2013 m. gegužės 2 d., ketvirtadienis

Airiškas jaučių uodegų troškinys


Prieš porą mėnesių Protų kovose laimėję kvietimus atvykti į Žaislų muziejų, ne per seniausiai ten išsiruošėme - ir, patikėkite, išties tuo džiaugiamės. Tiesą sakant, prieš apsilankant man asmeniškai buvo sunku įsivaizduoti, kaip toks muziejus galėtų būti sutvarkytas, kad nevirstų chaotišku žaislų sandėliuku. Ogi pasirodo, kuo puikiausiai. Istoriniai žaislai čia eksponuojami atskiruose stenduose (karybos, muzikiniai, sportiniai, stalo ir t.t. žaislai/žaidimai), o pagal senuosius modelius atkurti jų "antrininkai" skirti visiems, kurie šiuos neįprastus, o neretai ir mįslingus mūsų istorijos liudininkus užsimano palaikyti savo rankose. Beje, iš pirmo žvilgsnio kukli ekspozicija atgyja akyse vos tik apie žaislus ima pasakoti muziejininkai. Tiek Blaževičių šeima, įkūrusi šį muziejų, tiek ir kiti jo darbuotojai ne tik išmano savo darbą, bet, svarbiausia, spinduliuoja aistra tam, ką daro. Štai kodėl muziejui netrūksta nei lankytojų, nei puikios nuotaikos, o dvi-trys valandos prabėga, regis, nespėjus nė apsidairyti. Taigi, nebuvusieji, o ypač tie, kurių šeimose auga mažyliai, neapsiriks atvėrę Žaislų muziejaus duris: tarp kitko, čia būna daug renginių, edukacinių užsiėmimų ir kitų pramogų, tik reikia nepatingėti paskaityti skelbimų muziejaus puslapyje.


O kai dėl maisto, tai šiandien nusprendžiau parašyti apie jaučių uodegų troškinį; mat kaip tik vakar jį valgėme su Protų kovų bendražygiais ir, regis, nė vienas nebuvo juo nusivylęs. Ko gero mūsuose patiekalus su jaučių uodegomis gamina nedaug kas, užtai daug kam kyla klausimas: o iš tų jaučio uodegų įmanoma pagaminti ką nors valgomo? Be abejo, galima! Jautiena šiaip jau gana liesa mėsa, tačiau jaučio uodegose yra ir riebalų, ir kremzlinio audinio, todėl jų troškinys būna kitoks palyginti su įprastu jautienos troškiniu (švelnesnė mėsa, tirštesnis padažas, tamsesnė troškinio spalva). Ne veltui jaučio uodegos daugelyje šalių laikomos delikatesu.

Mūsų parduotuvėse jaučio uodegų matyti neteko, norint jų įsigyti, reikia eiti į mėsos turgų, ir patartina kuo anksčiau, nes jaučių uodegas žvitrios, su aušra besikeliančios močiutės labai mėgsta pirkti savo šuneliams (uodegų kaina demokratiška). Tad iš savo patirties galiu pasakyti - jeigu į turgų išsiruošite gerai įdienojus, iš visų jautienos pardavėjų išgirsite "uodegų buvo, bet jau visas išpirkos". Dar vienas dalykas: uodegų didesnė tikimybė rasti pavasarį ar rudenį, kai ūkininkai skerdžia veršelius ir jautukus, o ne, pavyzdžiui, vidurvasarį. Taigi, šiuo metų laiku turguje rasti jaučių uodegų tikimybė bene pati didžiausia. Na, o radę, būtinai paprašykite mėsininko, kad sukapotų jas į nedidelius gabaliukus, nes uodegas padalinti į porcijas namų sąlygomis gali būti sudėtinga.     
 
