2020 m. kovo 3 d., antradienis

Užkeptos bandelės, įdarytos varške



Ar esate turėję geriausią draugą, su kuriuo praleidę visą ilgą vaikystės dieną, vakare niekaip negalėdavote išsiskirti, ir prie laiptinės durų ar kiemo vartelių prastoviniuodavote dar valandėlę, aptardami, kaip anuomet atrodė, gyvybiškai svarbius klausimus? Ar išsaugojote andainykščius ryšius iki šių dienų? Ar per daugelį metų buvote šalia džiaugsmingiausiomis akimirkomis ir jautėte patikimą petį ne itin gerais laikais? Jeigu taip, esate vienas iš tų laimingųjų, kurie žino tikros draugystės vertę ir svarbą.

Nuotrauka Kristinos

Turbūt nuskambės netikėtai, bet šiandieninio recepto čia nebūtų, jeigu ne tvirta vyriška draugystė. O viskas prasidėjo vieną savaitgalį, kai, bekalbant apie vaikystės patiekalus, Arvydas pirmiausia paminėjo ne mamos virtuvę, o varške įdarytas ir užkeptas bandeles, kuriomis buvo vaišinamas Ramūno, savo geriausio draugo, namuose. Nors sakyti buvo gal nelabai ir tinka. Mat dar ir dabar, kai grįžta iš už Atlanto aplankyti gimtinės, Ramūno mama, ponia Genutė, jų iškepa savo vaikams - nesvarbu, kad jie jau seniai nebe išstypę berniūkščiai, o vyrai pačiame jėgų žydėjime.

Kol Arvydas pasakojo apie varške įdarytas bandeles, jo veido išraiška buvo tokia palaiminga, jog nusprendžiau žūtbūt sužinoti šio skanėsto receptą. Tam prireikė šiek tiek laiko: kaip žinia, santūrūs stipriosios lyties atstovai retai kada daugiažodžiauja, kalbėdami apie draugystę, ir dar rečiau iki smulkmenų žino, kaip pagaminti vieną ar kitą nostalgišką patiekalą. Laimei, po kurio laiko buvau supažindinta su pačia ponia Genute, kuri mane labai geranoriškai ir išsamiai įdarytų bandelių klausimu pakonsultavo telefonu.

Nuotrauka Kristinos

Besišnekučiuodama su ponia Genute sužinojau, jog varške įdarytos ir užkeptos bandelės - mažų mažiausia prieš keturis, o gal ir penkis dešimtmečius atsiradęs skanėstas, menantis laikus, kai parduotuvių asortimentas Lietuvos žmonių anaiptol nelepino. Mamoms virtuvėje tekdavo pasitelkti visą išradingumą, kad iš pačių paprasčiausių produktų sukurtų tiek kasdieninius, tiek ir šventinius patiekalus. Užtai eksperimentams pasisekus, moterys dosniai dalindavosi naujais receptais su draugėmis, giminaitėmis, kaimynėmis ir bendradarbėmis. Ponia Genutė sako, kad idėja bandeles įdaryti varške, o tuomet jas užkepti irgi atkeliavo iš kažkurios buvusios darbovietės. O dirbo ji Kaune, šeima gyveno Dainavos rajone, tad visai gali būti, jog šis receptas kaunietiškas. Bet gal ir ne? Ar varške įdarytas ir užkeptas bandeles gamino jūsų močiutės ar mamos? Jeigu taip, būtų labai įdomu sužinoti, iš kurio regiono esate kilę.

Nuotrauka Kristinos

Prisipažinsiu, jog mėginau (kad ir nelabai kruopščiai) patikrinti dar vieną teoriją: galbūt varške įdarytos ir užkeptos bandelės į Lietuvos virtuvę atkeliavo iš knyginių šaltinių, ir tik vėliau receptas ėmė plisti iš lūpų į lūpas? Tai va, kol kas jokio patvirtinimo, jog tai galėtų būti tiesa, nesuradau. Tiesa, aptikau tokių leidinių kaip Karšti sumuštiniai (1993, sudarė Jadvyga Kulikauskienė) - čia netgi yra nemažas skyrius, pavadintas Karštos bandelės su įdaru. Ir kuo tik nesiūloma jų įdaryti: mėsa, ryžiais, grybais, žuvimis, daržovėmis, kiaušiniais ir t.t. Žinoma, yra ir desertinių variantų, rekomenduojančių bandeles gardinti varške, uogomis, šviežiais ar džiovintais vaisiais. Tačiau lygiai tokio recepto, kurį man padiktavo ponia Genutė, aš vis dėlto niekur nemačiau.

