2013 m. lapkričio 3 d., sekmadienis

Kadu bouranee - troškintų moliūgų ir pomidorų užkandis



Kalėdinių patiekalų konkursas prasidėjo, tad šis įrašas skirtas pirmajai užduočiai: apetitą žadinančiam patiekalui/užkandžiui, kurio viena iš sudėtinių dalių būtų pomidorai. Terminai man asmeniškai buvo žiaurūs, nes visas tris savaitgalio dienas važinėjome po Lietuvą lankydami savo ir vyro giminės kapus, o vakare grįžus nebuvo nei jėgų kažką gaminti, nei dienos šviesos padaryti bent kiek kokybiškesnes nuotraukas. Taigi, tik šiandien popiet parsiradusi namo ir apsisprendusi su visa šeima neiti į svečius, turėjau porą valandų laiko gaminti, fotografuoti ir dargi paruošti įrašą. Paskutinės minutės darbas, deja, kokybe paprastai nespinduliuoja :(

Na, bet geriau susitelkime į patiekalą:) Turiu prisipažinti, kad ši, anot konkurso šeimininkės, "labai paprasta užduotis", iš pradžių man sukėlė nuostabą. Čia tikrai Kalėdoms, o ne Žolinei skirtas konkursas? Kokie dar pomidorai lapkričio-gruodžio mėnesį?! Mat mūsų namuose pomidorai - griežtai sezoninis valgis, ir apie jokius pomidorų užkandžius ant kalėdinio stalo negali būti nė kalbos. Gal žmonės, visus metus juos perkantys prekybos centruose, jokio skirtumo nejaučia, bet mūsų šeima, pripratusi prie nuosavų ekologiškų, su pirktiniais-plastmasiniais visai nedraugauja. Bet praėjus valandėlei supratau, kad užduotis ne tokia jau neįveikiama. Juk yra konservuoti, marinuoti ir džiovinti pomidorai, pomidorų sultys, pomidorų pasta ir kiti geri dalykai. Netgi susiprotėjau, kad į tradicinę silkę su morkų-svogūnų pagardu mama deda šaukštą pomidorų tyrės. Iš karto viskas grįžo į savo vėžes:)

Taigi, nusprendžiau rinktis savo sultyse konservuotus pomidorus be priedų. Mano patirtis rodo, kad ne sezono metu jų skoninės savybės kur kas geresnės negu šviežių, tačiau išvaizda - nepalyginamai prastesnė. O tai jau didelis minusas patiekalui, kuris turėtų žadinti apetitą. Ir vis dėlto nusprendžiau, kad jeigu jau pralaimėsiu pačiame pirmame etape, tai pralaimėsiu garbingai, neišsižadėjusi savosios maisto filosofijos:) Konkursui išrinkau vieną iš daugybės mano taip mėgstamų rytietiškų salotų, į kurias įeina troškinti pomidorai. Kaip jau sakiau, didžiausias tokių patiekalų trūkumas - panašumas į neaiškų marmalą. Pliusas - fantastiškas skonis. Dažniausia visi į jas iš pradžių žiūri su dideliu nepasitikėjimu, užtai paragavę nebegali sustoti - salotų dubuo paprastai turi didesnį pasisekimą negu kur kas reprezentatyvesnės išvaizdos užkandžiai.

Šiandien jūsų dėmesiui - kadu bouranee, troškintų moliūgų ir pomidorų salotos, vienas įdomiausių Afganistano patiekalų. Vakaruose jis išpopuliarėjo tik pastarąjį dešimtmetį, kai legendas apie jį ėmė pasakoti iš Afganistano sugrįžę JAV ir Europos šalių kariai. Teigiama, jog tai buvęs jų mėgstamiausias vietinės virtuvės valgis. Ir nesunku suprasti kodėl: šiame patiekale stulbinamai dera saldūs moliūgai, rūgštūs pomidorai ir gaivus česnakinis jogurtas. Vakaruose įsikūrusiuose afganistaniečių restoranuose kartais šis patiekalas valgomas karštas, o prie jo papildomai pasiūloma ryžių bei sūraus mėsos padažo, tačiau pačiame Afganistane dažniau pasitaiko vegetariška šio patiekalo versija, t. y. troškinti moliūgai patiekiami tik su jogurto padažu kaip šiltas arba šaltas užkandis. Gaminu šias salotas, regis, treti metai, ir jos mūsų šeimai niekada nepabosta. Visi svečiai (ypač moterys:) jas irgi visuomet įvertina kuo puikiausiai.

Nuotrauka Kristinos


Kadu bouranee - troškintų moliūgų ir pomidorų užkandis

Ingredientai:

1 kg moliūgo (kuo saldesnis, tuo geriau)
Aliejaus (kepimui)
2 skiltelės česnako, sugrūstos
½ a. š. druskos (arba pagal skonį)
100 g cukraus
1 maža skardinė konservuotų pomidorų
½ a. š. tarkuoto imbiero šaknies
1 a. š. grūstų kalendrų sėklų
¼ a. š. grūstų juodųjų pipirų
250 ml vandens
Jogurto padažui:
250 puodelis natūralaus jogurto
1 skiltelė česnako
Druskos (pagal skonį)
Papuošimui: džiovintų mėtų, sutrintų
Patiekiant: nan arba kitokios baltos duonos

  1. Nuluptą iš nuo sėklų išvalytą moliūgą supjaustykite stambokais pailgais gabaliukais ir (jeigu reikia, porcijomis) apkepinkite aliejuje iš visų pusių, kol gražiai parus. Atidėkite, kol prireiks.
  2. Dubenyje sumaišykite grūstą česnaką, kalendras, imbierą, pomidorus, pipirus, druską ir cukrų (cukraus kiekio jokiu būdu nemažinkite!). Viską gerai išmaišykite su vandeniu. Gautą padažą supilkite į storadugnę keptuvę ir užvirinkite. Sudėkite apkepintą moliūgą, uždenkite ir ant mažos ugnies troškinkite apie 20 min., arba kol moliūgai bus labai minkšti, o didžioji dalis skysčio nugaruos. Palikite, kad šiek tiek (arba visiškai) atvėstų.
  3. Kol moliūgai troškinasi, paruoškite jogurto padažą: sumaišykite jogurtą ir grūstą česnaką, pasūdykite pagal skonį.
  4. Patiekdami šį troškinį, serviravimo lėkštėje paskleiskite pusę jogurto, ant jo sudėkite troškintus moliūgus, tuomet apšlakstykite likusiu jogurtu. Puoškite nuo troškinto moliūgo likusiomis sultimis ir trintomis džiovintomis mėtomis.
  5. Patiekalas valgomas kaip šiltas arba šaltas užkandis, prie jo įprasta pasiūlyti nan duonos. 
Nuotrauka Kristinos


Svarbiausieji recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Rytoj darysiu antrą kartą, labai tinka ir žiemą. Labai netikėtas skonis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aidai, ačiū kad išbandei ir radai laiko palikti atsiliepimą! Manau, šios salotos vertos, kad jas paragautų ir daugiau žmonių, gal ši gera rekomendacija padrąsins abejojančius? :) O šiaip, tai būtent tie, kurie gamina patiekalą po kelis kartus, suranda priimtiniausią ir geriausia subalansuotą skonį - juk viskas priklauso nuo moliūgų rūšies, pomidorų ir prieskonių kokybės ir t.t. Sėkmės eksperimentuojant toliau :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.