Šią savaitę galvoju sukelti čia tuos kelis savo mėgstamus airiškus receptus, kurie išsibarstę interneto platybėse. Šį (gražiai suredaguotą) galima rasi pavasariniame Debesų numeryje (2013, Nr. 3(7), p. 154-155).
Airiškai šis patiekalas vadinamas brúitin, tačiau pasaulyje geriau žinomas anglišku champ pavadinimu (priklausomi nuo regiono, gali būti įvardijamas ir kitaip, pavyzdžiui, puondies ir kt.). Iš pirmo žvilgsnio champ nepanašus į daug žadantį patiekalą, nes atrodo kaip paprasčiausia, visiems mums
pažįstama bulvių košė. Tačiau toks įspūdis apgaulingas.
Airiai šiam valgiui
tradiciškai naudoja su lupenomis virtas bulves, lemiančias labai intensyvų
košės skonį. Tiesa, galima aptikti daugybę receptų, kuriuose nurodoma virti nuskustas bulvės. Taip, žinoma, šiuolaikiniam
žmogui patogiau, bet patiekalo skonis dėl to neabejotinai nukenčia. Šiek
tiek geresnė alternatyva - nuskustas bulves virti garuose. Svogūnų laiškai iš pradžių nuplikomi pienu, todėl tampa ne per
daug aštriu, tačiau ryškiu patiekalo akcentu. Galiausiai didžioji sviesto dalis
dedama ne į košę, o ant jos, mat airiai mėgsta kiekvieną košės šaukštą padažyti
į tirpintą sviestą. Nuo senų laikų champ
buvo pagrindinis vegetariškas patiekalas, tačiau dabar, pagerėjus gyvenimui,
jis dažnai gaminamas kaip garnyras prie troškinių, dešrelių ir pan. Kitas airių
valgis, labai panašus į champ vadinamas
colcannon, tačiau jame svogūnų
laiškai keičiami lapiniais arba kitokiais kopūstais. Vis dėlto airiai šiuos
patiekalus griežtai atskiria, tad ir mums jų maišyti nevalia.
Nuotrauka Lauros
Champ - airiška bulvių košė su svogūnų laiškais
Ingredientai: (4 garnyro arba 2
pagrindinio patiekalo porcijoms)
10 vidutinio dydžio
bulvių
Didelis ryšulys
svogūnų laiškų (tinka ir pavasariniai svogūnai su baltąja dalimi)
~ 400 ml pieno
~ 150 g tikro
sviesto
Druskos ir juodųjų
pipirų (pagal skonį)
- Bulves kruopščiai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Kai truputį pravės, nulupkite ir sudėkite į švarų puodą, kuriame bus grūdama košė.
- Kol verda bulvės, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus. Juos sudėkite į atskirą puodą, užpilkite šaltu pienu, užvirinkite ir pavirkite apie 3 minutes. Tuomet puodą su svogūnais ir pienu nukaiskite, sandariai uždenkite ir palikite, kol prireiks.
- Išvirtas ir nuluptas bulves sugrūskite, tada po truputį pilkite pieną su svogūnų laiškais ir grūskite toliau - tol, kol košėje neliks gumuliukų. Grūdant įdėkite apie 50 g sviesto, lengvai pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais, geriausiai šviežiai sugrūstais.
- Paragaukite, ar sugrūstoje košėje netrūksta prieskonių. Prieš patiekiant ant kiekvienos porcijos viršaus uždėkite dosnų šaukštą sviesto.
Pagal Darina Allen receptą,
kurį galima rasti čia.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.