2013 m. balandžio 2 d., antradienis

Pastel de tres leches - trijų rūšių pieno pyragas


Galų gale laimingai sulaukėme tikros pavasario, atgimimo ir Prisikėlimo šventės - nesvarbu, kad siaučia pūga, drebia šlapdriba, o dangus švininis. Su Šv. Velykomis visus, kurie čia užsuka!

Žodis Prisikėlimas man asocijuojasi su Šv. Raštu, iškilmingomis pamaldomis, velykaičiais ir pirmąja pavasario žaluma. Ir dar - su Jerzy Kenar bei George Kurjanowicz skulptūra-fontanu Prisikėlimas (Resurrection), sukurta iš juodo granito ir balto marmuro. Nežinau kodėl, bet asmeniškai man šis kūrinys labai iškalbingas ir mielas širdžiai. Su Jerzy Kenar, lenkų kilmės amerikiečių menininku, teko laimė susipažinti prieš gerą dešimtmetį, kur mūsų graži tarptautinė kompanija susirinko į Prahą pažiūrėti Volfgango Amadėjaus Mocarto Don Giovanni; mat kaip tik Stavovské divadlo, istoriniame Prahos teatre, 1878 m. įvyko šios operos premjera. Jerzy Kenar be kitų dalykų kuria ir nuostabaus grožio liturginius baldus bei kitus reikmenis, būtinus bažnyčių interjerams - gaila, kad internete taip mažai jo darbų pavyzdžių.

Jerzy Kenar, George Kurjanowicz, Resurrection, JAV, Kanzasas, Vičitos (Wichita) miestas

Šv. Velykų dieną ant visų mūsų stalo puikuojasi saldumynai. Šiais metais taip norėjosi iškepti bobą, bet šeima labiau linko prie pieniško pyrago, kuris mūsų namuose ypatingai mėgstamas. Kadangi ant velykinio stalo turi dominuoti mėsos ir pieno valgiai, galbūt šis pyragas ir nėra milžiniškas nusižengimas tradicijai. Nors šiaip jau, pyragą galima kepti bet kokia proga - svarbu, kad būtų daug valgytojų, nes kepinys išeina tikrai nemažas.

Prieš kelerius metus pyragą su trijų rūšių pienu kepė tinklaraštininkai, dalyvaujantys Kepėjų be stabdžių iššūkyje. Mano variantas kiek kitoks, pirmiausia todėl, kad visuomet kepu biskvitą be jokių riebalų - tuomet jis būna sausas, purus ir labai gerai sugeria pieno užpilą. Puošiu irgi labai paprastai - plakta nesaldžia grietinėle, nors tradicinis glaistas dažniausia būna morenginis; be to, Pietų Amerikoje prie šio kepinio įprasta pasiūlyti dar ir karamelinio padažo. Bet mums, nepratusiems prie neišpasakytai saldžių kepinių, šioje vietoje turbūt geriau nepersistengti:)

Tiksli pyrago kilmės vieta nežinoma, jis mėgstamas daugelyje Lotynų Amerikos šalių, Karibų salose, JAV pietinėje dalyje. Beje, prieš porą dešimtmečių šis pyragas labai išpopuliarėjo Albanijoje; dabar albanai jį vadina trilece, visuomet puošia karamele ir priskiria prie savo tradicinių desertų. Be abejo, pasaulyje yra ne vienas šio populiaraus deserto variantas. Pavyzdžiui, į pyragą gali būti pilama pakankamai didelis kiekis romo, arba dar ir ketvirtos rūšies - kokosų - pieno, kai kur pyragas puošiamas šviežiais vaisiais ir uogomis ir t.t.

