Na, ir antrasis receptas, dalyvavęs Debesų ir Kavos banko konkurse. Tai tikra palaima kavos mėgėjams, tačiau yra gera žinia ir tiems, kurie
kavos nelabai mėgsta: taip paruošti šonkauliukus galima su bet kokio skonio
glazūra. Svarbiausia čia laikytis tam tikros patiekalo paruošimo sekos: mėsos marinavimas su soda (arba troškinimas)
- apskrudinimas - glazūravimas; taip paruošti šonkauliukai būna labai minkšti
ir sultingi. Tie, kas nenori naudoti kavos, į glazūrą gali jos nedėti, o vietoj jos
naudoti, pavyzdžiui, šaukštą sojos padažo ir žiupsnelį aštrių pipirų, arba
šaukštą medaus, arba truputį pomidorų pastos, t.y. tuos pagardus, kuriuos
labiausiai mėgsta.
Nuotrauka Lauros
Vyrauja nuomonė, kad kiaulienos šonkauliukai su kavos glazūra (咖啡排骨, angl. coffee pork ribs) atsirado
Singapūre, tačiau šiuo metu jis mielai gaminamas ir kaimyninėje Malaizijoje bei
pietinėje Kinijos dalyje. Tai modernios fusion
virtuvės pavyzdys: panašu, kad patiekalą sukūrė profesionalūs virėjai,
išradingai sujungę Rytų ir Vakarų kulinarines tradicijas. Nors šiandien
kiaulienos šonkauliukai su kavos glazūra tradiciškai patiekiami daugumoje
Singapūro užkandinių ir net restoranų, tačiau savo pamėgto patiekalo šių šalių žmonės
nesibodi gaminti ir namuose. Pamėginkite pagaminti patys, ir suprasite, kodėl
:)
Kiaulienos šonkauliukai su
kavos glazūra
Marinuotiems
šonkauliukams:
1 kg trumpų,
mėsingų kiaulienos šonkauliukų
2 v.š. sojų arba austrių padažo
2 v.š. kinietiško ryžių vyno, geriausiai - Shaoxing (arba kitokio sauso vyno, geriausiai - chereso)
2 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
1 v. š. cukraus
Druskos ir
pipirų pagal skonį
Nebūtinai : 1 a.š. sodos
Traškiai plutelei:
1 kiaušinio
30 g kvietinių
miltų
20 g ryžių miltų
10 g kukurūzų
krakmolo
Žemės riešutų
aliejaus kepimui
Kavos glazūrai:
50 g vandens
30 g melasos
20 g Vorčesterio padažo
60 g cukraus
2 v.š. ryžių
acto
1 v.š. tirpios
kavos
1 v.š. kukurūzų
krakmolo
Papuošimui:
Sezamo sėklų
arba migdolų plokštelių
Svogūno laiškų
arba kalendros šakelių
- Kad geriau įsigertų marinatas, šonkauliukus geriau supjaustyti po vieną. Marinatui sumaišyti visus ingredientus (išskyrus sodą, jeigu nuspręstumėte šonkauliukus troškinti). Soda Azijos virtuvėje naudojama mėsai suminkštinti, tačiau mėsa turi būti marinuojama mažiausiai 2 val. Tvirtinama, jog su soda marinuotą mėsą galima iš karto apvolioti tešloje ir kepti aliejuje. Kitas, mums įprastesnis būdas - šonkauliukus prieš kepant ištroškinti; tokiu atveju į marinatą soda nededama, tačiau pilama maždaug 1/2 puodelio vandens ir troškinama, kol mėsa bus minkšta, bet dar nekris nuo kaulų (labai patogu - 20 min. nuo užvirimo ant mažos ugnies patroškinti greitpuodyje). Ištroškintą mėsą atvėsinti, o nuo troškinimo likusį skystį pasilikti.
- Paruošti tešlą: sumaišyti kvietinius ir ryžių miltus, įmušti kiaušinį, supilti nuo mėsos likusį marinatą arba įpilti nuo troškinimo likusio skysčio ir suplakti gana tirštą tešlą. Įkaitinti apie 1/2 puodelio žemės riešutų aliejaus (jeigu turite, labai tiks wok keptuvė), mėsos gabaliukus apvolioti tešloje, nuvarvinti ir apskrudinti. Apskrudintus šonkauliukus išimti iš aliejaus ir laikyti šiltai.
- Paruošti kavos glazūrą: keptuvėje užvirinti visus ingredientus, išskyrus kukurūzų krakmolą, tuomet ugnį sumažinti. Paragauti, ar ko nors netrūksta (galima pagal skonį papildomai įdėti cukraus, druskos, acto, čili pipirų...) Kai padažas bus norimo skonio, supilti vandenyje arba troškinimo skystyje išleistą kukurūzų krakmolą ir pakaitinti, kol padažas ims tirštėti. Sudėti šonkauliukus, pavartyti, kad jie pasidengtų glazūra. Maždaug minutę pakaitinus nukaisti.
- Šonkauliukai dažniausiai puošiami paskrudintomis sezamų sėklomis, kiek rečiau - migdolų plokštelėmis, kalendra, svogūnų laiškais. Galima patiekti kaip šiltą užkandį arba valgyti kaip pagrindinį patiekalą su daržovėmis, ryžiais ar rytietiškais makaronais.
Nuotrauka Lauros
Sveiki, o kur Vilniuje galima nusipirkti kiniško ryžių vyno?
AtsakytiPanaikintiLaba diena, deja, esu kaunietė ir menkai žinau Vilniaus parduotuvių asortimentą :( Ko gero reikėtų žiūrėti specializuotose, man atrodo, gana daug rytietiškų produktų būdavo "Skonio studijoje", galima jiems pasiskambinti, jeigu patys neturi, galbūt galės pakonsultuoti, kur dar ieškoti. Japoniško ryžių vyno mačiau elektroninėje assorti.lt parduotuvėje; manau, iš bėdos jis irgi tiktų. Aš pati Kaune kiniško ryžių vyno taip ir neradau, dažniausia naudoju sausą cheresą vietoje jo, o yra buvę ir taip, kad teko naudoti japonišką sakę - gal ir nebuvo autentiška, bet reikalų nesugadino :)
Panaikinti