Nuotrauka Kristinos

Šioje vietoje reikėtų atkreipti dėmesį į dar vieną detalę: varške įdarytas bandeles karštų sumuštinių kategorijai galima priskirti nebent su išlygomis, mat tradiciškai jos valgomos ir šiltos, ir atvėsusios. Ponia Genutė sako, kad ne kartą yra jų nešusi į darbą ir iš ryto vaišinusi kolegas arba, pavyzdžiui, vežusi sūnui į sporto stovyklą. Tai, kad kelionių metu bandelės atvėsdavo, reikalų nė kiek negadindavo. Tiesa, jas suvalgyti vis dėlto geriau tą pačią dieną, kad nesužiedėtų, nes mieliniai kepiniai nemėgsta ilgo laikymo.

Tiesą sakant, atvėsusios varške įdarytos bandelės tampa panašios į slavų kraštuose taip mėgstamas vatruškas, tik pastarosios gaminamos kur kas ilgiau, mat tenka patiems užminkyti ir pakildinti mielinę tešlą. Varške įdarytos ir užkeptos bandelės paruošiamos maždaug per pusvalandį. Išimti minkštimą iš bandelių ir pripildyti jas varške, pagardinta priedais, galėsite per tą laiką, kol įkais orkaitė. Na, o kol bandelės keps, bus laiko išsivirti kakavą ar paruošti kitą gėrimą, su kuriuo bandeles nuspręsite patiekti.

Nuotrauka Kristinos

Bene didžiausia problema atkuriant nostalgišką senų laikų skonį - pasikeitę produktai parduotuvių lentynose. Kadaise ponia Genutė naudodavo legendines bandeles po 3 kapeikas, kurias žinojo kiekvienas tarybinis pilietis, ir kurių dabar jau nebenusipirksi. Tad vienintelė išeitis - rinktis tokias bandeles, kurias labiausia mėgstate ir turite galimybių įsigyti. Prie mano namų esančioje parduotuvėje vienintelės mielinės bandelės minkšta plutele būna apibarstytos sezamų sėklomis, todėl man teko verstis su jomis. Ponia Genutė sako, jog artimiausios originalui yra po 10 vienetų maišeliuose supakuotos bandelės, pardavinėjamos Iki arba Maxima parduotuvėse - tad prie progos galite paieškoti. Panašūs reikalai yra ir su kitais produktais. Pavyzdžiui, kadaise  parduotuvėse visas varškės rūšis būdavo galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, ir kiekvienas pirkėjas tiksliai žinojo, koks kurios skonis, konsistencija ar kiekis pakelyje. Šiais laikais teks išsirinkti iš daugybės variantų, ir ponia Genutė čia turi tik vieną patarimą - skaniau, jei varškė bus ne visai liesa, o bent 5-9% riebumo. Sviesto ir grietinės irgi geriau nekeisti tepiu riebalų mišiniu ar grietinės produktu - sutikite, kad senamadiškiems patiekalams geriau tinka senamadiški ingredientai :)

O dabar sakau nuoširdų ačiū visiems šiandieninės istorijos dalyviams - Arvydui, Ramūnui bei poniai Genutei - ir skubu užrašyti receptą, kuris buvo man patikėtas.

Nuotrauka Kristinos


Užkeptos bandelės, įdarytos varške

Ingredientų kiekius koreguokite, priklausomai nuo savo skonio ir bandelių dydžio.

Ingredientai: (turėtų išeiti 6 įdarytos bandelės)