Kulinarijos knygose ir internete galima rasti begalę receptų, kaip paruošti jaučių uodegas. Aš nebe pirmą kartą gaminu pagal airiškąjį, kuris nereikalauja jokių egzotiškų ingredientų. Airiai į troškinį paprastai deda trijų rūšių daržoves: svogūnus, morkas bei salierų stiebus; tik retkarčiais papildomai gali būti naudojami pastarnokai arba ropės. Uodegų skonis labai intensyvus, todėl troškinį pakanka paskaninti druska, pipirais, šlakeliu raudono vyno ir čiobrelio ar petražolės šakele; vis dėlto į troškinį dažnas virėjas deda ir savo "slaptų" papildomų pagardų, tokių kaip garstyčios arba Vorčesterio padažas. 

Tačiau gaminant jaučio uodegų troškinį daug svarbesnis faktorius negu ingredientų gausa yra troškinimo trukmė: tam, kad troškinys būtų gardus ir teisingos konsistencijos, mėsa turi tiesiog kristi nuo kaulų, o tai reiškia, kad patiekalas paprastai troškinamas orkaitėje apie 4 valandas. Troškinimo laiką gali šiek tiek sutrumpinti greitpuodis: tokiu atveju jaučių uodegas reikia užpilti nedideliu kiekiu vandens, lengvai pasūdyti ir virti greitpuodyje apie 1 val., tuomet sudėti į troškintuvą ir dar 1-2 val. troškinti orkaitėje kartu su daržovėmis ir kitais pagardais.

 Nuotrauka Lauros

Airiškas jaučių uodegų troškinys

Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms)

~1,5 kg jaučių uodegų (2 uodegos, sukapotos į gabaliukus)
4 v.š. miltų
4 svogūnai, geriau raudonieji
4 morkos
2 dideli salierų stiebai
1/2 puodelio sauso vyno, geriau raudonojo
1 v.š. garstyčių
2-3 v.š. Vorčesterio padažo
1 v.š. pomidorų pastos
Nebūtinai: 2-4 v.š. balzaminio acto
~1,5 puodelio karšto jautienos sultinio arba verdančio vandens
Prieskoninių žolelių (čiobrelio, rozmarino, petražolės) šakelė
Aliejaus (mėsai ir daržovėms apkepti)
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų

  1. Miltus sumaišyti su žiupsneliu grūstų juodųjų pipirų ir maždaug 1 a.š. druskos. Gautame mišinyje apvolioti uodegų gabaliukus ir apkepinti į kaitintame aliejuje (jeigu reikia, porcijomis).
  2. Mėsą sudėti į troškintuvą, o likusiuose riebaluose apkepinti stambiai supjaustytas morkas, svogūnus ir salierus. Kai daržovės taps apyminkštės, į jas sudėti garstyčias, pomidorų pastą ir Vorčesterio padažą; viską išmaišyti ir dar kelias sekundes pakepti. Tuomet daržoves su prieskoniais irgi sudėti į troškintuvą, supilti vyną, jautienos sultinį (arba vandenį) ir, jeigu norite, balzaminį actą. Pagal skonį pasūdyti, pabarstyti pipirais, įdėti prieskonių žolelių (nesmulkintų).
  3. Troškinį užvirinti ant viryklės, uždengti ir dėti į 160-170°C karštumo orkaitę. Troškinti 3-4 val., arba kol mėsa kris nuo kaulų, o padažas sutirštės. Troškinant kartas nuo karto patikrinti, ar netrūksta skysčio, jeigu reikia, įpilti truputį sultinio ir/ar vyno. Jeigu paviršiuje nusistojo storas sluoksnis riebalų, juos nusemti. Baigiant troškintis patikrinti, ar netrūksta druskos ar kitų prieskonių.
  4. Patiekti su bulvių koše (čia tiktų colcannon arba champ) ir, jeigu norite, su troškintomis daržovėmis. Be abejo, nepamaišytų ir tamsus alus arba raudono vyno taurė:)
 
Šaltinis: Donal Skehan receptas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.