos, jas reikėjo sunaudoti nedelsiant. Taigi, kelias dienas iš eilės maišėme aviečių gėrimą, sūnaus džiaugsmui plakėme įvairius kokteilius, be to, nusprendžiau susikaupti ir galų gale pagaminti grietininį aviečių kremą. Pastarasis desertas buvo jau seniai kritęs man į akį, tik kažkodėl vis neprisiruošdavau išmėginti nusižiūrėto recepto. Bet, kaip sakoma, geriau vėliau, negu niekada.

Pasakysiu iš karto - maloniai saldžiarūgštis, kvapnus aviečių kremas sulaukė ne šiaip sau gerų įvertinimų, o nuoširdžių aplodismentų. Turint galvoje, kaip greita ir paprasta jį paruošti, tai tikra sėkmės istorija. Tuo pačiu dar kartą įsitikinau, jog vintažinė knygelė Pienas ir pieniškas maistas (1966), apie kurią jau ne kartą pasakojau šiame tinklaraštyje, ne be reikalo užima vietą mano knygų lentynoje. Aviečių kremas pasirodė esąs ne prastesnis saldėsis negu pieno kisielius su kukurūzų dribsniais arba kriaušės su šokolado užpilu.

Nuotrauka Kristinos

Originaliu pavidalu knygelėje pateiktas aviečių kremo receptas atrodo taip:

Grietinės kremas su aviečių sirupu

¼ l grietinės, 1 stiklinė aviečių sirupo, 15 g želatinos (raudonos).

Į gerai išplaktą grietinę, sumaišytą su aviečių sirupu, pamažu pilti išleistą želatiną. Supilstyti į šaltu vandeniu sudrėkintas formeles ir 1 valandai pastatyti šaltai. Paduoti su mėgstamais sausainėliais.

Kaip pamatysite, aš receptą šiek tiek perrašiau, kad priartinčiau jį prie šiuolaikinių realijų. Pavyzdžiui, turbūt ne man vienai kilo klausimas, kas yra raudona želatina? Ar turima galvoje jau saldinta aviečių skonio žele pakeliuose? Vargu. Turbūt tai produktas, kuris jau seniai nebegaminamas. Kokių proporcijų laikytis, nusprendus naudoti pasaldintas aviečių sultis, o ne sirupą? Ar galima grietinę keisti natūraliu jogurtu, kurio sovietmečiu parduotuvėse tiesiog nebuvo? Tikiuosi, į visus jums rūpimus klausimus man pavyks atsakyti, o jeigu ne, palikite savo komentarą po įrašu - pasistengsiu pagal išgales jums padėti.

Kad desertas atrodytų kiek patraukliau, aš jį savo iniciatyva papuošiau prekybos centre pirktomis avietėmis ir mėtomis. Kad ir kaip nemėgčiau imituoti vasaros, kai už lango žiema, bet ko tik nepadarysi dėl savo skaitytojų, kurie tikisi neatmestinai paruoštos vaizdinės medžiagos :) Vis dėlto, galiu jus patikinti - net jeigu aviečių kremą sustingdysite paprasčiausiame dubenyje, o tada, sėdėdami priešiais televizorių, kabinsite jį šaukštu, visiškai niekaip nepapuoštą - deserto skonis nuo to nė kiek nesuprastės :)

Nuotrauka Kristinos


Aviečių kremas

Ingredientai: (išeis 1 l aviečių kremo)

1 pakelis smulkios želatinos, skirtos 1 l skysčio sustingdyti (aš naudoju Dr. Oetker)
~ 200 ml vandens (želatinai išbrinkinti)
500 ml aviečių sirupo arba saldintų aviečių sulčių*
~ 400 g grietinės (aš naudojau 380 g indelį Dvaro grietinės)**
Mėgstamų sausainių (patiekiant)
Nebūtinai: aviečių, mėtų ar kitokių produktų (desertui papuošti)
  1. Pirmiausia išbrinkinkite želatiną: suberkite ją į metalinį dubenėlį arba nedidelį prikaistuvį, užpilkite šaltu vandeniu, išmaišykite ir palikte pastovėti bent 15-20 min. ar kiek ilgiau. Tuomet želatiną pašildykite ant mažos ugnies ir ištirpinkite, tik jokiu būdu neužvirinkite. Nukaitę palikite kelioms minutėms, kad šiek tiek pravėstų.
  2. Patekusi į šaltą skystį, želatina linkusi susitraukti į kietus gabaliukus, todėl aš rekomenduočiau aviečių sirupą ar sultis vos vos pašildyti, tuomet į jas (geriausia per tankų sietelį) supilti ištirpintą želatiną. Gautą skystį išmaišykite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  3. Įplakite grietinę. Aš ją įplakiau paprasta šluotele, tačiau jeigu jūs naudosite liesą, netirpią grietinę ar jogurtą, greičiausia šioje vietoje prireiks elektrinio plaktuvo - svarbui, kad masė būtų vientisa, be baltų grietinės ar jogurto "kruopelių".
  4. Paragaukite gautą masę ir įsitikinkite, kad ji norimo saldumo bei rūgštumo. Jeigu masė atrodo labai rūgšti, galite įplakti papildomai cukraus (geriau naudoti cukraus pudrą, nes šioje stadijoje paprastas cukrus gali nebespėti ištirpti). Jeigu manote, kad masė itin saldi, galite pagal skonį įspausti citrinos sulčių ir gerai išmaišyti.
  5. Kai masė bus norimo skonio, supilkite ją į vieną didelį arba keleis mažesnius indelius ir gerai atšaldykite, kad sutvirtėtų.
  6. Kremą galite patiekti tuose pačiuose induose, kuriuose jį šaldėte, arba akimirkai panardinti į karštą vandenį ir išversti į lėkštes kaip bet kokį kitą drebučių tipo desertą. Man patinka, kai kremas prieš valgant apie pusvalandį pastovi kambario temperatūroje ir truputį suminkštėja, bet jeigu jūs mėgstate tvirtos konsistencijos desertus, šį žingsnį galite praleisti. Jeigu norite, prieš patiekdami aviečių kremą pagal skonį papuoškite.
  7. Prie aviečių kremo pasiūlykite mėgstamų sausainių.
* Geriau, kad aviečių sirupas būtų naminis, saldžiarūgštis ir ne itin tirštas. Jeigu naudojate ypač saldų sirupą, geriau jį pagal skonį praskiesti vėsiu virintu vandeniu (pavyzdžiui 250 ml sirupo + 250 ml vandens, arba 350 ml sirupo + 150 ml vandens; orientuokitės pagal situaciją, svarbu, kad iš viso gautumėte 500 ml aviečių skonio skysčio; jeigu norite, į sirupą papildomai įspauskite citrinos sulčių). Jeigu naudosite aviečių sultis, vadovaukitės ta pačia taisykle - pasaldinkite jas pagal skonį ir pamatuokite, kad būtų 500 ml. Aš šįkart naudojau 350 ml aviečių sulčių, kurias šiek tiek pašildžiau, subėriau apie 150 g cukraus ir išmaišiau, kad cukrus visiškai ištirptų.
** Galite naudoti liesesnę grietinę, aš šiuo atveju riebią naudojau tik todėl, kad man labiausia patinka jos skonis. Manau, kad grietinę galima keisti natūraliu graikišku, ne per daug rūgščiu jogurtu, tačiau aš pati pastarojo varianto išbandžiusi nesu ir plačiau jo pakomentuoti negaliu.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Juozas Bernatonis, Konstancija Brunzdienė, Pienas ir pieniškas maistas, Vilnius: Mintis, 1966, p. 129.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.