Kol dar
aktualu - o sprendžiant iš tinklaraščio lankytojų statistikos, aktualu :) - skubu įdėti dar vieną suomišką bobausių receptą. Čia tam atvejui, jeigu,
galų gale nulijus pavasariniams lietums, šių grybų rastumėte pilną krepšį, ir
bobausių sriubai jų būtų gerokai per daug. Iš esmės receptas labai panašus į sriubos,
tiktai šiuo atveju nepilama (arba pilama labai nedaug) sultinio, o bobausių
padažas sutirštinamas saldžia grietinėle.
Suomiai šį
bobausių troškinį vadina bobausių kremu
ir valgo jį arba kaip vegetarišką patiekalą su bulvėmis ir pavasarinėmis daržovėmis
(pavyzdžiui, šparagais), arba patiekia kaip garnyrą prie žuvies bei mėsos
patiekalų. Aš bobausius sukomponavau su keptais Nemune sugautais ešeriais ir paprastomis virtomis
pernykščio derliaus bulvėmis. Kai dėl žuvies, tai ji gali būti visokia: lašiša,
karpis, lydeka ar dar kokia nors jūsų mėgstama ir, pageidautina, aptinkama prie
Skandinavijos krantų. Šiek tiek nustebau
pamačiusi, kad daugelyje receptų siūloma bobausius patiekti su šviežiomis
bulvėmis. Bet kad Lietuvoje kol kas jų dar teks palūkėti. Kaip ir šparagų -
bent jau manieji dar ramiai miega tuščiose lysvėse. Užtai builių ir laiškinių
česnakų radau į valias, taigi, šiam patiekalui juos ir panaudojau:) Žinoma, kiekvienam valia daržoves pasirinkti pagal savo skonį, bet turėkite galvoje, kad gardžiausias,
kvapniausias ir sveikiausias patiekalas bus tuomet, jeigu atsižvelgsite į
produktų sezoniškumą.
Nuotrauka
Kristinos
Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)
~ 600 g
virtų bobausių (instrukcijos, kaip juos išvirti čia)
2 v.š.
sviesto
1 vidutinio
dydžio svogūnas
1 v.š.
miltų
~ 150 ml
naminio vištienos sultinio arba pieno
~150-250 ml
grietinėlės
Nebūtinai: 1skiltelė česnako
Nebūtinai: 1-2 v.š. sauso
balto vyno arba citrinos sulčių
Druskos ir
grūstų juodųjų arba baltųjų pipirų (pagal skonį)
Builių,
petražolių, peletrūnų ar kitų žalumynų (papuošti)
- Bobausius išvirkite, kad
būtų tinkami maistui - atsiminkite, kad tinkamai neparuošti bobausiai yra
mirtinai nuodingi!
- Keptuvėje išlydykite
sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir ant mažos ugnies troškinkite, kad
šiek tiek suminkštėtų, bet nepradėtų ruduoti. Sudėkite paruoštus
bobausius, išmaišykite ir dar 2-3 min.pakepkite.
- Svogūną ir bobausius
apibarstykite miltais, išmaišykite ir kepkite dar apie 1 min. Tuomet po
truputį, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, supilkite sultinį (ar
pieną) bei grietinėlę. Sultinio, pieno ir grietinėlės kiekis priklauso nuo
jūsų skonio: jeigu norite daugiau ir skystesnio padažo, pilkite daugiau
skysčio, jeigu norite mažiau ir tirštesnio padažo, pilkite mažiau. Lygiai
taip pat vadovaukitės savo skoniu, spręsdami, kurio skysčio kiek pilti.
Pavyzdžiui, jeigu naudojate riebią grietinėlę, kad padažas nebūtų per
riebus, geriau pilkite daugiau sultinio/pieno, o jeigu liesą -
sultinio/pieno galima pilti mažiau, o grietinėlės daugiau. Na, o jeigu mėgstate riebius padažus ir neskaičiuojate kalorijų, padažui galite panaudoti vien tiktai grietinėlę:)
- Padažui užvirus, grybus
pasūdykite, sumažinkite ugnį ir, uždengę keptuvę, troškinkite apie 15 min., kol svogūnai bus visiškai minkšti,
o padažas sutirštės.
- Padažui ėmus tirštėti,
bobausius pagardinkite pipirais, jeigu norite, įpilkite vyno ar citrinos
sulčių, arba įspauskite česnako skiltelę. Paragaukite, jeigu reikia, papildomai pasūdykite.
- Nukaitę grybus, juos uždenkite ir leiskite kelias minutes pastovėti. Prieš nešdami į stalą, papuoškite prieskoninėmis žolelėmis. Taip paruoštus bobausius galite valgyti kaip vegetarišką patiekalą su virtomis bulvėmis, o galite patiekti kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų.*
*Primenu,
kad valgant bobausių patiekalus, medikai rekomenduojama saikingai naudoti
alkoholį.
Nuotrauka Kristinos
Nežinau ką atiduočiau už tą lėkštę paskutinėje nuotraukoje!!! Bobausiai yra skaniausi grybai, kokius kada valgiau :).
AtsakytiPanaikintiVilma, mielai pasidalinčiau:) Man iš pradžių žuvies ir bobausių derinys atrodė keistokas, nes dažniausia bobausius valgome tiesiog su bulvėmis ar bulvių koše kaip bet kuriuos kitus grybus. Bet paaiškėjo, kad su žuvimi irgi labai gardu. Ačiū už komplimentus!
PanaikintiOjėzau, aš jau po pastarojo įrašo apie tuos bobausius savaitę kliedėjau, dabar visai nebežinau ką daryt!
AtsakytiPanaikintiŽivile, man atrodo, kad geriausia būtų apsilankyti Kalvarijų turguje, kur, kaip išaiškino kitos merginos, tuos bobausius pardavinėja. Dabar, kai praėjusią savaitę palijo ir buvo šilta, bobausiai gausiai dygsta ir turguje jų turėtų tikrai būti. Žinoma, reikėtų ieškoti iš ryto ar pirmoje dienos pusėje, gal kokią pietų pertrauką paaukoti?.. O šiaip bobausiai nekirmija ir pusdienį ar net dieną gali laukti, kol bus pagaminti.
PanaikintiAš irgi prisidedu prie aikčiojančių ir žadančių daug atiduoti už tą bobausių lėkštę. Bet šiais metais abejoju ar bus proa jų pasirinkti.
AtsakytiPanaikintiRūta, dėkui! Tikiuosi, kad vis dėlto atsiras proga pabobausiauti šį pavasarį - jeigu ne miške, tai turguje:) Arba, pavyzdžiui, svečiuose būsi pavaišinta:)
Panaikinti