2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Rotiboy - bandelės su traškia kavos plutele ir sviesto įdaru


Šią savaitę nusprendžiau įkelti čia dar porą receptų, pasimetusių interneto platybėse. Su kavos bandelių receptu mudvi su Laura dalyvavome Debesų ir Kavos banko paskelbtame konkurse. Bandelės išties puikios, todėl kepu jas dažnai ir be jokios progos.

Mums, europiečiams, kava bene dažniausiai asocijuojasi su Italija, tačiau ji labai mėgstama ir daug tolimesnėse šalyse, apie kurių kulinarines tradicijas žinome mažiau. Rotiboy - bandelės, gimusios Malaizijoje, tačiau per trumpą laiką stulbinančiai išpopuliarėjusios, ir dabar kepamos ne tik gimtinėje, bet ir Singapūre, Tailande, Indonezijoje, Pietų Korėjoje, Japonijoje. Bandelės ypač vertinamos dėl to, kad jose dera trys skirtingi skoniai: minkšta, saldi bandelė, traški, vos karstelnanti kavos plutelė ir švelniai sūrus sviesto įdaras. Be abejo, priklausomai nuo regiono įvairuoja ir bandelių pavadinimai. Dažnai jos vadinamos tiesiog kavos badelėmis (coffee buns) arba meksikietiškomis bandelėmis (Mexican buns). Pastarasis pavadinimas šiek tiek klaidinantis, nes iš tikrųjų su Meksika malaizietiškas bandeles sieja tik panašus kepimo principas (kepinys glaistomas dar prieš pašaunant jį į orkaitę), kurį meksikiečiai naudoja, kepdami savo klasikines bandeles conchas. Rotiboy - pirmoji kepykla Malaizijoje, Penango valstijoje, 1998 m. sugalvojusi šių bandelių receptūrą ir ėmusi jas kepti, tačiau dabar tai bendrinis žodis, reiškiantis bet kur iškeptas šios rūšies bandeles. XX a. pabaigoje Malaizijoje atsidarė daugybė kepyklėlių, kepančių vien tik rotiboy. Vėliau jų populiarumas kiek sumažėjo, tačiau geriausios kepyklėlės tebeveikia - sakoma, kad pastarosioms net nebūtinos iškabos - vietiniai jas nesunkiai randa  pagal kavos kvapą, kuris nuo tokių kepyklėlių sklinda per visą kvartalą.

 
Nuotrauka Lauros

Rotiboy - bandelės su traškia kavos plutele ir sviesto įdaru

Ingredientai (9 bandelėms):

Mielinei tešlai:
300 g miltų
30 g cukraus
1 a.š. druskos
15 g šviežių  mielių arba 5 g džiovintų mielių
30 g sviesto
100 ml pieno
1 kiaušinis
Įdarui:
90 g tikro sviesto (ne tepaus riebalų mišinio ir ne margarino)
Nebūtinai: 1/3 a.š. druskos arba 1 v.š rudojo cukraus ir trupučio vanilės
Kavos plutelei:
90 g sviesto
70 g cukraus pudros
1 kiaušinis
100 g miltų
1 v.š. tirpios kavos
2 v.š. vandens arba juodos atvėsintos kavos

  1. Patikrinti, ar veiksmingos mielės: jas ištrinti su 1 a.š. cukraus ir 2 v.š. šilto pieno ir apie 15 min. palaikyti šiltai, kol ims kilti puta. Tuomet užminkyti mielinę tešlą: pieną pašildyti su sviestu, kol pastarasis išsilydys. Tuomet dėti cukrų, druską, kiaušinį, mieles ir gerai išmaišyti. Supilti miltus ir užminkyti tešlą: ji turi būti minkšta, truputį lipni, bet ne per skysta; jeigu reikia, papildomai įdėti 2-3 v.š. miltų. Tešlą surinkti į didelį rutulį, jį pamiltuoti ir dėti į dubenį. Uždengus maistine plėvele palikti 1 val. šiltoje vietoje, kad pakiltų.
  2. Kol kyla tešla, pagal savo skonį paruošti įdarą. Paprasčiausia sviestą padalinti į 9 daugmaž lygias dalis ir įdarui jį naudoti be jokių pagardų. Malaizijoje įprasta sviestą truputį pasūdyti, tačiau paplitęs ir kitas įdaro variantas - sviestą išsukti su ruduoju cukrumi ir dėti truputį vanilės.
  3. Pakilusią tešlą išminkyti ir padalinti į  lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuoti maždaug delno dydžio paplotėlį, į kiekvieną įdėti po gabalėlį sviesto ir labai kruopščiai užspausti kraštelius. Suformuotas bandeles dėti į iš anksto pasiruoštą, kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Bandeles palikti kambario temperatūroje maždaug 45 min., kad bandelės vėl pakiltų.
  4. Kol kyla bandelės, pagaminti glazūrą. Tirpią kavą ištirpinti šiltame vandenyje arba, jeigu norite intensyvesnio plutelės skonio bei spalvos, juodoje kavoje (nedėti tirpios kavos tiesiai į kitus ingredientus, nes liks neištirpusių grūdelių). Kitame inde sumaišyti ištirpintą sviestą, cukraus pudrą, kiaušinį, ištirpintą kavą ir miltus. Viską gerai išsukti - glazūra turėtų būti geros grietinės tirštumo.
  5. Iškilusių bandelių viršų aptepti glazūra. Tradiciškai glazūra pilama į konditerinį švirkštą ir ant bandelių viršaus susukama spiralė, tačiau tą patį efektą galima pasiekti uždėjus maždaug 1 kupiną arbatinį šaukštelį glazūros ant bandelės viršaus ir ją sukamaisiais judesiais paskleidus iki pat bandelės šonų. Reikia šiek tiek praktikos, norint uždėti reikiamą kiekį glazūros: jeigu jos bus per mažai, kepant dalis bandelės liks nepadengta, jeigu per daug, kepant jos pribėgs aplink bandelę.
  6. Iškilusias ir glazūra apteptas bandeles dėti į orkaitę, įkaitintą iki 200°C ir kepti 15-20 min., arba kol bandelės gražiai išsipūs ir pasidengs aksomine kavos plutele, o virtuvėje pasklis kavos aromatas.
  7. Bandeles skaniausia valgyti šiltas, nes po kelių valandų jų plutelė atidrėksta ir praranda savo traškumą. Vis dėlto atvėsusios bandelės irgi labai gardžios.  
Deja, svarbiausio šaltinio pirmąkart kepdama nepasižymėjau, be to, pasinaudojau keliuose receptuose išdėstytomis rekomendacijomis. Dabar jų, kaip ir reikėjo tikėtis, nebegaliu surasti... 

2 komentarai:

  1. Atrodo itin viliojančiai. Jei dar labai neužspigins saulė kurį nors savaitgalį bandysiu kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tikrai geros bandelės, labai tinkamos, pavyzdžiui, vėlyviems savaitgalio pusryčiams. Tik fotografuota praeitą vasarą, kai turėjau labai geros kokybės kaimiško sviesto, todėl viduriukas buvo toks ryškus. Šiuo metų laiku, kol karvės dar neišgintos į pievas, tokio sviesto, deja, nėra - net kaimiškas, ir tas išbalęs. Taigi, bandelės išeina ne tokios efektingos. Bet, svarbiausia, kad ne mažiau gardžios:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.