Nuotrauka Lauros


Pastel de tres leches

Ingredientai:
Biskvitui:
1 ¾ puodelio miltų (405D)
¼ puodelio krakmolo
2 a. š. kepimo miltelių
½ arbatinio šaukštelio druskos
6 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros; atskirti trynius nuo baltymų)
2 puodeliai cukraus
Žiupsnelis vanilės
½ puodelio pieno, geriau riebesnio (kambario temperatūros)
Užpilui:
1 indelis saldaus kondensuoto pieno
2 indeliai nesaldinto sutirštinto pieno
1¼ puodelio grietinėlės
Nebūtinai: romo arba romo esencijos
Papuošimui:
½ puodelio plakamos grietinėlės
1 v.š. cukraus pudros
1 v.š. romo arba keli lašai romo esencijos

  1. Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Keturkampę kepimo skardą (aš naudoju 22x30 cm) ištepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi. Pasiruošti 2 indus: didelį pyragui maišyti ir mažesnį kiaušinių baltymams išplakti.
  2. Išplakti baltymus su druska ir atidėti, kol prireiks. Dideliame dubenyje, po truputį pilant pieną, gerai išplakti kiaušinio trynius, cukrų ir vanilę. Tada dalimis įplakti persijotą miltų, krakmolo ir kepimo miltelių mišinį. Kai tešloje neliks jokių gumuliukų, atsargiai įmaišyti baltymus.
  3. Tešlą supilti į skardelę, kišti į įkaitintą orkaitę ir kepti 35-40 min., arba kol į vidurį įkištas pagaliukas nebeapsivels tešla, o pats biskvitas parus ir truputį atšoks nuo skardelės kraštų. 
  4. Iš pradžių kepinį apie 10 min. vėsinti išjungtoje, pravertomis durelėmis orkaitėje, paskui dar 10 min. išimtą iš orkaites. Tuomet išimti iš skardelės, nulupti kepimo popierių ir vėsinti dar 10 min. Dar šiltą pyragą dėti į indą aukštais kraštais (jis turėtų būti truputį didesnis negu pyragas). Tuomet kepinį kuo tankiau subadyti šakute - nuo to priklausys, ar tolygiai pasiskirstys užpilas; daug dėmesio skirti krašteliams, nes kitaip gali likti kieti.
  5. Visų rūšių pienus ir, jeigu naudosite, romą gerai suplakti. Tada lėtai, po šaukštą užpilą pilti ant biskvito – stengtis paskirstyti kuo tolygiau. Gali būti, kad ne visas užpilas susigers iš karto, tačiau per naktį pyragas turėtų sugerti visą skystį.
  6. Sulaistytą pyragą apdengti maistine plėvele ir visai nakčiai dėti į šaldytuvą (nekantriausiems – mažiausiai 3 valandoms). Prieš tiekiant į stalą, papuošti. Paprasčiausiam papuošimui išplakti grietinėlę su trupučiu cukraus ir romo ir tolygiai aptepti pyrago viršų bei šonus.
  7. Prie šio pyrago galima pasiūlyti tradicinio padažo - naminės karamelės.
Svarbiausias recepto šaltinis (įskaitant morenginio papuošimo ir karamelinio padažo receptus) yra čia.

6 komentarai:

  1. Su šv. Velykom ir Tave, Kristina! Trijų pienų pyragas - nuostabi dovana tinklaraščio skaitytojams! Mūsų namuose šito pyrago dar niekas nepralenkė ;) Ačiū Tau.
    Kristina L.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui, Kristina! Džiaugiuosi, galėdama pasidalinti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Miela Kristina, per Aurelijos malonę užklydusi į šį tavo puslapį likau praverta burna, t.y. labai maloniai nustebinta. Kaip amerikiečiai sakytų, keep it up! Esu Vilniuje, be to, turiu tau dovanų kulinarijos knygą :) Dalia C

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, kaip malonu girdėti! Ačiū už visus įkvėpimus, o už šitą pyragą - labiausia!

      Panaikinti
  4. Kepu daug visokių pyragų.Vakar turėjom draugų šventę,prisiminė skaniausius mano keptus pyragus.Jūsų trijų pienų pyragas tapo nugalėtoju😊

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Irena, kaip malonu girdėti! Ačiū, kas esate šio tinklaraščio skaitytoja, kad pasikliaunate mano rekomendacijomis, išbandote receptus - ir dar surandate laiko palikti tokį pozityvų atsiliepimą. Tai suteikia mano darbui prasmę ir verčia judėti toliau, neužmesti šio savo hobio ir skirti laisvalaikį tam, kad galėčiau pradžiuginti skaitytojus. Tikiuosi, kad rasite čia dar ne vieną pyrago receptą, kuris pasirodys vertas dėmesio - bent jau aš pasistengsiu, jog taip būtų :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.