2014 m. balandžio 2 d., trečiadienis

Rytietiškas kalafiorų troškinys



Kad jau rašydama apie karamelizuotus įdarytus svogūnus pademonstravau, jog valgėme juos su kalafiorais, nusprendžiau pasidalinti ir kalafiorų troškinio receptu. Žinoma, afganistanietišku. Man asmeniškai tai vienas iš pačių gardžiausių ir mėgstamiausių būdų žiediniams kopūstams paruošti - troškinys būna kvapnus, bet neaštrus, turtingo skonio, gražios spalvos ir visiškai neriebus. Žodžiu, vieni pliusai:)

Šį kartą siūlau vegetarišką troškinio versiją. Afganistame mėgstamas ir kalafiorų bei avienos/jautienos troškinys, tačiau daugeliui šios šalies gyventojų mėsa yra per brangi valgyti kasdien, todėl vegetariškos versijos ne mažiau populiarios. Toks kalafiorų troškinys gali būti valgomas kaip garnyras, bet patiektas su duona ar ryžiais ir česnakiniu jogurto padažu jis pats vienas kuo puikiausiai tiks priešpiečiams ar lengvai vakarienei.

Kalafiorų pardavėjas Kabule. Fotografiją radau čia.

Kalafiorai Afganistane laikomi svarbia žiemine daržove. Populiarūs jie visoje šalyje, tačiau manoma, kad į Afganistaną ši daržovė atkeliavo per Indiją (kur, savo ruožtu, ją iš Viduržemio jūros regiono atgabeno portugalai), todėl daugiausia kalafiorų iki šiol auginama Džalalabado apylinkėse, t.y. arčiausia Indijos esančioje Afganistano dalyje. Kalafiorų paruošimo receptūrose taip pat galima justi Indijos įtaką: pavyzdžiui, kai kada (bet toli gražu ne visada) siūloma naudoti karį, šiaip jau nebūdingą Afganistano virtuvei.

Tiesą sakant, aš kario į šį troškinį dažniausia nededu, bet patiekalas nuo to prastesnis nebūna. Ir dar: receptas, kuriuo aš daugiausia rėmiausi, siūlo naudoti koncentruotą pomidorų tyrę bei mėsos sultinį (ar daržovių nuovirą) - tačiau namuose ne kaskart to sultinio būna, o gamintas iš kubelių čia netiks (kartą bandžiau, ačiū, daugiau nereikia:). Bet palyginus kitus receptus supratau, kad tas sultinys - daugiau amerikoniška adaptacija negu autentiškas reikalas, nes vienas dalykas nusipirkti norimo dydžio sultinio pakuotę parduotuvėje, o visai kitas - virti stiklinę naminio sultinio kurstant ugnį po katilu - sunku patikėti, kad afganistanietės šitaip švaisto savo laiką. Todėl dabar, jeigu po ranka neturiu naminio sultinio, paprastai naudoju savo sultyse konservuotus pomidorus, į kuriuos - jeigu turiu -  įdedu šaukštą pomidorų tyrės, daugiau dėl spalvos, negu dėl skonio. Ir, patikėkite, dar niekas dėl to nesiskundė:)

Nuotrauka Lauros


Qorma e gulpea - kalafiorų troškinys

Ingredientai: (4 porcijoms)

3 v. š. aliejaus (alyvuogių ar kitokio)
2 svogūnai
4-6 skiltelės česnako
1 v. š. šviežio tarkuoto imbiero
1 a. š. grūstų kalendros sėklų
1 a. š. ciberžolės
Nebūtinai: 1 a. š. kario
4 v.š. koncentruotos pomidorų tyrės + 250 ml vištienos sultinio arba daržovių nuoviro*
Nebūtinai: 1 a.š. cukraus
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
1 vidutinio dydžio žiedinis kopūstas
Jogurto padažui:
250 ml natūralaus jogurto
1 skiltelė česnako
Žiupsnelis druskos
Žiupsnelis džiovintų trintų mėtų
Nan duonos arba virtų basmati ryžių (patiekiant)

  1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepkite maždaug 10 min. ant vidutinės ugnies, kol svogūnai švelniai paruduos; nepamiršti pamaišyti. Tada sudėkite trintus česnakus ir imbierą ir kepkite dar porą minučių.
  2. Sumažinkite ugnį ir į svogūnus supilkite sultinį bei sudėkite pomidorų tyrę (arba dėkite savo sultyse konservuotus pomidorus ir šaukštą koncentruotos pomidorų tyrės). Pagardinkite ciberžole, kalendra, pipirais ir, jeigu norite, kariu. Lengvai pasūdykite ir, jeigu reikia, įdėkite žiupsnelį cukrus skoniui subalansuoti. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite dar apie 5 min., kol padažas ims tirštėti.
  3. Į padažą sudėkite nuplautą, žiedynėliais išskirstytą kopūstą ir gerai išmaišykite. Jeigu padažo labai nedaug, papildomai įpilkite truputį sultinio ar vandens - kopūstai turėtų būti maždaug iki pusės apsemti.
  4. Keptuvę uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite apie 20-30 min., arba kol kopūstai bus minkšti, bet dar neištežę.
  5. Jogurto padažui sumaišykite jogurtą, trintą česnaką ir truputį druskos. Papuoškite džiovintomis trintomis mėtomis ir palikite pastovėti kambario temperatūroje bent 15-20 min.
  6. Troškinys tradiciškai tiekiamas su jogurto padažu. Tiekite kaip garnyrą arba kaip savarankišką vegetarišką patiekalą - tokiu atveju prie troškinio reikėtų nan duonos arba biriai virtų basmati ryžių.
*Arba, jeigu neturite naminio sultinio, 1 v.š. pomidorų tyrės + nedidelė skardinė be priedų konservuotų, smulkintų pomidorų savo sultyse, o sezono metu - keli susmulkinti švieži pomidorai be odelės. Jeigu pomidorai nelabai saldūs, įdėkite maždaug 1 a.š. cukraus - jis labai padeda subalansuoti padažo skonį.

Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.