6 mėgstamos bandelės
~ 300 g varškės
3-4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
Žiupsnelis vanilinio cukraus
2-3 v.š. besėklių razinų
~ 20-30 g sviesto
6 v.š. grietinės
  1. Nupjaukite visų badelių viršūnėles. Iš bandelių išimkite didžiąją dalį minkštimo, taip, kad jos primintų dubenėlius.*
  2. Varškę gerai ištrinkite, o jeigu ji rupi bei sausa - pertrinkite per sietelį, kad neliktų kietų varškės gabaliukų. Pasaldinkite, sudėkite vanilinį cukrų bei nuplautas ir nusausintas razinas. Gerai išmaišykite. Jeigu masė atrodo labai sausa ir biri, galite įmaišyti, pavyzdžiui, šaukštą grietinės arba įpilti šlakelį pieno.**
  3. Gautą masę sudėkite į bandeles - jos turėtų būti beveik pilnos. Tada įdarą lengvai paspauskite arbatiniu šaukšteliu, kad ties centru pasidarytų pagilėjimas. Į gautą duobutę įdėkite po gabaliuką sviesto. Ant viršaus paskleiskite maždaug po šaukštą grietinės, kad ji sviestą visiškai uždengtų.***
  4. Orkaitę įkaitinkite maždaug iki 180°C (mano orkaitė nekaitri, todėl aš ją įkaitinu iki 200°C). Įdarytas bandeles sudėkite į karščiui atspatų indą (geriau metalinį ar keraminį, nes stiklinis prastai įkaista) ir kepkite, kol bandelių viršus gražiai parus. Tikslaus laiko pasakyti neįmanoma, nes skirtingos orkaitės kaista skirtingai; aš kepiau apie 20 min.
  5. Bandeles valgykite šiltas arba atvėsusias. Įrankių joms valgyti nereikia - čiupkite tiesiog į ranką :)
  6.  Prie šių bandelių tradiciška pasiūlyti kakakvos, bet galite rinktis ir bet kokį kitą mėgstamą gėrimą - arbatą, kavą, pieną, gaivą ar pan.
* Ponia Genutė sako, kad atlikusį bandelių minkštimą panaudoja kitiems patiekalams - pavyzdžiui, išmirko piene, pertrina per sietelį ir deda į kotletų masę, arba leidžia sužiedėti ir sumala į džiūvėsėlius.
** Sovietmečiu buvo populiarūs saldūs sūreliai su razinomis, supakuoti į kiek mažesnius popierinius pakelius negu įprasta nesaldi varškė. Anot Arvydo, bandelių įdaras skoniu ir konsistencija labai juos primindavo ir ko gero galėjo būti naudojamas bandelėms įdaryti. Prieš kelerius metus tokių sūrelių vis dar būdavo pirkti, bet pastaruoju metu jų nebematau - gal buvo nutraukta produkto gamyba, o gal pasikeitė įpakavimas, ir aš jo nebeatpažįstu. Vis dėlto jeigu jums prekybos centre pavyks aptikti saldžios varškės su razinomis, galite ją panaudoti bandelėms įdaryti.
*** Nors ponia Genutė to ir neminėjo, bet prieš naudodami, grietinę galite lengvai pasaldinti, tuomet nuo karščio ji taps panaši į kremą. Jeigu naudosite nesaldintą grietinę, įdarytos bandelės "dangtelis" turės rūgštelnantį skonį, kas irgi yra visai priimtina, jei nemėgstate itin saldžių kepinių.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis: ponia Genutė.

13 komentarų:

  1. Tokie receptų šaltiniai patys geriausi ir mieliausi, o istorijos - šilčiausios. Labai skaniai susiskaitė :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, ačiū! Kuo ilgiau rašau šį tinklaraštį, tuo aiškiau suprantu, jog bendravimas su žmonėmis man teikia didžiausią džiaugsmą, o iš jų išgirsti receptai turi didžiausią vertę, nes labai dažnai jų tiesiog neįmanoma surasti kituose šaltiniuose. Visuomet viliuosi, jog, patekę į internetinę erdvę, vintažiniai patiekalai įgis "antrą kvėpavimą" ir sugrįš į žmonių virtuves, patvirtindami posakį, jog nauja - tai pamiršta sena. O gyvos jų istorijos - tai tiesiog būtinas "prieskonis" mūsų vaizduotei, kuri laukia patvirtinimo, jog vieną ar kitą patiekalą išmėginti verta. Kaskart apsidžiaugiu, kai pašnekovai pasidalina savo sukaupta patirtimi, ir stengiuosi tai užfiksuoti, kad ne aš viena galėčiau pasimėgauti, kad nišsibarstytų ir nenugrimztų preitin be pėdsako. Smagu, kai skaitytojai įvertina :)

