2014 m. balandžio 3 d., ketvirtadienis

Bulgariška dilgėlių sriuba su ryžiais ir pomidorais


Štai ir atėjo laikas atiduoti duoklę pavasariui:) Bene pirmoji žaluma, pasirodanti mūsų krašte - dilgėlės, todėl nenuostabu, kad pavasariniai receptai vienaip ar kitaip siūlo paruošti šią gamtos dovaną. Populiariausios, žinoma sriubos. Aš irgi verdu tą visų pamėgtą žaliąją, pagardintą ir papuoštą kiaušiniu bei šlakeliu grietinėlės. Ir dar verdu bulgarišką su pomidorais ir ryžiais, visai kitokią negu mūsiškę, bet labai gardžią (tiesa, bulgarai taip pat verda žalią dilgėlių sriubą, bet, sprendžiant iš gausių internetinių įrašų, su pomidorais ne mažiau populiari). Tik, ką jau padarysi - sriuba visiškai nefotogeniška. Jos receptu pasidalinti grasinausi dar praėjusį pavasarį, bet niekaip nepavykdavo šio patiekalo bent kiek padoriau nufotografuoti. Šįkart nuotraukos irgi ne šedevras, bet sriuba gardi, o dilgėlių sezonas pačiame įkarštyje, tad - tebūnie:)


Receptą radau senoje, vienok neblogoje knygoje, leistoje rusų kalba, bet užtai Sofijoje. Joje gana plačiai ir išsamiai nušviečiama Bulgarijos kulinarijos istorija, svarbiausių patiekalų gaminimo technologija ir t.t. - žodžiu, teorinė dalis tikrai verta dėmesio. Receptai irgi paprasti, bet geri, visi, pagal kuriuos gaminau, pasiteisino. Tik iliustracijų mažai, o ir tos pačios klaikios - į nuotraukas geriau net nežiūrėti, nes viskas atrodo kaip kalėjimo maistas:) Esu ne kartą mačiusi šią knygą visokiuose knygų komisuose - kas domisi Bulgarijos virtuve, ją vis dėlto gali drąsiai pirkti, nes tikai ras naudingų dalykų.

Taigi, dilgėlių sriuba. Knygoje pateiktas receptas lakoniškas, jame aš dažniausia nieko nekeičiu ir esu tuo visiškai patenkinta. Tiesa, kartais daržoves (pomidorus, svogūnus ir dilgėles) pertrinu, o ryžiai lieka vienintele "kramtomąja dalimi". Bet čia tik todėl, kad namuose yra į penktus metus įžengęs "archeologas", kuris priekabiai tyrinėja sriubų sudėtį, ir tenka jį pergudrauti. Šiaip jau, kas mėgsta trintas sriubas, tai visai geras variantas, o man asmeniškai skaniau, kai sriuba rupesnės tekstūros. Antras dalykas: knygoje nedetalizuojama, kokios paprikos - saldžiosios ar aitriosios - reikia dėti. Aš dažniausia dedu abiejų rūšių; kadangi taikausi prie vaiko, tai saldžiosios daugiau. Anksčiau šią sriubą virdavau gana aštrią, irgi būdavo skanu. Ir paskutinysis pastebėjimas: nors ingredientų proporcijos sriuboje - labai sąlygiškas reikalas, siūlyčiau nepadauginti ryžių. Iš pradžių atrodo, kad šaukšto ar dviejų šaukštų ryžių neužteks, bet įbėrus daugiau, sriubą labai lengva paversti koše. Taigi, nepersistenkite.
Nuotrauka Kristinos


Супа от коприва - bulgariška dilgėlių sriuba su ryžiais ir pomidorais

Ingredientų kiekiai orientaciniai


Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms)

500 g jaunų dilgėlių
2-3 v.š. aliejaus
1 svogūnas
1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
3 vidutinio dydžio pomidorai (arba maža skardinė savo sultyse konservuotų pomidorų be priedų + 1 a.š. cukraus)
40 g ryžių*
200 ml pieno**
Druskos ir raudonųjų pipirų (pagal skonį)
Petražolių (papuošti)

  1. Dilgėles perrinkite, nuplaukite ir nuplikykite. Po 5-10 minučių nukoškite, gerai nuspauskite vandenį ir smulkiai supjaustykite.
  2. Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliejų ir sudėkite susmulkintą svogūną. Ant mažos ugnies troškinkite, kol šiek tiek suminkštės, sudėkite saldžiąją papriką, išmaišykite ir kepkite dar 1 minutę.
  3. Sudėkite pomidorus (nulupta odele ir susmulkintus), paruoštas dilgėles ir ryžius. Lengvai pasūdykite ir užpilkite verdančiu vandeniu arba sultiniu  - maždaug tiek, kad visos daržovės būtų apsemtos; jeigu mėgstate skystesnes sriubas, skysčio pilkite šiek tiek daugiau. Virkite ant nedidelės  ugnies, kol ryžiai ir daržovės suminkštės.
  4. Sriubą užbalinkite pienu ar grietinėle, pagal skonį pagardinkite pipirais, jeigu reikia, papildomai pasūdykite arba įberkite žiupsnelį cukraus. Nukaiskite, uždenkite ir palikite kelias minutes pastovėti. Prieš duodant į stalą, papuoškite smulkintomis petražolėmis.
*Recepte nurodoma, kad ryžius galima keisti vermišeliais. Jeigu naudosite vermišelius, dėkite juos pačioje sriubos virimo pabaigoje ir pavirę kelias minutes, puodą nukaiskite.
**Recepte siūloma sriubai naudoti vandenį, o paskui ją užbalinti pienu. Aš kai kada naudoju naminį vištienos sultinį, o sriubą užbalinu keliais šaukštais grietinėlės.
.
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis:
Любомир Петров, Евгений Малчев, Снежана Узунова, Николай Джелепов, Болгарская национальная кухня, перевод с болгарского Евгении Димитровой, София: Земиздат, 1988, с. 30.

6 komentarai:

  1. Oi, ši sriuba nuostabiai skaniai viliojančiai atrodo! Teks parduotuvėj prigriebti pomidorų indelį ir tikrai virsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, ačiū! Nesu gera sriubų paveiksluotoja, bet sriuba tikrai verta išbandymo; aš ją jau keleri metai pavasariais verdu, ir kaskart ji man vis geresnė atrodo, matyt, jau suradau sau tinkamas proporcijas. Deja, dilgėlių ir pomidorų sezonas mūsų krašte nesutampa, todėl aš pomidorus irgi visuomet naudoju konservuotus savo sultyse, bet mums vis tiek skanu. Tikiuosi, kad sriuba pateisins ir jūsų šeimos lūkesčius:)

      Panaikinti
  2. O taip, šiandien rinkdama vos išlindusias pajūrio dilgėlių viršūnėles, prisiminiau tave, Kristina :) Konservuoti pomidorai ne taip jau blogai ir daug geriau nei šviežūs šiuo metu. O sriuba labai liuks, ypač su geru sultiniu :) Ačiū už idėjas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, į sveikatą, džiaugiuosi, kad mano rašiniai kažkam praverčia:)

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad rezultatas nenuvylė! Ačiū, kad parašėte, smagu žinoti, jog receptas kažkam pravertė:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.