      Panaikinti
  2. Laba diena, sakykit, ar bandelių šonai nesukieteja? Ar ką daryti, kad nebūtų tašküs? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, jeigu išsirinksite bandeles minkšta, plona plutele, ji tokia ir liks. Na, panašiai, kaip, pavyzdžiui, mėsainių bandelės - jos nesukietėja dėl to, kad yra pašildomos. O čia dar sultingas varškės įdaras turbūt veikia kaip papildomas minkštiklis, nes ką tik iškepusios bandelės net šiek tiek per minkštos, kad būtų galima imti į ranką - reikia apie 10 min. palaukti, kol pravės ir sutvirtės. Aš pati įdarinėti bandelių, kurių plutelė tvirta ir traški, nesu bandžiusi, nes tiesiog nemėgstu kepinių, kuriuos sunku atkąsti, tai šioje vietoje nieko daug pakomentuoti negalėčiau. Galbūt galima tvirtą plutelę prieš kepant suvilgyti pienu ar pan., bet ko gero vis tik paprasčiau būtų naudoti minkštas pieniškas bandeles salsvu minkštimu, kurias lengvai paspaudus pirštu lieka duobutė :)

      Na, o užkepant minkštas bandeles reikėtų labiausia saugotis, kad jos neapdegtų, nes jeigu orkaitė kaitri, taip gali nutiki per ilgai kepant ar nustačius per didelę temperatūrą - pirmą kartą gaminant, patarčiau atidžiai stebėti ir susireguliuoti kepimo laiką ir trukmę pagal savo orkaitę.

      Panaikinti
    2. aciu uz patarimus

      Panaikinti
    3. Į sveikatą, tikiuosi, kad pagelbės :)

      Panaikinti
  3. Ir mano mama kepdavo. Tik be sviesto. Pas mus dažnai būdavo, kad naudodavo jau kiek "pagyvenusias" bandeles, tad jų išorę pamirkydavo piene ir viršų pabarstydavo cukrum.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Almante, ačiū, kad pasidalinote prisiminimais ir patirtimi! Štai ir atsakymas, kaip suminkštinti kietoką bandelių plutelę :) Dar būtų labai įdomu sužinoti, iš kur kilusi Jūsų šeima? Mat bandau išsiaiškinti, ar šitas receptas susijęs su kuriuo nors regionu, ar paplitęs visoje Lietuvoje.

      Panaikinti
    2. Iš Kauno. Tiesa, tėvai ne. Bet mama sakė, kad šį receptą iš draugių nusižiūrėjo jau mus augindama. Bet iš kurios jau nepamena

      Panaikinti
    3. Almante, dėkui už atsakymą! Panašu, kad Kaunas kol kas pirmauja :)

      Panaikinti
  4. Varškės sūreliai su razinomis tikriausiai pakeitė pakuotę ir dabar atrodo taip: https://www.barbora.lt/produktai/varskes-surelis-rytas-su-razinomis-8-proc-rieb-100-g
    Ketinu išbandyti ir sūrelius, ir įdarytas bandeles, nes jos, regis, labai panašios į tas, kurias vasaromis prieš kone 30 metų močiutė pirkdavo Palangoje:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, labai ačiū už nuorodą, čia tikrai tas pats produktas! Būtinai paieškosiu, man ir pačiai smalsu pasidarė, kaip pavyktų užkepti bandeles su jau paruošta desertine varške.

      Nors vaikystėje su tėvais atostogaudavome Palangoje, niekada nesusidūriau su įdarytomis bandelėmis, labai įdomu! O jomis parduotuvėje prekiavo ar kokiame nors pajūrio kioske? Šiltomis ar atvėsintomis? Kaune, atsimenu, parduotuvėse būdavo pirkti vadinamųjų "vatruškų" bandelių skyriuose, bet man jos nelabai patikdavo, nes mielinė tešla būdavo kietoka ir sausa, panašesnė ne į pieniškas bandeles, o į nebe pirmo šviežumo batoną. O va namuose mamos iškeptos "vatruškos" jau būdavo visai kas kita, bet ji tešlą, atsimenu, gana ilgai kildindavo, ir tas bandeles suformuoti užtrukdavo, bent jau mums, vaikams, anuomet taip atrodė :)

      Panaikinti
    2. Išbandžiau išsikepti šias įdarytas bandeles, įdariau varškės sūreliu su razinomis. Įdaras tikrai geras, bet pačios bandelės tešlos dalyje sausokos - tai čia jau nenutaikiau nusipirkti teisingų bandelių :) Nors pirkau vadinamasias "pieniškas". Kitą kartą galvoju pamėginti su brioche tipo bandelėmis.
      O Palangoje močiutė vesdavosi į tokį bufetą, jis buvo netoli jūros, bet kiek giliau į kvartalą nuo Basanavičiaus gatvės. Ten valgydavome visada tą patį - bulvių plokštainį su grietine ir tokias panašias įdarytas bandeles:) Jas, jeigu gerai pamenu, patiekdavo šaltas.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.